Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
Το χάος συνεχίζεται στη Λιβύη

Μέσα στο χάος που κυριαρχεί στην ενεργειακά πλούσια Λιβύη μετά από την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 - όταν αυτός θέλησε να επαναδιαπραγματευτεί με τα δυτικά μονοπώλια που συνεργαζόταν έως τότε και ταυτόχρονα να κάνει μπίζνες και με ρωσικά και κινεζικά - ήρθε να προστεθεί η ισχυρή παρέμβαση του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που απείλησε την Τετάρτη με πραξικόπημα. Αυτό σε περίπτωση που δεν μείνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν φέτος υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Ο συγκεκριμένος πολιτικοστρατιωτικός ηγέτης, στο παρελθόν, ήταν έμπιστος του ανατραπέντα Προέδρου Καντάφι, στη συνέχεια στην υπηρεσία της CIA και προσφάτως αναζητεί στήριξη και στη Ρωσία. Ελέγχει σημαντικό τμήμα του λιβυκού στρατού και επίσης έχουν αναφερθεί πληροφορίες ότι διαθέτει και μισθοφόρους, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι ελέγχει σημαντικότατες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο Χάφταρ φέρεται να δήλωσε: «Η Λιβύη δεν είναι έτοιμη για δημοκρατία. Οι επικείμενες εκλογές στη χώρα πρέπει να φέρουν λύση που θα σταματήσει τη σημερινή αιματοχυσία, αλλά εάν η κατάσταση και το χάος συνεχιστούν και μετά τις εκλογές, τότε εμείς λέμε ως εδώ και μη παρέκει και θα αναλάβουμε δράση». Σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ σημειώνει ότι ο ε.α. στρατηγός απολαμβάνει την υποστήριξη της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, ενώ και η Γαλλία τείνει να τον υποστηρίξει σε περίπτωση εκλογής του κατά τις μελλοντικές λιβυκές προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το Δεκέμβρη του 2018.

Ο Χάφταρ επιπλέον αποθάρρυνε τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, (ένας από τους γιους του Μ. Καντάφι) να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές επειδή, όπως είπε, είναι πολιτικά «αφελής» και δεν έχει καμία λαϊκή υποστήριξη.

Επίσης, στη Λιβύη βρέθηκε αυτήν τη βδομάδα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν που ζήτησε δεσμεύσεις από όλους για μια πολιτική διαδικασία «χωρίς αποκλεισμούς». Ο ίδιος διέκρινε «ένα παράθυρο ευκαιρίας για να τερματιστεί η μεταβατική περίοδος με επιτυχή τρόπο, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, και να δοθεί η έμφαση στη δημιουργία ενιαίων και αποτελεσματικών κρατικών θεσμών».

Στη Λιβύη είναι χαρακτηριστικό ότι η ενδοαστική διαπάλη εκφράζεται και με την ύπαρξη δοτής κυβέρνησης αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ στην Τρίπολη με πρωθυπουργό τον Φαγιέζ Σάρατζ, «κυβέρνησης εθνικού συμβουλίου» του «πολιτικού ισλάμ» στη Δυτική Λιβύη και κυβέρνησης «κοσμικών» στα ανατολικά στο Τομπρούκ, που βρίσκεται πιο κοντά στον Χάφταρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ