ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διατήρηση της ομηρίας και εκμετάλλευσης των μεταναστών

Το Συντονιστικό των κοινοτήτων μεταναστών ζητά τη νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα. "Με το σχέδιο του ΠΔ επιδιώκεται η καταγραφή των ξένων και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια της εφαρμογής της συμφωνίας Σένγκεν", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής

"Οι μετανάστες έχουν δώσει ένα κομμάτι από τη ζωή τους σε αυτή τη χώρα. Προσφέρουν στην οικονομία. Αξίζουν καλύτερη μεταχείριση". Με αυτά τα λόγια οΜαγκντί Χέλμι από την Αίγυπτο έδωσε την άποψη όσων ξένων ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για την καταγραφή και νομιμοποίηση των αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα.

Οι διατάξεις του σχεδίου του ΠΔ συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη προβληματικές διατάξεις της νομοθεσίας, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού Κοινοτήτων Μεταναστών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων. Το ζήτημα της μετανάστευσης αντιμετωπίζεται με στενά - οικονομίστικα κριτήρια (αγορά εργασίας, τοπικές ανάγκες κλπ), ενώ αγνοούνται οι αξίες ανθρωπισμού, δικαιοσύνης και ισότητας που έπρεπε να διέπουν τη συλλογιστική του. Ετσι, το σχέδιο του ΠΔ μόνο τη νομιμοποίηση των μεταναστών δεν επιδιώκει, αφού βασικός του στόχος είναι η συνέχιση της πολιτικής ομηρίας από την κυβέρνηση και της εκμετάλλευσης των μεταναστών από τους εργοδότες.

Οι διατάξεις του σχεδίου αναφέρονται μόνο στους εργαζόμενους και αφήνει έξω από τις ρυθμίσεις του τα μέλη των οικογενειών τους, τους μη εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους και άλλους και θέτει απαγορευτικά στενά χρονικά όρια για την εμφάνιση και καταγραφή των ενδιαφερομένων. Προβλέπει το δικαίωμα υπουργών (Εργασίας, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης) να αναστέλλουν και να ανακαλούν κατά βούληση τις - έτσι και αλλιώς προσωρινές - κάρτες άδειας παραμονής αλλοδαπών, ενώ δεν παρέχει καμιά εγγύηση στους καταγραφόμενους, ότι μετά την πάροδο των έξι ή εννέα μηνών που διαρκούν δε θα ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση από την οποία ξεκίνησαν, έχοντας θέσει, αυτή τη φορά, τη διεύθυνσή τους στη διάθεση των αρχών.

"Επιδιώκεται η καταγραφή των ξένων και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια της εφαρμογής της συμφωνίας Σένγκεν" υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής."Το ΠΔ, συνέχισε, δεν παίρνει καμιά πρόνοια για τους ξένους που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, δεν προβλέπονται διαδικασίες προσφυγής, όταν δεν ανανεώνονται οι κάρτες προσωρινής άδειας παραμονής αλλοδαπών, ενώ χαρίζονται τα χρέη των εργοδοτών προς το ΙΚΑ". Ο Λέων Αυδής τόνισε ότι στους ασθενείς δε θα δίνεται κάρτα παραμονής, ενώ δε γίνεται διάκριση ούτε για το αν ο αλλοδαπός αρρώστησε στη χώρα μας. Ουσιαστικά ξεφορτώνονται όσους ξένους δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν, υπογράμμισε. Επίσης, παραμένει η διάταξη εκείνη της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία δεν εξετάζεται καμιά αίτηση αλλοδαπού προς δημόσια αρχή, αν δεν είναι νόμιμος στη χώρα μας.

Δε θα λυθούν τα προβλήματα

"Το διάταγμα δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα" είπε η Ζ. Σώκου από τη ΓΣΕΕ, "κι αυτό γιατί συνδέει τη νομιμοποίηση των μεταναστών με την απασχόληση". Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι οι ανανεώσεις των καρτών προσωρινής άδειας παραμονής αλλοδαπών γίνονται "αφού προηγουμένως ληφθούν υπόψη οι συνθήκες της τοπικής αγοράς εργασίας κάθε μορφής, καθώς και οι γενικότερες προοπτικές απασχόλησης των αλλοδαπών". Ομως δεν ξεκαθαρίζεται με ποια κριτήρια θα ερευνάται η όποια τοπική αγορά εργασίας.

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ο κίνδυνος "να δούμε πάλι μαζικές απελάσεις και επιχειρήσεις - "σκούπα" της ΕΛ.ΑΣ". "Οι μεγάλες οργανωμένες κοινότητες των μεταναστών σκέφτονται να μην ενταχθούν στο σύστημα καταγραφής", είπε ο Μαγκντί Χέλμι.

Οπως ανέφερε η δικηγόρος Ιω. Κούρτοβικ,το ΠΔ αναφέρει ότι υπουργοί (πχ της Εθνικής Αμυνας) μπορούν να θέτουν περιοριστικούς όρους σε αλλοδαπό (περιορισμούς αναφερόμενους στην εγκατάσταση, διαμονή, μετάβαση σε ορισμένους τόπους, άσκηση ορισμένου επαγγέλματος ή υποχρέωση εμφάνισης στις αστυνομικές αρχές), περιορισμούς όμως, που μόνο τα δικαστήρια μπορούν να βάλουν. Απουσιάζει δε οποιαδήποτε δικαστική ή άλλη εγγύηση για την προστασία τους από τις αυθαιρεσίες των αρχών.

Το Συντονιστικό των κοινοτήτων μεταναστών ζητά την άμεση κατάργηση του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος (ν.1975/91), τη χωρίς όρους και διακρίσεις νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα, την αποσύνδεση της άδειας εργασίας από συγκεκριμένο εργοδότη, που μετατρέπει το μετανάστη σε όμηρο. Επίσης την κατάργηση του συστήματος των διοικητικών απελάσεων, την πλήρη εξίσωση αλλοδαπών και Ελλήνων εργαζομένων, την άμεση υπαγωγή τους στο σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης, τη διευκόλυνση της πολιτογράφησης κ.ά.

Γ. Α.

Κάποτε ήτανε παιδιά

Κάποτε ήτανε παιδιά και πολεμούσαν τραγουδώντας και τραγουδώντας χόρευαν πάνω στα ξάγναντα και τις βουνοκορφές. Σήκωναν στα γερά τους μπράτσα τις ντουφέκες και λικνίζονταν γύρω απ' τη φωτιά στον ξάστερο αγέρα κυνηγώντας το μεγάλο όραμα της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας.

Κάποτε ήταν παλικάρια με τα κορακάτα μαύρα τους μαλλιά, τα δασιά τους γένια, τα σταυρωτά τους φισεκλίκια, τ' αστραφτερό χαμόγελο, το αετίσιο μάτι και το θυμό σφηνωμένο ανάμεσα στα φρύδια τους, όπως θα λεγε και ο μεγάλος μας ποιητής.

Κάποτε τροφοδοτούσαν με τα κορμιά τους τα μεγάλα καμίνια των μαχών και των αγώνων και σφράγιζαν με την ψυχή και την καρδιά τους τα σφαγεία των εκτελεστηρίων της Μακρόνησος, της Γιούρας, του Αϊ - Στράτη, του Σκοπευτηρίου, του Χαϊδαριού, θυσία στη μεγάλη πίστη και τη μεγάλη Ανάσταση.

Κάποτε ήταν κοπελούδες λυγερές και αεράτες κι ανέμιζε στο πικροβόρι τ' ατίθασο πυκνό μαλλί και το μακρύ μαύρο φουλάρι με το κόκκινο σημάδι της αντίστασης. Μαχήτριες, μπροστάρισσες. Αντρες πλάι στους άντρες και γυναίκες και φίλες και αδελφές και γιάτρισσες και συντρέχτες και παρηγορήτρες.

Κάποτε ήταν κοπελούδες και φώτιζαν τη σκοτεινιά των μπουντρουμιών με τη λάμψη της νιότης τους, με την αλυγισιά και την περηφάνια τους. Εσπαγαν τις σιωπές των φυλακών με τα τραγούδια τους κι έκαναν τα σίδερα να λυγούν και τους δεσμοφύλακες ν' αναστενάζουν. Τόση λεβεντιά, τόση ζωντάνια, τόση καρτερικότητα, τόση πίστη, τόσο πάθος, τέτοια ελπίδα, μέσα στη συμφορά της μαύρης σκλαβιάς.

Σήμερα πια, όσοι και όσες απόμειναν απ' τα κολαστήρια των βασανιστηρίων και της θυσίας, όσους και όσες ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν άγγιξε και δεν πήρε μαζί του στο αιώνιο ταξίδι του. Δίνουν και θα εξακολουθούν να δίνουν το δικό τους παρών.

Πρωτοπόροι και μπροστάρηδες σ' όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις για να βρουν δικαίωση τα μεγάλα τους οράματα.

Πρόσχημα, το κόψιμο της πίτας σ' όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ. Ετυχα κι εγώ σε κάποιες απ' αυτές. Ουσία, η ανθρώπινη ζεστή σχέση και επαφή που είναι τόσο ελλειμματικές και δυσεύρετες σήμερα. Αφορμή, η τήρηση του εθίμου. Ουσία, το αντάμωμα φίλων, γνωστών και συντρόφων και το ξεσκάλισμα θαμμένων αναμνήσεων που γίνονται παρόν. Χέρια που σφίγγανε, αγκαλιές π' ανοίγανε, χείλια που γελούσαν, φωνές π' ακούγονταν, μάτια που έλαμπαν, καρδιές π' αναστήνονταν.

Κι όταν σε κάποιες απ' αυτές τις εκδηλώσεις πέφτανε τα πρώτα ποτηράκια και φθάνανε οι μεζέδες, τότε σαν σε μαγεμένο χώρο, σαν σε παλιό αντάρτικο λημέρι, άναβε το γλέντι. Αστραψε ο τσάμικος και ο καλαματιανός, γέμισε ο τόπος κατάμαυρα γένια και σταυρωτά φισεκλίκια, γιόμισε ο τόπος λεβεντόκορμες ανταρτοπούλες κι αντήχησε σαν σε βουνοκορφή της Οίτης και του Βελουχιού, αντάρτικο τραγούδι.

"Βροντάει ο Ολυμπος κι αστράφτει η Γκιώνα. Στ' άρματα, στ' άρματα...".

Κάποτε που ήτανε παιδιά και τώρα που είναι το ίδιο...

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

Στη γραμμή έξω από τα δικαστήρια για ν' ακούσουν την απόφαση απέλασής

Στη γραμμή έξω από τα δικαστήρια για ν' ακούσουν την απόφαση απέλασής τους...

Στην Ασφάλεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ