ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Μαύρο" το πακέτο αγροτικών τιμών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας). -

Αποφασισμένοι να περάσουν τα καταστροφικά μέτρα κατά των αγροτών, ιδιαίτερα των μεσογειακών χωρών, που περιλαμβάνει το πακέτο αγροτικών τιμών για την περίοδο 1997 - '98 είναι η Κομισιόν και οι κοινοτικοί εταίροι, ενώ ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αγρόν ηγόραζεν...

Αυτό φάνηκε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για το "μαύρο πακέτο" τιμών και συναφών μέτρων που έχει προτείνει η Κομισιόν. Το φετινό πακέτο έχει ως διακηρυγμένο... βασικό εχθρό το σιτάρι, ενώ η Κομισιόν σκοπεύει να "εξοικονομήσει" περί τα 2 δισ. ECU από τον αγροτικό τομέα. Η επίθεση, ιδιαίτερα στο σιτάρι, ενοχλεί και τους Γάλλους και τους Γερμανούς, εκτός από τις μεσογειακές χώρες, οι οποίοι και θα προσπαθήσουν να έχουν τις λιγότερες απώλειες.

Στο εξοντωτικό πακέτο τιμών προτείνεται για τα σιτηρά η μείωση της αντισταθμιστικής ενίσχυσης κατά 7,3% (από 54,34 σε 50,37 ECU ανά εκτάριο), ενώ η τιμή παρέμβασης (ελάχιστη τιμή αγοράς) παραμένει παγωμένη στα 119,19 ECU ανά τόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι σιτοπαραγωγοί θα υποστούν και νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Στο λάδι μειώνεται για δεύτερη χρονιά η τιμή παρέμβασης, από 186,17 σε 180,58 ECU ανά 100 κιλά (μείωση 3%), πράγμα που σημαίνει ότι καταργείται στην πράξη η τιμή παρέμβασης. Στο ρύζι μειώνεται η τιμή παρέμβασης κατά 5%, από 353,45 σε 333,45 ECU ανά τόνο, ενώ μειώνεται επίσης και η μηνιαία προσαύξηση (ποσό που χορηγείται για τις εισοδηματικές απώλειες μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ) από 2,28 σε 2 ECU ανά τόνο. Ακόμα προτείνονται δραστικές μειώσεις στους ελαιούχους σπόρους.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία αντέδρασαν χτες έντονα στις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν. Αντίθετα ο Ελληνας υπουργός, Στ. Τζουμάκας, "κυνηγά" τον αρμόδιο επίτροπο Φρ. Φίσλερ μ' ένα χαρτί 10 (! ) αιτημάτων επί παντός επιστητού και με "εκκρεμότητες" των τελευταίων δύο- τριών χρόνων. Το υπόμνημα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και αιτήματα για το βαμβάκι και ορισμένα οπωροκηπευτικά για "απ' ευθείας χορήγηση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς". Πιο ειδικά για το βαμβάκι καθιέρωση περιφερειακών και ατομικών ποσοστώσεων. Θέματα για τα οποία έχουν ληφθεί πλέον οι οριστικές ομόφωνες αποφάσεις από καιρό και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Τα αιτήματα αυτά, πάντως, αντιμετωπίζονται χλευαστικά από την Κομισιόν, ενώ ο Φρ. Φίσλερ ζήτησε, σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα, "να υποβληθούν συμπληρωματικές αναλύσεις που θα διευκολύνουν τις υπηρεσίες της Κομισιόν να αξιολογήσουν με ακρίβεια τα ελληνικά αιτήματα".Ο επίτροπος Γεωργίας πρότεινε επίσης στον Στ. Τζουμάκα να συναντηθούν εκ νέου στις 8 Απρίλη στο Στρασβούργο.

Αυτό που φαίνεται πάντως, είναι ότι τα αιτήματα του υπουργού Γεωργίας δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν ποτέ. Γιατί, από τη μία η Κομισιόν δεν κάνει"χάρες" στα μικρά κράτη - μέλη για τα αγροτικά. Από την άλλη, γιατί η κυβέρνηση, εκ των υστέρων,προβάλλει αιτήματα για αγορές προϊόντων (βαμβάκι, οπωροκηπευτικά) στις οποίες έχουν ληφθεί ήδη οριστικά και αμετάκλητα οι αποφάσεις, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Οταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις γι' αυτά τα προϊόντα η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ραγιαδισμό και δουλοπρέπεια, δεν πρόβαλλε καμιά αντίρρηση, ούτε σε επιμέρους ζητήματα. Τώρα, ο υπουργός Γεωργίας μαζεύει εκ των υστέρων, σ' ένα "υπόμνημα", διάφορα αιτήματα γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να το δεχτούν στις Βρυξέλλες. Αρα το κάνει αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση και για να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς. Για τα προτεινόμενα, φέτος, καταστροφικά μέτρα που προτείνει η Κομισιόν, ο Στ. Τζουμάκας δεν είπε κουβέντα...

Οταν "μιλούν" τα "καλάσνικοφ"

Οταν "μιλούν" τα "καλάσνικοφ", αυτοί σωπαίνουν. Τους κόβεται η φωνή.

Οταν "σιωπούν" τα "καλάσνικοφ", αυτοί μιλούν. Παίρνουν θάρρος.

Οι μπέηδες της Αλβανίας και τ' αφεντικά της Δύσης μόνο τα "καλάσνικοφ" φοβούνται. Ολα τ' άλλα είναι "του χεριού τους".

Τώρα νιώθουν καλύτερα. Τα "καλάσνικοφ" δεν "κελαηδούν" τόσο συχνά. Αρχισαν οι συζητήσεις, οι διαβουλεύσεις. "Μανούλες" σ' αυτά οι Δυτικοί αφεντάδες. Δώσε κάνα δολάριο, τάξε κάτι τι, βάλε και λίγο από εκλογές και "καθάρισες". Αν παραδώσουν οι εξεγερμένοι τα "καλάσνικοφ", αυτό ήταν, τέλειωσε η "δουλιά". Εν ανάγκη, ας αγοράσουμε τα "καλάσνικοφ" από τους "Κίτσιους, Μήτρους, Αλί" - όπως τους ονόμασε ο Πάγκαλος - κι ύστερα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον τους.

Δε θέλουν τον Μπερίσα; Μας κάνει και ο Φίνο, ο Νάνο. Και μόλις περάσει η κρίση, θα ξαναστήσουμε τις "πυραμίδες" της κλεψιάς, θα ξαναγυρίσουν οι πλιατσικολόγοι που, τις ώρες των "καλάσνικοφ", έφευγαν με την ουρά στα σκέλια, θα διώξουμε στη μετανάστευση τους "Κίτσιους, Μήτρους, Αλί" ή θα τους μπαγλαρώσουμε στη "στενή", να ησυχάσουμε.

Οταν "μιλούν" τα "καλάσνικοφ", ο Μπερίσα τρέμει. Ο Κλίντον ζορίζεται. Ο Κόλ "τα χρειάζεται". Ο Μέιτζορ, "κότα". Η Γουόλ Στριτ και το Σίτι, ανησυχούν σφόδρα. Ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης, ο Λάτσης, ο Κοπελούζος, τρέχουν για βοήθεια στη Βάσω. Το CNN, το MEGA μεταδίδουν: "χάος, αναρχία, κίνδυνος".

Μόλις τα "καλάσνικοφ" "σιωπούν", όλοι αυτοί το παίρνουν πάνω τους. "Θα πάμε να δώσουμε πολιτική λύση", λένε. Ετσι ονομάζουν τη διατήρηση του ίδιου αντιδημοκρατικού, αντιλαϊκού καθεστώτος - με ή χωρίς τον Μπερίσα - στην Αλβανία.

Να 'χουν ήσυχο το κεφάλι τους, θέλουν. Να μην κινδυνεύσει η "νέα τάξη πραγμάτων", αγωνιούν. Διότι, για φανταστείτε να εξεγερθούν και οι "γυφτοσκοπιανοί" - κατά Παπαθεμελή - και να πάρουν τα "καλάσνικοφ"; Και οι πεινασμένοι Βούλγαροι. Και οι άλλοι προδομένοι, ταπεινωμένοι κι αγριεμένοι λαοί των Βαλκανίων.

Εντάξει, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος για "καλάσνικοφ". Αλλά υπάρχουν τα τρακτέρ των αγροτών, υπάρχουν τα μολύβια των εκπαιδευτικών, υπάρχουν οι μαγκούρες των συνταξιούχων.

Οταν "μιλούν" τα "καλάσνικοφ", σπάει η ησυχία της "νέας τάξης πραγμάτων". Ο κρότος ακούγεται στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και κάποιοι "χάνουν τον ύπνο τους".

Οταν "σιωπούν" τα "καλάσνικοφ", ο Κλίντον ηρεμεί και ασχολείται με το πώς θ' αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα που τον βαρύνουν. Ο Κολ αναθαρρεύει και προχωρεί στην αντιμετώπιση της "αναταραχής" των ανθρακωρύχων. Ο Μέιτζορ ησυχάζει και οργανώνει την προεκλογική εκστρατεία του. Ο Σημίτης ξαναβρίσκει τη "φόρμα" του και επιδίδεται απερίσπαστος στο "εκσυγχρονιστικό" έργο "ανασυγκρότησης" της χώρας στα πλαίσια των οδηγιών της ΕΕ, ενώ, ταυτόχρονα, χτίζει το "μέτωπο της Κεντροαριστεράς" εναντίον του λαϊκού κινήματος.

Το ερώτημα είναι για πόσο θα "σιωπούν" τα "καλάσνικοφ". Ενα ερώτημα που δεν μπορούμε ν' απαντήσουμε εμείς. Αλλά ούτε και οι αφεντάδες της "νέας τάξης πραγμάτων". Κι έτσι ζουν με τον εφιάλτη των "καλάσνικοφ". Ας πρόσεχαν...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ακόμα χειρότερα μέτρα για τη σιτοκαλλιέργεια προωθεί η ΕΕ με το "πακέτο" τιμών, ενώ και τα όποια αιτήματα ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας τα θέτει στο Συμβούλιο για... "απλά λόγος να γίνεται", με στόχο τον αποπροσανατολισμό των αγωνιζόμενων αγροτών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ