ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρυθμοί χελώνας και στο Εθνικό Κτηματολόγιο
  • Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος
  • Κίνδυνος να μεταφερθούν σημαντικά κονδύλια σε άλλα έργα

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, αφού οι σχετικές απορροφήσεις για το έργο το 1994 και 1995 ήταν σχεδόν μηδενικές, ενώ το 1996 μόλις που άγγιξαν το 7% των συνολικών πιστώσεων. Συγκεκριμένα, από τα 52 δισ. δρχ. που έχουν εγγραφεί για τη χρηματοδότηση του έργου από το Β Πακέτο Ντελόρ και θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 1999, ως σήμερα έχουν απορροφηθεί μόλις 4 δισ. δρχ. Είναι μάλιστα ορατός ο κίνδυνος ένα σημαντικό μέρος των συνολικών κονδυλίων - πληροφορίες αναφέρουν γύρω στα 17 δισ. δρχ. σε πρώτη δόση - να χαθούν από το υψίστης σημασίας αυτό έργο και να κατευθυνθούν σε άλλα έργα...

Ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε... αισιόδοξος από την πορεία εκτέλεσης του έργου, μιλώντας μάλιστα για 2.400 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν με χρονικό ορίζοντα 2,5 χρόνων και άλλα παρόμοια! Επίσης, υποστήριξε ότι οι εγγεγραμμένοι πόροι για το έργο δε θα χαθούν ακόμη κι αν μεταβιβαστούν σε άλλα έργα, επειδή θα καλυφθούν από... εθνικούς πόρους. Φυσικά απέφυγε να επαναλάβει τη δήλωση που έκανε πριν δύο χρόνια, ότι δηλαδή το 1997 το Κτηματολόγιο θα είχε και δικά του έσοδα, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η πρώτη φάση κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Οπως είναι γνωστό, το πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου εξελίσσεται σε 66 δήμους και κοινότητες της χώρας και σε συνολική έκταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Οπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού 350.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών αυτών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι δηλώσεις ιδιοκτησίας που έχουν υποβληθεί ανέρχονται συνολικά σε ποσοστό 71%, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 50% τον περασμένο Νοέμβρη και γι' αυτό δόθηκε παράταση μέχρι τις 29 Μάρτη.

Η μεγαλύτερη καθυστέρηση υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, παρουσιάζεται σε αστικές περιοχές (στην Ελευσίνα 53% δεν έχουν υποβάλει, Καισαριανή 82%), αλλά και σε αγροτικές περιοχές ή περιοχές που ανθεί η αυθαίρετη δόμηση (Χαλκιδική 52%, Ελευθερούπολη Καβάλας 77%, Αγναντερό Καρδίτσας 67%, Αγία Κυριακή Τρικάλων 60% κ.α.). Η καθυστέρηση αυτή φαίνεται ότι οφείλεται εν μέρει και στη σύγχυση που έχουν ενσπείρει και ορισμένοι οικονομικοί υπουργοί, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα στοιχεία του Κτηματολογίου θα αξιοποιηθούν για τη διασταύρωση με τα στοιχεία του περιβόητου Ε9 της Εφορίας.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Φαίνεται όμως ότι - κυρίως στην επαρχία - οφείλεται και σε αντικειμενικούς λόγους, δηλαδή στην ανυπαρξία τίτλων κυριότητας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αλόννησου, για την οποία οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών. Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές, σε όλο σχεδόν το νησί, πλην εξαιρέσεων, οι κάτοικοι δεν έχουν στα χέρια τους τίτλους κυριότητας για τις περιουσίες τους, οι οποίες μεταβιβάζονται άτυπα από γενιά σε γενιά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ μεταφέρουν στους υπουργούς το αίτημα των κατοίκων του νησιού να γίνει αποδεκτή η άτυπη μεταβίβαση που ισχύει τώρα ως αποδεικτικό στοιχείο.

Ο υπουργός απέφυγε χτες να απαντήσει αν θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας μέσα στις προθεσμίες (φτάνουν μέχρι 500.000 δρχ.) και ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Μάρτη θα ανατεθεί ένα ακόμη πακέτο μελετών, που θα αφορά σε 54 δήμους και κοινότητες της χώρας. Οι μελέτες αυτές θα γίνουν πάλι με απευθείας ανάθεση και με την εποπτεία του ξένου πρότζεκτ μάνατζερ, που προσλήφθηκε για τη διαχείριση του έργου έναντι αμοιβής 1,7 δισ. δρχ.!

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Ο μόνος δρόμος

Ο απόηχος της συνάντησης των δημοσιογράφων του Αιγαίου και της Θράκης για την ειρήνη κρατά ακόμα στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, που αγναντεύουν τη μικρασιατική ακτή, χωρίς να μπορούν να την ξεχάσουν. Δεν ξεχνά κανείς την ιστορία του, την προέλευσή του, τις ρίζες του. Μόνο που η ιστορία της ελληνοτουρκικής συμβίωσης δεν ήταν πάντα μια αιματοβαμμένη περίοδος, γεμάτη βιαιοπραγίες, αρπαγές και καταστροφές.

Σε ειρηνικούς καιρούς, που η πολιτική βούληση έδειχνε παραδοχή σ' αυτήν τη συμβίωση, Ελληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Λεβαντίνοι, ζούσαν στις πολυ-πολιτισμικές κοινωνίες των πόλεων της Μικρασίας, σ' ένα διευρυμένο πολιτισμικό ορίζοντα, μέσα σε ποικιλία ιδιαιτεροτήτων, ιδεών, θρησκευτικών αντιλήψεων, λαϊκών παραδόσεων.

Είναι ολοφάνερο πόσο φτωχαίνουν οι λαοί με το στείρο εθνικισμό και την ψυχολογική - ιδεολογική βία των πολεμολόγων αρχόντων τους. Πόσο φτωχαίνουν κι αποδυναμώνονται, όταν έχουν κοινό έναν έμπορο θανάτου που κερδίζει από τα δικά τους σπαράγματα.

Τέτοιες σκέψεις αντάλλαξαν Ελληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι στη Χίο, Ελληνες και Τούρκοι πολιτικοί. Ανάμεσα στους καλεσμένους, και η σύζυγος του δημάρχου του Τσεσμέ. Ηταν η μόνη που φορούσε τη μουσουλμανική καλύπτρα στο κεφάλι. Η μόνη που έμενε νηστική, απ' το πρωί ως τη δύση του ηλίου, τηρώντας την πατροπαράδοτη νηστεία ραμαζάν. Μου θύμιζε την παλιοημερολογίτισσα μάνα μου, που νηστεύει με τον ίδιο ζήλο όλη τη μακριά Σαρακοστή, κουκουλωμένη στο τσεμπέρι της.

Στη Χίο, το τζαμί του Αλλάχ, εγκατελειμμένο στην ερήμωση και τη φθορά. Το τουρκικό νεκροταφείο, πνιγμένο στα ξερόχορτα. Το χαμάμ, παραδομένο στην αφροντισιά και το σκουπιδαριό. Στις απέναντι τουρκικές ακτές, εκκλησίες ξεκοιλιασμένες, πυρπολημένες, πνιγμένες στην καβαλίνα και την κοπριά. Κι εγώ, που περπατούσα δίπλα στη φίλη απ' την Τουρκία, λυπήθηκα για το σφραγισμένο τζαμί που αποζητούσε την προσευχή της. Λυπήθηκα, γιατί η προσευχή της είχε σχέση με την ειρήνη του κόσμου.

Οι γλάροι, που πέταξαν κατά τη μεριά του Τσεσμέ, άφησαν το μήνυμά τους πάνω από τα κεφάλια μας: Κάθε σύρραξη σ' αυτήν την υπέροχη θάλασσα είναι ιεροσυλία στο πνεύμα του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού. Στο πνεύμα της πανανθρώπινης ιδέας για την αξία του ανθρώπου, που του δόθηκε η δωρεά να μπορεί να επιλέγει τι είδους μνημεία θ' αφήσει στο διάβα του. Τι επιγραφές. Τι είδους ιστορία. Πάνω απ' αυτή τη θάλασσα, οι δημοσιογράφοι της ειρήνης έστησαν γέφυρα προσέγγισης των δύο λαών. Ετσι μπορέσαμε να δούμε ελληνικά θέματα με τουρκικό μάτι. Ετσι ανακαλύψαμε πως πάρα πολλά πράγματα, που αγαπούμε και βιώνουμε καθημερινά, είναι συνέπειες της μακρόχρονης συμβίωσης των δύο λαών. Μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά. Για να γίνει εφικτό, έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο. Ας τον βαδίσουμε, δίνοντας μάχη για την ειρήνη και τη συμφιλίωση, ξανά και ξανά. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Ελσα ΧΙΟΥ

Με κόκκινο σημειώνεται η Α' φάση (66 ΟΤΑ υπό εκτέλεση), με πράσινο η Β' φάση (54 ΟΤΑ υπό ανάθεση) και με μπλε η Γ' φάση (43 ΟΤΑ υπό προκήρυξη). Από χάρτες το ΥΠΕΧΩΔΕ πάει καλά...

Τα προβλήματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Αλόννησο είναι πολλά, όπως και σε αρκετές ακόμη περιοχές της επαρχίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ