ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Μάαστριχτ "ούμπερ άλες"!

Τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης ο πρωθυπουργός ένιωθε μια απέραντη ανακούφιση που είχε ξεμπερδέψει πλέον με την κατάρτιση και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 1997. "Αχ, έφυγε ένα βάρος από πάνω μου!", είπε μ' ένα χασμουρητό στη σύζυγό του κι έπειτα την καληνύχτισε και έπεσε, κουρασμένος μεν, αλλά ευτυχής, για να κοιμηθεί.

Μετά από μια περίπου ώρα ο πρωθυπουργός κοιμόταν βαθιά και ροχάλιζε μακαρίως, ενώ στιγμές στιγμές χαραζόταν στο πρόσωπό του ένα ελαφρό χαμόγελο, γεγονός που μαρτυρούσε ότι μάλλον κάποιο ευχάριστο όνειρο τον είχε επισκεφθεί. Τι ονειρευόταν ακριβώς ο άνθρωπος δεν ξέρω. Κάλλιστα όμως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι εκείνη τη στιγμή έβλεπε, κατά πάσαν πιθανότητα, το Διευθυντήριο της ΕΟΚ να του δίνει συγχαρητήρια για το ένα τρισ. επιπλέον φόρους που είχε ρίξει, μέσω του νέου προϋπολογισμού, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η ότι έβλεπε ίσως τον Κολ να τον χτυπάει φιλικά στις πλάτες και να του λέει: Το Μάαστριχτ ούμπερ άλες (υπεράνω όλων), αγαπητέ!

Τελοσπάντων, ο πρωθυπουργός κοιμήθηκε σαν πουλάκι αρκετές ώρες και θα κοιμόταν ίσως περισσότερο, αν εκεί κατά τις οχτώ το πρωί δεν τον ξυπνούσε ένας θόρυβος, κάτι σαν οχλοβοή, που ακουγόταν απ' έξω.

"Μπα, τι είναι αυτό;", αναρωτήθηκε και πήγε να γυρίσει πλευρό, αλλά η βοή εξακολουθούσε να ακούγεται και τον ξύπνησε για καλά. Ανακάθισε, λοιπόν, τώρα στο κρεβάτι του και άρχισε να σκέφτεται μήπως αυτός ο θόρυβος ήταν από το ...κατρακύλισμα του πληθωρισμού ή από το ...κουδούνισμα των πενταροδεκάρων που έδωσε, για αυξήσεις, στους εργαζόμενους, αλλά τίποτε από όλα αυτά δεν του φάνηκε πιθανό. Και ξαφνικά το πρόσωπό του συνοφρυώθηκε και είπε ταραγμένος: "Μάλιστα αυτό είναι! Εκείνος ο ανόητος ο Γιάννος θα νόμισε ότι είπαμε στ' αλήθεια να πιάσουμε τους μεγαλοφοροφυγάδες και θα τους έπιασε. Και θα τους έχει βάλει τους φουκαράδες να πληρώσουν και αυτοί θα σκούζουν, τώρα. Οχ, τι πάθαμε"!

Αλαφιασμένος, λοιπόν, ο πρωθυπουργός άρπαξε το τηλέφωνο και πήρε το νούμερο του υπουργού του. Και μόλις εκείνος σήκωσε το ακουστικό, άρχισε να τον κατσαδιάζει άσχημα. Ο Γιάννος άκουσε όλον τον εξάψαλμο χωρίς "κιχ" και έπειτα πήρε το λόγο και είπε με ηρεμία: "Μα πώς σας πέρασε, κύριε πρωθυπουργέ, αυτή η ιδέα; Σας διαβεβαιώνω ότι έχω κατανοήσει πλήρως το πρόγραμμα της σύγκλισης και ούτε τρίχα δεν πρόκειται να πειράξω από τους μεγαλόσχημους που τρώνε τους φόρους"!

Ο πρωθυπουργός συνήλθε κάπως με τις διαβεβαιώσεις του Γιάννου, αλλά δεν ησύχασε εντελώς. Γι' αυτό ακριβώς δεν έκλεισε το τηλέφωνο, αλλά ρώτησε τον υπουργό του: "Αφού δεν έπιασες εσύ τους μεγαλοφοροφυγάδες, τότε ποιοι είναι αυτοί που κάνουν φασαρία έξω; Μήπως, βρε Γιάννο, εκείνη η Βάσω έκανε καμιά γκάφα και έκοψε τίποτε προνόμια από τους βιομήχανους και έχουν ξεσηκωθεί οι άνθρωποι;".

- Α, πα, πα, αποκλείεται, απάντησε ο Γιάννος. Κι αυτή το έχει κατανοήσει πλήρως το πρόγραμμα της σύγκλισης!

- Με συγχωρείς, αγαπητέ, που σε κουράζω, αλλά ανησυχώ και θα σε ρωτήσω πάλι. Μήπως ο Δρυς ξέφυγε από την επιτήρησή σου και ζήτησε με κανένα φιρμάνι να συμμετάσχουν στη "σύγκλιση" και οι καημένοι οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές ή οι μεγαλοεπιχειρηματίες;

- Οχι, πρωθυπουργέ. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τέτοια λάθη!

- Ε, τότε ποιοι φωνάζουν απ' έξω, Γιάννο;

- Ανοιξε το παράθυρο να δεις, εξοχότατε.

- Βρε καλά λες, είπε τότε εκείνος.

Και όταν τράβηξε τα ρολά της κρεβατοκάμαράς του είδε έξω εργάτες, υπάλληλους και συνταξιούχους με πλακάτ και τηλεβόες να οδεύουν προς την πλατεία Κάνιγγος, για να διαδηλώσουν κατά των νέων μέτρων, ηρέμησε! Και ηρέμησε ακόμη περισσότερο, όταν άκουσε από το ραδιόφωνο ότι ξεσηκώθηκαν και οι αγρότες. "Αφού φωνάζουν οι μεροκαματιάρηδες, σκέφτηκε, είναι βέβαιο ότι τα μέτρα μου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση"!

Επειτα χτύπησε το πόδι του κάτω και σαν να απευθυνόταν στους εξεγερμένους, φώναξε με ενθουσιασμό: Το Μάαστριχτ ούμπερ άλες, πληβείοι!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Οικονομικός "βρόχος" στην απεξάρτηση

Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό υπονομεύει, υποτιμά τις δυνατότητες της απεξάρτησης, επισημαίνει η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ

"Η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ εκφράζει την πικρία της για την πολιτική του υπουργείου Υγείας, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια φαίνεται να υποτιμά τις δυνατότητες απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης των εξαρτημένων ατόμων και οδηγεί τις θεραπευτικές κοινότητες και τα άλλα προγράμματα σε αδιέξοδο".

Το παραπάνω δραματικό απόσπασμα είναι απ' το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που έγινε την περασμένη Κυριακή. Ο προϋπολογισμός - ελέω της Συνθήκης του Μάαστριχτ - βάζει οικονομικό βρόχο και στα προγράμματα των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Το επίσημο κράτος συμπεριφέρεται με εχθρότητα προς τα προγράμματα απεξάρτησης και ο προϋπολογισμός είναι η δεύτερη εκτροπή προς τις θεραπευτικές κοινότητες.

Και τούτο γιατί:

  • Απ' το Φλεβάρη του 1996 αρνήθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα των 33 θεραπευτών του "18 Ανω". Υστερα απ' την κινητοποίηση η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει την τακτοποίηση του θέματος σε άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - το οποίο όμως ακόμα δεν έχει κατατεθεί.
  • Τη στιγμή που το ΚΕΘΕΑ, κατόπιν αιτημάτων των γονιών, ήταν έτοιμο να αναπτύξει και άλλα προγράμματα - όπως στην Πάτρα, στη Θράκη και το Βόλο - και είχε ζητήσει τα απαραίτητα γι' αυτό κονδύλια, ήρθε ο πέλεκυς του κρατικού προϋπολογισμού, που θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και τη λειτουργία των υπαρχουσών θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ.

Ιδού και τα κονδύλια της ντροπής: 1995: 925 εκατ. δραχμές. 1996: 900 εκατ. δραχμές (Ποσοστό μεταβολής '95/'94 2,7%). 1997: 940 εκατ. δραχμές (Ποσοστό μεταβολής '97/'96 4,4%).

"Η πολιτική του υπουργείου Υγείας τα δύο τελευταία χρόνια φαίνεται να υποτιμά τις δυνατότητες απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης των εξαρτημένων ατόμων και οδηγεί συστηματικά τις θεραπευτικές κοινότητες και τα άλλα προγράμματα σε αδιέξοδο", τονίζει στο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ.

Η κυβέρνηση όχι μόνο υποτιμά, αλλά στην πράξη - με την πολιτική της - υπονομεύει τα προγράμματα απεξάρτησης. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης διέπεται απ' τη λογική του "περιορισμού της βλάβης" και όχι απ' την ενίσχυση του δύσκολου και επώδυνου δρόμου της απεξάρτησης. Η "ιδεολογική προετοιμασία" αυτής της επιλογής είχε προαγγελθεί πριν δύο χρόνια - που συμπίπτει χρονικά με την επισήμανση του ΚΕΘΕΑ. Τότε το θέμα των ναρκωτικών ήταν και πάλι στην επικαιρότητα. Και σε μια συνάντηση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας -Πρόνοιας στις 17.5.1994 - την οποία ο "Ρ" είχε δημοσιεύσει ολόκληρη στις 18.5.1994 - ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης,αναφερόμενος στα υποκατάστατα, είχε πει μεταξύ των άλλων και τα εξής: "Το αιτιολογικό της πρότασής μας ήταν τούτο: Διαπιστώσαμε ότι οι θεραπευτικές κοινότητες δεν επαρκούν. Ενα 30 - 40% προσέρχεται στα προγράμματα και ένα μεγάλο κομμάτι απ' αυτούς τα εγκαταλείπει".

Η κυβέρνηση κινείται κόντρα και στα αποτελέσματα των ίδιων των θεραπευτικών κοινοτήτων. Οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και του "18 Ανω" είναι υπερπλήρεις - δε "χωράνε άλλους" που λένε. Την περίοδο Γενάρη - Οχτώβρη μπήκαν για απεξάρτηση στις έξι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ 309 άτομα, όταν η δυναμικότητα των κοινοτήτων είναι 300 άτομα και το ΚΕΘΕΑ είχε υπολογίσει 275 άτομα. Στις έξι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ μπήκαν για απεξάρτηση 527 άτομα την περίοδο Νοέμβρη 1994 - Οχτώβρη 1995 και άλλα 536 άτομα την περίοδο Νοέμβρη 1995 - Οχτώβρη 1996. Επίσης, το "18 Ανω" παραδίδει κάθε χρόνο 100 άτομα "καθαρά".

Στον πίνακα φαίνεται η προσέλευση των χρηστών (Κέντρα Ενημέρωσης και Εισαγωγής) και των ατόμων των οικογενειών τους (Προγράμματα Οικογένειας). Επίσης, κάθε χρόνο καταφεύγουν στο "18 Ανω", για κάθε είδους βοήθεια, 12.500 άτομα.

Συνολικά δηλαδή κάθε χρόνο κάπου 19.000 άτομα απ' τους χρήστες ναρκωτικών - που υπολογίζονται σε 50.000 - και τις οικογένειές τους απευθύνονται στις θεραπευτικές κοινότητες. Δηλαδή, δύο στους πέντε - με διαφορετικές προθέσεις - αναζητούν την απεξάρτηση.

Και το ανάλγητο κράτος τους λέει ΟΧΙ!

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Θύματα απ' το "έκσταση"

Ενας νέος άνθρωπος 31 χρόνων ήταν το πρώτο θύμα του ναρκωτικού "Εκσταση", όπως κατήγγειλε ο καθηγητής ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλης Μιχαλοδημητράκης, στην ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο της Κρήτης η τοπική Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον Μ. Μιχαλοδημητράκη, τα συνθετικά χάπια είναι το χειρότερο ναρκωτικό που υπήρξε ποτέ. "Η διακίνησή τους", τόνισε, δεν απαιτεί "βαποράκια", ενώ σημαίνει στην ουσία διακίνηση μεγάλων κεφαλαίων, η δε παραγωγή τους είναι εύκολη.

Το περιστατικό με τον 31χρονο συνέβη τον περασμένο Φλεβάρη. Επίσης, άλλα δύο άτομα στην Κρήτη έχουν χάσει τη ζωή τους από το "Εκσταση". Πρόκειται για έναν 20χρονο, που σκοτώθηκε σε τροχαίο ενώ οδηγούσε υπό την επήρεια του χαπιού και έναν Γάλλο τουρίστα που πνίγηκε το καλοκαίρι.

Στις 22.11.1996 η κοινότητα του ΚΕΘΕΑ "Νόστος" εγκαινίασε στον Πειραιά το νέο κτίριό της. Ο παρευρεθείς υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, επισήμανε την ανάγκη πανστρατιάς κατά των ναρκωτικών. Ομως, με την άγρια λιτότητα θέτει εκτός μάχης τους πρωτεργάτες αυτής της πανστρατιάς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ