ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οπλα

Τα παιδιά μάλωναν για τους βόλους, τα ξυλίκια, τα ρουλεμάν, με τα οποία έφτιαχναν πατίνια, για τα γκολπόστ, πέτρες πάνω στις πέτρες, για την πρωτιά στο κατοστάρι, που κανένα παιδί δεν είχε μετρήσει ,αλλά ένας μεγάλος έκοψε την απόσταση με μια ματιά, γιατί τα πιτσιρίκια που κρατούσαν το σπάγκο από τις δυο άκρες χαλάρωναν το σφίξιμό τους κι ο σπάγκος έκανε κοιλιά και δεν τον έκοβε το στήθος τους, που μέσα χτυπούσε η καρδούλα τους.

Σε τέτοια γειτονιά μεγάλωσα. Οι καβγάδες ήταν γύρω από αυτοσχέδια παιχνίδια.

Καμιά φορά ερχόταν από κάποια αυλή η μάνα κανενός παιδιού και με σύγχυση και αθωότητα εξέφραζε την απειλή της: τον αστυφύλακα.

Και τότε έμπαινε στη μέση ο κυρ - Πέτρος λεπτός και μελαχρινός με κωνσταντινουπολίτικη προφορά, κατέβαινε γρήγορα γρήγορα τα πέτρινα σκαλιά από το δεύτερο πάτωμα κι έλεγε την ίδια ιστορία. Ακουγόταν βιβλική με δυο τρεις άγνωστες λέξεις στα παιδιά: Οταν πήγαινε στον καδή με τη μαύρη ρόμπα και το μαύρο σκούφο, που έμοιαζε με σεφ που φορούσε μαύρα, ο μηνυτής, εκείνος του έλεγε: Γύρνα στο σπίτι σου και να έρθεις σε δυο μέρες. Οι περισσότεροι δεν ξανάρχονταν στον καδή. Η λαϊκή του σοφία ήταν ότι σε δυο μέρες θα είχε ξεθυμάνει ο θυμός του.

Ο κυρ - Πέτρος ήξερε ξένες γλώσσες και δούλευε σε γραφείο.

Ανάμεσα σε χαρτιά; απορούσαν κοροϊδευτικά τα παιδιά.

Η γειτονιά, όμως, τον σεβόταν. Τέσσερις γλώσσες δεν ήταν λίγες.

Μερικά παιδιά στους διαγωνισμούς έπεφταν κάτω από τη βάση στο μάθημα των ελληνικών.

Τώρα σκέφτομαι όλα εκείνα που λέγονταν πριν δεκάδες χρόνια και πόσο με δίδαξαν. Κι ακόμα αναρωτιέμαι αν με κράτησαν πίσω ή με προώθησαν τόσο που να μπορώ να γυρίσω στο παρελθόν.

Στις περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει ένας νόμος πως αν θέλεις ν' αγοράσεις νόμιμα ένα όπλο πρέπει να κάνεις αίτηση και να περάσουν πέντε μέρες μέχρι να το πάρεις. Γυρίζουν όλοι. Κανένας θυμός δεν τους έχει περάσει απ' όποια πλευρά του "πολιτικά ορθά" κι αν βρίσκονται.

Πίσω από τον εξοπλισμό των πολιτών, λένε, ότι υπάρχει μια καλυμμένη σκέψη: Δεν μπορεί να γίνει δικτατορία όχι μόνο σ' εθνική κλίμακα, αλλά ούτε κατά πολιτεία ή διοικητική επαρχία.

Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις και είναι κύριο για την καμπάνια στις επερχόμενες εκλογές ανάμεσα στα δυο κόμματα: το δημοκρατικό και το ρεπουμπλικανικό.

Προσωπικά, δεν μπόρεσα να δω τις διαφορές τους, τουλάχιστον ευδιάκριτα.Οι πολίτες λένε ότι ο νόμος είναι παλιός. Οι πέντε μέρες χρειάζονταν για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος του φακέλου του αιτούντος όπλο.

Τώρα με τα ηλεκτρονικά μέσα η έρευνα είναι ιστορία μερικών λεπτών της ώρας, ισχυρίζονται.

Βουλευτές, νομάρχες, γερουσιαστές και άλλοι αντιπρόσωποι και των δυο κομμάτων εκφράζουν τη γνώμη τους που δε συμπίπτει και με των άλλων στον ίδιο πολιτικό χώρο που ανήκουν.

Υποψιάζομαι πως αυτό έχει και κάποια σχέση με τα σημεία του ορίζοντα στα οποία απλώνονται οι ΗΠΑ.

Η κοινή καθημερινότητα δεν είναι παντού η ίδια. Ο Νότος με το Βορρά, η Δύση, γνωστή ως Αγρια Δύση, η Ανατολική Αμερική που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό διέπονται από άλλες ατομικές και ομαδικές νοοτροπίες.

Βέβαια, μέσα σ' όλο αυτό το κουβεντολόι περί συνταγματικού δικαιώματος του πολίτη να φέρει όπλο για την προστασία του εαυτού του και της περιουσίας του, δεν έχει γίνει καν η πιο αμυδρή νύξη για τα όπλα που πουλάει η Αμερική στον υπόλοιπο κόσμο. Δηλαδή, ποιος τ' αγοράζει, με τι όρους, με τι χρήματα και από πού τα βρίσκουν οι κυβερνήσεις όταν αυτοί που τα κρατάνε είναι κουρελιάρηδες και ξυπόλυτοι, ενώ ανήκουν σ' εθνικούς στρατούς σε στρατοκρατούμενες χώρες. Και για ποια χρήση; Ποιος είναι ο εχθρός; Ακόμα κι αυτοί που φοράνε στολές και μπερέδες, αλ' αμερικέν, και χτυπάνε ομοεθνείς τους, ξυπόλυτους και πεινασμένους, ξέρουν άραγε ότι τα όπλα που κρατάνε τα πληρώνουν με το δικό τους αίμα και των δικών τους;

Οι εξοπλισμοί των υποτακτικών κυβερνήσεων ή προβοκατόρικων ορδών δεν είναι θέμα σε καμιά προεκλογική καμπάνια.

Η πολεμική βιομηχανία και όλα αυτά που ξέρουμε όλοι μας είναι αστείρευτη πηγή χρήματος.

Σήμερα και ο καδής είναι εξοπλισμένος.

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Οδηγούν την Πρόνοια σε πλήρη διάλυση!

Η ανατροπή των σχεδίων θα γίνει με τον αγώνα, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να εκφράσουν την αντίθεσή τους και στις εκλογές του Οκτώβρη, τόνισαν ο Σπ. Χαλβατζής και ο Θ. Παπαμάργαρης στη χτεσινή τους περιοδεία στην κεντρική υπηρεσία του ΠΙΚΠΑ

Αν ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά Σπύρος Χαλβατζής και ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ Θεοχάρης Παπαμάργαρης δεν είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις, η χτεσινή περιοδεία τους στο ΠΙΚΠΑ θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι το βράδυ, καθώς κορυφώθηκε η αγωνία των εργαζομένων μετά την κατάθεση στη Βουλή του αντικοινωνικού νομοσχεδίου που διαλύει την Πρόνοια και την παραδίδει στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πλήθος τα αγωνιώδη ερωτήματα: "Ποιο θα είναι το μέλλον της Πρόνοιας και των εργαζομένων; Τι θα σημάνει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή; Γιατί η κυβέρνηση επιμένει σ' αυτή την πολιτική; Γιατί επιμένουν στις περικοπές στον τομέα της υγείας;".

"Εμείς επιμένουμε, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, ότι η μεταφορά ευθυνών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά μέγα κίνδυνο και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Δεν πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του ΠΙΚΠΑ και της Πρόνοιας. Το ΠΙΚΠΑ πρέπει να αναβαθμιστεί, να ενισχυθεί η υλικοτεχνική του υποδομή, να εκσυγχρονιστεί, να καλυφθούν οι κενές θέσεις προσωπικού που υπάρχουν. Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι Περιφέρειες δεν έχουν ούτε την υποδομή, ούτε τη δυνατότητα, ούτε τους πόρους για να αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα λειτουργήσει διαλυτικά για την Πρόνοια και θα την οδηγήσει στη λογική της ανταποδοτικότητας".

Σε αυτή την αλλαγή που σήμερα επιχειρείται στο χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην άκρατη ιδιωτικοποίηση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε και ο Θ. Παπαμάργαρης, ο οποίος, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι εκλογές του Οκτώβρη, τόνισε: "Μέσα από την κάλπη πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων. Αν την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση μετρήσει λιγότερους δημάρχους, λιγότερους νομάρχες, τότε θα υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες να αμβλύνει την πολιτική της. Θα είναι ένα κέρδος, ένα μετερίζι του αγώνα".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όμως και τα ερωτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι στους εκπροσώπους της ΝΑΣ, για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας, τα διαρκή ελλείμματα που παρουσιάζουν συνέχεια οι κυβερνήσεις, οι συνεχείς περικοπές δαπανών που επιχειρούν στον ευαίσθητο αυτό χώρο και το μέλλον των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. "Γιατί πωλείται ο ΟΤΕ που είναι κερδοφόρος;", έθεσε από την πλευρά του το ερώτημα ο Θ. Παπαμάργαρης, αποκαλύπτοντας έτσι τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ τις οποίες υπηρετεί η κυβέρνηση.

Η αντιπροσωπεία της ΝΑΣ συναντήθηκε ακόμα με τον πρόεδρο του ΠΙΚΠΑ, Γρ. Σιωμόπουλο,με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στα παραρτήματα όλης της χώρας. Με "δονκιχωτισμούς", όμως, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Αν δεν υπάρξει σύγκρουση με τις αντιλήψεις και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις που τα προκαλούν, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτή την πολιτική που στόχο έχει να περάσει στον ιδιωτικό τομέα την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια και τα άλλα κοινωνικά αγαθά που με αγώνες κατέκτησαν οι εργαζόμενοι.

Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ

Στιγμιότυπα απ' τη χτεσινή περιοδεία

Δύο στιγμιότυπα από τη χτεσινή περιοδεία

Συγκέντρωση και πορεία

Στη σύσκεψη που οργάνωσε προχτές το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών για την Πρόνοια αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκέντρωσης και πορείας την τελευταία μέρα που θα ψηφιστεί το αντικοινωνικό νομοσχέδιο για την πρόνοια.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα και - πιθανώς - η τελευταία μέρα να είναι η ερχόμενη Πέμπτη. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 πμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ