ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Γεωπολιτική κόντρα «Δύσης» - Ρωσίας για τον νόμο «περί ξένων πρακτόρων»

ΕΕ και ΗΠΑ απειλούν για την «πορεία της χώρας», εν μέσω διαδηλώσεων και αστυνομικής βίας

Από τη σύγκρουση στη Γεωργία ανάμεσα σε φιλοδυτικούς διαδηλωτές και την αστυνομία

Copyright 2024 The Associated

Από τη σύγκρουση στη Γεωργία ανάμεσα σε φιλοδυτικούς διαδηλωτές και την αστυνομία
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που καταστέλλονται από την αστυνομία, εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες στην Τιφλίδα, ενώ βουλευτές «έρχονται στα χέρια» σχετικά με το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που προωθεί η κυβέρνηση. Η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας για τον συσχετισμό δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη και στον Νότιο Καύκασο οξύνεται και στο μέτωπο της Γεωργίας.

Το νομοσχέδιο, που επιχείρησε και πέρυσι να το περάσει η κυβέρνηση αλλά το απέσυρε λόγω αντιδράσεων, υποχρεώνει ΜΚΟ, «ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων» και ΜΜΕ να εγγράφονται ως «οργανισμοί που προωθούν τα συμφέροντα ξένης δύναμης» εάν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο απαιτεί τρεις αναγνώσεις και μια προεδρική υπογραφή για να γίνει νόμος και την Τετάρτη εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση με 83 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά.

Η «φιλοδυτική» Πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπιτσβίλι, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο, αλλά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο και οι σύμμαχοί του έχουν αρκετές έδρες για να την παρακάμψουν.

Ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, χαρακτήρισε τις «δυτικές» δυνάμεις «παγκόσμιο κόμμα πολέμου» και υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο επειδή «η μη διαφανής χρηματοδότηση των ΜΚΟ είναι το κύριο μέσο για τον διορισμό μιας γεωργιανής κυβέρνησης από το εξωτερικό».

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τον νόμο «φιλορωσικό» και προειδοποιούν ότι «υπονομεύει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» της Γεωργίας για ένταξη.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σ. Μισέλ, είπε ότι το νομοσχέδιο - παρόμοιο με νόμο για καταστολή «δυτικής» επιρροής στη Ρωσία - θα απομακρύνει τη Γεωργία «ακόμη περισσότερο από την ΕΕ».

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκερτ Γιαν Κούπμαν, πήγε στη Γεωργία την Τετάρτη εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη γεωπολιτική επιρροή της ΕΕ. Επίσης η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Βαϊόλα φον Κράμον ζήτησε «συγκεκριμένες συνέπειες» για τη Γεωργία, όπως απόσυρση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη, διακοπή της χρηματοδότησης της ΕΕ για αναπτυξιακά έργα, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για τους βουλευτές που το υπερψηφίζουν.

Ο Τζιμ Ο' Μπράιαν, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, είχε την Τρίτη μια «σημαντική συνομιλία» με Γεωργιανούς βουλευτές, λέγοντας ότι «ο νόμος αυτός και η αντιδυτική ρητορική του Γεωργιανού Ονείρου θέτουν τη Γεωργία σε επισφαλή τροχιά».

Αντίστοιχα «Δυτικοί» αξιωματούχοι έδειξαν «ευαισθητοποιημένοι» για την «αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών» στη Γεωργία, με αντλίες νερού, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, ενώ έγιναν και δεκάδες συλλήψεις.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αφαιρείται άλλο ένα μνημείο της σοβιετικής εποχής

Ενα ακόμα σοβιετικό μνημείο άρχισε να αποσυναρμολογείται στο Κίεβο, στο πλαίσιο της «αποκομμουνιστικοποίησης» που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Οι δημοτικές υπηρεσίες του Κιέβου άρχισαν να αποσυναρμολογούν το μνημείο για τη Συνθήκη του Περεγιασλάβ», μνημείο της σοβιετικής εποχής από κόκκινο γρανίτη, προς τιμήν της φιλίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Θα πάρει αρκετές μέρες για να αποσυναρμολογηθεί εντελώς, καθώς αποτελείται από περίπου 20 στοιχεία.

Το μνημείο ήταν εγκατεστημένο σε πάρκο στο κέντρο του Κιέβου και ήταν μέρος εμβληματικού μνημείου που υμνούσε «τη φιλία μεταξύ των δύο λαών», του ουκρανικού και του ρωσικού. Τα αγάλματα ζυγίζουν 6 με 7 τόνους και θα μετεγκατασταθούν σε μουσείο αεροπορίας στο Κίεβο.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιέβου μετονόμασε την ατσάλινη αψίδα 35 μέτρων πάνω από τα αγάλματα σε Αψίδα Ελευθερίας του ουκρανικού λαού, από Αψίδα Φιλίας μεταξύ των λαών. Οι αρχές εξάλλου αφαίρεσαν δύο ορειχάλκινες φιγούρες - οι οποίες παρουσίαζαν δύο εργάτες, έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό - κάτω από την αψίδα τον Απρίλη του 2022.

Η Ουκρανία ακολουθεί εδώ και χρόνια μια πολιτική διάλυσης σοβιετικών μνημείων, ενώ έχει μετονομάσει πολλές πόλεις, δίνοντάς τους την ονομασία που είχαν πριν το 1917 και την Οκτωβριανή Επανάσταση. Πέρυσι ψήφισε νόμο «αποαποικιοποίησης», με στόχο να μετονομάσει δρόμους και να γκρεμίσει μνημεία που συνδέονται με τη Ρωσία. Ενδεικτικά, στο Κίεβο κεντρική πλατεία με το όνομα «Λέων Τολστόι» λέγεται πλέον «πλατεία Ουκρανών Ηρώων».


ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συναντήσεις σε Γαλλία και Σερβία

Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε μια περίοδο που το Πεκίνο επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο του σε όλα τα φλέγοντα μέτωπα (Μέση Ανατολή, Ουκρανία κ.τ.λ.) και αντιθέσεις περιπλέκουν την προσπάθειά του να αναπτύξει σταθερότερους διαύλους με την ΕΕ, ενώ ο ευρωατλαντικός άξονας εξακολουθεί να ιεραρχεί ως βασική απειλή την Κίνα.

Την Κυριακή 5 Μάη ο Σι αναμένεται να φτάσει στη Γαλλία, με το κινεζικό ΥΠΕΞ να σημειώνει σχετικά πως η Κίνα προσβλέπει στη συνεργασία με τη Γαλλία για τη βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, θεωρώντας ότι η σινογαλλική προσέγγιση θα μπορούσε να «εμφυσήσει σταθερότητα στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΕΕ και να συμβάλει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

Την Πέμπτη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προγραμματιστεί να δειπνήσει στο Παρίσι με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, για να συζητήσουν την πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κίνας.

Στις 7 του μήνα ο Σι σχεδιάζεται να φτάσει στη Σερβία, ακριβώς 25 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό που στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής επιχείρησης είχε στοιχίσει τη ζωή τριών Κινέζων δημοσιογράφων. Ακολουθούν επίσημες επαφές του και στην Ουγγαρία.

Νέα ένταση μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων

Στο μεταξύ, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ευρύτερα στον Ινδο-Ειρηνικό και τις επίμονες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να διαμορφώσει στενότερες σχέσεις με κράτη της περιοχής, νέα ένταση σημειώθηκε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), σε περιοχή για την οποία εδώ και χρόνια διαφιλονικούν Κίνα και Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τη Μανίλα, η κινεζική πλευρά παρενόχλησε και προκάλεσε ζημιές σε σκάφη της ακτοφυλακής της, ενώ κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή πως εγκατέστησε ξανά ένα πλωτό φράγμα 380 μέτρων που περιορίζει την πρόσβαση στη ζώνη (του υφάλου Σκάρμπορο) και σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Παρά την παρενόχληση και τις προκλήσεις της κινεζικής ακτοφυλακής, τα σκάφη κράτησαν τις θέσεις τους και συνέχισαν τη θαλάσσια περιπολία τους».

Από τη μεριά του κινεζικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπός του Λιν Ζιαν κάλεσε «τις Φιλιππίνες να σταματήσουν αμέσως τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές τους» και «να μην αψηφούν τη σταθερή αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία της».

Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες βδομάδες μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Μάρκος τζούνιορ στον Λευκό Οίκο (που εκτός των άλλων φιλοξένησε και τριμερή μεταξύ ΗΠΑ - Φιλιππίνων - Ιαπωνίας για πρώτη φορά), που σηματοδοτεί την ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας τους.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τραγωδία σημειώθηκε στη Νότια Κίνα, μετά την κατάρρευση τμήματος αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την πόλη Μεϊτσού με την κομητεία Νταμπού, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι αρχές έκαναν λόγο για 48 νεκρούς. Περίπου είκοσι οχήματα «παγιδεύτηκαν» εξαιτίας της κατάρρευσης. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV βιάστηκε να συμπεράνει ότι πρόκειται για «φυσική γεωλογική καταστροφή» που συνέδεσε με τις «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ