ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Μπίζνες για επιχειρηματικούς ομίλους στην καμένη γη σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων

Από το μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στις 21/8/21
Από το μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στις 21/8/21
Ψίχουλα με το σταγονόμετρο και «κόφτες» για τον πυρόπληκτο λαό από τη μία και σχέδια «ανασυγκρότησης» για το πώς θα μετατραπεί η καταστροφή σε ευκαιρία για επιχειρηματικούς ομίλους από την άλλη, είναι η πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, έχοντας τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Περιφέρειας και δήμων.

Οχτώ μήνες μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης, στήριξης του χαμένου λαϊκού εισοδήματος. Δεν δίνει καμία απάντηση στο πώς θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια όλοι όσοι έχασαν το αντικείμενο εργασίας τους, δεν έχει προχωρήσει σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, αλλά και σε κανένα μέτρο για την προστασία του δάσους που απέμεινε.

Η κυβέρνηση δεν δίνει καμία απάντηση για το πώς θα ζήσουν οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς ελιές, πώς θα εξασφαλίσουν οι κτηνοτρόφοι τροφή για τα κοπάδια τους, πώς οι μικροί επαγγελματίες θα ανασάνουν από τα συσσωρευμένα χρέη και με κλειστά ή σε υπολειτουργία τα μαγαζιά τους, πώς, πού και με τι όρους και δικαιώματα θα βρουν οι εργαζόμενοι δουλειά. Τι θα απογίνουν οι ρετσινάδες, οι δασεργάτες και οι οικογένειές τους.

Στη δραματική κατάσταση που βιώνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, ήρθε να προστεθεί η ακρίβεια που έκανε ακόμη πιο δυσβάσταχτο το κόστος ζωής. Χωρίς εισόδημα, με το κόστος του ρεύματος, της θέρμανσης, των καυσίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης να εκτινάσσονται, τις δομές Υγείας υποστελεχωμένες, τα λαϊκά νοικοκυριά κλήθηκαν να επιβιώσουν σε έναν βαρύ χειμώνα και με όλα γύρω τους κατεστραμμένα.

Μετά τη φωτιά είχαν έρθει και οι πλημμύρες

RIZOSPASTIS

Μετά τη φωτιά είχαν έρθει και οι πλημμύρες
Τα όποια μέτρα στήριξης του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας, που έχασε τα πάντα στην καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στις ζημιές που προκλήθηκαν και πολύ περισσότερο δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη επιβίωσης για τα επόμενα χρόνια. Και τα ελάχιστα αυτά μέτρα στήριξης δόθηκαν μόνο κάτω από την πίεση που άσκησε ο οργανωμένος και μεγαλειώδης αγώνας του λαού της περιοχής μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, το Σωματείο των Ρετσινάδων, τον Αγροτικό Σύλλογο και τη Συντονιστική Επιτροπή.

Αλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που περιδιαβαίνουν τη Βόρεια Εύβοια για να αποπροσανατολίσουν τον λαό και να αποσπάσουν τη συναίνεσή του, ουσιαστικά ομολογούν ότι αν δεν υπήρχε ο αγώνας, δεν θα δίνονταν ούτε αυτά τα ψίχουλα. Εχουν εμπειρία εξάλλου στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας από τις αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές του «Ζορμπά», της «Μήδειας» που εκκρεμούν για χρόνια.

Η μετατροπή της καταστροφής σε ευκαιρία για το κεφάλαιο

Η πυρκαγιά που για εννέα μέρες τον Αύγουστο του 2021 έκαψε σχεδόν ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια, κατέστρεψε πάνω από 500.000 στρέμματα από τα οποία τα 380.000 ήταν δασικής έκτασης. Δάσος που ήταν πηγή ζωής για περίπου 900 οικογένειες ρετσινάδων και δασεργατών, για δεκάδες βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, αλλά και για τους μικροεπαγγελματίες της εστίασης και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Από την κυβερνητική φιέστα παρουσίασης του σχεδίου «ανασυγκρότησης», που το μόνο που εξυπηρετεί είναι το μεγάλο κεφάλαιο

Eurokinissi

Από την κυβερνητική φιέστα παρουσίασης του σχεδίου «ανασυγκρότησης», που το μόνο που εξυπηρετεί είναι το μεγάλο κεφάλαιο
Παράλληλα κατέστρεψε περίπου 500.000 ρίζες ελιές (που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούν μικροκαλλιεργητές), ζώα, αμπέλια, συκιές, μηχανήματα, σταυλικές εγκαταστάσεις, σπίτια και καταστήματα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία μεγάλης έκτασης καταστροφή μέσων παραγωγής που ανήκαν ή εκμεταλλεύονταν κατά βάση από αυτοαπασχολούμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν νέες κοινωνικές ανάγκες όπως η αποκατάσταση του δάσους, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών.

Η καταστροφή αυτή, από τη μία, επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκτεταμένες κρατικές δαπάνες για έργα υποδομής, ενισχύοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους του κατασκευαστικού κλάδου, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν δυσκολότερο να συμβεί.

Από την άλλη, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας της Βόρειας Εύβοιας, με βάση τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις προτεραιότητες που βάζει σήμερα η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Στην εκτεταμένη καταστροφή του δάσους, καλλιεργήσιμων εδαφών, μικρών επιχειρήσεων και στην ανάγκη του λαού της περιοχής για εργασία, η κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι είδαν ευκαιρία και πεδίο για να επενδύσουν κοψοχρονιά σε μια περιοχή φιλέτο και να στήσουν μπίζνες πάνω στον κατεστραμμένο λαό, που εκτοπίζεται από το επάγγελμα και το βιος του.

Δεν είναι τυχαίο που από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, όπως και τοπικοί παράγοντες, μίλησαν για «μετατροπή της καταστροφής σε ευκαιρία» και το κυβερνητικό σχέδιο Μπένου, αυτό ακριβώς έρχεται να εξυπηρετήσει.

Οι ανάδοχοι και η επιτροπή Μπένου

Η παρέμβαση της κυβέρνησης ξεκίνησε αμέσως μετά τη φωτιά, με την εισαγωγή των «αναδόχων» στην αποκατάσταση και τα αντιδιαβρωτικά έργα και τον ορισμό της περιβόητης «επιτροπής ανασυγκρότησης», με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της ΜΚΟ «Διάζωμα». Καταρχάς πρόκειται για μία χαρακτηριστική περίπτωση της προώθησης του αστικού σχεδιασμού για περισσότερο «επιτελικό κράτος».

Η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες διατηρούν την υψηλή εποπτεία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μέσω της επιτροπής Μπένου και του «Διαζώματος», άλλων ΜΚΟ και «κοινωφελών ιδρυμάτων», τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την υλοποίηση της «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας. Ιδιωτικές μελετητικές εταιρείες, με χρηματοδότηση απευθείας από μονοπωλιακούς ομίλους και εργοδοτικές οργανώσεις, έχουν αναλάβει τις μελέτες για τους επιμέρους αναπτυξιακούς άξονες και την εκπόνηση ενός συνολικού master plan, που θα χαρακτηρίζεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων προς την «πράσινη, ψηφιακή και καινοτόμα μετάβαση».

Με το μοντέλο αυτό επιτυγχάνεται η ευκολότερη, ταχύτερη και με λιγότερες προστριβές ανάμεσα σε επιμέρους επιχειρηματικούς κλάδους προώθηση της αστικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα εμφανίζεται ότι εξοικονομούνται πόροι από το Δημόσιο και επιτρέπει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά να αποδοθούν ευθύνες μακριά από το κράτος και την πολιτική ηγεσία. Η εφαρμογή και υλοποίηση του σχεδίου «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας θα γίνει με τη μορφή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ιδρώτα των εργαζομένων και του λαού για τη χρηματοδότησή του. Οι ΟΧΕ αποτελούν «εργαλεία», μέσα από τα οποία επιδιώκεται η εφαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου τη δεδομένη στιγμή.

Στην ουσία, εκτός από το να στρώνουν το έδαφος για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, λειαίνοντας ανταγωνισμούς και αντιθέσεις και ενσωματώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, οι ΟΧΕ εξυπηρετούν στο να βαθύνει ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, να καταστραφούν αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να εξαθλιωθούν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ που σήμερα διατηρούνται με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις, χωρίς να μπορούν να πατήσουν στα πόδια τους, θα μετατραπούν σε εργαζόμενους με σαρωμένα δικαιώματα στο τουριστικό, κατασκευαστικό, βιομηχανικό κεφάλαιο που θα στηθεί στην περιοχή.

Κόψε - ράψε για τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας

Σύμφωνα με τα όσα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και η επιτροπή Μπένου, η γενική κατεύθυνση του σχεδίου «ανασυγκρότησης» περιλαμβάνει ως επίκεντρο το νέο δάσος, το οποίο θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο, και περιμετρικά την ανάπτυξη θεματικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπου κυριαρχεί ο τουρισμός, χωρίς να απουσιάζουν άλλοι κλάδοι.

Στα Λουτρά Αιδηψού προωθείται η περαιτέρω ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, ενώ οι περιοχές Λίμνης - Ροβιών και Αγίας Αννας - Βασιλικών, ως πόλοι τουριστικής ανάπτυξης. Στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας προβλέπεται ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και οικοτουρισμού και στην περιοχή Μαντουδίου η ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση, βιομηχανία, υπηρεσίες).

Η προτεραιότητα στον χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό και στον χαρακτηρισμό χρήσης γης, στο να μπει «τάξη» όπως λένε, δεν αφορά τον λαό της περιοχής που δεν μπορεί να ξαναφτιάξει το σπίτι, τις αποθήκες, τα μηχανήματα που έχασε. Αλλά τους μελλοντικούς επενδυτές που θα μπορούν, χωρίς κανένα πλέον εμπόδιο να αγοράσουν φθηνά παραλιακά φιλέτα, εκτάσεις στο βουνό κ.ά. και να στήσουν τις μεγάλες τους επιχειρηματικές μονάδες με μειωμένο κόστος, φθηνό εργατικό δυναμικό και απαλλαγμένοι από «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις». Για τη διαχείριση του νέου δάσους θα δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης με έδρα τη Στροφυλιά, που θα έχει ως αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα του δάσους.

Η έννοια του οικονομικά βιώσιμου δάσους προωθείται ως μοντέλο διαχείρισης στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης. Στόχος είναι η επιχειρηματική εκμετάλλευση κάθε πόρου και παραγωγικής δυνατότητας του δάσους (ξύλευση, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.ά.), η αξιοποίηση της βιομάζας για παραγωγή Ενέργειας, η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, η πρόληψη και πυροπροστασία από ιδιώτες, η αγορά ρύπων.

Σχέδιο μακριά από τις ανάγκες του λαού

Το σχέδιο «ανασυγκρότησης», που προωθεί η κυβέρνηση και η επιτροπή Μπένου, το οποίο έχει την αποδοχή και τη συναίνεση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Περιφέρεια και δήμους, δεν έχει καμία αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την άμεση επιβίωση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας.

Δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων σε κανένα επίπεδο, δεν προβλέπει κανένα άμεσο έργο υποδομών σε οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, κανένα μέτρο στήριξης των οικογενειών και των παιδιών της περιοχής, τα σχολεία, Κέντρα Υγείας, δομές πολιτισμού και ψυχαγωγίας κ.λπ. Δεν απαντά στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, στις τραγικές ελλείψεις που προϋπήρχαν στην περιοχή, στις ολοένα και χειρότερες συνθήκες ζωής.

Κυβέρνηση και Σταύρος Μπένος μιλούν για ένα «ολιστικό» σχέδιο ανασυγκρότησης με «ανθρωποκεντρικό» χαρακτήρα, προσπαθώντας να ενσωματώσουν τον λαό της περιοχής και να αποκρύψουν τον ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα των σχεδιασμών τους. Οτι η περιβόητη «αναγέννηση» της περιοχής δεν αφορά τις ανάγκες του λαού και δεν λύνει τα προβλήματά του, αλλά υπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, των κατασκευών, της «πράσινης» Ενέργειας, της αγροδιατροφής κ.ά.

Τη δική τους συμβολή στην ενσωμάτωση του λαού και στο να κρυφτούν η ουσία και ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του σχεδίου «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης παίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά συναινούν στις κατευθύνσεις των παρεμβάσεων και ασκούν κριτική για τον εξωθεσμικό χαρακτήρα του Σταύρου Μπένου, για την καθυστέρηση στην προώθηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, ενώ «χαϊδεύουν» τους πυρόπληκτους με αναφορές στις αποζημιώσεις και τα προβλήματα που βιώνουν.

Κοροϊδία και ψίχουλα με το σταγονόμετρο για τον λαό

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με εκπροσώπους σωματείων και συλλόγων της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι περιγράφουν μια δραματική κατάσταση, αλλά και παράλληλα δείχνουν την αποφασιστικότητα του λαού να συνεχίσει τον αγώνα του.

«Οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες έχουμε χορτάσει από την κοροϊδία και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Ακόμη περιμένουμε να ξεκινήσει το πρόγραμμα εργασίας στο δάσος. Από τον Οκτώβρη αυτή η δουλειά. Ολο μας λένε ότι ξεκινάει και ακόμη τίποτα. Ασε που εξαιρούνται οι δασεργάτες που δεν έχουν σχέση με την ρητίνευση, οι οποίοι, παρότι έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας, δεν εντάσσονται σε κανένα μέτρο στήριξης ή αποζημίωσης για τα ξύλα που είχαν κόψει και κάηκαν», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας. Και προσθέτει: «Ακόμη περιμένουμε τις αποζημιώσεις για τις ζημιές στο δάσος από τη "Μήδεια", τον Φλεβάρη του '21 και για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν άμεσα. Χρειάστηκε να μείνουμε ένα μήνα ανασφάλιστοι εμείς και οι οικογένειές μας και να κάνουμε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για να μας καταβληθούν τα ένσημα, ενώ με την ακρίβεια να εκτινάσσεται, δεν ξέρουμε πώς θα επιβιώσουμε αύριο».

Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης ο Β. Γεωργαντζής τονίζει: «Τόσο οι ρετσινάδες όσο και ολόκληρος ο λαός της περιοχής έχει καταλάβει τι θέλει η κυβέρνηση. Τι ακριβώς κάνει η επιτροπή του Μπένου. Μας το είπαν και οι ίδιοι ξεκάθαρα, ότι δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα και τις ανάγκες μας. Οταν ακούς για "οικονομικά βιώσιμο δάσος", τι καταλαβαίνεις; Τι είναι το δάσος, ανώνυμη εταιρεία; Καταλαβαίνουμε καλά πού το πάνε και τι σχεδιάζουν για μας, το βλέπουμε καθημερινά. Ζητάμε παράδειγμα οι δασικοί συνεταιρισμοί να μειωθεί από το 5% στο 1% η εγγυητική για συμμετοχή σε έργα της ξύλευσης και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων και η κυβέρνηση αρνείται, ευνοώντας έτσι μεγαλοεργολάβους. Ετσι κάνει συνολικότερα, εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για αποζημιώσεις ψίχουλα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίες δίνονται με το σταγονόμετρο και μέσα από μία σειρά κόφτες εξαιρούνται εκατοντάδες μικροκαλλιεργητές και μη κατ' επάγγελμα αγρότες, κάνει λόγο ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. «Στην περιοχή υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες που έχουν λίγες ρίζες ελιές, από τις οποίες είτε παίρνουν μόνο το λάδι της χρονιάς, είτε συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τέτοιες περιπτώσεις αφορούν πάνω από 100.000 ελαιόδεντρα, τα οποία δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Για όσους δηλώνουν τα ελαιοπερίβολα στο ΟΣΔΕ, θα πάρουν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το ποσό των 100 ευρώ ανά δέντρο. Μας είπαν ότι θα πάρουμε άμεσα τα 50 ευρώ από την "Αρωγή", αλλά ακόμη τίποτα. Τα υπόλοιπα 50 ευρώ από πρόγραμμα de minimis, άγνωστο πότε. Τα λεφτά αυτά δεν ανταποκρίνονται ούτε σε έναν τενεκέ λάδι, πόσο μάλλον στο να απομακρύνεις τα καμένα δέντρα, να φυτέψεις καινούργια και να ζήσεις μέχρι να πάρεις καρπό και εισόδημα», σημειώνει.

Τονίζει ότι ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στους κτηνοτρόφους, καθώς μετά από την καταστροφή του δάσους θα πρέπει να προμηθευτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών. «Τα 40 ευρώ ανά ζώο στους άμεσα πληγέντες και τα 20 στους έμμεσα πληγέντες κτηνοτρόφους και πολύ περισσότερο το εξευτελιστικό ποσό 10 ευρώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους δεν φτάνουν ούτε για να ταΐζεις ένα ζώο για ένα μήνα», σημειώνει ο Μπ. Τσιβίκας, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι.

Προσδιορίζει επίσης ότι στα προβλήματα επιβίωσης που προκάλεσε η πυρκαγιά για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους αλλά και συνολικότερα για τον λαό της Βόρειας Εύβοιας, ήρθε να προστεθεί το κύμα ακρίβειας σε ηλεκτρικό, καύσιμα, θέρμανση, τρόφιμα, εφόδια. «Εδώ που έχουν φτάσει οι τιμές στο πετρέλαιο, στους σπόρους και τα λιπάσματα, πώς θα μπουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν; Πώς θα αγοράσουν ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι; Πώς θα πληρώσουν το ρεύμα, τις μετακινήσεις για τα φροντιστήρια των παιδιών, για γιατρούς;», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η πανδημία, η πυρκαγιά, η ακρίβεια μας τσάκισαν. Δεν έχουμε βιώσει ξανά στο παρελθόν τέτοια κατάσταση», αναφέρει ο Πέτρος Μπαλαμούτης, ιδιοκτήτης καταστήματος με γεωπονικά είδη στην Ιστιαία και μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου.

Τονίζει επίσης ότι η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας που χτυπήθηκαν έμμεσα από την πυρκαγιά δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο στήριξης. «Μόνο ένα ποσό έκτακτης ενίσχυσης που μας έδωσαν μαζί με τους αγρότες και το διαφήμιζαν για μέρες, ήταν το μέτρο στήριξης για τους έμμεσα πληγέντες αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Και αυτό οι περισσότεροι δεν τον πήραν λόγω των κριτηρίων συγκρίσεις του τζίρου. Κάτι λίγοι πήραν από 1.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό από ό,τι μαθαίνουμε πήγε σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις», σημειώνει.

Προσθέτει ότι στον εμπορικό κόσμο της περιοχής κυριαρχεί απογοήτευση, καθώς δεν βλέπει κάτι για τη στήριξη και την επιβίωσή του, αλλά αντίθετα το κόστος συνεχώς αυξάνεται. «Μαζί με την απογοήτευση ωστόσο υπάρχει και οργή. Εμείς, ο Σύλλογος κάνουμε προσπάθεια το τελευταίο διάστημα για οργάνωση της διεκδίκησης. Στείλαμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας και κάνουμε προσπάθεια για καλύτερη και πιο δυναμική λειτουργία του Συλλόγου, ώστε να παρθούν μέτρα στήριξης με πραγματικό αντίκτυπο και για όλους», αναφέρει.

Συνέχεια του αγώνα με απεργία στις 6 Απρίλη

Απέναντι στην κοροϊδία της κυβέρνησης, στους σχεδιασμούς της να παραδώσει την περιοχή στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του με αξιοπρέπεια, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας προτάσσει τον αγώνα για τις δικές του ανάγκες.

Εργατικά σωματεία, Σύλλογοι, φορείς και Επιτροπές Αγώνα πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας ετοιμάζονται να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους με συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 6 Απρίλη και πραγματοποίηση απεργιακών συγκεντρώσεων στις 10.30 π.μ. στην Ιστιαία και στις 7 μ.μ. στο Μαντούδι.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων δήμων Βόρειας Εύβοιας, το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων CLUB MED Γρεγολίμανο, το Σωματείο Οικοδόμων Αιδηψού - Ιστιαίας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας και ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην ακρίβεια, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και δίνοντας συνέχεια στον αγώνα του λαού της περιοχής να παραμείνει στον τόπο του.

Ενας αγώνας που μέχρι σήμερα έχει χαρακτηριστεί από μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, όπως το συλλαλητήριο και η συναυλία στον κόμβο της Στροφυλιάς, το συλλαλητήριο στην Αθήνα μαζί με πληγέντες από άλλες περιοχές της χώρας, που αποτελούν παρακαταθήκη και άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση. Και ο αγώνας αυτός συνεχίστηκε με τη μαζική κινητοποίηση στην Ιστιαία, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, με παρεμβάσεις σε Περιφέρεια και δήμους, με συμμετοχή στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, με σταθερή λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής και Επιτροπών Αγώνα.

Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τετάρτη 6 Απρίλη ο λαός της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας δίνει συνέχεια στον αγώνα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, για μέτρα στήριξης και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια και καλύτερους όρους και συνθήκες από πριν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ