ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Επιδημία» θανάτων στους χώρους δουλειάς

Τουλάχιστον 677 εργατικά δυστυχήματα μεταξύ Γενάρη και Ιούλη...

«Επιδημικές» διαστάσεις έχουν πάρει τα εργατικά δυστυχήματα τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία, καθώς και στη γειτονική χώρα, όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, τα μέτρα για την προστασία της υγείας, της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων λογίζονται ως κόστος για το κεφάλαιο.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Τουλάχιστον 677 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς από τον Γενάρη έως τον Ιούλη του 2021. Ο αριθμός των εργατικών δυστυχημάτων μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού δεν περνάει μέρα που να μην καταγραφεί τουλάχιστον ένα.

Ενδεικτικά, στις 28 Σεπτέμβρη - «Μαύρη Τρίτη» την αποκάλεσαν τα ιταλικά ΜΜΕ - 8 εργαζόμενοι πέθαναν την ώρα της δουλειάς. Δύο τεχνικοί πέθαναν από ασφυξία στο υπόγειο ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου κοντά στο Μιλάνο. Οι άνδρες, ηλικίας 46 και 42 ετών, είχαν φορτώσει μια δεξαμενή υγρού αζώτου που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση ιατρικών δειγμάτων. Ακόμη έξι εργαζόμενοι πέθαναν την ίδια μέρα στη χώρα, δύο από αυτούς πέφτοντας από σκαλωσιά. Την επομένη, ακόμη ένας εργάτης σκοτώθηκε από βαρύ όχημα ενώ εκτελούσε εργασίες οδοποιίας σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Μπάρι.

Την περασμένη Πέμπτη, ένας 22χρονος υπάλληλος της μεταφορικής εταιρείας «Metra» συνετρίβη από φορτηγό στην αποθήκη της εταιρείας ταχυμεταφορών «Sda Express Courier», έξω από την Μπολόνια, το πιο πρόσφατο θύμα στο «κύμα» θανάτων από εργατικά δυστυχήματα στην Ιταλία. Ο νεαρός άνδρας παγιδεύτηκε ανάμεσα στην αποβάθρα φόρτωσης και το φορτηγό και καταπλακώθηκε μέχρι θανάτου. Είχαν προηγηθεί τουλάχιστον άλλοι 4 θάνατοι εργαζομένων τις προηγούμενες μέρες...

Λαϊκή κατακραυγή και κινητοποιήσεις από συνδικάτα

Η κυβέρνηση Ντράγκι έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί πως οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε «παγίδες θανάτου», καθώς η λαϊκή κατακραυγή δυνάμωσε, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο μιας 22χρονης μητέρας ενός 5χρονου αγοριού σε επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας τον περασμένο Μάη.

«Οι θάνατοι στον χώρο εργασίας στην Ιταλία είναι εθνική τραγωδία», ομολόγησε την περασμένη Τετάρτη η υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ο πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, ισχυρίστηκε την περασμένη Παρασκευή ότι οι νέοι κανόνες ασφάλειας στους χώρους εργασίας, που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, έστειλαν «κατηγορηματικό μήνυμα πως δεν μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα εις βάρος της ζωής των εργαζομένων»...

Καθώς ωστόσο η πραγματικότητα που εξακολουθούν να βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι πολύ διαφορετική από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων και διαδήλωση στη Ρώμη στις 13 Νοέμβρη, διεκδικώντας μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

ΙΣΡΑΗΛ - ΡΩΣΙΑ
Ιράν και Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν - Μπένετ

Από τη συνάντηση της Παρασκευής στο Σότσι

Copyright 2021 Sputnik

Από τη συνάντηση της Παρασκευής στο Σότσι
Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν συναντήθηκε την Παρασκευή στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ, στην πρώτη συνάντησή τους αφότου ο Μπένετ ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών - η ατζέντα της οποίας περιλάμβανε επισήμως τη διμερή συνεργασία, την «περιφερειακή ασφάλεια» και τις εξελίξεις σε Συρία, Ιράν και Αφγανιστάν - διήρκεσε πέντε ώρες, ενώ δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της.

Η ισραηλινή πλευρά αρκέστηκε να τη χαρακτηρίσει «θερμή και θετική», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, μίλησε για «εποικοδομητική συνομιλία, στη βάση της εμπιστοσύνης και σε ατμόσφαιρα θερμών σχέσεων».

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας, στο επίκεντρο αναμενόταν να βρεθούν και οι αντιθέσεις γεωπολιτικών συμφερόντων των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με Συρία και Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτές σημείωναν ότι θα συζητούνταν το «μέλλον» των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στη Συρία (για τις οποίες θεωρείται ότι υπήρχε μια ανοχή από τη ρωσική πλευρά τα προηγούμενα χρόνια), όπως και οι εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πούτιν ανέφερε ότι «παρά τις εσωτερικές πολιτικές μάχες, που είναι αναπόφευκτες σε κάθε χώρα (σ.σ. αναφερόμενος έμμεσα στην κυβερνητική εναλλαγή στο Ισραήλ και στη σύσταση "ετερογενούς" πολυκομματικής κυβέρνησης συνασπισμού), ελπίζω πραγματικά ότι η κυβέρνησή σας θα ακολουθήσει μια πολιτική συνέχειας σε ό,τι αφορά τις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις».

Αναφορικά με τις συνομιλίες Ρωσίας και Ισραήλ για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Πούτιν είπε ότι υπάρχουν «αρκετές προκλήσεις, αλλά υπάρχουν και κάποια σημεία επαφής και ευκαιρίες για συνεργασία, ειδικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Κατά τ' άλλα ανταλλάχθηκαν φιλοφρονήσεις για τις στενές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς Ισραήλ και Ρωσίας, με τον Μπένετ να επισημαίνει τη συμβολή του σοβιετικού στρατού στη συντριβή του ναζισμού, ενώ και οι δύο ηγέτες στάθηκαν στο ότι η μεγαλύτερη ρωσόφωνη κοινότητα εκτός Ρωσίας, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκεται στο Ισραήλ.

Πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου της Σουηδίας στο Ισραήλ μετά από 10 χρόνια

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ βρέθηκε η ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Αν Λιντ, η πρώτη αξιωματούχος της Σουηδίας που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά από 10 χρόνια, καθώς η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Στοκχόλμη είχε «φρενάρει» τις διμερείς σχέσεις. Η Λιντ συναντήθηκε με τον ομόλογό της Γ. Λαπίντ και με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ι. Χέρτσογκ, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

Σε άλλες παράλληλες εξελίξεις, καταγράφεται το σχέδιο των ισραηλινών αρχών για την κατασκευή ενός νέου χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου που θα εξάγει ακόμη περισσότερο ισραηλινό φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μέσω της Χερσονήσου Σινά. Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί από την ισραηλινή κρατική εταιρεία «Israel Natural Gas Lines» σε περίπου δύο χρόνια, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολάρια.

Τέλος, απέναντι στο απαράδεκτο καθεστώς «διοικητικής κράτησης» Παλαιστινίων που επιβάλλουν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, φυλακίζοντάς τους για όσο θέλουν χωρίς καν να τους απαγγείλουν κατηγορίες, ο 24χρονος Παλαιστίνιος Μικντάντ αλ Καουάσμι συμπλήρωσε 90 μέρες απεργίας πείνας διεκδικώντας την ελευθερία του. Την Πέμπτη οι αρχές προχώρησαν σε αναγκαστική σίτιση του κρατούμενου, με τη βασανιστική μέθοδο της διασωλήνωσης στο στομάχι μέσω ρινικής οδού.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοινή πάλη των λαών ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια

Την ανάγκη για κοινή πάλη των λαών ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των ΕΕ - ΝΑΤΟ ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε τα εξής:

«Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια είναι επικίνδυνες. Παρά τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της, η ΕΕ κλιμακώνει τη διείσδυση στην περιοχή για τους εμπορικούς διαδρόμους και τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας. Ενισχύονται οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις και οξύνεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία που προωθεί συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων και έχει στρατιωτική παρουσία, αλλά και με την Κίνα που διεισδύει με ισχυρούς οικονομικούς ομίλους στο πλαίσιο της ένταξης των Βαλκανίων στον "Δρόμο του μεταξιού".

Η αστική τάξη της Ελλάδας παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτά τα σχέδια. Στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης, μετά τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, ανέλαβε την αεροπορική επιτήρηση στη Βόρεια Μακεδονία, στην Αλβανία, στο Μαυροβούνιο. Παρέχει υποδομές της χώρας σε αμερικανικές βάσεις, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για πρόβες πολέμου με τη Ρωσία, στοχοποιώντας τον λαό μας. Συμμετέχει σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προωθούν αλλαγές συνόρων, μπορούν να οδηγήσουν σε νέα πολεμική ανάφλεξη.

Η όξυνση των αντιπαραθέσεων ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Δυτικά Βαλκάνια προμηνύει κι άλλα βάσανα για τους λαούς, που χρειάζεται σήμερα να κλιμακώσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να κλείσουν οι ξένες βάσεις, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του».

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων του Μετρό της Λισαβόνας

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του Μετρό της Λισαβόνας (Metropolitano de Lisboa) στην Πορτογαλία, που προχωρούν σε κινητοποιήσεις για Συλλογική Σύμβαση, αυξήσεις στους μισθούς και ποιοτικές δημόσιες μεταφορές.

«Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ», σημειώνει, «ειδικά την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, έχοντας πολλούς συναδέλφους θύματα της πανδημίας. Αποδείχτηκε και από αυτήν την περίοδο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δημόσια, φθηνά και υψηλής ποιότητας, για την εξυπηρέτηση του λαού και των εργαζομένων. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στον αγώνα των εργαζομένων του Μετρό της Λισαβόνας και τα δίκαια αιτήματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ