Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΡΩΣΙΑ
Ιράν και Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν - Μπένετ

Από τη συνάντηση της Παρασκευής στο Σότσι

Copyright 2021 Sputnik

Από τη συνάντηση της Παρασκευής στο Σότσι
Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν συναντήθηκε την Παρασκευή στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ, στην πρώτη συνάντησή τους αφότου ο Μπένετ ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών - η ατζέντα της οποίας περιλάμβανε επισήμως τη διμερή συνεργασία, την «περιφερειακή ασφάλεια» και τις εξελίξεις σε Συρία, Ιράν και Αφγανιστάν - διήρκεσε πέντε ώρες, ενώ δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της.

Η ισραηλινή πλευρά αρκέστηκε να τη χαρακτηρίσει «θερμή και θετική», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, μίλησε για «εποικοδομητική συνομιλία, στη βάση της εμπιστοσύνης και σε ατμόσφαιρα θερμών σχέσεων».

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας, στο επίκεντρο αναμενόταν να βρεθούν και οι αντιθέσεις γεωπολιτικών συμφερόντων των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με Συρία και Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτές σημείωναν ότι θα συζητούνταν το «μέλλον» των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στη Συρία (για τις οποίες θεωρείται ότι υπήρχε μια ανοχή από τη ρωσική πλευρά τα προηγούμενα χρόνια), όπως και οι εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πούτιν ανέφερε ότι «παρά τις εσωτερικές πολιτικές μάχες, που είναι αναπόφευκτες σε κάθε χώρα (σ.σ. αναφερόμενος έμμεσα στην κυβερνητική εναλλαγή στο Ισραήλ και στη σύσταση "ετερογενούς" πολυκομματικής κυβέρνησης συνασπισμού), ελπίζω πραγματικά ότι η κυβέρνησή σας θα ακολουθήσει μια πολιτική συνέχειας σε ό,τι αφορά τις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις».

Αναφορικά με τις συνομιλίες Ρωσίας και Ισραήλ για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Πούτιν είπε ότι υπάρχουν «αρκετές προκλήσεις, αλλά υπάρχουν και κάποια σημεία επαφής και ευκαιρίες για συνεργασία, ειδικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Κατά τ' άλλα ανταλλάχθηκαν φιλοφρονήσεις για τις στενές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς Ισραήλ και Ρωσίας, με τον Μπένετ να επισημαίνει τη συμβολή του σοβιετικού στρατού στη συντριβή του ναζισμού, ενώ και οι δύο ηγέτες στάθηκαν στο ότι η μεγαλύτερη ρωσόφωνη κοινότητα εκτός Ρωσίας, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκεται στο Ισραήλ.

Πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου της Σουηδίας στο Ισραήλ μετά από 10 χρόνια

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ βρέθηκε η ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Αν Λιντ, η πρώτη αξιωματούχος της Σουηδίας που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά από 10 χρόνια, καθώς η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Στοκχόλμη είχε «φρενάρει» τις διμερείς σχέσεις. Η Λιντ συναντήθηκε με τον ομόλογό της Γ. Λαπίντ και με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ι. Χέρτσογκ, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

Σε άλλες παράλληλες εξελίξεις, καταγράφεται το σχέδιο των ισραηλινών αρχών για την κατασκευή ενός νέου χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου που θα εξάγει ακόμη περισσότερο ισραηλινό φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μέσω της Χερσονήσου Σινά. Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί από την ισραηλινή κρατική εταιρεία «Israel Natural Gas Lines» σε περίπου δύο χρόνια, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολάρια.

Τέλος, απέναντι στο απαράδεκτο καθεστώς «διοικητικής κράτησης» Παλαιστινίων που επιβάλλουν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, φυλακίζοντάς τους για όσο θέλουν χωρίς καν να τους απαγγείλουν κατηγορίες, ο 24χρονος Παλαιστίνιος Μικντάντ αλ Καουάσμι συμπλήρωσε 90 μέρες απεργίας πείνας διεκδικώντας την ελευθερία του. Την Πέμπτη οι αρχές προχώρησαν σε αναγκαστική σίτιση του κρατούμενου, με τη βασανιστική μέθοδο της διασωλήνωσης στο στομάχι μέσω ρινικής οδού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ