ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε τι διαφέρει από τις άλλες παρατάξεις

Πού διαφέρει η "Πανεπιστημονική" από τις άλλες παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των μηχανικών; Οι διαφορές είναι πολλές και ποιοτικές. Το ακόλουθο άρθρο της Γραμματείας της "Πανεπιστημονικής" δίνει, πιστεύουμε, όλες τις απαντήσεις.

"Διαφέρουμε με τις παρατάξεις ΑΣΜΕ, ΔΚΜ, ΔΕΜ "Ενωτική Πρωτοβουλία, οι οποίες κατείχαν τις διακεκριμένες θέσεις την περασμένη τριετία, αλλά και την ΠΑΣΠ λόγω των σχέσεών της με το κυβερνών κόμμα στις εκτιμήσεις:

1. Του ρόλου που πρέπει να διαδραματίζει το ΤΕΕ.

2. Των αιτιών που προκάλεσαν την εμφανέστατη υποβάθμισή του τα τελευταία χρόνια.

3. Των αιτιών που προκάλεσαν και προκαλούν την αποβιομηχάνιση της χώρας, την ανεργία, τον πόλεμο στα Βαλκάνια, την έφοδο κατά των ασφαλιστικών ταμείων, τον τρόπο κατασκευής των μεγάλων έργων και τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάζονται.

Διαφέρουμε από τις παρατάξεις που αναφέραμε για τα μέτρα που προτείνουμε:

1. Για την αναβάθμιση του ΤΕΕ, για να μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο που προδιαγράφει το θεσμικό του πλαίσιο.

2. Για να σταματήσει η αποβιομηχάνιση, η ανεργία, οι πόλεμοι, η επιδρομή κατά των ασφαλιστικών ταμείων κτλ.

Εμείς πιστεύουμε ότι η Συμφωνία του Μάαστριχτ, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι λεγόμενες τέσσερις αρχές: η ελευθερία στη διακίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών, προϊόντων εργασίας, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την αποβιομηχάνιση της χώρας και την ανεργία.

Σήμερα το Μάαστριχτ έχει ξεφτίσει στα μάτια όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των χωρών της Ευρώπης. Στη Δανία που έγινε δημοψήφισμα ο δανέζικος λαός το μαύρισε.

Ο λαός μας πρέπει να πει τη γνώμη του γι' αυτές τις συμφωνίες με Δημοψήφισμα. Για να εφαρμοστούν οι συμφωνίες αυτές πρέπει να απονευρωθούν όλοι εκείνοι οι φορείς που περνάει ο λόγος τους στο εκλογικό Σώμα. Ενας από αυτούς τους φορείς είναι και το ΤΕΕ, γι' αυτό μεθοδεύτηκε αθόρυβα και με "αριστερή" φρασεολογία η υποβάθμισή του. Τα γκεσέμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν και έχουν αποικίες, έχουν κάνει μεταξύ τους δύο παγκόσμιους πολέμους, έχουν ματοκυλήσει τη Γιουγκοσλαβία και τώρα ετοιμάζονται για την Αλβανία, η ευημερία τους οφείλεται κυρίως στη λεηλασία των υποανάπτυκτων. Οι κάτοικοι μιας πλούσιας ηπείρου, όπως είναι η Αφρική, και οι κάτοικοι της εξίσου πλούσιας Ν. Αμερικής πεθαίνουν από την πείνα, γι' αυτό ο πλούτος τους λεηλατείται απ' αυτούς τους κυρίους.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα θέλει το ΤΕΕ όργανό της και αυτοί που μπορούν να αντισταθούν είναι οι Αριστεροί Μηχανικοί. Αριστερός Μηχανικός είναι αυτός που είναι στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ, των πολυεθνικών και των κατεδαφιστών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι συνάδελφοι της ΑΣΜΕ, Ενωτικής Πρωτοβουλίας και ΠΑΣΠ ξέρουν ότι δε συμβαίνει κάτι τέτοιο μ' αυτούς. Πέρα όμως από τα γενικά θέματα, υπάρχουν και τα λεγόμενα επαγγελματικά. Οι παρατάξεις που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ τα υποβάθμισαν με τη μέθοδο του παροπλισμού των συναδέλφων. Προσβάλλεται η νοημοσύνη των συναδέλφων, όταν πληρώνουν τα έξοδα της λειτουργίας του ΤΕΕ και δεν έχουν καμία ενημέρωση από τις σελίδες του Ενημερωτικού Δελτίου για το πώς διατίθεται και η τελευταία τους δραχμή.

Προσβάλλεται η νοημοσύνη των συναδέλφων, όταν δεν πληροφορούνται τίποτε για το τι λέγεται στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και της Αντιπροσωπείας. Η ενημέρωση των συναδέλφων είναι ευθύνη του Διοικητικού Μηχανισμού του ΤΕΕ, του οποίου προϊσταται ο εκάστοτε πρόεδρος του ΤΕΕ και όχι των παρατάξεων".

Τι προτείνουμε

"Ολοι αυτοί οι λόγοι είχαν για αποτέλεσμα να φθάσει η αποχή στις προηγούμενες εκλογές το 50% και οι αναγνώστες του Ενημερωτικού Δελτίου να είναι πάρα πολύ λίγοι. Εμείς πάντως συνιστούμε στους συναδέλφους να μην πέσουν στην απόχη της αποχής.

Γι' αυτό προτείνουμε:

- Η συντριπτική πλειοψηφία των εβδομήντα χιλιάδων συναδέλφων είναι μισθωτοί (αν δεν είναι άνεργοι) και τα προβλήματά τους (Ανεργία, Ασφαλιστικά Ταμεία κτλ.) θα λυθούν μόνο με το συντονισμό των αγώνων τους με τους άλλους εργαζόμενους.

- Η αναβάθμιση του ΤΕΕ θα γίνει μόνο με την εφαρμογή του θεσμικού του πλαισίου και όχι με την κατάργησή του. Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν ότι είναι στόχος τους η διάλυση του ΤΕΕ.

- Πλήρης ενημέρωση των συναδέλφων από τις σελίδες του Ενημερωτικού Δελτίου για το τι λέγεται και γίνεται στο ΤΕΕ. Οι συνάδελφοι πληρώνουν τα έξοδα της λειτουργίας του.

- Την απαγκίστρωση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής.

- Να σταματήσουμε τον πόλεμο στα Βαλκάνια.

Η σχεδιαζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ, για να πετύχει εκεί που απέτυχε ο Ναπολέων και ο Χίτλερ, οδηγεί την ανθρωπότητα στο πυρηνικό ολοκαύτωμα".

Μπροστά στην κοινοτική επίθεση

Με όποιο από τα σημερινά προβλήματα του Ελληνα μηχανικού κι αν επιχειρήσει να ασχοληθεί κανείς, θα βρει από πίσω του την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική της. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Η θεαματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας, η επιβολή απάνθρωπων ωραρίων εργασίας, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων μόνιμης και τοπικής απασχόλησης, αποτελούν ουσιαστική υλοποίηση των κατευθύνσεων της κοινοτικής "Λευκής Βίβλου" για την Εργασία. Η όξυνση του προβλήματος της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της ετεροαπασχόλησης είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του σημερινού ρόλου της χώρας μας στο πλαίσιο του κοινοτικού καταμερισμού εργασίας.

Η πρόταση της σημερινής διοίκησης του ΤΕΕ για τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης βαθμίδας "πρακτικής άσκησης", μεταξύ φοιτητή και μηχανικού είναι και αυτή κομμένη και ραμμένη με βάση τις επιλογές της "Λευκής Βίβλου" για την Παιδεία.

Αλλά και πέρα από την εργασία του ο μηχανικός στη χώρα μας θα συναντήσει την ΕΕ και την πολιτική της σαν πολίτης, σαν γονιός, σαν φορολογούμενος. Για παράδειγμα, ο θανάσιμος κίνδυνος για μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή μας είναι σε τελευταία ανάλυση συνέπεια του ανταγωνισμού ανάμεσα στον αμερικανικό και στον κοινοτικό ιμπεριαλισμό, για τον έλεγχο στα Βαλκάνια.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια συνολική επίθεση στα δικαιώματά μας, που δεν αφορά μόνο εμάς τους μηχανικούς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Βασικό κριτήριο επομένως για την ψήφο όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα για μας τους νέους μηχανικούς στις εκλογές της 30 Μάρτη, θα πρέπει να είναι η στάση που κρατά η κάθε παράταξη απέναντι στην κοινοτική επίθεση.Οι παρατάξεις που ελέγχουν τη σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ (ΠΑΣΚ, ΔΚΜ, ΕΝΟΤΗΤΑ κλπ.) στήριξαν ενεργά την επίθεση αυτή, καλλιέργησαν τη μοιρολατρία και την υποταγή στα μέλη του ΤΕΕ.

Η "Πανεπιστημονική" καλεί όλους τους συναδέλφους να στείλουμε όλοι μαζί και με την ψήφο μας στις 30 Μάρτη, ένα μήνυμα αγωνιστικής αντεπίθεσης ενάντια στη σημερινή συντηρητική πολιτική, ένα μήνυμα διεκδίκησης βαθιών ριζοσπαστικών αλλαγών στο χώρο μας και στη χώρα μας.

Μάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Υποψήφιος της "Πανεπιστημονικής"

στο Νομό Αττικής

Οι νέοι μηχανικοί σαλπίζουν αντεπίθεση

Από τους περίπου 75.000 μηχανικούς, πάνω από τις 20.000 είναι απόφοιτοι από το 1990 και μετά. Αυτό το πολύ μεγάλο τμήμα των μηχανικών βιώνει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τεράστια πλειοψηφία: Εξοντωτικά ωράρια (9-10 ώρες), δουλιά και τα Σαββατοκύριακα, χαμηλές αμοιβές, συχνές απολύσεις, "μαύρη" εργασία με το "φερετζέ" του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Είναι το κομμάτι που αποστρέφεται πιο έντονα το σημερινό ΤΕΕ (με το δίκιο του, έτσι όπως το κατάντησε η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησής του...), αλλά και - λόγω της ταξικής του θέσης - το κομμάτι που αντικειμενικά μπορεί να παίξει πρωτοπόρο ρόλο για την ανάπτυξη ενός μαζικού, διεκδικητικού κινήματος,που θα συσπειρώσει όλους τους συναδέλφους που θίγονται, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, από την πολιτική αυτή.

Η "Πανεπιστημονική", έχοντας πλήρως συνείδηση αυτής της πραγματικότητας, καταθέτει ένα πρόγραμμα στόχων πάλης, που στοχεύει στην ανάδειξη των αληθινών διαχωριστικών γραμμών.Τα αιτήματα που προβάλλει (κλιμάκωση των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα, ίδρυση κλάδου Προνοιακών Παροχών στο ΤΣΜΕΔΕ, ικανοποιητικές ΣΣΕ, εναντίωση στην απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο κλπ.) δεν προωθούν πλαστές "ενότητες" ανάμεσα στη μειοψηφία των εργοδοτών - μεγαλοεργολάβων και στην τεράστια εργαζόμενη πλειοψηφία των μηχανικών, κάτω από την ψευδεπίγραφη ταμπέλα του "επιστήμονα". Διαλέγουμε συνειδητά το (δύσκολο) καθήκον να εκφράσουμε τα συμφέροντα αυτής της πλειοψηφίας, από τη συμμετοχή στις άχρωμες "σούπες" των άλλων δυνάμεων (ΔΚΜ, ΠΑΣΚ, "Ενότητα", κλπ.). Γι' αυτό και μιλάμε στο νέο συνάδελφο με τη γλώσσα της αλήθειας!

Από αυτή τη σκοπιά απαντάμε στις "Κασσάνδρες" της απάθειας και της αποχής: Αυτό που απωθεί τους νέους συναδέλφους και απομαζικοποιεί το ΤΕΕ και τους Συλλόγους δεν είναι ο "συνδικαλισμός" γενικά κι αόριστα, αλλά ο εργοδοτικός, κυβερνητικός, "καριερίστικος" συνδικαλισμός της πλειοψηφίας της σημερινής διοίκησης του ΤΕΕ! Γι' αυτό και έχουν κάθε λόγο - και αυτό ακριβώς τους καλούμε να κάνουν: Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.Να απομονώσουν τους "εκπροσώπους της καρέκλας και της μίζας", να συμμετάσχουν οι ίδιοι, να ενισχύσουν τη μόνη δύναμη που προβάλλει την αγωνιστική - διεκδικητική στάση στο συνδικαλιστικό κίνημα των μηχανικών, την "Πανεπιστημονική"!

Γρηγόρης ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Μέλος της Γραμματείας της

ΔΠΚ Μηχανικών

Μπλόκο στον αντιασφαλιστικό οδοστρωτήρα

Οι παρατάξεις υπακούουν: Ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ (μέλος της "Ενότητας") δρομολογεί την αγορά από το Ταμείο της Τράπεζας Αττικής. Ο σημερινός πρόεδρος του Ταμείου (μέλος της ΔΚΜ) σχεδόν την ολοκληρώνει. Συνεταίρος πλέον η Εμπορική Τράπεζα.

Ο πρώην πρόεδρος ("Ενότητα") προτείνει: Να αγοράσουμε μετοχές, να πουλήσουμε οικόπεδα, να φτιάξουμε εταιρίες κλπ. (μόνο σύστημα... ΛΟΤΤΟ που δεν πρότεινε).

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Ανατρέπει την προσπάθεια ριξίματος στην αγορά των αποθεματικών. Αγωνίστηκε ενάντια στην εξαγορά της Τράπεζας Αττικής από το ΤΣΜΕΔΕ.

  • Η "Λευκή Βίβλος" διατάσσει για τα επιδόματα ανεργίας: "Κατάρτιση προσιτή σε όλους έναντι καταβολής επιδομάτων ανεργίας".

Η κυβέρνηση εφαρμόζει: ΙΕΚ, ΚΕΚ, χτύπημα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Οι παρατάξεις υπακούουν: ΔΚΜ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΠΑΣΚ ιδρύουν μια νύχτα το ΙΕΚΕΤΕΜ ΤΕΕ ΑΕ, δηλαδή ΚΕΚ. Μοιράζουν μεταξύ τους μάλιστα τις θέσεις του ΔΣ, αποκλείοντας ακόμα και την "Πορεία στο Αύριο", λες και φοβούνταν μήπως το ονομάσουν ΙΕΚΕΤΕΜ και ΣΙΑ.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ καταγγέλλει, αν μη τι άλλο, τη σε μια νύχτα δημιουργία του ΙΕΚΕΤΕΜ. Απαιτεί συζήτηση στην Αντιπροσωπεία, βάζει το συνολικότερο ζήτημα της παιδείας. Ζητά ίδρυση ταμείου ανεργίας. Καταβολή επιδομάτων ανεργίας. Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών ανέργων και βοήθεια στους υποαπασχολούμενους.

  • Η "Λευκή Βίβλος" διατάσσει: Περικοπές στις δαπάνες οικογενειακών επιδομάτων, ελάχιστες παροχές γήρατος, σοβαρές ασθένειες.

Η κυβέρνηση τα εφαρμόζει αυτούσια και τα ονομάζει "κοινωνικό διάλογο" (!). Ακόμα και το δικαίωμα του Ταμείου να κρίνει σε ποιους θα καλύψει τα νοσήλια στο εξωτερικό αναστέλλει.

Οι παρατάξεις δε μιλούν. Και τι να πουν άλλωστε;

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ αγωνίζεται για αυτοτέλεια του Ταμείου, συμμετοχή του κράτους, αναβάθμιση των ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι μηχανικοί θα δώσουν τη δική τους απάντηση.

Θα στήσουν τα δικά τους μπλόκα στον οδοστρωτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Θα υπερψηφίσουν την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ.

Γιώργος ΒΑΔΑΛΟΥΚΑΣ

Πολιτικός μηχανικός,

μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Η ελληνική βιομηχανία και η θέση του μηχανικού

Την τελευταία περίοδο σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στο χώρο της ελληνικής βιομηχανίας. Αν θελήσουμε να κάνουμε μια πρώτη κωδικοποίηση στα χαρακτηριστικά αυτών των αλλαγών, θα καταλήγαμε συνοπτικά στα εξής:

1. Υποχωρεί σχετικά το ειδικό βάρος της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Δυναμώνει σημαντικά ο ρόλος των υπηρεσιών, ιδιαίτερα των υπηρεσιών εκείνων που είναι έξω από τη σφαίρα της υλικής παραγωγής (π. χ. Τουρισμός).

2. Ολο και περισσότερο ξεχωρίζουν στο εσωτερικό της ελληνικής βιομηχανίας δύο αποκλίνουσες "ταχύτητες", που αφορούν όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και το εσωτερικό του συνόλου των κλάδων (π. χ. γαλακτοκομικά - αρτοποιία).

3. Το αναπτυσσόμενο τμήμα της ελληνικής βιομηχανίας αφορά κλάδους παραγωγής μέσων παραγωγής.

4. Πρόκειται για κλάδους συμπληρωματικούς στα πλαίσια του καταμερισμού σε επίπεδο ΕΕ, ελεγχόμενους από το ξένο κεφάλαιο, κλάδους - χρήστες μέσης και χαμηλής τεχνολογίας και όχι τεχνολογίας αιχμής.

Οι εξελίξεις αυτές, στο φόντο ευρύτερων και βαθύτερων αναδιαρθρώσεων της παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα, οπωσδήποτε σχετίζονται με τις πολιτικές που ακολούθησε το ελληνικό κράτος τις τελευταίες δεκαετίες και ιδίως ύστερα από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (νυν ΕΕ).

Ουσιαστικά το ερώτημα είναι: Αυτή η παραγωγή από τι είδους μηχανικούς έχει ανάγκη; Ετσι, αν στους κλάδους που συρρικνώνονται οι προοπτικές απασχόλησης των μηχανικών είναι από ελάχιστες ως μηδαμινές (τα ποσοστά ανεργίας των μεταλλειολόγων - μεταλλουργών είναι ενδεικτικά), είναι όμως επίσης σαφές ότι και στους κλάδους που αναβαθμίζονται σχετικά, ο ρόλος του μηχανικού περιορίζεται στο ρόλο του "επόπτη" και του "χρήστη τεχνολογίας".Επομένως, η εργασία των μηχανικών τείνει να αποκτήσει στην παραγωγή όλο και περισσότερο τα χαρακτηριστικά ενός "εργοδηγού με πτυχίο ΑΕΙ", παρά ενός επιστήμονα - παραγωγού σύγχρονης γνώσης και ενεργού διαχειριστή - οργανωτή μιας σύγχρονης παραγωγικής διαδικασίας. Σε τελευταία ανάλυση, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, σημαντικά τμήματα της μισθωτής εργαζόμενης διανόησης όλο και περισσότερο προσεγγίζουν την εργατική τάξη, εντάσσονται στις γραμμές της.

Είναι σαφές ότι τα αντικειμενικά συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών και ιδιαίτερα του μισθωτού τμήματός τους είναι σε αντίθεση με το συγκεκριμένο μοντέλο "ανάπτυξης" που ακολουθείται. Είναι αναγκαία η μεγαλύτερη συσπείρωση αυτού του κόσμου, που βλέπει το μέλλον του να διαγράφεται αβέβαιο μέσα από ένα ήδη άσχημο παρόν, στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης μιας ριζικά διαφορετικής πορείας της παραγωγής, για μια κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες και όχι με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Στην προσπάθεια αυτή, η "Πανεπιστημονική" δε θεωρεί απλά ως χρέος της να συμβάλει. Θεωρεί ότι αυτή η ίδια, ως ζωντανή συλλογικότητα στο χώρο των μηχανικών, υπάρχει για να εκφράσει ακριβώς αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα των νέων και των μισθωτών μηχανικών, όλων αυτών που τα συμφέροντά τους πνίγονται μέσα από το "τσουβάλιασμα" όλων κάτω από τη γενική ετικέτα του "επιστήμονα - μηχανικού",που αποσκοπεί στο να αποκρύψει τις ΑΛΗΘΙΝΕΣ διαχωριστικές γραμμές. Και καλεί τον καθένα που συνειδητοποιεί αυτή την αλήθεια να σταθεί στο πλευρό της, όπως κι αυτή θα στηθεί στο δικό του...

Ομάδα Νέων Μηχανικών

της "Πανεπιστημονικής"

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ
Η "Πανεπιστημονική" δίνει τη μάχη με αισιοδοξία

Το πρόγραμμα της παράταξης δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα των μηχανικών, υπερασπίζεται τα επιστημονικά και επαγγελματικά συμφέροντά τους και, κυρίως, διασφαλίζει το ρόλο τους σε μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας προς όφελος του λαού

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών μπαίνει με αισιοδοξία στην τελική ευθεία για τις εκλογές στο ΤΕΕ, που θα γίνουν στις 30 Μάρτη και στις οποίες καλούνται να πάρουν μέρος οι πάνω από 70.000 διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας. Μια αισιοδοξία που πηγάζει από την αγωνιστική συνέπεια της παράταξης, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπίστηκε αταλάντευτα το ρόλο του μηχανικού, μακριά από συμβιβασμούς και συναινετικές αυταπάτες. Μια αισιοδοξία που αντλείται από την αποδοχή των προτάσεών της από τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σημαντική συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις και συσκέψεις της "Πανεπιστημονικής" που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Βασικό στοιχείο όμως της αισιοδοξίας αυτής αποτελεί το ίδιο το πρόγραμμα της "Πανεπιστημονικής". Ενα πρόγραμμα, που δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα των μηχανικών και που διασφαλίζει το ρόλο τους μέσα στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πορείας της χώρας προς όφελος του λαού, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους συμφέροντα. Η "Πανεπιστημονική":

  • Προασπίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, προτείνοντας, μεταξύ άλλων: Την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92, την ακύρωση της αγοράς των μετοχών της Τράπεζας Αττικής από το ΤΣΜΕΔΕ, την εγγύηση των αποθεματικών του από το κράτος, την ίδρυση Ταμείου Προνοιακών Παροχών, την τριμερή χρηματοδότηση των εισφορών με ποσοστά 3/9 το κράτος, 4/9 ο εργοδότης, 2/9 ο ασφαλισμένος, το χτύπημα της μαύρης εργασίας στα μεγάλα έργα.
  • Αγωνίζεται για την προάσπιση του Κώδικα Αμοιβών στα ιδιωτικά έργα, τη δημιουργία Μητρώου Μελετητών/Κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, τη ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κλάδους που δεν έχουν προσδιοριστεί, την αύξηση των αμοιβών μελέτης και επίβλεψης ιδιωτικών έργων που να παρακολουθούν τον τιμάριθμο.
  • Απαιτεί τη διαφάνεια στις μελέτες και την κατασκευή των δημοσίων έργων.
  • Ζητά την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να μην εκχωρηθεί σε ΑΕ, πρότζεκτ μάνατζερ και τεχνικούς συμβούλους. Διεκδικεί τη γενναία αύξηση των αποδοχών των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων με συλλογικές συμβάσεις ανάλογες του ρόλου και της ευθύνης τους στην παραγωγική διαδικασία.
  • Αποκρούει τον εφιάλτη του συμβιβασμού, δίνοντας όραμα στους νέους μηχανικούς για την κατάκτηση της θέσης που τους ανήκει δικαιωματικά σε μια κοινωνία που θα προοδεύσει και θα αναπτύσσεται προς όφελος του λαού.
  • Παλεύει για τη χάραξη Εθνικού Σχεδιασμού για το Περιβάλλον.
  • Αγωνίζεται για την αναβάθμιση του κύρους και του κοινωνικού ρόλου του ΤΕΕ, για τη λειτουργία του σε συνθήκες διαφάνειας, για την ανάκτηση του ρόλου του ως τεχνικού συμβούλου του ελληνικού λαού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ