ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεθαύριο το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί

Χρονοδιάγραμμα και όχι καθυστερήσεις ζητούν ψευδοκράτος και Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εξελίξεις αναμένουν πολλοί μπροστά στο προγραμματισμένο για μεθαύριο δείπνο, που θα γίνει μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, συνδέοντάς το με μια πιθανή, άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου.

Βέβαια, ζητούμενο για τον κυπριακό λαό δεν είναι αν θα συνεχιστούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά η βάση πάνω στην οποία αυτές ξετυλίγονται, η οποία αφορά την υπεράσπιση κρίσιμων επενδυτικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών, σχετικών με ευρύτερα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτά τα δεδομένα, είναι σίγουρο πως ό,τι κι αν συμβεί την Κυριακή, το παζάρεμα θα δυναμώσει με ακόμα πιο αποφασιστική υπεράσπιση αξιώσεων πολλαπλά επικίνδυνων για το λαό της Κύπρου και όλης της περιφέρειας. Ενδεικτική είναι για παράδειγμα και η συζήτηση που εμπλέκει την Κύπρο (συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις σε Ακρωτήρι και Πάφο) ως υποψήφια για να «υποδεχτεί» δυνάμεις που ίσως αποχωρήσουν από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας (βλέπε και σχετικό θέμα).

«Συνεταιρισμό» και όχι «χάσιμο χρόνου» ζητά η Αγκυρα

Χτες, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά από συνάντησή του με τον διευθυντή για θέματα Αμυνας του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζόναθαν Αλεν, που βρίσκεται στην Κύπρο, επανέλαβε ότι στη συνάντηση της Κυριακής πρέπει να οριστεί «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση των συνομιλιών. «Γνωρίζουν και εκείνοι (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι) πολύ καλά τη σημασία της περιόδου Απρίλιος - Ιούνιος. Εκλογές, εξορύξεις για φυσικό αέριο κ.ά. Αυτά τα ζητήματα θα έρθουν στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες. Πρέπει να καθορίσουμε τον οδικό χάρτη δίχως να σπαταλήσουμε κι άλλο πολύτιμο χρόνο». Εξέφρασε την «ευχή» ότι η νέα περίοδος δεν θα σπαταληθεί στο βωμό των εκλογών. Ακόμα, αναφερόμενος σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που χρειάζεται να προχωρήσουν, εμφάνισε ως πρόβλημα το ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» για την έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως πυρκαγιές, αστυνομικά περιστατικά κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας προχτές στο δίκτυο TRT, επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατό στο «μέτωπο» του Κυπριακού, συμπληρώνοντας ότι «στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε. Ακόμη και η απόφαση της ένωσης (σ.σ. πρόσφατα η κυπριακή Βουλή ενέκρινε πρόταση για να περιλαμβάνεται στις σχολικές επετείους η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που έγινε το 1950 για την ένωση Κύπρου - Ελλάδας) έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων». Ο Τούρκος υπουργός επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «ακόμη τρέχουν πίσω από συγκεκριμένα όνειρα. Αλλά ας μην ξεχάσουν ούτε την ιστορία, ούτε το 1974. Επομένως, εμείς δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε αυτό». Ακόμα, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «ο Αναστασιάδης άρχισε να μετατοπίζεται στο θέμα της πολιτικής ισότητας» και «δεν είναι σωστό για τη λύση οι φήμες ότι ο Αναστασιάδης δεν θέλει να δει τους Τουρκοκύπριους πολιτικά ίσους». Επίσης, επανέλαβε τη γνωστή «προειδοποίηση» ότι αν δεν υπάρξει λύση, θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και η Τουρκία θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο, καταλήγοντας πως «αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοιες διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, με το Κυπριακό ασχολήθηκε στην προχτεσινή του συνεδρίαση και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη με στόχο να υπάρξει λύση του Κυπριακού, διακόπηκαν με τη δίκαιη αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για "εορτασμό της ένωσης"» και ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατόν να ξεκινήσουν ξανά μόνο με βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη».

Ταυτόχρονα, τονίζεται πως «η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού». Υπογραμμίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει πλέον μια καθαρή και εποικοδομητική στάση, εγκαταλείποντας συμπεριφορές όπως είναι η καθυστέρηση και το χάσιμο χρόνου».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξετάζει εναλλακτικές για να απομακρύνει στρατεύματα από το Ιντσιρλίκ

Έχουν καθοριστεί τοποθεσίες σε Κουβέιτ, Ιορδανία και Κύπρο

Η βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία
Η βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία
Ενδεικτικό των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι δημοσίευμα της «Welt», σύμφωνα με το οποίο έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 8 εναλλακτικών τοποθεσιών, ώστε να μεταφερθούν τα γερμανικά στρατεύματα από την αμερικανική και τουρκική αεροπορική βάση (χρησιμοποιείται και από ΝΑΤΟικές δυνάμεις) του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Από την εξέταση προέκυψε ότι «στρατιωτικά κατάλληλες θέσεις είναι βασικά διαθέσιμες στην Ιορδανία, το Κουβέιτ και την Κύπρο», σημειώνεται σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε έρευνα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Αριστερά». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις τοποθεσίες στο Κουβέιτ, τρεις στην Ιορδανία, ενώ στην Κύπρο είναι οι τοποθεσίες Ακρωτήρι και Πάφος, αλλά «δεν έχουν γίνει συζητήσεις (σ.σ. με αυτά τα κράτη) σχετικά με μια πιθανή εγκατάσταση», αναφέρεται στην απάντηση.

Αυτή η εξέλιξη βγαίνει στην επιφάνεια σε μια περίοδο που οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας είναι τεταμένες, μετά την απαγόρευση σε Τούρκους πολιτικούς να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος, αλλά και μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) εκατοντάδων ανθρώπων σε γερμανικό έδαφος. Θυμίζουμε ότι οι ΜΙΤ έχουν δώσει στις γερμανικές αρχές μια λίστα ονομάτων, τηλεφώνων, διευθύνσεων αλλά και φωτογραφιών «υπόπτων» που διατηρούν σχέσεις με το «κίνημα» του ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και Γερμανοί πολιτικοί.

Τον τελευταίο μήνα είχαν ενταθεί οι εκκλήσεις εκπροσώπων πολλών γερμανικών κομμάτων για μεταφορά των γερμανικών στρατευμάτων (περίπου 240) από το Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύουν αεροσκάφη «Τοrnado», τα περισσότερα εκ των οποίων εμπλέκονται στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και στο Ιράκ. Μάλιστα, τον Οκτώβρη του 2016 οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει σε επτά Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφτούν Γερμανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ. Επίσης η Γερμανία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε βάση στο Ικόνιο.

Ερευνάται ο ρόλος των «Τornado» στον βομβαρδισμό αμάχων

Στο μεταξύ, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν προχτές ότι τα γερμανικά «αναγνωριστικά» αεροσκάφη «Tornado» ενδέχεται να παρείχαν πληροφορίες που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων αμάχων - τουλάχιστον 32 - την περασμένη Τρίτη, όταν βομβαρδίστηκε σχολείο με εκτοπισμένους στην πόλη αλ Μανσούρα στη βόρεια Συρία. Γερμανικά ΜΜΕ (Ζουντόιτσε Τσάιτουνγκ, NDR, WDR) αναφέρουν ότι φωτογραφίες του κτιρίου, που τραβήχτηκαν από τα «Tornado» μια μέρα πριν την αεροπορική επιδρομή, δόθηκαν στον «αντιτρομοκρατικό συνασπισμό». Μια μέρα μετά την επιδρομή, ο Γερμανός στρατιωτικός επιθεωρητής, στρατηγός Φόλκερ Βίκερ, συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής για να συζητήσουν το περιστατικό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα μεταξύ της παροχής φωτογραφιών στον συνασπισμό και της απόφασης για αεροπορική επιδρομή. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι εικόνες δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες ώστε να καθοριστεί αν στρατιώτες ή πολίτες βρίσκονται σε κάποιον συγκεκριμένο δυνητικό στόχο. Για το συμβάν διενεργείται έρευνα.

ΑΦΡΙΚΗ
Προχωρά η διείσδυση των γερμανικών μονοπωλίων

Προχωράει η αποφασιστική «διείσδυση» γερμανικών κεφαλαίων αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική, σύμφωνα με προχτεσινές δηλώσεις των Γερμανών υπουργών Αμυνας και Ανάπτυξης υπό τον εύηχο τίτλο «ασφάλεια, ειρήνη και ανάπτυξη» στη «μαύρη ήπειρο». Θυμίζουμε ότι το «μπάσιμο» στην Αφρική είναι σημαντική προτεραιότητα της γερμανικής προεδρίας στους «G20» αυτήν τη χρονιά, με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να κάνει λόγο για ένα «σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική». Γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις, ενισχύουν την παρουσία τους, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών λυσσαλέων ανταγωνισμών σε αυτήν την τεράστια αγορά.

Η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, υπογράμμισε ότι οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από την Αφρική δηλώνουν την επείγουσα ανάγκη να εργαστούμε πιο στενά με τις αφρικανικές χώρες για την ώθηση της οικονομικής τους ανάπτυξης και ασφάλειας. Μάλιστα, ο γερμανικός στρατός συνεργάζεται στενά με τον γαλλικό, ώστε να εκπαιδεύσουν τις αφρικανικές δυνάμεις για να ανταποκριθούν και εκτός συνόρων στη μάχη με ισλαμιστές στρατιώτες και την «παράνομη» μετανάστευση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Γκερτ Μούλερ, υπογράμμισε πως 8 από τις 12 πιο γοργά αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου είναι στην Αφρική. Μάλιστα, αυτήν τη βδομάδα φιλοξένησε συνάντηση Αφρικανών ηγετών και γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων στο Βερολίνο, ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις στην ήπειρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ