ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΪΝΤΑ»
Ανοχύρωτος ο λαός και στη μητρόπολη του καπιταλισμού

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λουιζιάνα

CHRIS GRANGER/Times-Picayune |

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λουιζιάνα
Οι τραγικές συνέπειες από το πέρασμα της «Αϊντα» από τις ΗΠΑ, αρχικά ως τυφώνας και στη συνέχεια ως τροπική καταιγίδα, απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο ανοχύρωτος είναι ο λαός ακόμα και στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες πλημμυρισμένα και κατεστραμμένα σπίτια, χιλιάδες εγκλωβισμένοι και ακόμα περισσότεροι ξεσπιτωμένοι, πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες, με σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στις τηλεπικοινωνίες και τις συγκοινωνίες...

Ολα τα παραπάνω, με πρώτα θύματα για άλλη μια φορά τα φτωχά εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, σε μια χώρα με τεράστιες παραγωγικές και επιστημονικές - τεχνολογικές δυνατότητες, στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία, επιβεβαιώνουν ότι η προστασία του λαού και της περιουσίας του είναι ασυμβίβαστη με το καπιταλιστικό κέρδος. Τα μονοπώλια και το κράτος τους επενδύουν μόνο εκεί που υπάρχει η μέγιστη κερδοφορία, ενώ τα μέτρα προστασίας του λαού, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός των κρίσιμων υποδομών με βάση τις λαϊκές ανάγκες, η αναγκαία στελέχωση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κ.ο.κ., λογίζονται ως «κόστος»...

Τραγικές συνέπειες ακριβώς 16 χρόνια μετά τον τυφώνα «Κατρίνα»

Οι χιλιάδες πλημμυροπαθείς σε Λουιζιάνα και Μισισίπι που επλήγησαν πρώτοι την Κυριακή 29/8 από τον τυφώνα είδαν για μία ακόμη φορά τα σπίτια τους είτε να γίνονται «φύλλο και φτερό» είτε να μετατρέπονται σε βάλτους.

Επιπλέον, πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνταν από το μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας «Entergy» έμειναν από τότε χωρίς ρεύμα και χωρίς τηλεπικοινωνίες.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα αναφέρουν ότι θα χρειαστούν βδομάδες, ίσως και ένας ολόκληρος μήνας, για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό...

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχές καλούν τους χιλιάδες κατοίκους που εγκατέλειψαν άρον άρον τα σπίτια τους πριν από την έλευση του τυφώνα... να μην επιστρέψουν σε αυτά, αφού σχεδόν μια βδομάδα μετά το πέρασμα της «Αϊντα» δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτε...

Σε συνθήκες μάλιστα υψηλής υγρασίας και θερμοκρασιών που κυμαίνονται μεταξύ 37 και 41 βαθμών Κελσίου, καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει η επιβίωση χωρίς ρεύμα, χωρίς καθαρό πόσιμο νερό κ.ο.κ., όπως και το ότι για αρκετές βδομάδες εκτενείς κατεστραμμένες εκτάσεις της Λουιζιάνας και του Μισισίπι θα παραμείνουν «βάλτοι» και παγίδες θανάτου.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, βλέπουν τα μεγάλα προβλήματα μπροστά. Μεταφέρονται προσωρινά σε καταλύματα, σε κλειστά γήπεδα και στάδια, ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «δάνεια» δεν δίνουν καμία λύση σε φτωχά νοικοκυριά των δύο Πολιτειών που πάλευαν να τα βγάλουν με δυσκολία πέρα και πριν από την «Αϊντα».

Οι ουρές χιλιάδων πλημμυροπαθών στα συσσίτια είναι μεγάλες. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ουρές στα ελάχιστα βενζινάδικα που εξακολουθούν να διαθέτουν καύσιμα και στα ακόμη λιγότερα καταστήματα που έχουν ακόμα τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό και είδη πρώτης ανάγκης...

Σε αυτό το σκηνικό, στη Νέα Ορλεάνη, στην πόλη της Λουιζιάνας που είχε υποστεί καταστροφή στο 80% της έκτασής της με πάνω από 1.800 νεκρούς πριν από 16 χρόνια ακριβώς, από τον τυφώνα «Κατρίνα», ο λαός ξαναέζησε έναν εφιάλτη. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έκανε ο στρατός μετά την προηγούμενη καταστροφή αποδείχθηκαν τελικά ανεπαρκή, ενώ όλη η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς οκτώ μεγάλα δίκτυα διανομής ρεύματος της εταιρείας «Entergy» που ηλεκτροδοτεί ως επί το πλείστον τις πολιτείες της Λουιζιάνας και του Μισισίπι.

Θανατηφόρες πλημμύρες σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ

Λίγες μέρες μετά, την Πέμπτη 2/9 και ενώ η «Αϊντα» είχε μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και άλλων βορειανατολικών Πολιτειών των ΗΠΑ έζησαν τον δικό τους εφιάλτη.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές και την απουσία κατάλληλων έργων πλημμύρισαν σπίτια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα. Εως το απόγευμα της Πέμπτης τοπικά ΜΜΕ κατέγραφαν περίπου 50 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους πνίγηκαν σε υπόγεια σπίτια και σε δημόσια συγκροτήματα κατοικιών, είτε παγιδευμένοι μέσα σε αυτοκίνητα σε αυτοκινητόδρομους που έγιναν χείμαρροι.

Αρκετοί ήταν ακόμα οι αγνοούμενοι, ενώ σημαντικές υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε κατοικίες, σε μετρό που διέκοψαν για πολλές ώρες τα δρομολόγια και στη συνέχεια υπολειτουργούσαν, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.

Και σε αυτήν την περίπτωση, σχεδόν 170.000 νοικοκυριά έμειναν την Πέμπτη χωρίς ρεύμα σε τέσσερις βορειοανατολικές Πολιτείες, κυρίως στο Νιου Τζέρσεϊ και την Πενσιλβάνια.

Επαναλαμβανόμενη ιστορία...

Η ιστορία είναι επαναλαμβανόμενη, με τις αναφορές της κυβέρνησης Μπάιντεν περί «υπενθύμισης ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ» να επιχειρούν να κρύψουν την πολιτική που αφήνει τον λαό εκτεθειμένο.

Μιλώντας, άλλωστε, για το γενικευμένο «μπλακ άουτ» σε Λουιζιάνα και Μισισίπι, υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τον περασμένο Φλεβάρη, όταν η βαρυχειμωνιά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έπληξαν το Τέξας, έριξαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης προκαλώντας δεκάδες θανάτους από δυστυχήματα και κρυοπαγήματα.

Τα μονοπώλια ηλεκτρικού ρεύματος άφησαν και τότε πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, επικαλούμενα «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Τότε, τα σπίτια μετατράπηκαν σε καταψύκτες και όσοι δεν είχαν χρήματα για γεννήτριες πάσχιζαν να βρουν προσωρινά καταλύματα σε κοινόχρηστα καταφύγια ή σπίτια συγγενών, ή πέθαναν από το κρύο.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις είχε έρθει στο προσκήνιο η απάτη για τα «οφέλη» από την ιδιωτικοποίηση του ρεύματος: Τα μονοπώλια διαφήμιζαν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος θα έριχνε σημαντικά τις τιμές των οικιακών τιμολογίων. Ομως ταυτόχρονα μειώνονταν οι δαπάνες των εταιρειών για επενδύσεις σε υποδομές και μέσα προστασίας των σταθμών παραγωγής και των δικτύων διανομής. Οταν ήρθε το δριμύ ψύχος, το σύστημα βγήκε «νοκ άουτ», αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να ξεπαγιάσουν ή να υποβληθούν μετά σε «ηλεκτροσόκ» από τους τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος που κλήθηκαν να πληρώσουν «εκτάκτως», με «απογείωση» των τιμών του ρεύματος ακριβώς την περίοδο της βαρυχειμωνιάς...


Δ. Ορφ.

ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού

Πυραυλικές επιθέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά αεροπλάνα που παραβίασαν προηγουμένως τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Δεν έγιναν άμεσα γνωστά θύματα ή υλικές ζημιές. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, οι περισσότεροι ισραηλινοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αεράμυνα.

Σε μία παράλληλη περιφερειακή εξέλιξη, Λιβανέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως θα φθάσει οδικώς στον Λίβανο μέσω Συρίας το ιρανικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με ιρανικό τάνκερ με τελικό προορισμό τη Βηρυτό. Η μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου στον Λίβανο - που αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη καυσίμων - επιτυγχάνεται έπειτα από συνεννόηση της «Χεζμπολάχ» με την ιρανική κυβέρνηση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Λιβάνου. Η εξέλιξη έχει προκαλέσει την ενόχληση των ΗΠΑ, που απειλούν με «αντίποινα», ενώ παράλληλα υπόσχονται στον Λίβανο «βοήθεια» με τη χορήγηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου που κανονίζεται να φθάσει στη χώρα μέσω Ιορδανίας και Συρίας.

Δολοφονία 26χρονου Παλαιστίνιου στα σύνορα με Ισραήλ

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, στη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στο 14ετές ισραηλινό ασφυκτικό εμπάργκο, δολοφονήθηκε ένας 26χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά. Ο 26χρονος Αχμαντ Σάλεχ έπεσε νεκρός από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών και άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας 15χρονος που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Γάζας.

Ο Σάλεχ είναι ο τρίτος Παλαιστίνιος που δολοφονείται στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, μετά από δύο βδομάδες ολονύχτιων διαδηλώσεων στα σύνορα με το Ισραήλ ενάντια στο ισραηλινό εμπάργκο που επιβλήθηκε το 2007 μετατρέποντας τη Λωρίδα της Γάζας στη μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» του κόσμου.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε σούπερ μάρκετ

Εξι άτομα τραυματίστηκαν την Παρασκευή, όταν ένας 32χρονος ξεκίνησε να μαχαιρώνει κόσμο μέσα σε σούπερ μάρκετ, στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός, Τζασίντα Αρντερν, έκανε λόγο για «βίαιο εξτρεμιστή» και πρόσθεσε ότι «προφανώς, υποστήριζε την ιδεολογία του "Ισλαμικού Κράτους"». Ο δράστης - που καταγόταν από τη Σρι Λάνκα και ζούσε στη χώρα την τελευταία 10ετία - σκοτώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση.

Σύμφωνα με την Τζ. Αρντερν, ο 32χρονος ήταν γνωστός «σε πολλές υπηρεσίες» και «παρακολουθούνταν στενά» εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Νεοζηλανδικά και διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι θεωρούνταν «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια» και ότι στην κατοχή του είχαν βρεθεί παλιότερα μεγάλα μαχαίρια και βίντεο του «Ισλαμικού Κράτους». Είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί και βρισκόταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Μάλιστα, υπό επιτήρηση βρισκόταν και όταν μπήκε στο σούπερ μάρκετ, όπου θεωρήθηκε ότι ήθελε να ψωνίσει. Ο επιθεωρητής Αντριου Κόστερ είπε πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να τον παρακολουθούμε» και ανέφερε ότι η επέμβαση έγινε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ