ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Στοχευμένη εμβάθυνση «στρατηγικής συνεργασίας» σε «έναν κόσμο που διέρχεται σημαντικές αλλαγές»

Η Κοινή Δήλωση εκφράζει «αντίθεση στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ» και στα σχήματα της Δύσης στον Ινδο-Ειρηνικό

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο

Sputnik

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο
«Η φιλία μεταξύ των δύο κρατών μας δεν έχει όρια, δεν υπάρχουν "απαγορευμένοι" τομείς στη συνεργασία μας», διαμηνύει η Κοινή Δήλωση Κίνας - Ρωσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση έγινε στο Πεκίνο, το οποίο επισκέφτηκε ο Πούτιν στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην επίσημη έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Συμφωνίες με έμφαση σε Ενέργεια, «πράσινη» και «ψηφιακή» ανάπτυξη

«Ο κόσμος διέρχεται σημαντικές αλλαγές και η ανθρωπότητα μπαίνει σε μία νέα περίοδο γοργής ανάπτυξης και βαθέος μετασχηματισμού», αναφέρει η Κοινή Δήλωση, η οποία γνωστοποιήθηκε μαζί με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Μνημόνιο Κατανόησης για την «προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας στη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη» και η Κοινή Δήλωση για την «ολοκλήρωση ενός οδικού χάρτη για την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη του ρωσο-κινεζικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών».

Οπως διευκρινίστηκε, «τα εμπορικά συμβόλαια που υπογράφτηκαν συνδέονται με την αγορά και πώληση ακατέργαστου πετρελαίου για παράδοση σε διυλιστήρια της δυτικής Κίνας».

Ακόμα, συμφωνήθηκε συνεργασία «στον τομέα της ανάπτυξης χαμηλού άνθρακα μεταξύ Rosneft και China National Petroleum Corporation (CNPC)», αλλά και «στον τομέα της ανάπτυξης της ενημέρωσης και της ψηφιοποίησης μεταξύ Rosneft και Huawei Technologies μέχρι το 2027».

Επιπλέον, με φόντο τις πυκνές εξελίξεις σε μια σειρά κρίσιμα μέτωπα, από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέχρι την Κεντρική Ασία και την Κορεατική Χερσόνησο, Πεκίνο και Μόσχα ανακοίνωσαν ότι τα δύο ΥΠΕΞ θα προγραμματίσουν κοινές συναντήσεις για τον περαιτέρω συντονισμό τους.

Στη συνάντηση αναμενόταν επίσης να συζητηθούν τρόποι «παράκαμψης» κυρώσεων της Δύσης απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι απειλές για παραπέρα διεύρυνσή τους.

Την ίδια ώρα, καθόλου τυχαία, «προειδοποιώντας» το Πεκίνο να μη συνεργαστεί με τη Μόσχα για το «ξεπέρασμα» δυτικών κυρώσεων σχετικά με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις δήλωσε ότι «διαθέτουμε ένα εύρος εργαλείων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αν διαπιστώσουμε ότι ξένες εταιρείες, μεταξύ τους και κινεζικές, προσπαθούν να "καλύψουν" τις αμερικανικές ενέργειες ελέγχου εξαγωγών, να τις αποφύγουν, να τις παρακάμψουν».

«Αντίθεση» και «σοβαρές ανησυχίες» για ΝΑΤΟική διεύρυνση και AUKUS

Σε άλλο σημείο η Κοινή Δήλωση Κίνας - Ρωσίας επικρίνει ανοιχτά τις κινήσεις με τις οποίες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνουν στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα, συμμαχίες κ.λπ. στην αναμέτρησή τους με Μόσχα και Πεκίνο, καταδικάζοντας «τις προσπάθειες ορισμένων κρατών να επιβάλουν τα δικά τους "δημοκρατικά πρότυπα" σε άλλες χώρες» και αναφέροντας ότι «προσπάθειες για ηγεμονία αποτελούν σοβαρές απειλές στην παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Συμφωνώντας στη βασικότερη «εγγύηση ασφαλείας» που ζητά η Μόσχα από τη Δύση για την Ευρώπη, «οι δύο πλευρές δηλώνουν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ και καλούν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες ψυχροπολεμικές της αντιλήψεις».

Ακόμα, «εναντιώνονται στονσχηματισμό κεκλεισμένων δομών και αντίπαλων στρατοπέδων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» και «παραμένουν σε μεγάλη επαγρύπνηση για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η στρατηγική των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Σε αυτό το πλαίσιο, που περιλαμβάνει και κινήσεις όπως η ενίσχυση του σχήματος «Quad», ακόμα πιο καθαρά Κίνα και Ρωσία δηλώνουν «σοβαρά ανήσυχες» για τη συμφωνία Αυστραλίας, ΗΠΑ και Βρετανίας (AUKUS),«που προσβλέπει στη βαθύτερη συνεργασία των μελών της σε τομείς που αφορούν τη στρατηγική σταθερότητα, ειδικά για την απόφασή τους να ξεκινήσουν συνεργασία στον τομέα των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων». Υποστηρίζουν δε πως «Ρωσία και Κίνα θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες στους στόχους της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού».

Ετοιμότητα για ολόπλευρη ενίσχυση συνεργασίας με «συγκεκριμένα βήματα»

Στις δηλώσεις του ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα του Πεκίνου να εργαστεί με τη ρωσική πλευρά σε όλους τους τομείς, προσθέτοντας ότι «οι δύο χώρες σθεναρά υποστήριξαν η μία την άλλη στην υπεράσπιση των βασικών τους συμφερόντων».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Πούτιν, που άλλωστε είχε αρθρογραφήσει και στο κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» πριν φτάσει στο Πεκίνο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τη διμερή συνεργασία χαρακτηρίζει ένα «επίπεδο άνευ προηγουμένου» και «έχει γίνει πρότυπο αποτελεσματικότητας, ευθύνης και έμπνευσης για το μέλλον».

Σημειωτέον, ενόψει της άφιξης Πούτιν στο Πεκίνο η κινεζική εφημερίδα «Global Times» κατέγραφε ως εξής τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της ενίσχυσης της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας:

«Το διμερές εμπόριο το 2021 έφτασε στο ρεκόρ των σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι υπουργοί Αμυνας για πρώτη φορά ενέκριναν τον κοινό οδικό χάρτη για την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας από το 2021 έως το 2025. Κινεζικά και ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν να περιπολούν κοντά στις αμερικανικές βάσεις σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, σε γενικό σχηματισμό.

Για πρώτη φορά επιστήμονες συμφώνησαν να φτιάξουν από κοινού τον Διεθνή Σταθμό Ερευνας στη Σελήνη.

Η "περιεκτική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού για μια νέα εποχή", για την οποία συμφώνησαν Σι και Πούτιν, προχωρά με συγκεκριμένα βήματα».

Και κινεζικές «ανησυχίες» για τα σύνθετα παζάρια Δύσης - Ρωσίας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν στη συνεργασία τους σοβαρά πλεονεκτήματα για την αναμέτρησή τους με τη Δύση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

«Σε ένα τετ-α-τετ», σημειώνουν οι «Global Times», «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τον ψυχρό πόλεμο που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενάντια σε Κίνα και Ρωσία. Και στις δύο πλευρές, την ανατολική και τη δυτική, η κατάσταση έχει ήδη φτάσει στα όριά της και είναι πολύ πιθανό αυτά να ξεπεραστούν, τυχαία ή σκόπιμα. Η Ταϊβάν και η Ουκρανία γεμίζουν με όπλα. Ωθούνται σε αυτοκτονικές ενέργειες από όλο και πιο τρομερές αποφάσεις και υποσχέσεις υποστήριξης "σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης" (...) Βασικά θέματα στη συνάντηση θα είναι: "Ποιες θα είναι οι ενέργειες Κίνας και Ρωσίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;". "Σε τι είδους διπλωματική, ενημερωτική, οικονομική ή ακόμα και στρατιωτική στήριξη μπορούν να υπολογίζουν;"».

Την ίδια στιγμή, η κινεζική πλευρά δεν παραβλέπει τα συνεχιζόμενα παζάρια της Ρωσίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στα οποία - αν και καθρεφτίζονται οι βαθιές αντιθέσεις - αποτυπώνονται και οι προσπάθειες της Δύσης (ειδικά των ΗΠΑ) να βρουν ορισμένους συμβιβασμούς με τη Μόσχα, προκειμένου να συγκεντρώσουν πόρους και δυνάμεις στην αντιμετώπιση της ραγδαίας ανέλιξης της Κίνας.

Οπως υποστήριζε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη ανάλυση: «Ανησυχώντας για το ήδη διαμορφωμένο επίπεδο της σινο-ρωσικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και προσπαθώντας να εμποδίσει νέες μορφές αλληλεπίδρασης, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καλλιεργήσει καχυποψία μεταξύ των δύο εθνών. Αυτό μπορεί να ερμηνεύσει, ειδικά, την αύξηση της διπλωματικής δραστηριότητας της Ουάσιγκτον προς τη ρωσική κατεύθυνση. Αναμένεται ο Πούτιν να πει στον Σι για το περιεχόμενο των πρόσφατων επαφών (π.χ. Μπλίνκεν - Λαβρόφ) και να τον πείσει ότι δεν υπάρχει ούτε σκέψη για "παιχνίδι σε διπλό ταμπλό". Είκοσι χρόνια εμπειρίας με τους Αμερικανούς ηγέτες έχουν οδηγήσει το Κρεμλίνο να αντιληφθεί την πλήρη αναξιοπιστία οποιωνδήποτε υποσχέσεων από την Ουάσιγκτον (...) Στο πλαίσιο των έντονων διπλωματικών παιχνιδιών μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, η αύξηση της εμπιστοσύνης θα έπρεπε να είναι το βασικό αποτέλεσμα της συνάντησης».


Α. Μ.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νέες δηλώσεις για ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ισραηλινό φυσικό αέριο εμείς στη χώρα μας και, πέρα από αυτό, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Κίεβο την Παρασκευή, επανερχόμενος στο ενδιαφέρον του τουρκικού κεφαλαίου να «αναθερμάνει» τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

«Θεού θέλοντος, αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα μας με τον κ. Χέρτσογκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία», πρόσθεσε, ενόψει της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου τον Μάρτη.

Ο Ερντογάν έσπευσε να συνδέσει τις νέες προοπτικές ενεργειακών συνεργασιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και με το ναυάγιο του «EastMed», υποστηρίζοντας: «Κατά τη γνώμη μου, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από αυτό γιατί δεν βρήκαν ό,τι περίμεναν και δεν βρήκαν τη δουλειά βιώσιμη, από χρηματοπιστωτικής και οικονομικής πλευράς».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο μεταφοράς ιρακινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επίσης μέσω Τουρκίας. Είπε μάλιστα ότι διεξάγονται ήδη σχετικές επαφές, στις οποίες δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν και οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ