ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Επιθέσεις, απειλές και πιέσεις με τους λαούς στο στόχαστρο

Από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στις 26/2 σε στόχους στη Συρία
Από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στις 26/2 σε στόχους στη Συρία
Αυξημένη κινητικότητα, παρασκηνιακά παζάρια, σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πυκνές κινήσεις όξυνσης από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή, συνέθεσαν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Σε μια τελευταία τέτοια εξέλιξη, την Παρασκευή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, απείλησε ξεκάθαρα το Ιράν με μία «έτοιμη λίστα στόχων».

Η εν λόγω απειλή ήρθε μετά τους νέους πολύνεκρους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία στις 26 Φλεβάρη (η πρώτη επιδρομή με το «καλημέρα» της κυβέρνησης Μπάιντεν), αλλά και λίγες μέρες μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, στις 28 Φλεβάρη, σε προάστια της Δαμασκού.

Ως πρόσχημα για τα παραπάνω χτυπήματα και τις απειλές αξιοποιούνται επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών και οργανώσεων από το Ιράκ και την Υεμένη εναντίον αμερικανικών και σαουδαραβικών στόχων, οι οποίες συνεχίστηκαν και τις τελευταίες μέρες. Ηδη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, έσπευσε να ανακοινώσει ότι η επίθεση με ρουκέτες στις 3 Μάρτη στην αμερικανική αεροπορική βάση Αϊν αλ Ασαντ του δυτικού Ιράκ επισύρει «αναλογικά αντίποινα»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ΗΠΑ και Ισραήλ, με τα στρατιωτικά χτυπήματα, τις απειλές και τις πιέσεις επιδιώκουν να προωθήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους και τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς τους, στο φόντο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο κινούνται και οι διπλωματικές εντάσεις και πιέσεις. Στις 27 Φλεβάρη, ο Ιρανός πρέσβης στο Ιράκ, Ιράζ Μαστζεντί, καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ, λέγοντας ότι καμία ξένη δύναμη δεν θα πρέπει να δρα σε ιρακινό έδαφος. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, κατηγόρησε την Τεχεράνη πως προσφέρει καταφύγιο σε «τρομοκράτες» του ΡΚΚ στην ιρανική πλευρά των συνόρων...

Μια μέρα μετά, το Ιράν απέρριψε την πρόταση Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας για άτυπες συνομιλίες με τις ΗΠΑ γύρω από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα (από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ), αλλά έπειτα από απειλές και πιέσεις στις 4 Μάρτη δέχτηκε κάποιες συνομιλίες για να αποφύγει κυρώσεις και από χώρες της ΕΕ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό έντασης και σκληρών παζαριών, ο 84χρονος Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε την Παρασκευή 5/3 επίσκεψη στο Ιράκ, με στόχο να συναντήσει το Σάββατο στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ τον 90χρονο ανώτατο σιίτη ιερωμένο αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, που παίζει ρόλο αντίβαρου στον Ιρανό σιιίτη ανώτατο ιερωμένο, Αλί Χαμενεΐ.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ΕΕ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο για «συμφωνίες και σε νέα θέματα»

Περιοδεία του απεσταλμένου της σε πρωτεύουσες της περιοχής

Το σταθερά υψηλό ενδιαφέρον της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος της για τον διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, Μ. Λάιτσακ, κατά την 4ήμερη περιοδεία του σε Πρίστινα, Βελιγράδι αλλά και Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο). Ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος για έναν συμβιβασμό Σέρβων και Κοσοβάρων - ο οποίος είχε «παγώσει» λόγω των πρόσφατων εκλογών στο Κόσοβο - πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο, ώστε να λυθούν ανοιχτά ζητήματα αλλά και να προχωρήσουν «συμφωνίες σε νέα θέματα».

Ο Λάιτσακ επιβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικούν οι Βρυξέλλες στους όρους συνύπαρξης Σεβίας - Κοσόβου, με το βλέμμα στραμμένο σε ευρύτερες ισορροπίες που εκτιμάται ότι θα ωφελήσουν τη γεωπολιτική αναμέτρηση με Ρωσία και Κίνα, που εξίσου ορμητικά διεισδύουν στην περιοχή. Ο Ευρωπαίος απεσταλμένος επανέλαβε ότι η ΕΕ «έρχεται στα Βαλκάνια» σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ενώ μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον διοικητή της ΝΑΤΟικής KFOR και τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Στόχος μας είναι μια διευθέτηση χωρίς αποκλεισμούς και μια βαθύτερη ευρωατλαντική ένταξη των πολιτών του Κοσόβου και της Σερβίας». Ο δε Λάιτσακ υπογράμμισε πως «το σημερινό "στάτους κβο" δεν ωφελεί κανέναν».

Την ίδια στιγμή, οι επαφές ανέδειξαν πως η προσπάθεια των ευρωατλαντικών επιτελείων να θέσουν τους δικούς τους όρους δεν θα είναι ευθύγραμμη. Ενδεικτικές ήταν οι επισημάνσεις του Προέδρου της Σερβίας (που ενισχύει σταθερά τη συνεργασία της με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς), Αλ. Βούτσιτς, ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να πάρει μέρος στον διάλογο και στηρίζει τις προσπάθειες των Βρυξελλών, αλλά «χωρίς τελεσίγραφα και επιβολή λύσης». Τόνισε δε την επιθυμία της Σερβίας «τα συμφέροντά της να γίνουν κατανοητά» και υπογράμμισε: «Εμείς θεωρούμε πως μία συμφωνία με συμβιβασμό σημαίνει ότι κανείς δεν τα παίρνει όλα και όλοι παίρνουν αρκετά».

Από τη μεριά του Κοσόβου ο Αλμπιν Κούρτι, επικεφαλής του κόμματος «Αυτοδιάθεση», που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές, εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη και ότι «ο νέος γύρος του διαλόγου πρέπει να είναι εποικοδομητικός, καλά προετοιμασμένος και τίμιος».

Τη Δευτέρα 1η Μάρτη είχε προηγηθεί το 11ο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - Αλβανίας, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να χαρακτηρίζει τα Τίρανα «κρίσιμο εταίρο της ΕΕ» και «αξιόπιστο εταίρο στην ασφάλεια», που «από πολλές απόψεις διαδραματίζει έναν πρότυπο ρόλο στην περιοχή». Μάλιστα, εξέφρασε ικανοποίηση επειδή «η Αλβανία στην παρούσα φάση έχει ευθυγραμμιστεί κατά 100% με τις αποφάσεις της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική...».

Τέλος, σε μία εξέλιξη που αποτυπώνει την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στα Βαλκάνια, τις προηγούμενες μέρες υπογράφηκε στην Αγκυρα νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Το «Αναντολού» μετέδωσε ότι οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών συζήτησαν επίσης για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στη στρατιωτική βιομηχανία, όπως και στη στρατιωτική εκπαίδευση.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Αγρια καταστολή και παζάρια σε βάρος του λαού

Τουλάχιστον ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε την Παρασκευή στη Μιανμάρ, όπου φουντώνουν οι διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φλεβάρη. Συνολικά τα θύματα της καταστολής ξεπερνούν τα 50. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και μια σειρά από χώρες - μέλη τους τοποθετούνται υπέρ των διαδηλώσεων και κατά των πραξικοπηματιών, με φόντο την ευρύτερη αναμέτρηση, κυρίως με την Κίνα, για τη γεωπολιτική επιρροή στη νοτιοανατολική Ασία.

Την Παρασκευή αναμενόταν νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από πρόταση της Βρετανίας και με τη πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, που αυτήν την περίοδο προεδρεύουν στο Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση των αρχών του Φλεβάρη δεν είχε εκδοθεί ούτε κοινή ανακοίνωση, ενώ Ρωσία και Κίνα είχαν ζητήσει «περισσότερο χρόνο».

Αποτυπώνοντας τη στάση της Κίνας με βάση τα δικά της συμφέροντα, την Πέμπτη, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε: «Ως φιλικός γείτονας της Μιανμάρ, η Κίνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να χειριστούν κατάλληλα τις διαφορές τους μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο και να διατηρήσουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Η Κίνα διατηρεί επαφή με όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ ώστε να προωθηθεί ενεργά μια αποκλιμάκωση».

Μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα τα μέλη της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) «να βοηθήσουν τη Μιανμάρ να εκτονώσει την κατάσταση με τον "τρόπο της ASEAN", διατηρώντας τις αρχές της μη ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις, με συναινετικές αποφάσεις και αναπτύσσοντας την ενότητα και τη συνεργασία εντός της οικογένειας της ASEAN». Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN συνεδρίασαν τις προηγούμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί ούτε μία ανακοίνωση.

«Πιστεύουμε ακόμα ότι όποιες αποφάσεις λάβει η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλλουν στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Μιανμάρ, να προωθούν τη συμφιλίωση και να αποτρέπουν μια κατάσταση πιο τεταμένη και πιο περίπλοκη», κατέληξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

Τα 11 έφτασαν τελικά τα θύματα από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Μπίτλις της ανατολικής Τουρκίας, την Πέμπτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, το ελικόπτερο απογειώθηκε από το Μπίνγκιολ στις 1.55 μ.μ. με προορισμό την επαρχία Τατβάν, αλλά η επαφή μαζί του χάθηκε στις 2.25 μ.μ. Δύο ακόμα στρατιώτες τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας αντιστράτηγος. Στο σημείο μετέβησαν ο Τούρκος επιτελάρχης Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς και ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που δήλωσε ότι «με βάση τις αρχικές πληροφορίες και τα όσα λένε αυτόπτες μάρτυρες, εικάζεται ότι η συντριβή προκλήθηκε από ξαφνική επιδείνωση του καιρού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ