Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Επιθέσεις, απειλές και πιέσεις με τους λαούς στο στόχαστρο

Από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στις 26/2 σε στόχους στη Συρία
Από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στις 26/2 σε στόχους στη Συρία
Αυξημένη κινητικότητα, παρασκηνιακά παζάρια, σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πυκνές κινήσεις όξυνσης από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή, συνέθεσαν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Σε μια τελευταία τέτοια εξέλιξη, την Παρασκευή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, απείλησε ξεκάθαρα το Ιράν με μία «έτοιμη λίστα στόχων».

Η εν λόγω απειλή ήρθε μετά τους νέους πολύνεκρους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία στις 26 Φλεβάρη (η πρώτη επιδρομή με το «καλημέρα» της κυβέρνησης Μπάιντεν), αλλά και λίγες μέρες μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, στις 28 Φλεβάρη, σε προάστια της Δαμασκού.

Ως πρόσχημα για τα παραπάνω χτυπήματα και τις απειλές αξιοποιούνται επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών και οργανώσεων από το Ιράκ και την Υεμένη εναντίον αμερικανικών και σαουδαραβικών στόχων, οι οποίες συνεχίστηκαν και τις τελευταίες μέρες. Ηδη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, έσπευσε να ανακοινώσει ότι η επίθεση με ρουκέτες στις 3 Μάρτη στην αμερικανική αεροπορική βάση Αϊν αλ Ασαντ του δυτικού Ιράκ επισύρει «αναλογικά αντίποινα»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ΗΠΑ και Ισραήλ, με τα στρατιωτικά χτυπήματα, τις απειλές και τις πιέσεις επιδιώκουν να προωθήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους και τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς τους, στο φόντο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο κινούνται και οι διπλωματικές εντάσεις και πιέσεις. Στις 27 Φλεβάρη, ο Ιρανός πρέσβης στο Ιράκ, Ιράζ Μαστζεντί, καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ, λέγοντας ότι καμία ξένη δύναμη δεν θα πρέπει να δρα σε ιρακινό έδαφος. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, κατηγόρησε την Τεχεράνη πως προσφέρει καταφύγιο σε «τρομοκράτες» του ΡΚΚ στην ιρανική πλευρά των συνόρων...

Μια μέρα μετά, το Ιράν απέρριψε την πρόταση Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας για άτυπες συνομιλίες με τις ΗΠΑ γύρω από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα (από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ), αλλά έπειτα από απειλές και πιέσεις στις 4 Μάρτη δέχτηκε κάποιες συνομιλίες για να αποφύγει κυρώσεις και από χώρες της ΕΕ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό έντασης και σκληρών παζαριών, ο 84χρονος Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε την Παρασκευή 5/3 επίσκεψη στο Ιράκ, με στόχο να συναντήσει το Σάββατο στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ τον 90χρονο ανώτατο σιίτη ιερωμένο αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, που παίζει ρόλο αντίβαρου στον Ιρανό σιιίτη ανώτατο ιερωμένο, Αλί Χαμενεΐ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ