ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε μη συμφωνία κατέληξαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς του σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς συνεχίζονται αμείωτες οι ενδοαστικές κόντρες γύρω από το ζήτημα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας σχετικά τους δημοσιογράφους στο Λονδίνο την Παρασκευή, τόνισε ότι έμειναν αγεφύρωτα τα δύο βασικά ζητήματα, για την τελωνειακή ένωση της ΕΕ και την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Υποστήριξε ότι κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις καταγράφηκε «πρόοδος» σε αρκετά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων στη Βρετανία και στις άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Τόνισε, τέλος, ότι παρά την άκαρπη κατάληξή τους οι συζητήσεις ήταν «εποικοδομητικές».

Επίσης την Παρασκευή, η ίδια η Μέι, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του Συντηρητικού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών (που στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν στις 23 Μάη), υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς δεν ήταν χαμένος χρόνος, «γιατί έγιναν για το εθνικό συμφέρον».

Αγνωστο ως εκ τούτου είναι αν τελικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, την προώθηση ενός νέου σχεδίου συμφωνίας τον Ιούνη, ενώ και η διαδοχή στο Συντηρητικό Κόμμα είναι ανοιχτό ζήτημα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει έτοιμος.

Ο Κόρμπιν, από την άλλη, επέρριψε τις ευθύνες για την κατάρριψη των διαπραγματεύσεων στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως ήταν πλέον ανίσχυρη και με «ελάχιστη αυτοπεποίθηση», λόγω της εσωκομματικής κόντρας για τη διαδοχή και την πορεία της χώρας σε σχέση με το Βrexit. Υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις «έφτασαν μέχρι εκεί που ήταν εφικτό» και τις χαρακτήρισε κι αυτός «εποικοδομητικές» και «λεπτομερείς». Διευκρίνισε ακόμα ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί στη συμφωνία της Μέι όταν αυτή κατατεθεί και πάλι στο Κοινοβούλιο.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Νορβηγία

Την Πέμπτη έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε και επίσημα την Παρασκευή ότι στο Οσλο της Νορβηγίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι «η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναπτύχθηκε ως "διερευνητική φάση" στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης για την κρίση στη Βενεζουέλα» και διαβεβαίωνε για τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης να συμβάλει ως διαμεσολαβητής. Θυμίζουμε ότι στη Νορβηγία είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών των FARC που οδήγησαν το 2016 στη λεγόμενη συμφωνία ειρήνευσης.

Η εξέλιξη δείχνει την κινητικότητα που προέκυψε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που οργάνωσαν στις 30 Απρίλη ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός Πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊδό, και ο καταδικασμένος για τις πολύνεκρες βίαιες ενέργειες του 2014 Λεοπόλντο Λόπες (που έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας), με τη συμμετοχή και του στρατηγού, πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Βενεζουέλας, Μ. Ρ. Φιγκέρα, που επίσης έχει διαφύγει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου NRK, στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης μετέχουν ο υπουργός Ενημέρωσης, Χόρχε Ροντρίγκες, και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Εκτορ Ροντρίγκες. Στην αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης μετέχουν ο πρώην βουλευτής Χεράρδο Μπλάιντ, ο πρώην υπουργός Φερνάντο Μαρτίνες Μοτόλα καθώς και ο αντιπρόεδρος της καταργημένης Βουλής Στάλιν Γκονζάλες.

Με εμφανή αμηχανία ο Γκουαϊδό σχολίασε την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η διαμεσολάβηση της Νορβηγίας είναι μια από τις ενέργειες που γίνονται όπως η Ομάδα της Λίμα (σύμμαχοι των ΗΠΑ), η Διεθνής Ομάδα Επαφής (όπου συμμετέχουν κυβερνήσεις της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής), ενώ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Νότια Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ, κίνηση που αποσκοπεί στο να εξεταστεί το θέμα της «διεθνούς συνεργασίας που απαιτεί η Βενεζουέλα». Πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης πρέπει να οδηγεί στον τερματισμό της δικτατορίας, σε μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές», ενώ πρόσθεσε ότι στις εναλλακτικές είναι και «η συνταγματική δράση των Ενόπλων Δυνάμεων» (έτσι λέγεται η προτροπή σε πραξικόπημα). Στόχος παραμένει η ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τμήματος του κεφαλαίου, που συνδέει τα συμφέροντά του με αλλαγή συμμαχιών, προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η επιρροή ανταγωνιστών όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι που επωφελήθηκαν στα 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, με συμφωνίες στην Ενέργεια και άλλους τομείς.

Πάντως, την Πέμπτη, η Διεθνής Ομάδα Επαφής συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με τον τελευταίο να προτάσσει το ζήτημα της άρσης των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, της δέσμευσης οικονομικών πόρων που προκαλούν τεράστια προβλήματα στον βενεζουελάνικο λαό.

ΛΙΒΥΗ
Νέες «διαβουλεύσεις» Χάφταρ σε Ρώμη και Παρίσι

ΡΩΜΗ.--

Διάλογο με τις ιμπεριαλιστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις συνεχίζουν οι βασικοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην Τρίπολη της Λιβύης, ένα μήνα μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Λίβυου στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, προκειμένου να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας από οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον δοτό Λίβυο πρωθυπουργό Σαγέτζ Φάρατζ.

Ετσι, λίγες μέρες μετά την περιοδεία του δοτού πρωθυπουργού σε Ρώμη, Παρίσι, Βρυξέλλες και Λονδίνο, μετέβη στην πρωτεύουσα της Ιταλίας και ο Χάφταρ, πραγματοποιώντας αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στη συνάντηση αυτή, ο Κόντε επέμεινε στην πρότασή του για τερματισμό των συγκρούσεων και την εφαρμογή μίας συμφωνίας «εκεχειρίας», τονίζοντας ότι του εξέφρασε «την ανησυχία της Ιταλίας και της κυβέρνησης για την τρέχουσα κατάσταση».

Αποφεύγοντας να απαντήσει εάν ο Χάφταρ απάντησε θετικά ή απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία, ο Ιταλός πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μία αποτίμηση της δίωρης συνάντησης, λέγοντας ότι στη διάρκειά της έγινε μία «εκτεταμένη ανταλλαγή πληροφοριών». Ο Χάφταρ την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί και στο Παρίσι.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, αντανακλούν σε έναν βαθμό τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για το ξαναμοίρασμα αγορών, οδών και πηγών Ενέργειας σε μία χώρα με άφθονο ορυκτό πλούτο. Ιταλία και Γαλλία φαίνεται να έχουν διαλέξει «στρατόπεδα». Η πρώτη είναι πιο κοντά στον Σάρατζ και η δεύτερη στον Χάφταρ.

Σύναξη ευρωσκεπτικιστών στο Μιλάνο

Σύναξη στο Μιλάνο είχαν προγραμματίσει για το Σάββατο 18 Μάη μια σειρά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που επιδιώκουν στενότερο συντονισμό μετά τις ευρωεκλογές, μέσα και από τη δημιουργία νέας ευρωομάδας. Ως επικεφαλής του «οικοδεσπότη» της συνάντησης, της ιταλικής αντιδραστικής «Λέγκας», ο Ματέο Σαλβίνι κάλεσε «να γράψουμε μαζί την "Ιστορία"» και μίλησε για «ιστορική» συνάντηση «όλων των εθνικών κομμάτων της Ευρώπης». Από τη μεριά της, η πρόεδρος του γαλλικού «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν επανέλαβε ότι «η Ευρώπη δεν είναι ισχυρή παρά αν οι χώρες είναι ισχυρές». Πάντως, ενδεικτική βασικών διαφωνιών που παραμένουν στον συγκεκριμένο χώρο είναι η απουσία του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, «Fidesz». Σημαντικό πεδίο διεργασιών είναι η στάση απέναντι στη Ρωσία και οι όροι συνεργασίας μαζί της.

Στο μεταξύ, οι τρόποι διαχείρισης του δημόσιου χρέους (προς όφελος πάντα των μονοπωλίων) παραμένουν ψηλά στην ατζέντα και αυτών των δυνάμεων. Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Σαλβίνι ότι πρέπει να αλλάξουν «οι ευρωπαϊκοί κανόνες που οδηγούν σε λιμοκτονία μια ήπειρο», ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο μια αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση του βάρους του υψηλού δημόσιου χρέους της Ιταλίας μεσοπρόθεσμα».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Αποτράπηκε η οριστική αποχώρηση της Ρωσίας

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Η οριστική αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης φαίνεται ότι αποτράπηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου, την Παρασκευή στο Ελσίνκι. Από το 2014 η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία απαρτίζεται από αντιπροσώπους κοινοβουλίων των 47 κρατών - μελών, είχε αποσύρει το δικαίωμα ψήφου της Ρωσίας εξαιτίας της ενσωμάτωσης της Κριμαίας, ως «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Εκτοτε η Ρωσία δεν συμμετείχε στις συνόδους της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, ενώ από το 2017 σταμάτησε να πληρώνει τη συνδρομή της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον μας» που η Ρωσία δεν πληρώνει συνδρομή και δεν στέλνει αντιπροσωπεία στην κοινοβουλευτική συνέλευση. «Η Ρωσία ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις». Σχετικά με την «γκρίνια» ορισμένων κρατών - μελών, όπως της Ουκρανίας και των Βαλτικών χωρών για επανένταξη της Ρωσίας, ο Χ. Μάας εκτίμησε ότι δεν βλάπτει τη Ρωσία αν δεν είναι πλήρες μέλος του Συμβουλίου, «το αντίθετο». Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επίσης έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ