ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40

Διαδοχές τα Χαράλαμπε

«Τι μπρόκολα - τι λάχανα»!

Εχει μεγάλη «διεισδυτικότητα» ο Γιώργος Παπανδρέου στους ψηφοφόρους της ΝΔ... Πρόκειται για το νέο «εύρημα» των δημοσκοπήσεων, όπως λένε διάφορες εφημερίδες.

Φυσικά, οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτοί που παραγγέλνουν τις δημοσκοπήσεις, περισσότερο να κατευθύνουν τις εξελίξεις επιθυμούν, παρά να ενημερώσουν τον πολίτη ή τα κόμματα για τις τάσεις της κοινής γνώμης. Στην προκειμένη περίπτωση έχει τεθεί σε εφαρμογή του παιχνίδι που λέει: «Τώρα προωθούμε τον Γιώργο».

***

Ομως, επειδή οι μετέχοντες του παιχνιδιού φαίνεται να διακατέχονται από μια ανεξέλεγκτη πρεμούρα, πέφτουν σε λάθη. Γιατί αν το δουν ψυχραιμότερα, ακόμα κι ίδιοι θα ομολογήσουν πως το να διαφημίζουν ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι αγαπούν τόσο πολύ τον Γ. Παπανδρέου, δεν είναι κάτι που καταγράφεται και στα πολύ «θετικά» του φέρελπι διαδόχου.

Με άλλα λόγια, αν ο «Γιωργάκης» εκφράζει με τέτοια πιστότητα μια πολιτική που στα μάτια του 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι ίδια με εκείνη του κόμματός τους (της ΝΔ). Αν τον αισθάνονται σε τέτοιο βαθμό «πολιτικά συγγενή», με αποτέλεσμα ακόμα και να ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ, αν είχε αρχηγό τον Παπανδρέου, τότε...

... τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχομεν ότι το νέο πλαστό «δίλημμα» που κατασκευάζεται (σ.σ.: το «Κωστάκης ή Γιωργάκης», δηλαδή), καθίσταται ευθέως συνώνυμο με κείνο το παλιότερο, που έχει καταγραφεί βαθιά στη συνείδηση του λαού ως εξής: «Τι μπρόκολα, τι λάχανα»!

Eurokinissi

Είναι τέτοια η αγωνία ορισμένων για το αν, πότε και πώς ο Παπανδρέου θα διαδεχτεί τον Σημίτη, που ξεπερνάει ακόμα και την αγωνία του ...Παπανδρέου.

(σ.σ: Οποιος αμφιβάλλει ας ανατρέξει στη χτεσινή ομιλία του κ.Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό).

1861 Οι παραδουνάβιες ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας ενώνονται και δημιουργούν τη Ρουμανία.

1926 Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στη Νικαράγουα.

1930 Η κινητοποίηση των ανέργων για διεκδικήσεις επιδομάτων ανεργίας συνεχίζεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

1931 Σ' όλη την Ελλάδα γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις ανέργων για ψωμί, επιδόματα και δουλιά.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για την αναγνώριση του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης.

1947 Σχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.

1956 Οι Αγγλο-Γάλλοι αναγκάζονται να αποσυρθούν από την Αίγυπτο.

1963 Θαλάσσια τραγωδία στον Ατλαντικό. Το υπερωκεάνιο «Λακωνία», του εφοπλιστή Γουλανδρή, τυλίγεται στις φλόγες, καθώς έπλεε 500 ναυτικά μίλια από το Γιβραλτάρ. Διεθνής στόλος και ελικόπτερα σπεύδουν σε βοήθεια των 1.036 ατόμων που επιβαίνουν στο πλοίο. Στον τελικό απολογισμό: 96 νεκροί και 31 αγνοούμενοι.

1986 Με 264 καταδίκες και ύστερα από πέντε χρόνια ακροαματική διαδικασία, λήγει η δίκη 1.433 στελεχών της συνδικαλιστικής οργάνωσης «DISK» στην Τουρκία.


Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;

Η «ανεξάρτητη» τουρκική Δικαιοσύνη, θυμήθηκε χτες την υπόθεση του «χαμένου τρισεκατομμυρίου» τουρκικών λιρών από την κρατική επιχορήγηση και δικαστήριο της Αγκυρας εξέδωσε απόφαση κατά της ηγεσίας του Κόμματος της Ευημερίας που το 1997 κυβερνούσε την Τουρκία. Για τον ηγέτη και τότε πρωθυπουργό, το Δικαστήριο της Αγκυρας επέβαλε ποινή 28 μηνών, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και το διαβίβασε στην Αστυνομία για τα περαιτέρω. Ομως, στόχος της Δικαιοσύνης δεν ήταν ο Ερμπακάν, αλλά η σημερινή κυβέρνηση, η οποία χτυπήθηκε στο πρόσωπο των υπουργών Εξωτερικών Α. Γκιούλ και Α. Αξού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες. Οι δύο υπουργοί, ωστόσο, δεν κινδυνεύουν αν βρεθούν φυλακή, καθώς καλύπτονται από ασυλία. Δε γλίτωσαν, όμως, τον εξευτελισμό, καθώς τα δικαστήριο ζήτησε τη δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων.

Το μήνυμα, για το ποιος έχει το «πάνω χέρι» στην Τουρκία, απεστάλη χτες σαφές και εύληπτο. Καλό θα είναι να το λάβει υπόψη της και η Αθήνα...

Χαιρέτα την την... Αλεξανδρούπολη

Θα μπορούσε να ονομαστεί και «ανταμοιβή των πρόθυμων φίλων των Αμερικανών». Μιλάμε για το ξαναζέσταμα της κατασκευής των αγωγών που θα διατρέχουν Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία, μεταφέροντας το πετρέλαιο της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη. Οχι ότι η Ελλάδα είναι «απρόθυμη» σύμμαχος, αλλά προηγούνται άλλοι.

Τις περασμένες μέρες ο αλβανικός Τύπος ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα του διαβαλκανικού αγωγού. Στην Ελλάδα, πέρασε στα ψιλά, καθώς αυτό το «πλάνο» έρχεται σε αντίθεση, αν δεν αχρηστεύει εντελώς, την επιδίωξη της Αθήνας για την κατασκευή του αγωγού από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη...

***

Τα - λεγόμενα - ελληνικά συμφέροντα, παρά τα «μάλιστα» στους Αμερικανούς φαίνεται να... «τρώνε πόρτα». Ο λόγος απλός: Δε συμπίπτουν με τα συμφέροντα της πολυεθνικής Brown & Root που είναι θυγατρική της Halliburton, της εταιρίας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι. Και τούτο διότι ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη «καθαρίσει» το τοπίο στο Βελιγράδι, ο αλβανικός εθνικισμός είναι πάντα σε ετοιμότητα (και υπό αμερικανικό έλεγχο), να ξαμοληθεί εναντίον όποιου τολμήσει να έχει αντίρρηση στις νέες «ισορροπίες» που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην περιοχή και ως εκ τούτου στο «χάρτη» που έχουν φτιάξει οι Αμερικανοί, η Ελλάδα δε θεωρείται «απαραίτητη».

Και τι θα γίνει, θα ρωτήσετε. Τίποτα. Απλώς, οι δικοί «μας», θα συνεχίσουν τα «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ». Και θα περιμένουν - κι αυτοί - τα «τυχερά» τους. Ετσι συνηθίζεται στον κόσμο των «υπηρετών»...

Κουίζ

Αν τελικά ο Σημίτης ανοίξει το δρόμο, ξέρουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, από υπουργός Εξωτερικών, θα χριστεί διάδοχος. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι: Επί Σημίτη ο Μίλερ ήταν «ανθύπατος». Επί Γιωργάκη πόσο «ψηλά» θα φτάσει ο άνθρωπος;...

ΘΑ δώσουμε τη μάχη των εκλογών με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη, έλεγε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος (στον «Αλφα»)...

***

ΑΛΛΑ συμπλήρωνε: Εκτός αν υπάρξει «ανωτέρα βία»...

***

ΚΑΙ πράγματι έχει δίκιο ο άνθρωπος...

***

ΔΙΟΤΙ υπάρχουν πάντα και «ανώτερες» δυνάμεις...

***

ΟΠΩΣ, για παράδειγμα, οι βουλές των «ανωτέρω»...

***

ΤΟ 'ΧΕΙ πει και ο... Βέγγος άλλωστε: «Εσείς οι από πάνω για προσέχετε λίγο τους από κάτω»!

Κι αφού ο Σημίτης είναι ο «καταλληλότερος» για πρωθυπουργός, γιατί ψάχνουν κάποιον «καταλληλότερο» του Σημίτη; Επομένως δυο τινά συμβαίνουν: Η' ο «καταλληλότερος» δεν είναι και τόσο «καταλληλότερος», επομένως τόσα χρόνια τον δουλεύουν το λαό με τις δημοσκοπήσεις τους, ή οι δημοσκοπήσεις τους είναι - τελικά - ένα από τα σύγχρονα εργαλεία που έχουν κάποιοι στη διάθεσή τους, για να ανεβοκατεβάζουν τους... «καταλληλότερους», χωρίς (αυτοί οι «κάποιοι») να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάγκη να δίνουν κάθε φορά εξήγηση στο ερώτημα: «Τελικά, ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ