ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Μεγαλώνει η αντιπαράθεση της Κίνας με ανταγωνιστές της

Από πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στον νέο νόμο

Copyright 2020 The Associated

Από πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στον νέο νόμο
Η οριστική έγκριση του νέου νόμου «για την ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ όξυνε περαιτέρω τις αντιδράσεις της Δύσης, που ανησυχεί για την αναπροσαρμογή του «ειδικού καθεστώτος» ενός από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα διεθνώς και τον αυξανόμενο έλεγχό του από την Κίνα, στην επικράτεια της οποίας ανήκει το Χονγκ Κονγκ.

Ο νέος νόμος τιμωρεί μέχρι και με ισόβια, ως σοβαρά αδικήματα, μεταξύ άλλων την «αποσχιστική δράση», την «ανατρεπτική δράση», την «τρομοκρατία» και τη «συνωμοσία με εξωτερικές και ξένες δυνάμεις». Ακόμα, ενισχύει το ρόλο των κεντρικών δικαστικών αρχών της Κίνας σε υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, ιδρύει «Γραφείο Υπεράσπισης της Εθνικής Ασφάλειας» με αντικείμενο τη «συγκέντρωση και ανάλυση πληροφοριών» και την «ενασχόληση» με τις «παραβάσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας» κ.λπ. Την Παρασκευή, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι το σύνθημα που χρησιμοποιείται σε πολλές διαδηλώσεις, «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, η επανάσταση των καιρών μας», είναι παράνομο και προτρέπει σε απόσχιση και ανατροπή, όσοι δε το χρησιμοποιούν θα τιμωρούνται με βάση τον νέο νόμο. Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι «καταστρατηγείται το δόγμα "μία χώρα, δύο συστήματα"», κάτι βεβαίως που δεν ισχύει, αφού οι καπιταλιστικές σχέσεις κυριαρχούν σε όλη την Κίνα.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ανακοίνωσε την αναστολή κανονισμών που ίσχυαν για το Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο της «προνομιακής μεταχείρισής» του, καθώς η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι πλέον αίρεται η αυτονομία του. Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων προωθεί σχέδιο νέων κυρώσεων κατά της Κίνας.

Η Βρετανία υποστήριξε πως ο νέος νόμος καταστρατηγεί τη Συνθήκη Παραχώρησης του 1997 και το «ειδικό καθεστώς» που συμφώνησαν τότε Λονδίνο και Πεκίνο, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το δικαίωμα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ να αποκτήσουν βρετανική υπηκοότητα.

Ετοιμότητα να προσφέρουν «στήριξη» και «καταφύγιο» στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ εξέφρασαν επίσης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Αυστραλία, ο Καναδάς κ.ά. Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι «αποδοκιμάζουμε την απόφαση», καθώς εκτιμά ως «σοβαρό τον κίνδυνο να υπονομευτεί ο υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ».

Από τη μεριά της, η Κίνα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ είναι «εσωτερική υπόθεση» και ότι θα υπερασπιστεί «την κυριαρχία και ακεραιότητά της με κάθε τρόπο».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αυξάνονται παγκοσμίως οι μολύνσεις

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται, με τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα να έχουν πλέον ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια και τους νεκρούς να φτάνουν έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τις 524.751. Το 24ωρο της Πέμπτης σημειώθηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο (208.864), πράγμα που κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν ιδιαίτερα. Στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη τα κράτη να αυξήσουν τους ελέγχους και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, καθώς και να εντείνουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. Οι εκκλήσεις αυτές ωστόσο και τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται, ειδικά σε χώρους δουλειάς, καθώς και η θωράκιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας προσκρούουν στην επιδίωξη γρήγορης επαναφοράς της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται στην Αμερική (ΗΠΑ και όλη την ήπειρο) όπου ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ανεβαίνει διαρκώς. Οι ΗΠΑ καταγράφουν 2,8 εκατομμύρια κρούσματα και 131.485 θανάτους, η Βραζιλία 1,5 εκατ. και 61.990, η Ρωσία 667.883 και 9.859, η Ινδία 628.205 και 18.241. Μεγάλη διάδοση παρατηρείται και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με το Περού, τη Χιλή και το Μεξικό να είναι στην 6η, 7η και 10η θέση αντίστοιχα σε αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως ενώ και σε άλλες χώρες της περιοχής (Βολιβία, Κολομβία, Γουατεμάλα) αυξάνοντα ραγδαία οι μολύνσεις και οι θάνατοι.

Παράλληλα σε ό,τι αφορά γειτονικές μας χώρες, η Σερβία (από την οποία καταφθάνουν και πολλοί τουρίστες) κήρυξε την Παρασκευή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Βελιγράδι καθώς το 82% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται εκεί. Υπάρχει απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους (και 500 σε ανοιχτούς), το ωράριο καφετεριών, κέντρων διασκέδασης και νυχτερινών κλαμπ περιορίζεται μέχρι τις 11 το βράδυ και προτείνονται πρόστιμα για μη εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Εκτός από το Βελιγράδι, άλλες τέσσερις πόλεις στη Σερβία βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Κραγκούγεβατς, Βράνιε, Νόβι Πάζαρ και Τούτιν). Στη χώρα αυτή τα κρούσματα φτάνουν τις 15.195 και τα θύματα τα 287. Στη Βουλγαρία αντίστοιχα είναι 5.315 και 232, στην Αλβανία 2.752 και 72, στη Βόρεια Μακεδονία 6.625 και 321, στην Τουρκία 202.284 και 5.167.

ΡΩΣΙΑ
Εγκρίθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές στο δημοψήφισμα

ΜΟΣΧΑ.--

Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισε το 77,92% των Ρώσων, ενώ το «όχι» συγκέντρωσε το 21,7% στο δημοψήφισμα που ξεκίνησε στις 25 Ιούνη και ολοκληρώθηκε την 1η Ιούλη. Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%. Το Κρεμλίνο θεωρεί «αναμφίβολα θρίαμβο» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, που δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να επανεκλεγεί για δύο ακόμη θητείες μετά το 2024, δηλαδή να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Ανάμεσα σε άλλα περιορίζεται η εξουσία του Προέδρου να διορίζει μέλη της κυβέρνησης και αυξάνεται αυτή του Κοινοβουλίου, ωστόσο η Ρωσία παραμένει ισχυρή Προεδρική Δημοκρατία και επομένως ο Πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα να καθορίζει τα καθήκοντα και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής δραστηριότητας καθώς και να απολύει τον πρόεδρο της κυβέρνησης, τους βουλευτές και τους υπουργούς. Επίσης, κατοχυρώνεται η υπεροχή του ρωσικού Συντάγματος έναντι του Διεθνούς Δικαίου. Πάντως, δεν έλειψαν οι καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και από στελέχη του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, που κάλεσε σε καταψήφιση των τροποποιήσεων.

Με αφορμή τις καταγγελίες η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να ερευνήσει τις παρατυπίες. Επίσης, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατήγγειλε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και στο ουκρανικό έδαφος, δηλαδή στη Χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι η ΕΕ «δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα σε αυτά τα εδάφη».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, είπε ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί για τις πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να παραποιήσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων ψηφοφοριών για τη συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών περί εξαναγκασμού των ψηφοφόρων, των πιέσεων σε όσους διαφωνούσαν με τις τροποποιήσεις και των περιορισμών που επιβλήθηκαν στους ανεξάρτητους παρατηρητές».

ΙΡΑΝ
Νέα πυρκαγιά και στον κήπο του Σιράζ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αλλη μία μυστηριώδης πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον μεγάλο κήπο της πόλης Σιράζ του νοτιοδυτικού Ιράν από άγνωστη αιτία.

Τοπικές πηγές ανέφεραν πως σημειώθηκε υπό άγνωστες συνθήκες και αιτία προκαλώντας άμεσα την αντίδραση των συνεργείων πυρόσβεσης.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε εκδηλωθεί μυστηριώδης πυρκαγιά σε εργοτάξιο υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων στην πόλη Νατάνζ δίχως να αναφερθούν άμεσα θύματα ή τραυματίες παρά μόνο υλικές ζημιές. Δύο μέρες πριν (την Τρίτη) εκδηλώθηκε έκρηξη στο υπόγειο κλινικής σε βόρειο προάστιο της Τεχεράνης με αποτέλεσμα το θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των δέκα. Επιπλέον το βράδυ της 25ης Ιούνη άλλη μία έκρηξη από άγνωστη αιτία σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις περιοχής που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Τεχεράνη με πιθανότερη αιτία «διαρροή» δεξαμενής κοντά σε εγκατάσταση φυσικού αερίου. Τα περιστατικά αυτά, τα οποία πυκνώνουν, δημιουργούν εύλογα υπόνοιες για σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς.

ΓΑΛΛΙΑ
Ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Ανασχηματισμός και ορισμός νέου πρωθυπουργού έλαβαν χώρα την Παρασκευή στη Γαλλία. Τον Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος παραιτήθηκε, στον απόηχο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της 28ης Ιούνη, όπου το προεδρικό κόμμα υπέστη ήττα, αντικατέστησε ο υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος Ζαν Καστέξ. Ο 55χρονος Καστέξ και ο Φιλίπ προέρχονται από τη δεξιά και συνεργάστηκαν με το «κεντρώο» κόμμα La Republique en Marche «Εμπρός», του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που εμφανιζόταν ως «ανανεωτής» και στη χώρα μας (από ΣΥΡΙΖΑ και άλλους). Σε αυτά τα χρόνια υλοποίησαν σειρά από αντεργατικές, φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζοντας κατασταλτικά μέτρα ενάντια στις λαϊκές διαδηλώσεις. Ο νέος πρωθυπουργός είχε οριστεί από τον Μακρόν να εφαρμόσει το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία λόγω της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 29.875 ανθρώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ