Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Μεγαλώνει η αντιπαράθεση της Κίνας με ανταγωνιστές της

Από πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στον νέο νόμο

Copyright 2020 The Associated

Από πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στον νέο νόμο
Η οριστική έγκριση του νέου νόμου «για την ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ όξυνε περαιτέρω τις αντιδράσεις της Δύσης, που ανησυχεί για την αναπροσαρμογή του «ειδικού καθεστώτος» ενός από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα διεθνώς και τον αυξανόμενο έλεγχό του από την Κίνα, στην επικράτεια της οποίας ανήκει το Χονγκ Κονγκ.

Ο νέος νόμος τιμωρεί μέχρι και με ισόβια, ως σοβαρά αδικήματα, μεταξύ άλλων την «αποσχιστική δράση», την «ανατρεπτική δράση», την «τρομοκρατία» και τη «συνωμοσία με εξωτερικές και ξένες δυνάμεις». Ακόμα, ενισχύει το ρόλο των κεντρικών δικαστικών αρχών της Κίνας σε υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, ιδρύει «Γραφείο Υπεράσπισης της Εθνικής Ασφάλειας» με αντικείμενο τη «συγκέντρωση και ανάλυση πληροφοριών» και την «ενασχόληση» με τις «παραβάσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας» κ.λπ. Την Παρασκευή, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι το σύνθημα που χρησιμοποιείται σε πολλές διαδηλώσεις, «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, η επανάσταση των καιρών μας», είναι παράνομο και προτρέπει σε απόσχιση και ανατροπή, όσοι δε το χρησιμοποιούν θα τιμωρούνται με βάση τον νέο νόμο. Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι «καταστρατηγείται το δόγμα "μία χώρα, δύο συστήματα"», κάτι βεβαίως που δεν ισχύει, αφού οι καπιταλιστικές σχέσεις κυριαρχούν σε όλη την Κίνα.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ανακοίνωσε την αναστολή κανονισμών που ίσχυαν για το Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο της «προνομιακής μεταχείρισής» του, καθώς η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι πλέον αίρεται η αυτονομία του. Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων προωθεί σχέδιο νέων κυρώσεων κατά της Κίνας.

Η Βρετανία υποστήριξε πως ο νέος νόμος καταστρατηγεί τη Συνθήκη Παραχώρησης του 1997 και το «ειδικό καθεστώς» που συμφώνησαν τότε Λονδίνο και Πεκίνο, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το δικαίωμα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ να αποκτήσουν βρετανική υπηκοότητα.

Ετοιμότητα να προσφέρουν «στήριξη» και «καταφύγιο» στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ εξέφρασαν επίσης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Αυστραλία, ο Καναδάς κ.ά. Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι «αποδοκιμάζουμε την απόφαση», καθώς εκτιμά ως «σοβαρό τον κίνδυνο να υπονομευτεί ο υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ».

Από τη μεριά της, η Κίνα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ είναι «εσωτερική υπόθεση» και ότι θα υπερασπιστεί «την κυριαρχία και ακεραιότητά της με κάθε τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ