ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Το μνημόνιο «πέθανε», ζήτω οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η εποπτεία!

INTIME NEWS

Οι αντιλαϊκές εκκρεμότητες της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης του επιτρόπου Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, στην Αθήνα, όπου χτες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κάνοντας καθαρό πως η υλοποίηση όλων των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την απόσπαση της «εμπιστοσύνης των αγορών». Αλλωστε και αργότερα μιλώντας στη Βουλή συνέστησε στα κόμματα του κεφαλαίου η προεκλογική περίοδος να μην τα κάνει «να χάσουν τον στόχο τους, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ θετική, όμως χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες».

Η συζήτηση με τον πρωθυπουργό επικεντρώθηκε στα δύο «εναπομείναντα μεγάλα ζητήματα», όπως δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στο ξήλωμα της όποιας προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τον επίτροπο, σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να προχωρήσει», ενώ για τον νόμο Κατσέλη δήλωσε πως έχουν «κοινή άποψη» με τον Αλ. Τσίπρα ότι «τα κριτήρια πρέπει να επικεντρωθούν σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές», «δείχνοντας» ως τέτοιους τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ένταση των εκβιασμών και τους πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα.

Το κλείσιμο αυτών των ζητημάτων, όπως είπε, είναι προϋπόθεση για να επιστραφούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και ταυτόχρονα θα αποτελέσει «ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Απ' την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' το γεγονός ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η εποπτεία είναι εδώ και προμηνύουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο πλαίσιο κάποιου μνημονίου, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές». Προσθέτοντας, πάντως, με νόημα ότι κυβέρνηση και Κομισιόν βρίσκονται «σε αγαστή συνεργασία» και εργάζονται με «κοινό στόχο να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», στόχος που αυτομάτως μεταφράζεται σε διαιώνιση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Κόμπασε για «τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε το προηγούμενο διάστημα» και που τώρα «είμαστε στη θέση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματά μας», παραπέμποντας στην «απόδοση της οικονομίας και αυτά τα πολύ θετικά σημάδια».

Στην αντιφώνησή του, ο Π. Μοσκοβισί απένειμε για πολλοστή φορά τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις, αναφέροντας ότι «η πρόθεσή μας και προσωπικά η δική μου, είναι να οικοδομήσουμε το success story μαζί με την Ελλάδα». Μην αφήνοντας αμφιβολία για τη συνέχιση της εποπτείας πρόσθεσε «τώρα, εμείς κάνουμε μια απογραφή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, 16 που πρέπει να γίνουν και 30 που έχουν ολοκληρωθεί και εργαζόμαστε μαζί για να οριστικοποιήσουμε και τις τελευταίες».

ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συναντήσεις για διεύρυνση των «ευκαιριών» για το κεφάλαιο

Επισπεύδει η κυβέρνηση την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών σε όλα τα πεδία, εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση των διμερών μπίζνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη μετέβη στα Σκόπια ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Ι. Μπράχο, για συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι.

Μετά τη συνάντηση η Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Σκοπός της συζήτησης ήταν να εξεταστούν οι δυνατότητες αναβάθμισης της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους ανωτέρω τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα διασυνοριακής συνεργασίας που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΙΡΑ της ΕΕ».

«Η πρόοδος στη μεταξύ μας επικοινωνία και στην οικονομική συνεργασία σηματοδοτεί τη νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο όφελος από την πρόοδο στις πολιτικές μας σχέσεις», ανέφερε ο Οσμάνι στη συνάντηση, υπογραμμίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για στήριξη και υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής των Πρεσπών και ανοίγματος συνοριακής διόδου στην τοποθεσία «Μάρκοβα Νόγκα».

Επισήμως, «στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας, με τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία θα βοηθήσει τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στην προετοιμασία της δημόσιας διοίκησης και των άλλων τμημάτων της διαπραγματευτικής δομής για την επιτυχή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αρχών της Β. Μακεδονίας.

Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον γγ του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Βίκτορ Ντίμοφσκι. Μετά από τη συνάντηση το ΥΠΕΞ της γείτονα εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «εξετάστηκαν οι δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας» και ότι «επ' αυτού συμφωνήθηκε η προετοιμασία ενός Σχεδίου Δράσης».

«Πρωτεύουσα» για τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή

Να σημειωθεί ότι και ο υφυπουργός των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, που βρίσκεται στην Ελλάδα για «σειρά επαφών», σε συνάντηση που είχε με ομάδα συγκεκριμένων δημοσιογράφων, προς διάχυση της γραμμής των ΗΠΑ, ανάμεσα στα άλλα που σημείωσε σχετικά με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στα Βαλκάνια (βλέπε και θέμα σε διπλανή σελίδα), αναφέρθηκε στις «ευκαιρίες» που γεννά η συμφωνία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας πως «η συμφωνία των Πρεσπών θα προσφέρει προβλεψιμότητα και ασφάλεια», και τόνισε ότι αυτό θα γίνει περισσότερο ορατό όταν η Βόρεια Μακεδονία ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και αρχίσει να εναρμονίζει τις πρακτικές και τα πρότυπά της με αυτά της ΕΕ, με τις κατάλληλες δηλαδή καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

«Για έναν διεθνή επενδυτή με πολλά χρήματα που ψάχνει ένα μέρος να επενδύσει τα λεφτά και θέλει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της βαλκανικής αγοράς, το πιο ελκυστικό μέρος θα είναι η Θεσσαλονίκη» είπε, συμπληρώνοντας πως είναι «η πρωτεύουσα των Βαλκανίων», γιατί, όπως είπε, έχει τις υποδομές, τις διασυνδέσεις, εύκολη πρόσβαση και τώρα πολιτικές σχέσεις με τους βόρειους γείτονες, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των «στρατηγικών» υποδομών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ολοκλήρωσε το ταξίδι στη Μόσχα

Ολοκληρώθηκε το ταξίδι Μητσοτάκη στη Μόσχα όπου είχε διαδοχικά συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολοντίν, τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ηγέτη του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ ακολούθως είχε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οπως δήλωσε κατόπιν ο πρόεδρος της ΝΔ δίνοντας και το περίγραμμα των ρόλων ευρωΝΑΤΟικής «γέφυρας» που επιχειρεί να παίξει η αστική τάξη: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία αναπόσπαστα ανήκει στο δυτικό σύστημα ασφάλειας και αξιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία».

Πρόσθεσε ότι στη Μόσχα συζήτησε «ειδικά ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομική συνεργασία και το πώς θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα, για το πώς θα βελτιώσουμε όμως, ταυτόχρονα, και την απόδοση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, αναγνωρίζοντας πάντα το πλαίσιο και τους περιορισμούς μέσα στους οποίους κινούμαστε».

Προηγούμενα, ο πρόεδρος της κρατικής Δούμας τόνιζε ότι «είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη χώρα με τόσο βαθιές και μακραίωνες σχέσεις με τη Ρωσία, όπως η Ελλάδα», ενώ, ο αν. γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» Αντρέι Κλιμόφ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, δήλωνε ότι «αν υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση της ηγεσίας στην Ελλάδα, αυτές δεν θα ρίξουν σκιά στις ελληνορωσικές σχέσεις. Υπάρχουν σημάδια που έχουμε λάβει ότι οι σχέσεις μας μόνο να αναπτυχθούν μπορούν».

Συνεχίζονται οι διεργασίες

Εντείνονται οι διεργασίες στη λεγόμενη κεντροαριστερά.

Ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος χτες στο ρ/σ «Νews 24/7» στην πρόσκληση Τσίπρα για διάλογο των δυνάμεων του χώρου, είπε ότι «η πρόσκληση για συζήτηση πάνω σε προγραμματικές θέσεις κρούει πόρτες ανοιχτές για τη ΔΗΜΑΡ», συμπληρώνοντας πως «αυτά είναι τα θέματα που θέτει το μανιφέστο των ευρωσοσιαλιστών. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αναγκαίο τον διάλογο γι' αυτά τα ζητήματα».

Εσπευσε να του απαντήσει ο Στ. Μαλέλης, μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυτές δεν πατούν πάνω σε αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ και ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ της αποφασίστηκε ότι δεν θα συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον, στο ΚΙΝΑΛ, ως «απάντηση» στην πρόσφατη εκδήλωση της λεγόμενης «Γέφυρας», παραπέμπουν σε εκδήλωση, την ερχόμενη Τετάρτη, του «Ομίλου Ιδεών» «Catalyst» (ιδρυτικό μέλος εμφανίζεται η Αθηνά Δρέττα), με απαξίωση των εκκλήσεων για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στους ομιλητές της εκδήλωσης εξάλλου προβάλλουν στελέχη όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χριστοδουλάκης και ο Γρ. Ψαριανός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ