ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Παραγωγή μπόλικου «κουρνιαχτού» με συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο

Με μανδύα «κατοχύρωσης κοινωνικών δικαιωμάτων» λανσάρουν τη συνταγματική αναθεώρηση, την ίδια ώρα που τσακίζουν όσα λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει...

Παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Κατρούγκαλου συνεδρίασε χτες η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο

Icon

Παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Κατρούγκαλου συνεδρίασε χτες η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο
Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά και του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, που φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο στην επεξεργασία των κυβερνητικών προτάσεων.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα επιδιωχθούν «ευρύτερες συναινέσεις», όπως λέγεται, με ζητούμενο ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, άρα να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια θα έχει στον πυρήνα της την εξασφάλιση της απρόσκοπτης εναλλαγής στην αστική διαχείριση και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα στηριχτεί απ' τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, η όλη συζήτηση και οι πτυχές της (π.χ. οι δηλώσεις περί δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος) λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, σηκώνοντας κουρνιαχτό που κρύβει το ξεδίπλωμα της υλοποίησης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, ενόψει της δεύτερης «αξιολόγησης» το φθινόπωρο με κυρίως «πιάτο» τα Εργασιακά.

Χάντρες και καθρεφτάκια απ' τον Αλ. Τσίπρα

Στη συνεδρίαση της ΠΓ, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε, σε μια προσπάθεια να καταστήσει το λαό συνένοχο, ότι ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ τον στήριξε και στο δημοψήφισμα, επιλογές που χαρακτήρισε σαν επιθυμία για «τομή με το παλιό». Κι ενώ υπηρετούν το «παλιό», το σύστημα της εκμετάλλευσης, και διαχειρίζονται την αστική εξουσία, υποστήριξε πως δεν μπορούν να καταγραφούν «ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης». Δίνοντας το στίγμα νέων αυταπατών που σερβίρουν, πρόσθεσε ότι «η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης».

Ολα αυτά για να λανσάρει τη συνταγματική αναθεώρηση σαν μεγάλη «φιλολαϊκή» αλλαγή... «Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών» υποστήριξε, οριοθετώντας ως ολοκλήρωση της... αλλαγής «ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021».

Εκλογικός νόμος για «βιώσιμα κυβερνητικά σχήματα»

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφας, απέρριψε τη σκέψη για δημοψήφισμα, συνολικά για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «ειδικά ζητήματα», λέγοντας («Αθήνα 9.84»): «Ουδείς είπε δημοψήφισμα για αυτή καθ' εαυτή τη συνταγματική αναθεώρηση. Και εκεί είναι διαδικαστικομανία (...) Σε μια συνταγματική αναθεώρηση, που έχει 50 άρθρα ή κεφάλαια, δεν τίθεται εξ ορισμού ζήτημα συνολικού δημοψηφίσματος. Αλλο εάν στη διαδικασία, στην πορεία, δούμε ότι για ένα ειδικό ζήτημα, πολύ εξειδικευμένο και επιμέρους».

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, προϊδέασε για το περιεχόμενό του δηλώνοντας ότι «εμείς πάντα μιλούσαμε για αναλογικά εκλογικά συστήματα, για απλή αναλογική, για κατεύθυνση προς την απλή αναλογική (...) Πρέπει να συνδυάζουμε την έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού και βιώσιμα κυβερνητικά σχήματα...».

Ο δε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους να κάνουν το λαό συνένοχο σε σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω απ' την ανακίνηση των θεμάτων αυτών, που σε κάθε περίπτωση απαντούν σε ανάγκες της αστικής τάξης και όχι του λαού, λέγοντας: «Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, άρα οι συναινέσεις θα πρέπει να υπάρξουν μέσα στην κοινωνία. Οι πολίτες, όπως ανταποκρίθηκαν τότε στο δημοψήφισμα, μπορούν και σήμερα ν' ανταποκριθούν σε πρωτοβουλίες οι οποίες βαθαίνουν τη δημοκρατία στη χώρα».

Ν. ΦΙΛΗΣ
Αποκηρύσσει αυτά που δίδαξαν...

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η προχτεσινή δήλωση του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, ότι «το κίνημα "παραιτηθείτε" κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής», χαρακτηρίζοντας «ακροδεξιούς» όσους στηρίζουν τις συγκεντρώσεις στις 15/6 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που διοργανώνονται κατά τα ίδια πρότυπα των ανώνυμων διαδικτυακών κινητοποιήσεων των «αγανακτισμένων», στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούσε.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε πάντως χτες να χαρακτηρίσει «προσωπικές απόψεις» τα λεγόμενα του Ν. Φίλη, παραπέμποντας και στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, ότι «το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο».

«Δεν θα έλεγα πως ήταν ό,τι καλύτερο. Δεν ξέρω πώς το εννοούσε, εγώ πάντως δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο», σχολίασε τις δηλώσεις Φίλη ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Μπαλάφας.

Από την πλευρά της, η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του Ν. Φίλη. «Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και γι' αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει. Η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος "παραιτηθείτε", δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας (...) Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σε σχόλιό του, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα και η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, δήλωσε: «Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των ΣΥΡΙΖΑίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Ελεος! Ολοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν (...) Εχουν φτιάξει μια κουλτούρα "διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε" και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Παρέμβαση σε κατεύθυνση διευκόλυνσης της κυβερνητικής προπαγάνδας

Το δικό του στίγμα πρόσθεσε, χτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, στις διεργασίες που «τρέχουν», αλλά και στην κυβερνητική επιχείρηση να τις αξιοποιήσει ώστε να επισκιαστεί η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε συνέντευξή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ανέφερε ότι «θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα (...) Θα γίνει προσπάθεια οπωσδήποτε να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος που θα αποφασιστεί από τη Βουλή να έχει τη συνταγματική βάση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές», για τις οποίες ανέφερε ότι θα γίνουν στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Και πρόσθεσε: «Είναι γνωστή και η άποψή μου και η προγραμματική άποψη και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων μέσα στη Βουλή για την απλή αναλογική, για τα όρια, για τα μπόνους, για όλα αυτά». Ειδικά για το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή, δείχνοντας ότι οι διεργασίες είναι στο «φουλ», σημείωσε ότι «ως προς το κατώφλι, παραδείγματος χάρη, συνηγορεί στο ότι ήδη έχει αποκατασταθεί ή μπορεί να αποκατασταθεί περαιτέρω ο πολιτικός πλουραλισμός, όπως λέμε και η παρουσία όλων των φωνών μέσα στη Βουλή» και ότι «από εκεί και πέρα, το στοιχείο, παραδείγματος χάρη, "άδολη αναλογική" δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωπικά ή σε προσωποπαγή κόμματα, που να είναι δυνατόν, ας πούμε, να διαμορφώσει ένα μπουκέτο μερικών δεκάδων κομμάτων μέσα στη Βουλή». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο εκλογικός νόμος «είναι ζήτημα για το οποίο, απ' ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση εργάζεται για να έρθει και να τεθεί και να επιλυθεί, αν είναι δυνατόν, τώρα, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι».

Οσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει στις 24/7 και θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Απέδωσε σε «παρεξήγηση» την αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, κάνοντας σαφές ότι «η διαδικασία ψήφισης του νέου Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, θα γίνει κατά το άρθρο 110 του Συντάγματος». Σημείωσε ωστόσο ότι «για επιμέρους άλλα ζητήματα», στα οποία συμπεριέλαβε, για παράδειγμα, και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «η ίδια η ζωή σού δίνει το έναυσμα να αναληφθούν ενδεχομένως κάποιες πρωτοβουλίες».

Προανήγγειλε, επίσης, ότι η σύμβαση για το Ελληνικό θα κατατεθεί στη Βουλή 16 - 17 Νοέμβρη, καθώς και τη συγκρότηση Επιτροπής για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ - ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

Στο Συνέδριο του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

Για τη Μαδρίτη της Ισπανίας αναχώρησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Γιώργο Μαρίνο, για να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στο 10ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλουν αυτό που έκαναν κατά κόρον στο παρελθόν

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Ν. Φίλη σχετικά με την «αντισυνταγματικότητα των κινητοποιήσεων», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η υποκρισία δεν έχει όριο. Ο κ. Φίλης καταγγέλλει αυτό, που ο ίδιος και το κόμμα του έκαναν στο παρελθόν κατά κόρον και μάλιστα υπήρξαν από τους πρώτους διδάξαντες. Επιπλέον, το κάνει αυτό χωρίς αιδώ, αξιοποιώντας το αντιδραστικό επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας.

Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι οι ανώνυμες διαδικτυακές κινητοποιήσεις - παλιότερα οι "πλατείες", σήμερα το "παραιτηθείτε" - και μάλιστα σε αντίθεση με το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα, δεν αποτελούν πραγματική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο ως τρόποι εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας σε μια εναλλαγή κυβερνήσεων και προσώπων "εντός των ίδιων αντιλαϊκών τειχών".

Αυτό που χρειάζεται είναι η ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, με γραμμή πάλης την πραγματική ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το σημερινό δρόμο ανάπτυξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ