Eurokinissi |
Το «στόρι» της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, που είναι «εκτός πραγματικότητας» και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δήθεν νομοθετεί προς όφελος των εργαζομένων, αποδόμησε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Για τα παραμύθια περί «μοιρασιάς της ανάπτυξης στις ευάλωτες ομάδες», που είπε η υπουργός, ο Θ. Παφίλης την κάλεσε να σκεφτεί πώς είναι δυνατόν να ζήσει κάποιος με 610 ευρώ καθαρά και αύξηση 2,4% στις συντάξεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στηλίτευσε και το ψέμα της δήθεν μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο από το οποίο, όπως είπε, βγαίνουν κερδισμένες οι επιχειρήσεις και χαμένοι οι εργαζόμενοι, και όχι το αντίστροφο, όπως διατείνεται η κυβέρνηση...
Κατήγγειλε την αισχρότητα της κυβέρνησης να «κοκορεύεται» ότι τάχα δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να συνεχίζουν να δουλεύουν, όταν επειδή δεν μπορούν να «βγάλουν» τον μήνα, αναγκάζονται να δουλέψουν, θέτοντας παράλληλα και τη ζωή τους σε κίνδυνο, ενώ έκανε λόγο και για τους σακατεμένους, τους οποίους δεν τους υπολογίζει και δεν τους ενισχύει ποτέ κανείς και πουθενά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση, επίσης, ότι δεν μετράει το ποσοστό επαγγελματικής ασθένειας και παρουσίασε τα ντροπιαστικά στοιχεία που μαρτυρούν τις τραγικές ελλείψεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο είναι Εργοδοσίας και όχι Εργασίας, δεδομένου ότι εφαρμόζει ό,τι αιτούνται ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις και, μάλιστα, ενίοτε «πριν καν τα ζητήσουν»!
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στους προκλητικούς ισχυρισμούς του υφυπουργού Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, ότι η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και κυνηγά τη φοροδιαφυγή, τόνισε: «Το 2008 το ΑΕΠ ήταν 240 δισεκατομμύρια, τόσο θα είναι και το 2025. Τότε οι εργαζόμενοι και ο λαός πλήρωσαν 51 δισ. φόρους. Σήμερα, το 2024, η πίτα είναι ίδια αλλά τώρα θα πληρώσουν 70 δισ. ευρώ. Από 21,2% που ήταν το μερίδιο των φόρων στο ΑΕΠ φτάσαμε στο 28%, δηλαδή 20 δισ. παραπάνω για την ίδια πίτα».
Αυτή η αυξητική πορεία, συνέχισε, φαίνεται και από τους έμμεσους φόρους που είναι 45% παραπάνω αλλά και από τους φόρους των φυσικών προσώπων, καθώς θα πληρώσουν 127% περισσότερο φόρο, χωρίς όμως να έχουν αυξηθεί τα εισοδήματά τους, αντίθετα έχουν μειωθεί μισθοί και συντάξεις, από την πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσουν το κρατικό χρέος.
Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία.
Το γεγονός ότι θα συνεχίσει να υποχρηματοδοτείται η Παιδεία και με το νέο έτος, ανέδειξε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ. Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει για τους διορισμούς, όμως, αποκρύπτει ότι το 2010 σταμάτησαν οι διορισμοί και από τότε οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών ξεπέρασαν τις 56.000, προφανώς περισσότεροι, δηλαδή, έχουν φύγει από τους 36.000 διορισμούς, για τους οποίους μιλά η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ακόμα, μίλησε τόσο για τον χαμηλό μισθό των νεοδιόριστων που είναι μόλις 776 ευρώ, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται να μην δέχονται τον διορισμό τους «παρά τη 2ετή ποινή που προβλέπεται», όσο και για το ότι τους διορισμένους «που έχουν κλείσει 2ετία δεν τους μονιμοποιεί, με το πρόσχημα της αντιδραστικής αξιολόγησης κατά παράβαση ακόμα και δικαστικών αποφάσεων».
«Η πολιτική σας δεν έρχεται απ' το μέλλον, όπως προσπαθείτε να την παρουσιάζετε, αλλά κατευθείαν από το παρελθόν», τόνισε στη συνέχεια, αναδεικνύοντας, από τη μία, τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες στις σχολικές υποδομές, στις οποίες κάνουν μάθημα χιλιάδες παιδιά, και από την άλλη, τη χρηματοδότηση - «ψίχουλα», ύψους 250 εκατ. ευρώ, που δεν φτάνει «όχι για τις τουαλέτες των σχολείων, αλλά ούτε για σοβατίσματα».
Πρόσθεσε πως αντί η τεχνολογία σήμερα να βοηθά «στην απόκτηση στέρεης γνώσης και να διευρύνει τους ορίζοντες», στην πραγματικότητα «τίθεται στην υπηρεσία της πολιτικής "μείωσης του κόστους"», όπως με το ψηφιακό φροντιστήριο που στην ουσία είναι «ένα φτηνό υποκατάστατο της φυσικής διαπροσωπικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας».
Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε διεξοδικά και στα προβλήματα που υπάρχουν και στην Ειδική Αγωγή, επισημαίνοντας πως η τελευταία «υλοποιείται με ακόμα χειρότερους όρους κάθε χρόνο, τόσο για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που παραμένουν στο γενικό σχολείο, ακάλυπτα και παιδαγωγικά αβοήθητα, όσο και με τα ειδικά σχολεία που έχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού και χώρων». Χαρακτηριστικά, όπως εξήγησε, για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες κάθε χρόνο διαθέτει τους μισούς από τους αναγκαίους δασκάλους Παράλληλης Στήριξης.
Ο Γ. Δελής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση με νόμο κατάργησε τις Σχολικές Επιτροπές για δήμους με μέχρι 100 σχολεία, αναθέτοντάς τους τα οικονομικά: «Αντί, δηλαδή, να αυξήσετε την κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία, εσείς, στο όνομα της αυτονομίας, τα πασάρετε στους δήμους!».
Τέλος, τόνισε: «Το πραγματικά νέο σχολείο, κόντρα στο σημερινό σχολείο της απόγνωσης, δεν μπορεί παρά να είναι το σχολείο της κοινωνίας που θα έχει απαλλαγεί από τον βραχνά της εκμετάλλευσης. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το σχολείο αυτό των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Κι αυτό το σχολείο το φέρνουν πιο κοντά οι λαϊκοί αγώνες!».
Ειδική αναφορά έκανε στην παροχή χρηματοδοτικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα και στο πλασάρισμα της Ελλάδας διεθνώς ως ισχυρού «brand name», επιδιώκοντας να αναβαθμιστεί η θέση της ελληνικής αστικής τάξης στον παγκόσμιο καταμερισμό: «Δεν είναι παρά η προβολή του αρεστού ή ανώδυνου για το κοινωνικό σύστημα Πολιτισμού στο εξωτερικό», σημείωσε.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά της στις ομολογίες παραγόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πως ο Πολιτισμός προσφέρεται για ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών και ορατού κινδύνου γενίκευσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ήδη μαίνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Σχετικά με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός για τον «επιτελικό σχεδιασμό» του υπουργείου Πολιτισμού, η Σ. Διγενή στάθηκε στο γεγονός ότι προμηνύεται επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων του, καθώς μειώνεται κατά 26% σε σύγκριση με το 2024 και δεν δίνεται «ούτε ένα ευρώ» από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις», ανέδειξε πως εντάσσονται στους 4 βασικούς πυλώνες του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομικό - θεσμικό μετασχηματισμό και απασχόληση - δεξιότητες - κοινωνική συνοχή. Ετσι, όπως είπε, μετατρέπουν τον Πολιτισμό σε εργαλείο ανάπτυξης για το κεφάλαιο, από τη μία, και οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τους δημιουργούς, από την άλλη.
Επισήμανε και την αντίφαση ότι αν και αυξάνεται ο παραγόμενος πλούτος, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, οι παραγωγοί του, η εργατική τάξη, δεν απολαμβάνουν τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, σε συνθήκες ακρίβειας, από τον Απρίλη του 2025 αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, παρά, κιόλας, τις δήθεν επιδιώξεις της κυβέρνησης για να έχουν πρόσβαση περισσότεροι στον Πολιτισμό... Για τη δημιουργία του νέου φορέα για το βιβλίο, η Σ. Διγενή στάθηκε στο γεγονός ότι οι προτάσεις του σχετικά με την αγορά βιβλίου θα καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών. Ακόμα, ανέδειξε ορισμένες από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των καλλιτεχνών και των δημιουργών, τις οποίες στηρίζει το ΚΚΕ.
Τέλος, απευθυνόμενη στους μαθητές - επισκέπτες της Βουλής που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας εκείνη την ώρα, ζήτησε συγγνώμη για «αυτήν την πολλαπλή κυβερνητική επανάληψη που υπέστησαν του μαθήματος των συνωνύμων της λέξης παραχάραξη», προσθέτοντας πως «δεν ξεπλένονται, όμως, με τέτοια κόλπα ούτε η βαρβαρότητα ούτε όλα αυτά που ακούστηκαν σήμερα εδώ».
Κάλπικες χαρακτήρισε ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, τις συγκρίσεις και τα νούμερα που επικαλούνται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για τον προϋπολογισμό. Οπως τόνισε, μία είναι η σύγκριση που πρέπει να γίνει και την αποφεύγουν όλα τα αστικά κόμματα: «Πώς ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και πώς θα μπορούσαν να ζήσουν με βάση τις δυνατότητες της σημερινής εποχής και τον πλούτο που παράγεται».
Μόνο τα τελευταία 12 χρόνια, υπενθύμισε, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 29 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 146 ευρώ, οι εκτεταμένες μορφές μερικής απασχόλησης επικρατούν, με αποτέλεσμα 600.000 εργαζόμενοι να αμείβονται με λιγότερο από τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πληρώνουν ενοίκια, τρόφιμα, τα πανάκριβα εμπορεύματα της Παιδείας και της Υγείας, το πανάκριβο ρεύμα που αφήνει τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς θέρμανση μέσα στον χειμώνα. «Αυτή είναι η "κανονικότητα" που μεθοδικά φτιάξατε όλες οι κυβερνήσεις για να χτίζουν ρεκόρ κερδών οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάνω στα συντρίμμια της ζωής της εργατικής τάξης», επισήμανε.
Ειδικά για την Ενέργεια σημείωσε ότι παραμένει πανάκριβη εξαιτίας της «πράσινης μετάβασης», των χαρατσιών, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του πανάκριβου LNG, επιλογές όλων των κυβερνήσεων για να θησαυρίζουν μία χούφτα ενεργειακοί όμιλοι και ο λαός να ζει σε παγωμένα σπίτια.
Κατήγγειλε ακόμα τη φοροληστεία του λαού και των εργαζομένων, την ώρα που οι τράπεζες απολαμβάνουν τον αναβαλλόμενο φόρο και οι εφοπλιστές το αφορολόγητο πετρέλαιο. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση καμαρώνει για τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τα σχέδια του ΝΑΤΟ.