ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνέχεια του παζαριού... μέσω Βεγγάζης

akriviadis.gr

Στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στο ΝΑΤΟικής κοπής παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατ. Μεσόγειο.

Συναντήθηκε διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Hussein Atiya Abdul Hafeez Al Qatrani, τον δήμαρχο της Βεγγάζης, Saqr Bujwari, και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh Issa, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ εξετάστηκαν και ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του γενικού προξενείου Βεγγάζης.

Μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, ο Δένδιας, σε δηλώσεις του, τόνισε την «πλήρη στήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και στην εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα το Δεκέμβρη. Ευχαρίστησε δε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για την «ευθεία τοποθέτησή» τους για το παράνομο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» που υπογράφτηκε το Νοέμβρη 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Al Qatrani θύμισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (με έδρα τη Βεγγάζη) να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Ο Δένδιας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία», θύμισε. «Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας», πρόσθεσε, παραπέμποντας σχετικά και «στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που και έχουν μείνει εδώ και λειτουργούν εδώ στη Λιβύη και τη Βεγγάζη, και είναι έτοιμες, επίσης, να βοηθήσουν με γνώση της περιοχής στην ανοικοδόμηση της φίλης χώρας, της Λιβύης».

Αργότερα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh, την οποία χαρακτήρισε «εγκάρδια», ο Δένδιας μετέφερε ξανά «τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της χώρας με την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων». Κατά διπλωματικές πηγές, ο Saleh συμφώνησε ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» είναι παράνομο, ο δε Δένδιας ζήτησε η λιβυκή Βουλή να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση και να μην κυρώσει το κείμενο, να μη δώσει άδεια στην τουρκική εταιρεία υδρογονανθράκων ΤPΑΟ για έρευνες στην περιοχή που ορίζει το εν λόγω μνημόνιο και επικαλύπτει ελληνικές θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, σήμερα το βράδυ αναμένεται στην Αθήνα ο νέος επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ - Μενφί. Παλιός γνώριμος, ο πρ. πρέσβης της βορειοαφρικανικής χώρας στην Ελλάδα (είχε απελαθεί μετά από την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου το Νοέμβρη 2019), θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη διαδοχικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι Μενφί και Μητσοτάκης είχαν συνάντηση και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τρίπολη την προηγούμενη Τρίτη.

Αύριο στην Τουρκία

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη, ο Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση έρχεται και στον απόηχο ανάρτησης του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας, Φ. Αλτούν, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ» και ότι «πραγματικοί πρόσφυγες εγκαταλείπονται να πεθάνουν στο Αιγαίο» και έκανε λόγο για «ώρα να σταματήσουμε την ατιμωρησία της Ελλάδας!».

Απαντώντας, σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απαράδεκτων μυθευμάτων. Ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σχολίασε χτες ως «απαράδεκτα μυθεύματα, αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες εναντίον της χώρας μας» όσα ειπώθηκαν από πλευράς της Αγκυρας. Πρόσθεσε ότι ο Ν. Δένδιας «θα μεταφέρει από "πρώτο χέρι" τις απόψεις της ελληνικής πλευράς στην τουρκική πλευρά και ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα δώσει οποιοδήποτε άλλοθι στην άλλη πλευρά», για να διακοπούν οι συνομιλίες.

Στο μεταξύ, επαναφέροντας τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης επί του πεδίου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση. Ολα αυτά την ίδια μέρα που ξεκίνησε η άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 21», με συμμετοχή και αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, καταρρίπτοντας για άλλη μια φορά στην πράξη τα μυθεύματα περί τάχα προστασίας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κινητοποίηση του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή.


ΕΕ
Επένδυση στον ρόλο της Τουρκίας για το «περιβάλλον ασφαλείας» στην περιοχή

Την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να επενδύσουν στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, ώστε να διασφαλίσουν πλεονεκτήματα απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, υπερασπίστηκε σε νέες του δηλώσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά και τις πρόσφατες επίσημες επαφές που είχε στην Τουρκία, με φόντο τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά και επικείμενες διεργασίες, όπως η διάσκεψη για τη Μεσόγειο (που προετοιμάζεται) και η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, που οργανώνει ο ΟΗΕ στα τέλη του μήνα.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λεζ Εκό», ο Μισέλ τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας, στο οποίο η Τουρκία παίζει έναν ρόλο σε επίπεδο περιφερειακό και δη στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο» και επανέλαβε ότι στην πρόσφατη συνάντηση με την τουρκική ηγεσία εστίασε «στο να μεταφέρουμε το μήνυμα της ΕΕ με τρόπο πειστικό». Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα διατηρήσει και θα ενισχύσει την αποκλιμάκωση απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της».

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχει η συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ο Ιταλός πρώην πρέσβης στην Αθήνα αλλά και στην Αγκυρα, καθηγητής Θεωρίας και Τεχνικής Διεθνών Διαπραγματεύσεων στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, Τζ. Σκαράντε. Υπεραμυνόμενος τις πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι για τον Ερντογάν, είπε ότι «έδρασε ως Ιταλός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης» επειδή «είπε τι πρέπει να πει η Ευρώπη ως φίλος και ως εταίρος της Τουρκίας, χωρίς να το κρύψει», σημειώνοντας πως «η έκφραση του Ντράγκι δεν είναι αντιτουρκική». Ο ίδιος ανέφερε ότι «η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας (...) ενδεχομένως να θέλει διόρθωση», καθώς «η Ευρώπη και η Μεσόγειος είναι δύο νόμιμα εθνικά συμφέροντα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, αλλά και μεταξύ των διαφόρων μεσογειακών χωρών, να είναι όλο και πιο στενή, διότι ειδικά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες θα υπάρξει η ανάγκη για ταυτότητα και συνοχή των μεσογειακών χωρών. Τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι τεράστια και δύσκολα να ξεπεραστούν δίχως συνεργασία (...) κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος. Η Μεσόγειος είναι ένας τόπος μεγάλης κοινής κουλτούρας, και αυτή είναι μια βάση για την οικοδόμηση ενός γεωστρατηγικού οράματος που είναι προς το συμφέρον όλων».

Πάντως, αντιδρώντας στις πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι η τουρκική πλευρά φέρεται να «πάγωσε» την αγορά δέκα ελικοπτέρων «AW-169» από τον ιταλικό κρατικό όμιλο «Leonardo», συνολικής αξίας μέχρι και 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη «La Repubblica», «προειδοποιητικά μηνύματα» εστάλησαν και σε άλλους ομίλους, όπως ο ενεργειακός «Ansaldo Energia», που θυγατρική του συνδιαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, «επίσκεψη εργασίας» πραγματοποιεί σήμερα στην Αγκυρα ο ΥΠΕΞ της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, για να συζητήσουν «διμερείς σχέσεις, ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και τρέχοντα θέματα της περιφέρειας».

Προτεραιότητα οι «νέες ιδέες» στο Κυπριακό

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σε συνάντηση μαζί της ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει «εποικοδομητικά και δημιουργικά» στην άτυπη 5μερή διάσκεψη που θα γίνει 27 - 29 του μήνα στη Γενεύη. Ο δε ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είπε ότι η διάσκεψη θα είναι μια ευκαιρία για να έρθουν στο τραπέζι «νέες ιδέες» και πρόσθεσε πως «θα πούμε κάτι νέο για πρώτη φορά στα 50 χρόνια... Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο εδώ. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, οι διεθνείς σχέσεις έχουν λάβει διαφορετικές διαστάσεις».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερο ρόλο της και στην «επόμενη μέρα» της Λιβύης

Πρόθυμη για παζάρι με την Τουρκία και η Αίγυπτος

Συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των υδρογονανθράκων, της βιομηχανίας, των υποδομών, της Υγείας, της Εκπαίδευσης και γενικότερα της «ανοικοδόμησης» της βορειοαφρικανικής χώρας προωθούνται στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που ολοκληρώνει σήμερα στην Τουρκία ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, συνοδευόμενος από 14 υπουργούς και από άλλους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης.

Ιδιαίτερα θερμές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ομόλογό του, Μουχάμεντ Αχμαντ Μουχάμεντ Αούν, καθώς τόνισε πως συμφώνησαν σε ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας ειδικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εξίσου θετικό κλίμα επικράτησε και στις διμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Βιομηχανίας.

Στο μεταξύ, τη διάθεση του Καΐρου να ανταποκριθεί στην πρόταση της Αγκυρας να επαναδιαπραγματευτούν τις διμερείς τους σχέσεις επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε: «Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να εγκαθιδρύσει σχέσεις και να αναπτύξει διάλογο με την Τουρκία, με όρους που θα συμφέρουν και τις δύο χώρες». Ο ίδιος είπε ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες από τη μεριά της Τουρκίας χαίρουν εκτίμησης» και τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης διμερών σχέσεων που «θα βασίζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Σε άλλη του συνέντευξη, ο Σούκρι εξέφρασε ικανοποίηση για πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να «αναστέλλει» τη λειτουργία «εχθρικών καναλιών», αναφερόμενος σε ΜΜΕ που συνδέονται με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» (που βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Σίσι), και μίλησε ξανά για «θετική εξέλιξη».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, δημοσιογράφοι που ανήκουν σε δίκτυα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και εκπέμπουν από την Τουρκία (π.χ. Al-Sharq) ανέφεραν ότι οι εκπομπές τους πιθανώς να ανασταλούν, σχολιάζοντας ότι «είναι χρέος μας να μη σταθούμε καθόλου εμπόδιο στην Τουρκία, γιατί έχει αντέξει πολλά τα τελευταία 7 χρόνια (...) Η Τουρκία αναζητά τα δικαιώματά της και δέχεται εκβιασμούς...».

Το κλίμα επαναπροσέγγισης αποτύπωσε και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Σ. Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι αντάλλαξαν ευχές για το Ραμαζάνι που αρχίζει σε λίγες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ