Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ
Επένδυση στον ρόλο της Τουρκίας για το «περιβάλλον ασφαλείας» στην περιοχή

Την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να επενδύσουν στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, ώστε να διασφαλίσουν πλεονεκτήματα απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, υπερασπίστηκε σε νέες του δηλώσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά και τις πρόσφατες επίσημες επαφές που είχε στην Τουρκία, με φόντο τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά και επικείμενες διεργασίες, όπως η διάσκεψη για τη Μεσόγειο (που προετοιμάζεται) και η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, που οργανώνει ο ΟΗΕ στα τέλη του μήνα.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λεζ Εκό», ο Μισέλ τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας, στο οποίο η Τουρκία παίζει έναν ρόλο σε επίπεδο περιφερειακό και δη στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο» και επανέλαβε ότι στην πρόσφατη συνάντηση με την τουρκική ηγεσία εστίασε «στο να μεταφέρουμε το μήνυμα της ΕΕ με τρόπο πειστικό». Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα διατηρήσει και θα ενισχύσει την αποκλιμάκωση απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της».

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχει η συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ο Ιταλός πρώην πρέσβης στην Αθήνα αλλά και στην Αγκυρα, καθηγητής Θεωρίας και Τεχνικής Διεθνών Διαπραγματεύσεων στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, Τζ. Σκαράντε. Υπεραμυνόμενος τις πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι για τον Ερντογάν, είπε ότι «έδρασε ως Ιταλός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης» επειδή «είπε τι πρέπει να πει η Ευρώπη ως φίλος και ως εταίρος της Τουρκίας, χωρίς να το κρύψει», σημειώνοντας πως «η έκφραση του Ντράγκι δεν είναι αντιτουρκική». Ο ίδιος ανέφερε ότι «η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας (...) ενδεχομένως να θέλει διόρθωση», καθώς «η Ευρώπη και η Μεσόγειος είναι δύο νόμιμα εθνικά συμφέροντα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, αλλά και μεταξύ των διαφόρων μεσογειακών χωρών, να είναι όλο και πιο στενή, διότι ειδικά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες θα υπάρξει η ανάγκη για ταυτότητα και συνοχή των μεσογειακών χωρών. Τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι τεράστια και δύσκολα να ξεπεραστούν δίχως συνεργασία (...) κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος. Η Μεσόγειος είναι ένας τόπος μεγάλης κοινής κουλτούρας, και αυτή είναι μια βάση για την οικοδόμηση ενός γεωστρατηγικού οράματος που είναι προς το συμφέρον όλων».

Πάντως, αντιδρώντας στις πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι η τουρκική πλευρά φέρεται να «πάγωσε» την αγορά δέκα ελικοπτέρων «AW-169» από τον ιταλικό κρατικό όμιλο «Leonardo», συνολικής αξίας μέχρι και 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη «La Repubblica», «προειδοποιητικά μηνύματα» εστάλησαν και σε άλλους ομίλους, όπως ο ενεργειακός «Ansaldo Energia», που θυγατρική του συνδιαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, «επίσκεψη εργασίας» πραγματοποιεί σήμερα στην Αγκυρα ο ΥΠΕΞ της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, για να συζητήσουν «διμερείς σχέσεις, ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και τρέχοντα θέματα της περιφέρειας».

Προτεραιότητα οι «νέες ιδέες» στο Κυπριακό

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σε συνάντηση μαζί της ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει «εποικοδομητικά και δημιουργικά» στην άτυπη 5μερή διάσκεψη που θα γίνει 27 - 29 του μήνα στη Γενεύη. Ο δε ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είπε ότι η διάσκεψη θα είναι μια ευκαιρία για να έρθουν στο τραπέζι «νέες ιδέες» και πρόσθεσε πως «θα πούμε κάτι νέο για πρώτη φορά στα 50 χρόνια... Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο εδώ. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, οι διεθνείς σχέσεις έχουν λάβει διαφορετικές διαστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ