Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΡΙΑΣΙΟ
Δυνατή απεργιακή απάντηση για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού

Ακύρωση της μετατροπής του νοσοκομείου αποκλειστικά σε μονάδα Covid και επίταξη του ιδιωτικού τομέα απαιτούν σωματεία της περιοχής

Την οργή και την αγωνία των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της βιομηχανικής περιοχής του Θριάσιου Πεδίου, που από την περασμένη βδομάδα έμειναν χωρίς γενικό νοσοκομείο, εξέφρασε η χτεσινή μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην εργατούπολη της Ελευσίνας.

Εκεί, στην καρδιά της τεράστιας βιομηχανικής ζώνης, όπου εργαζόμενοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με κάθε είδους «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα, με τις «φυσικές καταστροφές» και τη ρύπανση εξαιτίας της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής δράσης, η χτεσινή διαδήλωση ενάντια στη μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής αποκλειστικά για Covid ήταν μια ισχυρή απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, που θυσιάζει την υγεία των εργαζομένων στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Μια συγκέντρωση και διαδήλωση από δεκάδες σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας που αποτέλεσε κλιμάκωση στην πολύμορφη αγωνιστική δράση των τελευταίων βδομάδων, ενώ αφήνει παρακαταθήκη για ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Οπως είπε χαρακτηριστικά χτες ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, τα σωματεία της περιοχής θα χρησιμοποιήσουν κάθε μορφή πάλης, ενώ προανήγγειλε πως θα κάνουν πράξη τους στίχους του τραγουδιού «Μέγαρα και Ελευσίνα κατεβαίνουν στην Αθήνα»...


«Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία - Δικαίωμα μας είναι η δωρεάν Υγεία» ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά, μαζί με το «Δώστε λεφτά για την Υγεία - Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», αλλά και το μήνυμα ότι «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός - Δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός». Τα σωματεία που κινητοποιήθηκαν και χτες απαίτησαν την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως γενικού νοσοκομείου, την ενίσχυσή του, όπως και των Κέντρων Υγείας, αλλά και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημιώσεις.

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν με δικά τους μπλοκ σωματεία από τα Τρόφιμα, το Μέταλλο, τους εκπαιδευτικούς, τους εμποροϋπαλλήλους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, την Ενέργεια, η Ενωση ΕΒΕ Μάνδρας - Ελευσίνας κ.ά.

Παρευρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Κωνσταντίνος Κώνστας, δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Νοσοκομείο Covid για το άνοιγμα του Τουρισμού;

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, που κατήγγειλε τη μετατροπή του νοσοκομείου αλλά και τους σχεδιασμούς που ακούγονται, προκαλώντας έντονα ερωτήματα, ότι το νοσοκομείο θα παραμείνει αποκλειστικά για περιστατικά Covid προκειμένου να καλύψει να νησιά του Αιγαίου (!), όπου αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος του Τουρισμού.

Από το πρωί «στο πόδι» για την επιτυχία της απεργίας
Από το πρωί «στο πόδι» για την επιτυχία της απεργίας
Ανέδειξε τις ελλείψεις που είχε το νοσοκομείο και πριν την πανδημία, τονίζοντας πως τώρα η κυβέρνηση αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές Υείας το μετέτρεψε σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid. Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν το ενισχύει με μόνιμο προσωπικό αλλά αρνείται και την παραμονή των συμβασιούχων. Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε σε ένταση της πάλης, σε συμμετοχή στον αγώνα κάθε εργαζόμενου που δεν δέχεται «να θυσιάζεται η υγεία για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις, αφού αυτή είναι η βασική αιτία της κατάστασης όπου βρίσκεται σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Χαιρετισμοί έγιναν από: Τον Νίκο Αγγελόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας - Μάνδρας, ο οποίος θύμισε τους αγώνες των εργατών της περιοχής για να φτιαχτεί το νοσοκομείο, που τώρα στερούνται. Επίσης από τον Σωτήρη Αγγελόπουλο, πρόεδρο του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε τις κυβερνήσεις που σε μια περιοχή με χιλιάδες εργαζόμενους έχουν απαξιώσει και οδηγήσει σε τέλμα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Την Δημοφίλη Χαλκιώτη από τη Συντονιστική Επιτροπή Κατά της Χωματερής στη Φυλή, η οποία αναφέρθηκε στη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής με τον ΧΥΤΑ της Φυλής, τις ρυπογόνες βιομηχανίες και τώρα με την απόφαση για τη μετατροπή του νοσοκομείου. Τον Λάμπρο Χατζάρα από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής - παράρτημα Θριασίου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα κατήγγειλε την υπονομευτική δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τον Μ. Βαρδαβάκη να ανακοινώνει την πραγματοποίηση πλατιάς σύσκεψη σωματείων το επόμενο διάστημα για την κλιμάκωση του αγώνα.

Ολη μέρα στην απεργιακή μάχη

Η απεργιακή μάχη στο Θριάσιο δόθηκε όλη τη μέρα χτες, κόντρα στην εργοδοσία και στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Από νωρίς το πρωί, μέλη των ταξικών συνδικάτων βρέθηκαν στους χώρους δουλειάς μεταδίδοντας το μήνυμα της απεργίας, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απογευματινή συγκέντρωση.

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας πραγματοποίησε κατάληψη του αμαξοστασίου της Ελευσίνας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι το δημαρχείο. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής εξορμούσε από το πρωί στην αποθήκη logistics «Διακίνηση» στον Ασπρόπυργο, στο κατάστημα «Jumbo» στην Ελευσίνα και στο σούπερ μάρκετ «Lidl» Ανω Λιοσίων. Στο εργοστάσιο καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτου» εργολαβικοί εργαζόμενοι ματαίωσαν με την αγωνιστική τους στάση τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους φοβίσει και να τους εμποδίσει να απεργήσουν (βλ. και σχετικό θέμα). Μέλη του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής απηύθυναν κάλεσμα στην απεργία στους εργαζόμενους των εργοστασίων «Μέτρον», «Τεχνοκάν», Μπάκλη», ενώ στα εργοστάσια «Δημητρίου» και «Μαραγκάκης» οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία με αποφάσεις που πάρθηκαν σε συνελεύσεις τις οποίες πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες μέσα στους χώρους δουλειάς.

Στην αντίπερα όχθη, όπως αναδεικνύουν οι συνδικαλιστές που χτες ήταν όλη μέρα στο πόδι για την επιτυχία της απεργίας, βρέθηκαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που αν και σε επίπεδο Εργατικού Κέντρου πήραν απόφαση για απεργία, μετά κατέβαιναν στα σωματεία και μετέτρεπαν την απόφαση σε ...στάσεις εργασίας, όπως έκαναν στα ναυπηγεία, στον «Παπαστράτο» και στα ΕΛΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ