Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Αναβαθμίζεται» η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας γύρω από την Ταϊβάν

Ενώ άρχισαν κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 23 Απρίλη

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, στο όνομα... της «διατήρησης της ειρήνης στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό»

Public Domain

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, στο όνομα... της «διατήρησης της ειρήνης στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό»
Το γεγονός ότι η Ταϊβάν τίθεται όλο και περισσότερο στην «πρώτη γραμμή» των εστιών γύρω από τις οποίες εξελίσσεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας επιβεβαιώνουν οι νέες σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε την «πραγματική ανησυχία» των ΗΠΑ για «προκλητικές ενέργειες» του Πεκίνου, μιλώντας για «σοβαρό λάθος» που θα κάνει όποιος προσπαθήσει να αλλάξει την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή. Ο Μπλίνκεν έκανε λόγο για «προκλητικές ενέργειες από την κυβέρνηση στο Πεκίνο κατά της Ταϊβάν και κλιμακούμενες εντάσεις στα Στενά» που χωρίζουν την Ταϊβάν από την κινεζική ενδοχώρα.

Αυτά ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ένα ακόμα αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπλευσε στα ανοιχτά της Ταϊβάν, με την Ουάσιγκτον να επαναλαμβάνει «δεσμεύσεις» με βάση το νόμο «Taiwan Relations Act», για τη «διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό». Ο δε Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Στενά της Ταϊβάν, αφού αυτήν την περίοδο το Πεκίνο πραγματοποιεί απανωτές αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή και συνεχίζει την αναβάθμιση των στρατιωτικών του υποδομών ευρύτερα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Στο μεταξύ, χτες, ξεκίνησαν στην περιοχή οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «Balikatam» που διεξάγουν οι ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες, που θα διαρκέσουν έως τις 23/4. Οπως δήλωσε ο Φιλιππινέζος υπουργός Αμυνας, Ντ. Λορενζάνα, «θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε συνηθισμένες και μη συνηθισμένες προκλήσεις για την ασφάλεια σε μια αυξανόμενα σύνθετη κατάσταση στην περιοχή». Ο Λορενζάνα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, με την αμερικανική πλευρά να τονίζει τη σημασία που έχει η διμερής συμφωνία που προβλέπει τη δυνατότητα επίσκεψης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα.

Διαμαρτυρία Ινδίας για διέλευση αμερικανικού πλοίου

Την ίδια ώρα, τη ρευστότητα στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες στην περιοχή επιβεβαιώνει και η στάση της Ινδίας.

Ετσι, λίγες βδομάδες μετά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία), αλλά και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Οστιν στο Νέο Δελχί, η Ινδία διαμαρτυρήθηκε για τη διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου από την ΑΟΖ της χωρίς δική της συγκατάθεση.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «John Paul Jones» διεξήγαγε επιχείρηση στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», πλέοντας περίπου 241 χιλιόμετρα δυτικά των Νήσων Λακσαντγουίπ (στα δυτικά της νότιας Ινδίας). Το ινδικό ΥΠΕΞ αντέδρασε επικαλούμενο τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας ότι αυτή «δεν επιτρέπει σε άλλα κράτη τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων ή ναυτικών ελιγμών εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, ειδικότερα, των ασκήσεων που περιλαμβάνουν την χρήση όπλων και εκρηκτικών, χωρίς τη συγκατάθεση του παράκτιου κράτους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Νέο Δελχί «εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω διπλωματικών διαύλων», αλλά και ότι «το "John Paul Jones" παρακολουθούνταν συνεχώς καθώς διέσχισε τον Περσικό με κατεύθυνση τα Στενά της Μάλακα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ