Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΟΖΑΝΗΣ
Ολοι στον αγώνα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια!

Ετοιμάζεται αύξηση 150% (!) για την τηλεθέρμανση, πάνω στα ήδη βαριά τιμολόγια

Να βγάλει τα συμπεράσματά του και χωρίς καθυστέρηση να μπει στον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, της θέρμανσης, ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, καλεί το λαό της Κοζάνης η «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον της τηλεθέρμανσης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 5 Απρίλη παρουσιάστηκαν οι αποφάσεις για το σχήμα με το οποίο θα συνεχίσει η τηλεθέρμανση, οι οποίες, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», θα έρθουν να δώσουν ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, ανεβάζοντας την τιμή της κατά 150%.

Πιο συγκεκριμένα, η λύση που προκρίνεται θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής στην οποία θα αγοράζει τη θερμική ενέργεια η διαδημοτική επιχείρηση που θα στηθεί από τη ΔΕΗ ΑΕ περίπου κατά 1,5 φορά πάνω, και συνεπακόλουθα στο να αυξηθούν αναλόγως και τα τιμολόγια για τον καταναλωτή. Αυτή η τιμή δεν θα είναι σταθερή και θα εξαρτάται από τις τιμές που θα προκύπτουν από το εμπόριο ρύπων CO2 και το μείγμα που κάθε φορά θα χρησιμοποιείται για την παροχή θερμικής ενέργειας.

Η ανακοίνωση προσθέτει πως ήδη πριν το ξεκίνημα αυτού του βήματος της «απελευθέρωσης» η ενεργειακή φτώχεια του λαού της περιοχής ήταν στο 30% του πληθυσμού, ενώ το σχέδιο «διάσωσης» της ΔΕΗ ΑΕ οδήγησε άμεσα σε αύξηση των τιμολογίων ρεύματος κατά 16 - 19% τον Σεπτέμβρη του 2019.

«Μέσα σε συνθήκες που χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, τα μεροκάματα είναι στον πάτο και υπάρχουν σχεδιασμοί για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και νομοσχέδιο για κατάργηση του 8ωρου, που θα τα ρίξουν ακόμα παρακάτω, καλείται ο λαός μας να υποστεί ένα ακόμα σημαντικό οικονομικό βάρος. Η ενεργειακή φτώχεια θα ενταθεί, οι απλήρωτοι λογαριασμοί θα συσσωρευτούν με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα και για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων (μείωση μισθών, απολύσεις, επέκταση ελαστικών σχέσεων), με ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, χαρακτηρίζει αστεία τα «πανηγύρια» της δημοτικής αρχής σχετικά με το στήσιμο «ενεργειακής κοινότητας» από τον δήμο η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη για ηλεκτροφωτισμό, «μιας και ο τελικός λογαριασμός από την απολιγνιτοποίηση, με αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ., θα είναι πολλαπλάσιος από τα ψίχουλα των ενδεχόμενων μειώσεων».

Σημειώνεται ακόμα ότι από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδείχθηκε πως η έντονη διαμάχη που αναπτύχθηκε και συνεχίζεται, για τον τρόπο που θα προχωρήσουν τα φωτοβολταϊκά (είτε από ιδιωτική εταιρεία είτε από ενεργειακή κοινότητα), «αφορά αντιτιθέμενα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του λαού», ενώ την ίδια ώρα, στο πραγματικό σκάνδαλο, της απολιγνιτοποίησης, όλες οι παρατάξεις που στηρίζουν τα αστικά κόμματα στη διοίκηση και στην αντιπολίτευση του δήμου «πάνε χέρι - χέρι, όπως άλλωστε εκφράστηκε και στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου συμφώνησαν ότι αυτή η επιλογή για την τηλεθέρμανση είναι μονόδρομος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ