Για παράδειγμα, στο λιμάνι, επεκτείνεις με δημόσιο χρήμα τον 6ο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και κάνεις μελέτες για επέκτασή του σε νέες δραστηριότητες, έτσι ώστε ο υποψήφιος «επενδυτής» να τα βρει όλα έτοιμα και του γούστου του.
Για τα εκθεσιακά, πληρώνεις διάφορες μελέτες για την επιχειρηματική ταυτότητα και αναβάθμιση της HELEXPO και μετά αναζητάς «στρατηγικό εταίρο» να του την προσφέρεις.
Στο ίδιο πλαίσιο της ανάπτυξης, μεταφέρεις τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στη Σίδνο, στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (υπογράφτηκε το μνημόνιο συνεργασίας με ΔΕΘ, ΤΕΙ και Δήμο Εχεδώρου) και συστήνεις μια «επιχειρησιακή μονάδα» ...ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Με απλά λόγια, παίρνεις το χρήμα από τον εργαζόμενο και το δίνεις στον κεφαλαιοκράτη μαζί με καλά οικόπεδα και εγκαταστάσεις, προκειμένου αυτός να ...μην ξέρει πού να βάλει τα κέρδη του και όταν στύψει καλά καλά το ...«λεμόνι» να σου πει ότι δεν είναι πλέον ανταγωνιστικός και να ζητήσει νέες χρηματοδοτήσεις και νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα. Και όλα αυτά, για το καλό των ...εργαζομένων.
Στην προσφιλή τακτική της αθώωσης της σοσιαλδημοκρατίας και συγκεκριμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιδόθηκε ξανά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αυτή τη φορά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.
Ετσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ταγμένη στις υπηρεσίες της πλουτοκρατίας και έχει αναλάβει το καθήκον να εφαρμόσει την πιο άγρια αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων χρόνων, τη στιγμή που τα στελέχη του κυβερνώντως κόμματος έχουν κατανεμημένους ρόλους για να απορροφήσουν τη λαϊκή αντίδραση, αλλά στο διά ταύτα είναι απόλυτα στοιχισμένοι με την αντιδραστική πολιτική του κόμματός τους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκτιμά ότι «η κυβέρνηση πέρασε το Ασφαλιστικό με εκβιασμό στην κοινοβουλευτική της ομάδα». Μάλιστα, εκτιμά ότι ασκήθηκε «πολύ μεγάλη πίεση και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (...) παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη διαφοροποίηση (...) τόσο σε ό,τι αφορά το ίδιο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο όμως και κυρίως σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις».
Ετσι, λοιπόν, σπεύδει να προσφέρει άλλοθι σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι δήθεν υπάρχει το «καλό» και το «κακό» ΠΑΣΟΚ, η «καλή» και η «κακή» σοσιαλδημοκρατία, ενισχύοντας τις αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί, με άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο «καλό» ΠΑΣΟΚ, να έλθουν και καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους. Κατά τον ίδιο τρόπο που όλο το προηγούμενο διάστημα παρίστανε την απατημένη σύζυγο, εγκαλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει το πρόγραμμά της, λες και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν δεμένη στο άρμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
«Πρόσω ολοταχώς: Προοδευτικές ιδέες για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο» είναι ο τίτλος του 13ου συμποσίου της Σύμης, που γίνεται στον Πόρο, με διοργανωτή το «Ιδρυμα Α. Παπανδρέου». Και όπως συμβαίνει συνήθως με τις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, οι τίτλοι είναι παραπλανητικοί και θέλουν να αποκρύψουν τη βαρβαρότητα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι «σοσιαλιστές». Πίσω από τον παραπάνω τίτλο οι «εκλεκτοί» προσκεκλημένοι του Γ. Παπανδρέου θα συζητούν επί ένα τετραήμερο στον Πόρο για το πώς θα εφαρμοστεί στη χώρα μας - πειραματόζωο όπως την έχει αποκαλέσει ο πρωθυπουργός - το νέο μοντέλο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ώστε και η κερδοφορία του κεφαλαίου να διασφαλιστεί και κυρίως να κρατιέται ο λαός με σκυμμένο το κεφάλι. Από την άποψη αυτή οι τίτλοι των κλειστών συνεδριάσεων που θα γίνουν σήμερα και τις επόμενες μέρες λένε πολλά. Σήμερα, για παράδειγμα, το βασικό θέμα αφορά στην «προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα: Καταργώντας τα εμπόδια - δημιουργώντας τις προϋποθέσεις». Αύριο, Τετάρτη, το ένα θέμα είναι «Το νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης: Πράσινες θέσεις εργασίας και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα» και το άλλο «Η νέα ταυτότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό: 1.001 ιδέες για προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα». Ολα αυτά θα συνοψιστούν την Πέμπτη σε συζήτηση υπό τον τίτλο «Ενας οδικός χάρτης για την Ελλάδα». Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Γ. Παπανδρέου θα φύγει από τον Πόρο με πλήθος «σοσιαλιστικές» ιδέες...
Βγήκε τις προάλλες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, και ανακοίνωσε την πρόταση του υπουργείου για επιχορήγηση από το νέο «αναπτυξιακό» νόμο ξενοδοχειακών επενδύσεων που για 5 χρόνια δε θα εφαρμόζουν την πρακτική του «all incusive».
Η πρακτική αυτή εξαπλώνεται όλο και περισσότερο τελευταία, με συνέπεια να απομονώνει τις τοπικές κοινωνίες, παραγωγούς, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ, άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, από τους τουρίστες που διαμένουν σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όπου ακόμη και τα τρόφιμα πολλές φορές εισάγονται από το εξωτερικό.
Αλλά γι' αυτές τις συνέπειες (και σε μικρές τουριστικές επιχειρήσεις) δε βγήκε κανένας τουριστικός φορέας να «κράξει» τους μεγαλοξενοδόχους. Μόνο για τα κρουαζιερόπλοια ξέρουν να μιλούν, χωρίς να ξέρουν και πού να σταματούν.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θέλοντας να απευθυνθεί και στις μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις για μικροκομματικούς λόγους, επέλεξε σε επίπεδο διακηρύξεων (και όχι ακόμη αποφάσεων) μία δήθεν πολιτική περιορισμού της πρακτικής, την οποία επιτρέπει σε κάθε άλλη υφιστάμενη ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Παρ' όλα αυτά, η Ομοσπονδία Ξενοδόχων δεν ανέχεται ούτε αυτόν το δήθεν περιορισμό και με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι ο υφυπουργός «ενεργεί με επιπολαιότητα», χωρίς συνεννόηση με τους φορείς και με άγνοια για την αγορά, «αναλώνεται σε ερασιτεχνικές και μη αποδοτικές προσπάθειες, αγνοώντας ότι τέτοιες ενέργειες, μπορεί μεν να ακούγονται ευχάριστες στην εκλογική του πελατεία, δεν προσδίδουν όμως προστιθέμενη αξία, δεν επιφέρουν κάτι στην αναστροφή της μείωσης του τουρισμού μας, ούτε στην αναπτυξιακή προοπτική του».