ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
Βαριές συνέπειες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Μπροστά μας υπάρχουν δύο δυνατότητες: Η πρώτη είναι να βρούμε ταχύτατα ιδιωτικά κεφάλαια για την εταιρία και η δεύτερη να σηκώσουμε τα χέρια και να την αφήσουμε να πτωχεύσει». «Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ιδιωτικά κεφάλαια μέσα σε χρονικό διάστημα ολίγων μηνών, τότε η εταιρία θα απαξιωθεί, θα πωληθεί και οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. οι εργαζόμενοι) θα χάσουν τη δουλιά τους».

Και τα δυο παραπάνω αποσπάσματα είναι από την προχτεσινή ομιλία στη Βουλή του υπουργού Μεταφορών και αφορούν στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ). Προσθέστε τώρα σ' αυτά το 1 και παραπάνω τρισεκατομμύριο δραχμές του κρατικού προϋπολογισμού, που ξόδεψε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια σε προγράμματα «εξυγίανσης». Προσθέστε, ακόμη, τα 200 και πλέον δισεκατομμύρια, που θα ξοδευτούν στους επόμενους μήνες, προκειμένου να ξεπουληθεί η ΟΑ - αφού θα χρεωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός τα χρέη της επιχείρησης και ό,τι άλλο θα «πετάξει» ο υποψήφιος αγοραστής - κι έχετε τις καταστροφικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν παίρνει γιατρειά με ασπιρίνες και ημίμετρα. Οσο η χώρα βαδίζει στο «μονόδρομο» της ΟΝΕ και των «νόμων της αγοράς» ο λαός θα πληρώνει τέτοιες και άλλες βαριές συνέπειες. Ο άλλος δρόμος είναι η λαϊκή οικονομία και εξουσία, που προτείνει το ΚΚΕ.

Ολέθρια η παλινόρθωση

Τραγικά τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με την έκθεση του «Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Παιδί». Περισσότερα από 50 εκατομμύρια παιδιά, από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ, ζουν σήμερα μέσα στην απόλυτη ένδεια και την εξαθλίωση, καθώς αποτελούν τα πρώτα και περισσότερο ευάλωτα θύματα της επιχείρησης παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των πολιτών στις χώρες αυτές, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, έχει γίνει 12 φορές μεγαλύτερος απ' ό,τι 10 χρόνια πριν, όταν οι χώρες αυτές ξεκινούσαν τη μεγάλη περιπέτεια. Μόνο στα χρόνια 1993 έως το 1995 καταγράφηκαν 168 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζούσαν μόνιμα κάτω από το όριο της φτώχειας, σημειώνει η έκθεση, τονίζοντας ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, να λάβει μορφή εκτεταμένης κρίσης, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει...

Κι όμως, κάποιοι συνεχίζουν να μιλάνε αυτάρεσκα, για το τέλος της εποχής του «ψυχρού πολέμου»...

Επιτροπή διαχείρισης

Ως φυσιολογικό γεγονός επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβερνητική προπαγάνδα το ότι το τελευταίο διάστημα δύο μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (Ροκόφυλλος, Σαλαλές), «συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω» να υπηρετούν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα παραδείγματα των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν αποκαλύπτουν απλώς την έκταση και το βάθος της «διαπλοκής» μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση Σημίτη (το ίδιο συνέβη και θα συμβεί με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ) δεν αποτελεί παρά μια «επιτροπή διαχείρισης» των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, για να θυμηθούμε και μια έκφραση του «γέρο» Μαρξ. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει είναι το «κατάλληλο περιβάλλον» για να αναπτυχθούν αυτοί οι δεσμοί χρήματος κυβερνητικών στελεχών και κεφαλαίου. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι το σύνολο σχεδόν των κυβερνητικών στελεχών είναι σφιχτοδεμένα με μυριάδες νήματα από τα μεγάλα αφεντικά.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εμπιστευτούν σε αυτούς τις τύχες τους. Η άρση της εμπιστοσύνης όμως χρειάζεται να συνοδεύεται με σκληρούς αγώνες για την επιβολή μιας άλλης πολιτικής και εξουσίας, της λαϊκής.

Στοχοπροσήλωση στους λαϊκούς αγώνες

Από την άλλη, όμως, θέλουμε να σημειώσουμε και το εξής: Ασφαλώς και είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η επιδημία παραιτήσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, «εκσυγχρονιστών» από την Κεντρική Επιτροπή του. Ομως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να αποπροσανατολίζονται από τα καυτά ζητήματα που έχουν μπροστά τους. Γιατί την ίδια στιγμή, άλλο «εκσυγχρονιστικό» στέλεχος, η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, προτείνει στην Κομισιόν την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ, την ίδια στιγμή, προχωρά η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η περικοπή των κοινωνικών δαπανών, κ.ο.κ. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι η στοχοπροσήλωση για το δυνάμωμα των λαϊκών αγώνων για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία δεν μπορεί, βέβαια, να διασκεδαστεί με τα φοροψίχουλα που μοιράζει για πολλοστή φορά η κυβέρνηση Σημίτη. Από τα κυβερνητικά στελέχη, διαπλεκόμενα ή μη με τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, δεν περιμένει κανείς τίποτα προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Γιατί είναι φανερό ότι, όχι απλά έχουν πάρει «διαζύγιο» με αυτά, αλλά επιτίθενται με λύσσα εναντίον τους.


Εύλογο, πλην αφελές, το ερώτημα...

Εφόσον και η ίδια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι η πανελλαδική απεργία είχε μεγάλη επιτυχία - αναγνωρίζοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων - γιατί δεν αποδέχεται την πρόταση του ΠΑΜΕ για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στόχο να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και ν' ανατραπεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των πολυεθνικών και γενικότερα της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας;

Το ερώτημα φαίνεται εύλογο, πλην, όμως, είναι αφελές. Διότι η συγκεκριμένη πλειοψηφική ηγεσία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας - εκτός του γεγονότος ότι «βγάζει σπυράκια» όταν αναγκάζεται κάποτε να κηρύξει μια απεργία, έστω και για «την τιμή των όπλων», (πολλοί, δε, ισχυρίζονται πως μάλλον στενοχωρήθηκαν παρά χάρηκαν οι της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για την επιτυχία της πρόσφατης απεργίας) και δε θα διακινδύνευε ποτέ να χάσει τα συνδικαλιστικά και άλλα οφίτσιά της, ερχόμενη σε πραγματική και ουσιαστική αντίθεση με τ' αφεντικά της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΣΕΒ - δε θέλει με κανέναν τρόπο να πλήξει την ουσία της αντεργατικής πολιτικής, με την οποία, εξάλλου, ποτέ δεν έκρυψε ότι συμφωνεί, όπως δείχνει η συμφωνία της με την ΟΝΕ, αλλά και με τις άλλες «μεγάλες ιδέες και προοπτικές» της καπιταλιστικής ενοποίησης και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης...


Οι εγκληματίες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΡΕΣ - ΩΡΕΣ είναι πραγματικά διδακτικό να βλέπει κανείς το τηλεοπτικό δίκτυο «Σι Εν Εν», ιδίως όταν γίνεται προπαγανδιστικό βήμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος, στη συνέντευξή του, είπε πράγματα, για ...να σου σηκώνεται η τρίχα!

Δεν αποτελεί - είπε - αιτία πολέμου η επίθεση με ελικόπτερα εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Δυτική Οχθη και τη Ραμάλα, ενώ χτες τα ξημερώματα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και, μάλιστα, με άνανδρο τρόπο - αφού είχε ανακοινωθεί η λήξη των επιχειρήσεων.

Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνουν οι Ισραηλινοί, για να μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου; Να ρίξουν ατομική βόμβα; Οταν επιτίθεσαι με ελικόπτερα και τανκς, προφανώς, δεν το κάνεις για πλάκα.

Ξέρετε, μάλιστα, ποια ήταν η δικαιολογία, που έδωσε για τον ισχυρισμό αυτό; Οτι αυτές οι επιθέσεις ήταν ελάχιστες, μπροστά στις πραγματικές στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ! Τι άλλο να πει κανείς πια;

Μάλιστα, υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει τους Παλαιστίνιους για τις επιθέσεις και τους στόχους που θα πληγούν. Προφανώς οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν και μάλιστα σοβαρά, κατά τον κ. Μπάρακ, είχαν πάει εκεί ...από χόμπι!

Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ψάχνουν να βρουν πώς θα πάνε τον Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. Αραγε, τον εγκληματία πολέμου, που κάνει, μάλιστα, και δημόσια ομολογία από την τηλεόραση, δεν τον βλέπουν; Πού είναι τώρα ο ουμανισμός τους και το ενδιαφέρον τους για την ειρήνη στην περιοχή;

Αλλά, βέβαια, η αλήθεια είναι πως οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δε σφυρίζουν αδιάφορα γι' αυτήν την υπόθεση. Κάνουν πολύ χειρότερα. Βρίσκονται από πίσω και την υποδαυλίζουν, όντας το στήριγμα του Ισραήλ.

Είναι, ουσιαστικά, το ίδιο πράγμα. Σαν να κάνουν αυτοί τις επιθέσεις. Και μην αποκλείετε την παρέμβασή τους στην περιοχή. Ηδη, ο Κοέν (υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ) δήλωσε ότι κοιτάνε το Ιράκ με ...μισό μάτι και είναι έτοιμοι για όλα.


Παπαγεωργίου Βασίλης


Ο στόχος είναι δεδομένος

Ποικιλία «εδεσμάτων» στο τραπέζι του κεφαλαιοκρατών προσφέρει η κυβέρνηση - «σερβιτόρος», με την Κομισιόν στο ρόλο του «σεφ». Ετσι, την ίδια στιγμή που προωθεί τα αντεργατικά της μέτρα και υλοποιεί την αντιδραστική της πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία, ταυτόχρονα εμφανίζεται και η πρόταση της Κομισιόν για θέσπιση «οδηγίας για τις συντάξεις απασχόλησης» του Ολλανδού επιτρόπου Φρ. Μπολκεστάιν. Μια οδηγία που στο επίκεντρό της έχει, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, τη δημιουργία «αυτοχρηματοδοτούμενων συνταξιοδοτικών συστημάτων» και την κατάργηση των κρατικών συντάξεων.

Για την κυβέρνηση, που έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ξεκάθαρους στόχους για τις αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν αλλάζει τίποτα. Αντίθετα, η οδηγία και οι γενικότερες συζητήσεις και αποφάσεις που παίρνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη βοηθούν σημαντικά στον προπαγανδιστικό τομέα. Την ενισχύουν στην προσπάθειά της να «πείσει» ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες και μάλιστα εκείνες οι αλλαγές που έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρ' όλο που είναι σε βάρος των ασφαλισμένων.

Τα ειδικά μέτρα που θα παρθούν, θα εξεταστούν την κατάλληλη στιγμή. Εκείνο που έχει σημασία είναι η γενική κατεύθυνση. Μιλώντας για «αυτοχρηματοδοτούμενα συστήματα», η Κομισιόν εξειδικεύει μια οδηγία που ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό, στη λογική της μείωσης της επιβάρυνσης του κράτους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, είχε με έντονο τρόπο θέσει το ζήτημα της ανάληψης μεγαλύτερης προσωπικής ευθύνης(!) των νέων εργαζομένων για την ασφάλισή τους!

Ο περιορισμός μέχρι κατάργησης, της ευθύνης του κράτους σε σχέση με την κοινωνική πολιτική και όχι μόνο, σχετίζεται με την πρωθυπουργική ρήση για «κράτος στρατηγείο». Κράτος διαχειριστή των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτό είναι το ζητούμενο για το κεφάλαιο, ο τελικός προορισμός. Οι εργαζόμενοι να επωμιστούν ολοκληρωτικά την ευθύνη της ασφάλισής τους, της ανεργίας τους, της εργασίας τους. Να πληρώσουν σε χρήμα και σε είδος τριπλά και τετραπλά, να λειτουργήσουν «θετικά» στο φαύλο κύκλο της όξυνσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Η ίδια η Κομισιόν, παρουσιάζοντας την οδηγία αναφέρθηκε στα 2.300 δισ. Ευρώ της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στο πώς αυτά τα κεφάλαια πρέπει να διοχετευτούν στην ελεύθερη αγορά.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον θα γίνουν οι αλλαγές που αναμένονται. Παλιότερα, κάτω από την πίεση σκληρών αγώνων, θεσπιζόταν η δημόσια και κοινωνικού χαρακτήρα ασφάλιση, το ίδιο το αστικό κράτος αναλάμβανε πρώτη ευθύνη. Σήμερα, το κράτος αυτό αποποιείται των ευθυνών του. Δεν αντιφάσκει, η στρατηγική είναι δεδομένη. Η επιθετικότητα του κεφαλαίου μεγαλώνει, έρχεται σε βίαιη σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, επιθυμεί τη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή της. Ενας τέτοιος στόχος, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συζητήσεις και «κοινωνικούς διαλόγους» συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Δεν υπάρχουν περιθώρια «πειθούς» ενός βιομηχάνου ή κάποιου επιτελείου βιομηχάνων, ότι πιο «σωστή» ή «δίκαιη» είναι μια άλλη επιλογή.

Ημόνη επιλογή που μπορεί να σταματήσει αυτή την πορεία, είναι η ανατροπή της πολιτικής που την υπακούει, να εμποδιστούν, τελικά να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη λαϊκή εξουσία, αφού το κράτος, μόνο σαν κράτος της λαϊκής εξουσίας, με όρους λαϊκής οικονομίας, αναλαμβάνει από θέση ύπαρξης, την ευθύνη για την ασφάλιση, την υγεία, την εργασία και την παιδεία του λαού.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ