ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2007
Σελ. /28
Νοσοκομείο με ... οχτάμηνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ενα στοίχημα κερδήθηκε», είπε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την προχτεσινή επίσκεψή του στο «Αττικόν», με αφορμή τα εγκαίνια της εικαστικής παρέμβασης στους χώρους του νοσοκομείου, με έργα του ζωγράφου Χρήστου Παπανικολάου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι λειτουργούν 621 από τις 735 συνολικά κλίνες, δηλαδή ποσοστό 84,49%. Σήμερα, πρόσθεσε ο υπουργός, υπηρετούν 1.301 εργαζόμενοι - εκ των οποίων οι 434 είναι γιατροί - και μέχρι το τέλος του 2007 προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 1.670 εργαζόμενους.

Και πάλι όμως δε θα πληρωθούν οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου, που ανέρχονται σε 2.890 - εκ των οποίων οι 990 είναι θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι 1.584 υπόλοιπο τακτικό προσωπικό και οι 316 θέσεις γιατρών του ΕΣΥ.

Αλλά και από τους 867 (1.301-434), οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (51% στους νοσηλευτές και 56% στις υπόλοιπες οργανικές θέσεις) είναι συμβασιούχοι από 8-18 μήνες, με αποτέλεσμα να μην έχουν εκπαιδευτεί οι περισσότεροι. Ετσι, πολλές από τις κλινικές λειτουργούν όχι με ασφάλεια - και ιδιαίτερα στις ώρες της εφημερίας.

Μήπως θεωρεί ο υπουργός ότι ένα νοσοκομείο και μάλιστα σαν το «Αττικόν» μπορεί να λειτουργήσει με ...οχτάμηνα ή - το πολύ - ...δεκαοχτάμηνα;

Φταίνε ... οι κινητοποιήσεις

Ακόμα και για ...τις αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, που φτάνουν μέχρι και 50% για την επόμενη σχολική χρονιά, «φταίνε» οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών! Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει από την πρώτη της σελίδα, χτες, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Στα θέματα που αναγγέλλει σημειώνει, μεταξύ των άλλων, με μεγάλα γράμματα: «Οι απεργίες αύξησαν τα δίδακτρα»!

Ετσι, βγάζει «λάδι» την κερδοσκοπία των επιχειρηματιών σχολαρχών, την απελευθέρωση που απλόχερα τους χάρισε η κυβέρνηση στη διαμόρφωση των διδάκτρων των πρώτων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου και του νηπιαγωγείου, εξαιρώντας αυτές τις τάξεις από το -τάχα μου - πλαφόν, την κυρίαρχη προπαγάνδα που συστηματικά και μεθοδικά απαξιώνει τα δημόσια σχολειά και τους εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας σε μια μερίδα γονιών την εντύπωση ότι ένα ιδιωτικό σχολείο εγγυάται στα παιδιά τους καλύτερη παιδεία. Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι με κάτι τέτοια θα παραπλανήσουν και θα αποκοιμίσουν το λαό και το κίνημα των δεκάδων χιλιάδων γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών που αντιστέκονται στις αντιλαϊκές αντιεκπαιδευτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της.

Φιέστες για τις εντυπώσεις...

Από στερητικό σύνδρομο θα πρέπει να καταλήφθηκε τις μέρες του Πάσχα ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπης. Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν οι απανωτές φιέστες που έχει προγραμματίσει με την ανάληψη των... μεταπασχαλινών του καθηκόντων. Πριν από λίγες μέρες ο Μιχ. Λιάπης «επιθεώρησε» τα έργα του προαστιακού σιδηροδρόμου από το σταθμό Λαρίσης μέχρι τον Πειραιά και ανήγγειλε ότι στα τέλη του ερχόμενου Μάη θα ξεκινήσουν τα τακτικά δρομολόγια προς Πειραιά. Προχτές ο υπουργός «επιθεώρησε» τα κλιματιστικά που έχουν εγκατασταθεί σε έναν από τους τρεις συρμούς του ΗΣΑΠ και «εγκαινίασε» τα ανακαινισμένα ξύλινα βαγόνια παλιού συρμού του ηλεκτρικού.

Και καθώς, το καλοκαίρι, αναμένεται να είναι θερμό, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι τον ερχόμενο Ιούνη το 99% των δρομολογίων του «ηλεκτρικού» θα εκτελείται με «τρένα δροσιάς»...

Σημειώστε ότι ο Μιχ. Λιάπης, εκτός από τις εβδομαδιαίες φιέστες που διοργανώνει στην Αττική, έχει «οργώσει» σχεδόν όλη την Ελλάδα, εγκαινιάζοντας ή επιθεωρώντας έργα, κυρίως σιδηροδρομικά, ενώ από τις «αγαπημένες» του εξαγγελίες είναι οι υπογειοποιήσεις των γραμμών. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την προχτεσινή φιέστα εντυπώσεων, ανέφερε ότι «εξετάζονται οι δυνατότητες υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών από το Ρουφ έως τις Τρεις Γέφυρες, σε συνδυασμό με άλλα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ». Πάντως, ακόμα και αν έχει βάση η υπουργική αναφορά για υπογειοποίηση μόλις ενός χιλιομέτρου γραμμής, το γεγονός ότι δε γίνεται καν λόγος για ηλεκτροκίνηση ή για κατασκευή ανισόπεδων κόμβων, ενισχύει τους φόβους ότι η τακτική λειτουργία του προαστιακού θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά ακόμα περισσότερο τις περιοχές που γειτνιάζουν με τις γραμμές, θα περιορίσει το πράσινο και θα επιδεινώσει την ούτως ή άλλως αυξημένη κυκλοφορία στους ισόπεδους κόμβους.


Τα πρόστιμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ για ...σοβαρό ή για αστείο; Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο της τάξης των ...10.000 ευρώ σε τράπεζα, γιατί, λέει, χρησιμοποιούσε τα προσωπικά δεδομένα πελατών της για διαφημιστικούς λόγους μέσω θυγατρικών. Δεν ξέρουμε αν η τράπεζα κήρυξε πτώχευση μετά το «εξοντωτικό» πρόστιμο.

Με δεδομένα τα υπερκέρδη των τραπεζών είναι αστείο ακόμη και να ανακοινώνονται τέτοιου είδους μέτρα. Σα να προσπαθεί κανείς να ...σκοτώσει έναν ελέφαντα πετώντας του χαλίκια μοιάζει.

Οσο για τα «προσωπικά δεδομένα», είναι πασίγνωστο ότι βρίσκονται στη διάθεση όλου του τραπεζικού συστήματος προς εκμετάλλευση και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο.

Μόνο την υπόθεση του «Τειρεσία» να ψάξει κανείς ανακαλύπτει ένα δίκτυο ασφυκτικού οικονομικού ελέγχου. Φυσικά, όλα αυτά αφορούν μόνο τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους.

Ως γνωστόν, οι υπεράκτιες εταιρείες και οι ΑΕ έχουν άλλο καθεστώς. Εκεί οι συμφωνίες γίνονται κάτω απ' τα τραπέζια.

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ» δήλωσε τις προάλλες σε τηλεοπτική εκπομπή η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, γιατί, λέει, θέλει να αλλάξει τα πράγματα στα πανεπιστήμια, εν αντιθέσει με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς που θέλουν στασιμότητα.

Μόνο που ξέχασε πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς δύο κατευθύνσεις: Το καλύτερο και το χειρότερο. Και όπου «χειρότερο» στην περίπτωσή μας είναι οι γνωστές κατευθύνσεις της ΕΕ που αποφασίστηκαν στην Μπολόνια και στις Βρυξέλλες.

Αλλωστε, η υπουργός δεν έκρυψε το άγχος της λέγοντας ότι αν δεν προχωρήσει η κυβερνητική «μεταρρύθμιση», μετά το 2010 τα ελληνικά πανεπιστήμια δε θα θεωρούνται ...πανεπιστήμια.

Μόνο που ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Γιατί αν πραγματοποιηθούν τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δε θα έχουμε πράγματι πανεπιστήμια. Μόνο υποκαταστήματα πολυεθνικών θα έχουμε.

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Θεσσαλία «χωρίς ανάσα»!

Το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία - και κυρίως, στους δυο μεγαλύτερους νομούς της περιοχής, τη Λάρισα και το Βόλο - είναι, πλέον, πασιφανές και ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, άμεσος. Τα όρια επιφυλακής έχουν, προ πολλού και επί πολύ, ξεπεραστεί και, ήδη, η ζημιά είναι τεράστια. Τα αιωρούμενα σωματίδια μετάλλων και άλλων επικίνδυνων υλικών και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων έχουν μετατρέψει το αέρα σε δηλητήριο. Τα βιομηχανικά λύματα, τα αγροτικά φυτοφάρμακα και τα σκουπίδια των δήμων έχουν μολύνει το χώμα και τα υπόγεια και επιφανειακά νερά. Η εκτεταμένη ρύπανση δε φαίνεται μόνο στις μετρήσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, αλλά είναι ορατή και «διά γυμνού οφθαλμού».

Η Λάρισα και ο Βόλος είναι από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις της χώρας σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν στους δυο νομούς ρυπαίνουν ασύδοτα και ατιμώρητα την ατμόσφαιρα. Κεραμοποιίες, όπως η «TERRA AE» στη Λάρισα και άλλες στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα, χρησιμοποιούν, ως υλικό καύσης, το καρκινογόνο πετ - κοκ κι ανάλογα ρυπογόνα υλικά χρησιμοποιούν κι άλλες βιομηχανίες, όπως η «ΑΓΕΤ», η «Χαλυβουργία», η «Ασβεστοποιία» στη Μαγνησία. Ο Πηνειός είναι το δεύτερο πιο μολυσμένο ποτάμι στην Ευρώπη, μετά τον Πάδο της Ιταλίας, καθώς γαλακτοβιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις ρίχνουν λύματα στα νερά του και δήμοι σκουπίδια στις όχθες του. Το έδαφος στην ύπαιθρο είναι «φορτωμένο» με νιτρικά.

Οι ένοχοι του περιβαλλοντικού εγκλήματος στη Θεσσαλία, γνωστοί. Είναι οι βιομήχανοι που, προκειμένου να αυξήσουν τα επιχειρηματικά τους κέρδη, δε διστάζουν να μολύνουν τα πάντα, υποβαθμίζοντας, συνεχώς, το περιβάλλον και δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η εγκληματική δράση τους βρίσκει, τουλάχιστον, την ανοχή - αν όχι και τη βοήθεια - των κυβερνώντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των μαζικών φορέων και των κατοίκων της Λάρισας, η κυβέρνηση, με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργών ΠΕΧΕΔΕ και Ανάπτυξης, έδωσε άδεια στην «TERRA AE» να χρησιμοποιεί για άλλα πέντε χρόνια το δηλητηριώδες πετ - κοκ, ενώ ο Γ. Σουφλιάς, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, δήλωσε πως «δε βλέπει ρύπανση στον Πηνειό»!

Ανάλογη αδιαφορία, που φτάνει στα όρια της πρόκλησης, επιδεικνύουν και οι «αυτοδιοικητικές αρχές» - νομαρχίες και δήμοι - που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο δεν μπαίνουν μπροστά στον αγώνα των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και δεν παίρνουν μέτρα ελέγχου και τιμωρίας των ρυπογόνων βιομηχανιών, αλλά προσπαθούν να κρύψουν, ή να υποβαθμίσουν την οξύτητα του προβλήματος. Οι «τοπικοί άρχοντες», κινούμενοι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, στηρίζουν, άνευ όρων, την «επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα» που προωθεί μια «ανάπτυξη» σε βάρος του περιβάλλοντος. Δε μένει, λοιπόν, παρά η αγωνιστική ενεργοποίηση των Θεσσαλών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που απειλεί, πλέον, την ίδια τη ζωή τους...


Παύλος ΡιΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ολοκληρωμένες δουλιές...

Τους τελευταίους μήνες αποχωρούν κατά δεκάδες οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της κατάπτυστης συμφωνίας που έγινε ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΒΦΛ και Σωματείο με τη στήριξη των συμβιβασμένων διοικήσεων ΓΣΕΕ και ΕΚΘ, για να κλείσει το εργοστάσιο. Ως αντάλλαγμα συμφωνήθηκε να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους που μένουν άνεργοι. Εφτασε η ώρα να αποχωρήσει από τη δουλιά και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Γ. Μιχαηλίδης. Ετσι, προχτές, το ΔΣ του Σωματείου συνεδρίασε για την ανασύνθεσή του, αφού εκτός από τον πρόεδρο αποχωρεί και ο Γραμματέας του Σωματείου. Για τον δεύτερο προέκυψε αντικατάσταση, όχι όμως και για τον πρόεδρο. Κι αυτό γιατί η πρασινογάλαζη πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε - απείχε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ - πως είναι αναγκαίο να παραμείνει ο Γ. Μιχαηλίδης στη θέση του προέδρου για ακόμη 6 μήνες, ώστε να ολοκληρώσει το έργο του, να βάλει, δηλαδή, και το λουκέτο στην πύλη του εργοστασίου! Ολοκληρωμένες δουλιές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ