ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενδείξεις επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας

Ανησυχία για τον αντίκτυπο του ρωσικού εμπάργκο στις καπιταλιστικές οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ, που αγκομαχούν ούτως ή άλλως μην έχοντας ξεπεράσει την κρίση, επικρατεί και ενισχύεται από τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», κάθετη πτώση 68% κατέγραψε ο γερμανικός δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW, καθώς βρέθηκε σε χαμηλά περίπου 18 μηνών τον Αύγουστο, οπότε και έπεσε στις 8,6 μονάδες από 27,1 τον Ιούλη (μακροχρόνιος μέσος όρος οι 24,6 μονάδες), παρά τις προβλέψεις για υποχώρησή του στις 18,2 μονάδες. Ταυτόχρονα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 44,3 μονάδες τον Αύγουστο, από 61,8 τον Ιούλη.

Η κατακόρυφη πτώση του ZEW (δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών επενδυτών) είναι η όγδοη κατά σειρά φέτος και η ισχυρότερη από τον Ιούνη του 2012.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό οφείλεται στις γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και τις εκατέρωθεν κυρώσεις. Το ρωσικό εμπάργκο σε προϊόντα από κράτη - μέλη της ΕΕ φέρεται να έπληξε τις γερμανικές εξαγωγές, εξάλλου η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην ΕΕ, και εκτιμάται ότι θα παγώσει την ασθενική ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών τους.

Και τα στοιχεία όμως για τη βιομηχανική παραγωγή και τις παραγγελίες υποδηλώνουν κάμψη της επενδυτικής δραστηριότητας των γερμανικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το Γενάρη ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ήταν στο 4,1 σε σχέση με το Γενάρη του 2013, το Φλεβάρη έπεσε στο 3,4, το Μάρτη στο 1,7, τον Απρίλη στο 1,3, το Μάη στο 1,4 και τον Ιούνη στο -0,4! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ευρωζώνη η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιούνη 2013, έναντι ρυθμών οριακής ανάκαμψης που καταγράφονταν τους προηγούμενους μήνες του 2014 (Γενάρης 1,8%, Φλεβάρης 1,9%, Μάρτης 0,3%, Απρίλης 1,8%, Μάης 0,6%). Στη Γαλλία εμφανίζεται στασιμότητα και στην Ιταλία ανάκαμψη 0,4% τον Ιούνη, ενώ ρυθμός βύθισης 6,9% καταγράφηκε στην Ελλάδα. Κόπωση της παραγωγής, με ρυθμό ενίσχυσης 0,7%, εμφανίζει η συνολική βιομηχανική παραγωγή στα 28 κράτη της ΕΕ.

Αλλοι αναλυτές ερμηνεύουν τα στοιχεία αυτά σαν ενδείξεις που μαρτυρούν εξασθένηση της ανάπτυξης το 2014 και στη Γερμανία.

Σήμερα, αναμένεται και η πρώτη επίσημη εκτίμηση για μηδενική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έπειτα από μια αύξηση της τάξης του 0,8% το πρώτο τρίμηνο. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης ήταν το πρώτο τρίμηνο 0,2% και εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει σε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έκανε λόγο για ενδεχόμενη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, επικαλούμενο την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή η οποία φρενάρει την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών εν μέσω μιας «πολύ διστακτικής» ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ. Στη μηνιαία του έκθεση για τον Αύγουστο αναφέρει ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει πλήξει το επενδυτικό κλίμα και έχει μειώσει τις παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά καθώς και την παραγωγή αλλά και τις πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο.

«Η αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή ζυγίζει βαρύτερα από τις άμεσες συνέπειες των κυρώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στη γερμανική οικονομία, που χαρακτηρίζεται «ατμομηχανή» της ΕΕ, ανησυχεί για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε καπιταλιστικές οικονομίες που επλήγησαν βαριά από την κρίση. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα, σε μία απ' τις πολλές συνεντεύξεις που παραχώρησε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο. Στην ερώτηση αν διατρέχει κίνδυνο η οικονομία της Ελλάδας απάντησε: «Κοιτάξτε, μακροοικονομικά όσον αφορά την ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις του εμπάργκο, της απαγόρευσης εν πάση περιπτώσει της εισαγωγής φρούτων και άλλων προϊόντων, έχει πολύ μικρή σημασία (...) Αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα διότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία είναι πολλαπλάσιες. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι και στην Ευρώπη. Και αν η Ευρώπη, αν η Γερμανία αύριο δεν έχει ανάπτυξη λόγω της κρίσης, τις συνέπειες θα τις υποστούμε και εμείς (...) Ο κ. Ντράγκι, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε αυτό τον κίνδυνο και βεβαίως όλοι νομίζω οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν στο μυαλό τους αυτό τον κίνδυνο».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Με πλεονάσματα η αντιλαϊκή πολιτική

Την ανοδική πορεία συνεχίζουν στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη του 2014 τα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια εξέλιξη που αντανακλά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής πρώτα και κύρια εξαιτίας της διάλυσης της γκάμας των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσια από το στόχο (800 εκατ.) του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το γεγονός αυτό αποτελεί «ατού» της κυβέρνησης στα επικείμενα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την επόμενη περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δόσεων για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», όπως επίσης και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η τόνωση της μάζας των φορολογικών εσόδων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο 7μηνο του 2014 τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με το 2013, εξαιτίας της υποχώρησης των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, οι οποίες απογειώνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (7μηνο 2014):

-- Το σύνολο των δαπανών (τακτικός προϋπολογισμός) υποχώρησε σε 31,3 δισ. ευρώ, από 32,7 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 23,6 δισ. ευρώ (από 25,1 δισ. ευρώ), με νέα μείωση ύψους 1,5 δισ. ή 6%. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 4 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ. πέρσι).

-- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (πριν τις επιστροφές φόρου) φτάνουν στα 26,2 δισ. ευρώ (από 26,8 δισ.).

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 1,3 δισ. ευρώ (έναντι ελλείμματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2013). Για το 2013, διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, το 2015 στο 3% και το 2016 στο 4,5%.

Εκταμίευση δόσης και μέτρων

Εγκρίθηκε και τυπικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα συνεδρίασε χτες και η ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group). Η συνεργασία και τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα θα έχουν συνέχεια από τις 3 του Σεπτέμβρη στο Παρίσι, ενώ στο επίκεντρο της νέας «αξιολόγησης» θα βρεθούν τα αντιλαϊκά μέτρα «διαρθρωτικού χαρακτήρα» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Στα σκαριά η νομοθετική ρύθμιση

Οι τρόποι «διαχείρισης» των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη στο αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανόν πριν από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ωστόσο οι τελικές ρυθμίσεις βρίσκονται ακόμη στα παζάρια με την τρόικα. Η θέση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης συνοψίζεται στην ανάγκη «αφ' ενός μεν να στηρίζονται οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και να μην επιτρέπεται σε επιχειρήσεις κενές περιεχομένου να εγκλωβίζουν παραγωγικές δυνάμεις».

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Υποχώρηση 0,2% στο Β' τρίμηνο

Ρυθμοί αποκλιμάκωσης στην πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ στην Ελλάδα καταγράφονται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ). Στο Β' τρίμηνο του 2014 η υποχώρηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 0,2% έναντι ρυθμού υποχώρησης 1,1% στο Α' τρίμηνο του έτους. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της προηγούμενης εξαετίας, η βύθιση του ΑΕΠ έφτασε σωρευτικά στο 23% με τους εξής ρυθμούς 2008 - 0,2%, 2009 - 3,2%, 2010 - 3,5%, 2011 - 7%, 2012 - 7%, 2013 - 3,9%. Σύμφωνα με τις τελευταίες «εαρινές προβλέψεις» από την Κομισιόν, για το 12μηνο του 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει οριακή ανάκαμψη μόλις 0,6%, η οποία θα αρχίσει να εκδηλώνεται από τα επόμενα τρίμηνα.

Είναι απόλυτα φανερό ότι η αποκατάσταση του ΑΕΠ στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης θα γίνει σε ορίζοντα δεκαετιών, ενώ σε κάθε περίπτωση θα απαιτεί διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ