Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Με πλεονάσματα η αντιλαϊκή πολιτική

Την ανοδική πορεία συνεχίζουν στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη του 2014 τα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια εξέλιξη που αντανακλά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής πρώτα και κύρια εξαιτίας της διάλυσης της γκάμας των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσια από το στόχο (800 εκατ.) του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το γεγονός αυτό αποτελεί «ατού» της κυβέρνησης στα επικείμενα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την επόμενη περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δόσεων για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», όπως επίσης και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η τόνωση της μάζας των φορολογικών εσόδων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο 7μηνο του 2014 τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με το 2013, εξαιτίας της υποχώρησης των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, οι οποίες απογειώνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (7μηνο 2014):

-- Το σύνολο των δαπανών (τακτικός προϋπολογισμός) υποχώρησε σε 31,3 δισ. ευρώ, από 32,7 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 23,6 δισ. ευρώ (από 25,1 δισ. ευρώ), με νέα μείωση ύψους 1,5 δισ. ή 6%. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 4 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ. πέρσι).

-- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (πριν τις επιστροφές φόρου) φτάνουν στα 26,2 δισ. ευρώ (από 26,8 δισ.).

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 1,3 δισ. ευρώ (έναντι ελλείμματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2013). Για το 2013, διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, το 2015 στο 3% και το 2016 στο 4,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ