ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ «ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ»
Ψάχνουν κοινοβουλευτική ενίσχυση για την αντιλαϊκή πολιτική

Τη διαμόρφωση όρων για την κοινοβουλευτική ενίσχυση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής, φαίνεται να εξετάζουν τα επιτελεία της άρχουσας τάξης. Στη βάση αυτή, στελέχη των κυβερνητικών εταίρων ρίχνουν στο τραπέζι προτάσεις για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ταυτόχρονα επανέρχονται σενάρια για τη συγκρότηση «νέας» κυβέρνησης από το υπάρχον Κοινοβούλιο, χωρίς προσφυγή στις κάλπες.

Την πρότασή της για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση επανέλαβε χτες μιλώντας στο ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι αυτή απευθυνόταν στον Αντ. Σαμαρά:«Δεν περίμενα η ΔΗΜΑΡ να πει αμέσως το ναι. Η πρόταση μου απευθύνεται στον πρωθυπουργό της χώρας, εκείνος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία». Εξηγώντας ουσιαστικά το λόγο, σημείωσε ότι «οι 153 κυβερνητικοί βουλευτές είναι μικρή πλειοψηφία μπροστά στο μέγεθος προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα». Η ίδια έσπευσε να καλέσει τον πρωθυπουργό να αναλάβει σχετική «πολιτική πρωτοβουλία» για την επανένταξη της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, σημειώνοντας ότι «αφού οι στόχοι είναι κοινοί, να βρούμε κοινό τόπο και να πάμε μαζί μέχρι τις εκλογές του 2016».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος, ο οποίος ανέφερε: «Η χώρα έχει ακόμα πολύ δύσκολο δρόμο. Και γι' αυτό είναι αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Στην παρούσα συγκυρία πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Την επάνοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση έχουν προτείνει και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν απορρίπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αποδεχτεί την υπογραφή νέας προγραμματικής συμφωνίας. «Δεν έδιωξε κανείς τη ΔΗΜΑΡ, μόνη της έφυγε», ήταν το χτεσινό σχόλιο του κυβερνητικού εκπρόσωπου Σ. Κεδίκογλου, το οποίο ουσιαστικά αφήνει «ανοιχτή πόρτα».

ΔΗΜΑΡ: Επισήμως άρνηση, στην πράξη προθυμία

Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται επισήμως να απορρίπτει προς το παρόν το ενδεχόμενο επιστροφής στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο κορυφαία στελέχη της, φροντίζουν με δηλώσεις τους να διατηρούν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο.

Ο Φ. Κουβέλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καβάλα, απέκλεισε ενδεχόμενη επιστροφή του κόμματός του στην κυβέρνηση «υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες». Οπως είπε, η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση ήταν «αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαφωνιών» και πρόσθεσε: «Δεν εξασφαλιζόταν ο κοινός συνεργατικός κυβερνητικός τόπος και η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ στηριζόταν και είχε συγκροτηθεί από τρεις πολιτικές δυνάμεις. Με δεδομένη την ασκηθείσα πολιτική, με δεδομένη τη διαφωνία μας προς εκείνη την πολιτική, αλλά και την πολιτική που σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με μια νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ακούστηκε».

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι η απόφαση της ΔΗΜΑΡ για συμμετοχή στην κυβέρνηση τον Ιούνη του 2012, έγινε για «να εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική σταθερότητα, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και το ευρώ και να μη οδηγηθεί σε τυπική χρεοκοπία, διότι η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει». Στελέχη της ΔΗΜΑΡ, σημειώνουν ότι οι συγκεκριμένοι λόγοι «υπάρχουν και σήμερα» και τονίζουν ότι στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι «η πολιτική σταθερότητα», ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρός της, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει «άλλη κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «δε χρειάζονται να γίνουν εκλογές, μπορούμε να βρούμε λύση με άλλο τρόπο».

Υπέρ της πρότασης της Ντ. Μπακογιάννη, εμφανίστηκαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός. Οι δύο βουλευτές σημείωσαν ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει «ισχυρότερη κυβερνητική πλειοψηφία» και τόνισαν ότι ανάλογες προτάσεις έχουν κάνει και οι ίδιοι πρόσφατα. Μάλιστα, ο Γρ. Ψαριανός, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης, σε συνέντευξή του την Κυριακή, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, σημείωνε: «Δεδομένης της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά και των τρόπων και των μεθόδων με την οποία η πολιτική υλοποιείται, το βρίσκω απίθανο. [...] Ισχυρίζομαι ότι μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας και αναγκαίων δεσμεύσεων, στο φως και της πρόσφατης εμπειρίας. Το πρωτεύον είναι η συμφωνία στις πολιτικές. Σε μια τέτοια προοπτική η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη -το έχει αποδείξει- να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν».

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Αν. Παπαδόπουλος, με συνέντευξή του την Κυριακή στον «Ελεύθερο Τύπο», έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης μιας νέας κυβέρνησης στη Βουλή, από τη σημερινή σύνθεσή της, που θα επιτρέψει την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ.

ΤΑΞΙΔΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στρατηγική επιλογή η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να ενισχύσει τη θέση της μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, πρόβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του και των ομιλιών του σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σε ένα ακόμα από τα ιδιαίτερα συχνά τον τελευταίο καιρό «πήγαινε-έλα» κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ.

Μιλώντας προχτές σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου «Tufts» της Βοστόνης, για το «Νέο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας, σε μία άκρως ασταθή περιοχή» και πρόταξε τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά και με όλα τα μέσα στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, πρόβαλε τη θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου και παραγωγού ενέργειας, αλλά και πύλης εισόδου για τη διακίνηση των εμπορευμάτων των μονοπωλιακών ομίλων.

Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι «ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στηρίζεται σε έξι άξονες»:

-- «Στην ανάκαμψη της οικονομίας μας και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη».

-- «Στο ρόλο που παίζει το εθνικό αμυντικό μας σύστημα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας σε μία περιοχή ζωτικής σημασίας για τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια». Προανήγγειλε, ουσιαστικά, τη συμμετοχή και εμπλοκή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και υποδομών σε μελλοντικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.

-- «Στη στρατηγική σημασία των ελληνικών λιμανιών ως εμπορικών πυλών που συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία». Η προβολή της θέσης των υποδομών της χώρας, όπως τα λιμάνια, συνδέεται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για την προσέλκυση κεφαλαίων που επιζητά η ντόπια πλουτοκρατία.

-- «Στη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως μοχλού και μελλοντικού παραγωγού ενεργειακών πόρων». Η συγκεκριμένη θέση αποτελεί ανοιχτό προσκλητήριο στα μονοπώλια ενέργειας για τη συνεκμετάλλευση, σε σύμπραξη με τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, των ενεργειακών πηγών της χώρας.

-- «Στη συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Επί της ουσίας διαφήμισε το ρόλο που μπορεί να παίξει η αστική τάξη της Ελλάδας στα Βαλκάνια - μέσω και της οικονομικής διείσδυσής της - στα σχέδια ενίσχυσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

-- «Στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως φρουρού των αξιών της Δύσης σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από διαμάχες και συγκρούσεις», εννοώντας δηλαδή τη βούληση της κυβέρνησης να συμβάλλει στην επιβολή των «δογμάτων» των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ.

«Ενισχυμένες» οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο Δ. Αβραμόπουλος στην ομιλία τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ«ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα», με αφορμή, όπως σημείωσε, «την κρίση στην Ευρωζώνη και την περιφερειακή αστάθεια με επίκεντρο τον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε ειδικότερα στο «άλλο μείγμα» διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «οι δύο χώρες μας συμφωνούν ότι η μονόπλευρη λιτότητα είναι επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και πρόοδο», και πρόσθεσε: «Οι χώρες μας συμφωνούν ότι η Ευρώπη και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα χρειάζονται μία στρατηγική που θα οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και στο φόντο των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος», σχολίασε ότι «η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού δεν θίγει τόσο την Κύπρο και την Ελλάδα, όσο τη διεθνή έννομη τάξη», και πρόσθεσε: «Το Κυπριακό είναι το κλειδί για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και, βέβαια, για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Εξαφάνισαν τους πρόσφυγες

Εξαφανίστηκαν 150 πρόσφυγες από τη Συρία, που σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την περασμένη Τρίτη κρατούνταν από την Αστυνομία σε περιοχή του βόρειου Εβρου. Οι πληροφορίες ανέφεραν την ύπαρξη 70-80 ατόμων στον περίβολο του ναού του χωριού Πραγγί, κοντά στην Ορεστιάδα, καθώς και άλλων 80-90 ατόμων σε κοντινό δάσος. Μετά από επικοινωνία που είχε η Υπατη Αρμοστεία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία, κλιμάκιό της πήγε στο Πραγγί το βράδυ της Τρίτης. Κάτοικοι του χωριού ανέφεραν στα μέλη της πως είδαν μια ομάδα αλλοδαπών, που βρισκόταν νωρίτερα στο ναό του χωριού, να μεταφέρεται προς άγνωστη κατεύθυνση με οχήματα της Αστυνομίας. Παρά τις επανειλημμένες επαφές της ΥΑ με τις αστυνομικές αρχές σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, δεν έγινε δυνατό να εντοπιστούν οι πρόσφυγες, γεγονός που εντείνει τις φήμες ότι διώχτηκαν από τη χώρα χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ