Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στρατηγική επιλογή η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να ενισχύσει τη θέση της μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, πρόβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του και των ομιλιών του σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σε ένα ακόμα από τα ιδιαίτερα συχνά τον τελευταίο καιρό «πήγαινε-έλα» κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ.

Μιλώντας προχτές σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου «Tufts» της Βοστόνης, για το «Νέο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας, σε μία άκρως ασταθή περιοχή» και πρόταξε τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά και με όλα τα μέσα στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, πρόβαλε τη θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου και παραγωγού ενέργειας, αλλά και πύλης εισόδου για τη διακίνηση των εμπορευμάτων των μονοπωλιακών ομίλων.

Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι «ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στηρίζεται σε έξι άξονες»:

-- «Στην ανάκαμψη της οικονομίας μας και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη».

-- «Στο ρόλο που παίζει το εθνικό αμυντικό μας σύστημα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας σε μία περιοχή ζωτικής σημασίας για τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια». Προανήγγειλε, ουσιαστικά, τη συμμετοχή και εμπλοκή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και υποδομών σε μελλοντικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.

-- «Στη στρατηγική σημασία των ελληνικών λιμανιών ως εμπορικών πυλών που συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία». Η προβολή της θέσης των υποδομών της χώρας, όπως τα λιμάνια, συνδέεται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για την προσέλκυση κεφαλαίων που επιζητά η ντόπια πλουτοκρατία.

-- «Στη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως μοχλού και μελλοντικού παραγωγού ενεργειακών πόρων». Η συγκεκριμένη θέση αποτελεί ανοιχτό προσκλητήριο στα μονοπώλια ενέργειας για τη συνεκμετάλλευση, σε σύμπραξη με τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, των ενεργειακών πηγών της χώρας.

-- «Στη συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Επί της ουσίας διαφήμισε το ρόλο που μπορεί να παίξει η αστική τάξη της Ελλάδας στα Βαλκάνια - μέσω και της οικονομικής διείσδυσής της - στα σχέδια ενίσχυσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

-- «Στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως φρουρού των αξιών της Δύσης σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από διαμάχες και συγκρούσεις», εννοώντας δηλαδή τη βούληση της κυβέρνησης να συμβάλλει στην επιβολή των «δογμάτων» των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ.

«Ενισχυμένες» οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο Δ. Αβραμόπουλος στην ομιλία τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ«ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα», με αφορμή, όπως σημείωσε, «την κρίση στην Ευρωζώνη και την περιφερειακή αστάθεια με επίκεντρο τον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε ειδικότερα στο «άλλο μείγμα» διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «οι δύο χώρες μας συμφωνούν ότι η μονόπλευρη λιτότητα είναι επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και πρόοδο», και πρόσθεσε: «Οι χώρες μας συμφωνούν ότι η Ευρώπη και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα χρειάζονται μία στρατηγική που θα οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και στο φόντο των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος», σχολίασε ότι «η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού δεν θίγει τόσο την Κύπρο και την Ελλάδα, όσο τη διεθνή έννομη τάξη», και πρόσθεσε: «Το Κυπριακό είναι το κλειδί για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και, βέβαια, για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ