ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Διαβουλεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
ΣΚΟΠΙΑ.--

Ανεβαίνει στα Σκόπια ο πυρετός διαπραγματεύσεων και ενδοαστικών ζυμώσεων με στόχο την έγκριση συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται στην ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί μέρος του σχεδίου ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ περί «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» ώστε να ανασχεθεί η επιρροή τη Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών στα Βαλκάνια. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στο Κοινοβούλιο η πρώτη ψηφοφορία επί των προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών.

Χτες, κατά την έναρξη συζήτησης στο Κοινοβούλιο, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ζήτησε «ψήφο κατά συνείδηση» σε μία προσπάθεια να πετύχει την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Κάλεσε τους βουλευτές να κοιτάξουν «το μέλλον και το μέλλον των παιδιών τους», που συνέδεσε με την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι εάν δεν ψηφιστούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει η συμφωνία τότε η «εναλλακτική θα είναι η απομόνωση της χώρας». Κλείνοντας το μάτι στους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, ο Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροπολογιών στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές υπό τον όρο ότι αυτές θα είναι «στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών». Αναφερόμενος στις συγκρούσεις του περασμένου Απρίλη στα Σκόπια ο Ζάεφ πρότεινε «συμφιλίωση» λέγοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή δίνει «ευκαιρία για αλληλοσυγχώρηση», λέγοντας ότι «ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Ο Ιλία Ντίμοφσκι, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, είπε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη, δεν νομιμοποιείται η σημερινή Βουλή να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος. Κατήγγειλε για πολλοστή φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Κατά τον κανονισμό της Βουλής των Σκοπίων, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα μέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

Πιέσεις μέσω συνεντεύξεων

Πάντως, το Σαββατοκύριακο αξιοποιήθηκε κάθε αφορμή για κλιμάκωση των πιέσεων στη Βουλή των Σκοπίων ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ, μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο», χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών την «καλύτερη» που θα μπορούσε να γίνει. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή «νέας πολιτικής και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων». Ανέφερε πως περιμένει από τους βουλευτές να σεβαστούν «τη βούληση τόσων πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα, όσο και του 80% των πολιτών που θέλουν την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκηρύξει εκλογές, εκτιμώντας ότι ήρθε η στιγμή να γίνουν τα Βαλκάνια «πηγή σταθερότητας» από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Υποστήριξε, τέλος, ότι σήμερα τα Σκόπια δεν έχουν ανοιχτά ζητήματα με καμία γειτονική χώρα γιατί «σεβόμαστε όλους μας τους γείτονες και οικοδομούμε τη φιλία μας επενδύοντας στην ανάπτυξη της συνεργασίας και του εμπορίου». Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο περί αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, ο Ζάεφ προτίμησε να ρίξει το βάρος στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας πως τα Βαλκάνια «δεν χρειάζονται νέες διαμάχες». Πρόσθεσε πως η χώρα του υποστηρίζει μία «θετική λύση για το Κόσσοβο» που θα συμβάλει στην «ευημερία των Σέρβων, των Αλβανών και όλων των άλλων πολιτών» που ζουν στο προτεκτοράτο. Ερωτηθείς για το ρόλο της Ρωσίας στο δημοψήφισμα τόνισε πως η χώρα του καλλιεργεί «παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας». «Ποσοστό άνω του 80% των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτοί είναι οι στρατηγικοί μας στόχοι, το δικαίωμά μας και η ευθύνη μας, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», κατέληξε.

Συνέντευξη το ίδιο διάστημα έδωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι. Υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δίνει μία «μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ενώ συνεχάρη τους πρωθυπουργούς ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, και Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, επειδή «έδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτήν την ιστορική συμφωνία». Χαρακτήρισε, τέλος, τα Δυτικά Βαλκάνια «καρδιά της Ευρώπης», λέγοντας πως ως εκ τούτου «είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι». Οταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες διαβουλεύσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και τα σενάρια ανταλλαγής εδαφών που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ΠΓΔΜ, η Μογκερίνι απάντησε ότι μία συμφωνία ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα θα ωφελούσε «όλη την περιοχή».

Χτες, δήλωση για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ έκανε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών» και ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με την ατζέντα ανοιγμένη σε όλα τα μέτωπα

Με την ατζέντα ανοιγμένη σε όλα τα μέτωπα και τις αγορές όπου θέλουν να πατήσουν ακόμα πιο γερά το πόδι τους οι ευρωενωσιακοί όμιλοι, συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Δουλεύοντας πάνω στα ιμπεριαλιστικά προσχήματα σε μια σειρά από ζώνες του πλανήτη, το Συμβούλιο ενέκρινε νέο καθεστώς περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της χρήσης και της διάδοσης των χημικών όπλων. Η ΕΕ θα μπορεί πλέον να επιβάλλει κυρώσεις «σε πρόσωπα και οντότητες που ενέχονται στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε, ανεξαρτήτως εθνικότητας και τόπου», μεταξύ άλλων και «σε όσους τους παρέχουν οικονομική, τεχνική και υλική στήριξη, σε όσους τους βοηθούν ή τους παροτρύνουν, καθώς και σε όσους συνδέονται με τα πρόσωπα και τις οντότητες αυτές».

Οι υπουργοί συζήτησαν ακόμη το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με ανησυχίες για αστάθεια και φιλορωσική στροφή της. Στα σχετικά Συμπεράσματα το Συμβούλιο «επαναλαμβάνει την ξεκάθαρη δέσμευσή του για την προοπτική της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ως ενιαίας, ενωμένης και κυρίαρχης χώρας» και «υπενθυμίζει» ότι «αναμένει από τις αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να δώσουν προτεραιότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να προχωρήσουν στην πορεία προς την ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη παρουσία της επιχείρησης Althea», στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη χώρα.

Συζήτηση έγινε και για την προσφάτως ανακοινωθείσα στρατηγική της ΕΕ για τη σύνδεση της Ευρώπης και της Ασίας, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής Ασίας - Ευρώπης (ASEM) στις 18 - 19/10. Στα Συμπεράσματα «το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η ΕΕ θα προωθήσει μια βιώσιμη, συνεκτική και βασιζόμενη σε κανόνες προσέγγιση και θα προωθήσει τις επενδύσεις και το εμπόριο».

Οι υπουργοί ασχολήθηκαν, εξάλλου, και με τη Λιβύη (τόνισαν την ανάγκη για «ομαλές πολιτικές» εξελίξεις, εκλογές και «σταθερότητα»), όπως και με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου η ΕΕ έχει αναπτύξει και στρατιωτική αποστολή, την EUTM RCA, αποφασίζοντας στο πλαίσιο της αποστολής να εντάξουν και έναν «πολιτικοστρατιωτικό πυλώνα», που θα προμηθεύει με «στρατηγικές συμβουλές» για την περιοχή.

Τέλος, ασχολήθηκαν με τη Βενεζουέλα, αναζητώντας τρόπους για «την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας» στη χώρα, μεταξύ άλλων, «μαζί με περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες». Εκ μέρους της κυβέρνησης ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, συντασσόμενος με την αντιδραστική γραμμή της ΕΕ, ζήτησε «να βρούμε τρόπους και διαδικασίες με τις οποίες θα ξαναμπούμε σε μια δυνατότητα να λειτουργήσει η δημοκρατία και να οδηγηθεί σε δημοκρατικές εκλογές αυτή η χώρα».

Αργότερα χτες το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ), οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους από τις έξι χώρες της ΑΕΣ (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία).

Συστράτευση με το ΚΚΕ

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προσπαθούν να επεκτείνουν τις βάσεις τους ακόμη περισσότερο εις βάρος των λαών. Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας μας παρέδωσαν το λαό ως τροφή στους ιμπεριαλιστές. Η παρούσα κυβέρνηση δίνει ακόμη περισσότερη «γην και ύδωρ» στο αδηφάγο τέρας του ΝΑΤΟ, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διατηρηθεί για λίγο ακόμη καιρό στην καρέκλα που της έχουν προσφέρει.

Αδιαφορεί για τα συμφέροντα του λαού, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας που καταπατούνται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Σαν να μη φτάνουν όσα έχουν ήδη δώσει, προσφέρουν επιπλέον βάσεις και ευκολίες στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που αλέθουν λαούς, διαλύουν τις παραδόσεις τους, καταβροχθίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους, πουλάνε αντί πινακίου φακής τις ζωές μας, με αντίτιμο τη δική τους καπιταλιστική ευημερία.

Είναι πλέον καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καπιταλισμός φέρνει εξαθλίωση και θάνατο για τους λαούς και ευημερία για την άρχουσα τάξη. Δεν πρέπει να γίνουμε η τροφή που θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο τα ιμπεριαλιστικά και καπιταλιστικά τους σχέδια.

Κύριοι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των λοιπών κομμάτων, οι οποίοι φοράτε παρωπίδες και προσποιείστε ότι δεν βλέπετε τι γίνεται, δεν θέλουμε άλλες βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας. Δεν θέλουμε την υποτιθέμενη προστασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έναντι φανταστικών απειλών που εσείς οι ίδιοι μαζί με τους ιμπεριαλιστές δημιουργείτε.

Εμείς οι απόστρατοι που οι απόψεις μας δεν συνέπιπταν σε όλα με το ΚΚΕ, ήρθε η ώρα για μαζική και δυναμική συ-στράτευση με αυτό. Για να περισώσουμε ό,τι μας έχει απομείνει και για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε όλα όσα αυτοί γκρέμισαν. Ηρθε η ώρα να ξαναγίνουμε άνθρωποι. Δεν σηκώνουμε ΝΑΤΟική σημαία ούτε παραχωρούμε «γη και νερό» στους φονιάδες των λαών.

ΟΧΙ σε νέες βάσεις και διευκολύνσεις προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να φύγουν και οι ήδη υπάρχουσες.


Χρήστος ΣΑΛΤΑΠΙΔΑΣ
Πλοίαρχος ΠΝ ε.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ