ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέες ετοιμασίες, σχέδια και κονδύλια για «μακρύ πόλεμο»

«Παρέχουμε άνευ προηγουμένου βοήθεια στην Ουκρανία και αυτό έκανε τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», λένε οι ΝΑΤΟικοί

Με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τις ετοιμότητες, αναπτύσσοντας ικανότητες και διασυνδέοντας τα εθνικά σχέδια με τον κεντρικό σχεδιασμό της λυκοσυμμαχίας, άρχισε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) της, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Καθώς μάλιστα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μαίνεται, οι αρχηγοί θα συζητήσουν εκτενώς τη «στρατιωτική κατάσταση εντός και γύρω από την Ουκρανία», έχοντας δεδομένο ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία θα κλιμακωθεί και παραπέρα, ετοιμάζοντας γι' αυτό πρόσθετη στήριξη προς την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΣΕ του ΝΑΤΟ, Ολλανδός ναύαρχος Ρ. Μπάουερ, τόνισε ανοίγοντας τη Σύνοδο ότι «βλέπουμε την αυγή μιας νέας εποχής συλλογικής άμυνας. Ωστόσο, είναι μια εποχή για την οποία το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο. Εχουμε δείξει στον κόσμο ότι είμαστε σε θέση να κλιμακώνουμε γρήγορα την παρουσία μας όποτε και όπου χρειαστεί», ενώ επανέφερε και τα περί «συμμαχικού εδάφους» που ανοίγουν πολύ επικίνδυνους δρόμους (και) στα Ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα, έθεσε ως πρόταγμα στους αρχηγούς «να είμαστε πάντα έτοιμοι να περιμένουμε το απροσδόκητο. Θέλω να σημειώσω ότι αυτό απαιτεί μια ανθεκτικότητα που είναι πολύ ευρύτερη και βαθύτερη από τον στρατό μόνο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδείξει ότι η υπεράσπιση του έθνους σας είναι μια ευθύνη που δεν βαρύνει μόνο αυτούς που φορούν στολή (...) Η αποτροπή και η άμυνα απαιτούν συμμετοχή από όλα τα μέρη των κοινωνιών μας», πρόσθεσε, ζητώντας απόλυτη στοίχιση και υπακοή των λαών στα προτάγματα του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, και εν αναμονή νέων αποφάσεων για παραπέρα αποστολή οπλισμού στην κυβέρνηση Ζελένσκι, διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ, Mircea Geoana, υπογράμμισε: «Παρέχουμε άνευ προηγουμένου βοήθεια για να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Και αυτό έκανε τη διαφορά στο πεδίο της μάχης. Αυτή η υποστήριξη είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ουκρανίας».

Παράλληλα προειδοποίησε ότι «η υποτίμηση της Ρωσίας είναι επικίνδυνη. Ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο (...) Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρόχρονη διαδικασία. Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Και πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Εξάλλου, μη χάνοντας τη μεγάλη εικόνα, την κόντρα και με την Κίνα, υπογράμμισε: «Ταυτόχρονα, πρέπει να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες μας στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης πέρυσι. Και να ενισχύσουμε τις άμυνές μας για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή, από οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Αναγνωρίζοντας, δε, ότι σημειώνεται «πρόοδος» στην «ταχεία αναβάθμιση» των 8 Ομάδων Μάχης που έχουν απλώσει στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία (η Ελλάδα συμμετέχει με δυνάμεις στο Battlegroup που αναπτύχθηκε στη Βουλγαρία) ώστε να φτάσουν σε μέγεθος ταξιαρχίας, επισήμανε ότι όντως έχουν τεθεί περισσότερα στρατεύματα σε κατάσταση υψηλότερης ετοιμότητας, όπως και ότι προχωρούν τα νέα σχέδια για την ενίσχυση «θέσεων της Συμμαχίας σε όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις».

Ωστόσο έβαλε ως καθήκον στους αρχηγούς να διαβουλευτούν πάνω σε άλλα τρία σημεία, χαρακτηρίζοντάς τα «απαραίτητα» ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Συγκεκριμένα, ως πρώτο στόχο έθεσε τις ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, λέγοντας ότι «ο στόχος του 2% (σ.σ. από το ΑΕΠ κάθε χώρας να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες) που τέθηκε στην Ουαλία πριν από σχεδόν μια δεκαετία θεωρείται όλο και περισσότερο ως όροφος, όχι ως οροφή», ως δεύτερο στόχο «να ενισχύσουμε τη βιομηχανική μας ικανότητα για την κατασκευή όπλων και πυρομαχικών», ενώ ως τρίτο «να προετοιμαστούμε για πιθανούς μελλοντικούς πολέμους και να συνεχίσουμε να μετασχηματίζουμε το ΝΑΤΟ για την ψηφιακή εποχή», με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων όγκων δεδομένων.

Ακολούθησαν συνεδρίες με θεματικές όπως «παρατηρήσεις» από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η επιτάχυνση της εφαρμογής του NATO Warfighting Capstone Concept και της Warfare Development Agenda, κείμενα - πολεμικές κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ, με βάση και τις πολυεπίπεδες εξελίξεις στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Εγινε επίσης ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή από τη Συμμαχία της Αντίληψης για την Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου, η οποία «συνδέει στενά τα εθνικά σχέδια με τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ» προωθώντας αναδιαρθρώσεις στη Δομή Δυνάμεων και σε όλα τα επίπεδα που να «κουμπώνουν» πάνω στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Η μέρα έκλεισε χτες με συζήτηση πάνω στην υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάπτυξη ικανοτήτων, στα στρατιωτικά αποθέματα και την επιμελητεία.

Η σημερινή μέρα ξεκινά με συνάντηση των αρχηγών Αμυνας με τους «επιχειρησιακούς εταίρους» της KFOR - Αρμενία, Αυστρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Σουηδία, Ελβετία και Ουκρανία. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην επιτόπια κατάσταση, στο περιβάλλον ασφαλείας και στην αποστολή της KFOR.

Στη συνέχεια, η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ με τους «επιχειρησιακούς εταίρους» Σουηδία, Φινλανδία και Αυστραλία. Κατά το πρόγραμμα θα συζητήσουν «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της αποστολής να βοηθήσει το Ιράκ στην προώθηση μεγαλύτερης σταθερότητας, στην οικοδόμηση των θεσμών ασφάλειας και άμυνας και στην εξάλειψη της τρομοκρατίας».

Στην τελική συνεδρίαση η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», με συμμετοχή (μέσω βιντεοκλήσης) του Ουκρανού αρχηγού, στρατηγού Valerii Zaluzhnyi.


ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζαριού συνέχεια «σε πνεύμα στενής συμμαχίας και εταιρικής σχέσης»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποδέχτηκε χτες στην Ουάσιγκτον τον Τούρκο ομόλογό του

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, ενώ χτες ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε δεκτό τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια συνάντηση εφ' όλης της ύλης, τόσο για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, όσο και για όλες τις διεθνείς κρίσιμες εξελίξεις που βεβαιώνουν την όξυνση του ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας (αλλά και Κίνας).

Ο Ράιντερ, απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που θα έχει η τύχη της συμφωνίας για τα F-16 συνολικά στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, ξεκαθάρισε: «Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, πάντα λέγαμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και σύμμαχος. Επομένως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για να στηρίξουμε αυτή τη σχέση και να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη οι αμοιβαίες αμυντικές ανάγκες μας». Απαντώντας δε σε ερώτηση για τη σχέση ανάμεσα στην πώληση F-16 στην Τουρκία και το σχέδιο πώλησης F-35 στην Ελλάδα, ο Ράιντερ είπε ότι αυτά τα θέματα είναι ανεξάρτητα και ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σχέσεις και με τις δύο χώρες, παραπέμποντας έτσι και στα σχέδια «ΝΑΤΟικής συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας. Τέλος, σε ερώτηση για τις ενστάσεις που εξακολουθούν να εκφράζουν μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, ο Ράιντερ υπογράμμισε ξανά: «Και πάλι, οι ΗΠΑ και η Τουρκία μοιράζονται μια συμμαχία και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, κατά την έναρξη της συνάντησης Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου, αργά χτες βράδυ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθιξε το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «περιμένουμε την Ουάσιγκτον να εγκρίνει την πώλησή τους σε εμάς, καθώς αποτελεί ζήτημα τόσο της προστασίας της χώρας μας όσο και της προστασίας του ΝΑΤΟ, αποτελώντας κοινό στρατηγικό συμφέρον». Ενώ είπε πως «θα συζητήσουμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Καυκάσου. Ως σύμμαχοι, θα διατηρήσουμε ανοιχτή την επικοινωνία».

Ο δε Μπλίνκεν απάντησε ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν τη συμβολή της Τουρκίας στον διάδρομο των σιτηρών» και στις σχετικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, προσθέτοντας πως «θα επιλύσουμε τις διαφορές στις απόψεις μας, τηρώντας το πνεύμα της στενής συμμαχίας και εταιρικής σχέσης με την Τουρκία».

Σημειωτέον, εκτός από τον Μπλίνκεν, το πρόγραμμα επαφών του Τσαβούσογλου περιελάμβανε συνάντηση με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, με την οποία άλλωστε πέρυσι την άνοιξη εγκαινίασαν τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» ΗΠΑ - Τουρκίας, όπως και συζητήσεις με εκπροσώπους μιας σειράς «δεξαμενών σκέψης».

Από τη μεριά του, χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε για το θέμα των F-16 πως «παρακολουθούμε ότι το θέμα προχωρά θετικά (...) Η στενή μας συνεργασία με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ συνεχίζεται. Στην αντιπροσωπεία και τις διμερείς συναντήσεις, τους εκφράσαμε ότι αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». Τόνισε δε ότι «υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και τους ήραν. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε συναλλαγή με περιορισμούς».

Την ίδια στιγμή, δεν σταματούν προβληματισμοί, στο πλαίσιο και των σύνθετων παζαριών. Ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν δήλωσε ότι «οι επανειλημμένες επιθέσεις του (Ερντογάν) στους Σύρους Κούρδους συμμάχους μας και η συνεχιζόμενη φιλία προς τη Ρωσία - συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - παραμένουν σοβαρές αιτίες ανησυχίας (...) Οπως έχω ξαναπεί, για να παραλάβει η Τουρκία τα F-16, χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις ότι αυτές οι ανησυχίες θα αντιμετωπιστούν».

Πάντως, ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, μίλησε για την «άμεση και καλή επικοινωνία» που διατηρεί με τον «καλό μου φίλο (Τούρκο ΥΠΕΞ) Τσαβούσογλου», εκφράζοντας αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Συνέδεσε δε την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία και με την ένταξη της χώρας του στη λυκοσυμμαχία, εικάζοντας ότι ...«θα μπορούσε να βοηθήσει».

Στην Αθήνα, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, σε ερώτηση για τον κίνδυνο περαιτέρω όξυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας όξυνσης». Ωστόσο, δεδομένου ότι παράλληλα με την «άνευ προηγουμένου επιθετική ρητορική» απέναντι στην Ελλάδα, η Αγκυρα «προσπαθεί να ανοίξει πάλι τον δίαυλο με τις ΗΠΑ και να αποκτήσει πρόσβαση σε εξοπλιστικά προγράμματα όπως τα F-16», εκτίμησε ότι η πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, πιθανότατα «δεν θα εξελιχθεί σε μια πολιτική στρατιωτικής εμπλοκής με την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποβεί και γι' αυτόν, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και πολιτικά, μοιραία», αποσιωπώντας τις πολυεπίπεδες σχέσεις της τουρκικής αστικής τάξης με την Ουάσιγκτον και άλλα κέντρα, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως τάχα «ανάχωμα» στην τουρκική επιθετικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ