ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσήλωση στην «ανάγκη διαφύλαξης» των ευρωατλαντικών σχεδίων

Την αποφασιστικότητά της να στηρίξει μέχρι τέλους τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί αποτυπώνονται και στη συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε η κυβέρνηση με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητά της να στηρίξει μέχρι τέλους τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί αποτυπώνονται και στη συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε η κυβέρνηση με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.
Την αποφασιστικότητά της να στηρίξει μέχρι τέλους τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί αποτυπώνονται και στη συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε η κυβέρνηση με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζ. Ζάεφ, και τον «επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στη φίλη χώρα της ΠΓΔΜ. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών».

Χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «αντιφατικό», σημειώνοντας ότι «μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Ομως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό».

Παράλληλα, στη γνωστή γραμμή που βαφτίζει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τους οποίους προωθεί η συμφωνία, «παράγοντες ευημερίας και σταθερότητας», το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για εμπόδια που μπήκαν στη «νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας», τα οποία «εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλάει για «ακραίους επιθετικούς εθνικισμούς» και τονίζει ότι «οι ενστάσεις έναντι της "Συμφωνίας των Πρεσπών" αποδείχθηκαν αναληθείς και λανθασμένες». Καλεί, τέλος, σε «νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της "Συμφωνίας των Πρεσπών" να διαφυλαχθεί».

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, αναφέροντας - κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών - πως «το χτεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε με μεγάλη υπεροχή του "Ναι". Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών».

Μην μπορώντας ωστόσο να προσπεράσει το μεγάλο ποσοστό αποχής, ο Δ. Τζανακόπουλος έσπευσε να προσθέσει ότι «το λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ, και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κ. Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση θα τελεσφορήσει».

Με τη σειρά του πάντως τσουβάλιασε τις αντιδράσεις στη συμφωνία ως εθνικιστικές, κατηγορώντας όσους αντιτίθενται ότι υπονομεύουν «τις δυνατότητες για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των χωρών μας» και κατηγορώντας στο πλαίσιο αυτό τη ΝΔ ότι «ακολουθώντας τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της, πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι απέναντι εθνικιστές κατάφεραν να επιφέρουν μέσω της αποχής πλήγμα στη διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας», χρεώνοντας φόβο μπροστά στο πολιτικό κόστος να αναλάβει την ευθύνη για λύση του ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του Π. Καμμένου, που με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μίλησε το βράδυ της Κυριακής για ακύρωση της συμφωνίας (δηλώνοντας «Οταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή, βάσει του άρθρου 73, 74 του Συντάγματός τους, είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία...»), τον κάλυψε λέγοντας ότι καθώς είχε προβλέψει τη δυσκολία να περάσει η συμφωνία στο δημοψήφισμα «έχει το δικαίωμα να θεωρεί ότι είχε δίκιο στην πρόβλεψή του».

Επανέλαβε πάντως την προσήλωση της κυβέρνησης στην υποστήριξη «της ανάγκης να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών». «Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του κ. Ζάεφ, την ανάγκη για διαφύλαξη της δυναμικής της συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα δήλωσε ότι δεν είναι αυτό το σημαντικό αλλά η πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα, δηλαδή η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι αυτό το ζήτημα δεν θα δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή στην Ελλάδα, καθώς Τσίπρας - Καμμένος «είναι προσηλωμένοι στα βήματα που πρέπει να γίνουν στη μεταμνημονιακή Ελλάδα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, ενώ αντιθέτως υπάρχουν τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ανάγκη εδραίωσης της πολιτικής σταθερότητας.

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Σε «υψηλούς τόνους», αλλά χωρίς λέξη για την «ταμπακιέρα» της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μ. Σπυράκη, δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «απέδειξε ότι η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα», ενώ επανέλαβε πως η ΝΔ «δεν πρόκειται να κυρώσει αυτήν τη συμφωνία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, δήλωσε πως «μετά τον ελληνικό λαό, και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ».

Το Ποτάμι πάντως σε ανακοίνωσή του έσπευσε να δηλώσει τη «διαθεσιμότητά» του να βάλει πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Νέα παζάρια μετά τη μεγάλη αποχή και το 91,4% υπέρ του «Ναι»

Η αποχή έφτασε στο 63,09%, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των παζαριών αλλά και των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ προβληματισμένος μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Copyright 2018 The Associated

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ προβληματισμένος μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
ΣΚΟΠΙΑ.--

Σκληρά παζάρια, στο δεδομένο υπόβαθρο των οξυμένων ανταγωνισμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας, ξεκινούν από σήμερα στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Το δημοψήφισμα της Κυριακής με το ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης (της χώρας) στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;» δεν έδωσε την «καθαρή» πλειοψηφία συμμετοχής του εκλογικού σώματος στις κάλπες, την οποία επιθυμούσε η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που σχεδίαζε ότι ένα συντριπτικό αποτέλεσμα θα ανάγκαζε την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει, χωρίς άλλα προσχήματα, υπέρ της άμεσης προώθησης των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που εκπορεύονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία που κύριο στόχο έχει να επιταχύνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, στο πλαίσιο της «ευρωαντλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, όπου ρόλο σημαιοφόρου παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιδιώκοντας ανταλλάγματα για το ελληνικό κεφάλαιο.

Ωστόσο, η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες, που κυμάνθηκε στο 36,91%, παρά την «παρέλαση» σημαντικών Δυτικών αξιωματούχων, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ένα μέρος των πολιτών της γειτονικής χώρας βλέπει επιφυλακτικά ή και αρνητικά τις πιέσεις για ένταξη στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Οι αντιδράσεις στα Σκόπια

Το αποτέλεσμα αντανακλά βεβαίως κυρίως τις οξυμένες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη, καθώς επίσης και την παρέμβαση εθνικιστικών δυνάμεων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις πρώτες αντιδράσεις τόσο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, που επέλεξε να δει μόνο τις 630.000 ψήφους που πήρε το «Ναι» (σε ένα εκλογικό σώμα 1,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων), διαμηνύοντας για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητά της να προωθήσει την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, όσο και της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Ολιβερ Ντέρκοσκι, δήλωσε ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής «είναι καθαρό ότι δεν πάρθηκε απόφαση». Ωστόσο, ο Ζάεφ προσπάθησε να προσπεράσει τη χαμηλή συμμετοχή, δίνοντας περισσότερη σημασία στο μεγάλο ποσοστό υπέρ του «Ναι», που έφτασε το 91,46%. Υπέρ του «Οχι» ψήφισε μόλις το 5,66%, ενώ το 2,89% ψήφισε άκυρο.

Ετσι, την Κυριακή ο Ζάεφ, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα «επιτυχές», ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και δεσμεύθηκε ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Τη Δευτέρα είπε πως «τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε» αν θα γίνει συμφωνία με την αντιπολίτευση στη Βουλή για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές «ή θα περιμένουμε εξελίξεις». Πρόσθεσε πως υπάρχει δυνατότητα και για πρόωρες εκλογές, που τις προσδιόρισε για τα τέλη Νοέμβρη, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό «θα είναι η τελευταία λύση». Παραδέχτηκε ότι «έως τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη υποστήριξη» από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNΕ. Ζήτησε δε «πολιτική ωριμότητα», γιατί τάχα «κανείς δεν προσφέρει κάποια εναλλακτική σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ή κάποια συμφωνία που θα μπορούσε να είναι καλύτερη από τη συμφωνία των Πρεσπών» την οποία υπέγραψαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα το απόγευμα της Δευτέρας, χαιρέτισε την επιλογή «της μεγάλης πλειοψηφίας» των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα. Εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα «απέτυχε» και ότι «αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επικεφαλής του VMRO - DPMNE, που - θυμίζουμε - έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, την Κυριακή δήλωσε πως οι πολίτες που ψήφισαν «Οχι» και αυτοί που απείχαν από τις κάλπες έστειλαν το μήνυμα «πως εδώ είναι Μακεδονία!»... Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ζάεφ έχει 69 από τις 120 έδρες της Βουλής και πρέπει να κάνει μεγάλο παζάρι για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, δηλαδή 80 βουλευτές, που απαιτείται για τις συνταγματικές αλλαγές, καθώς το VMRO - DPMNE διαθέτει 51 έδρες και μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες είδαν μόνο το «Ναι»...

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκφράζει και τις έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στη Ρωσία από τη μια μεριά και τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ από την άλλη. Είναι ενδεικτικές οι αντιδράσεις σε Μόσχα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το «μήνυμα» της κάλπης και τις πιθανές εξελίξεις που δρομολογούνται από δω και πέρα.

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε το υψηλό ποσοστό υπέρ του «Ναι», διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας. Αργότερα χτες, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προτρέποντας τους πολιτικούς ηγέτες στα Σκόπια «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπίστωσε πως οι πολίτες «εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας». Εκφράζει τη «μεγάλη υποστήριξη» των ΗΠΑ στην «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη θέση που της αξίζει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία». Και καταλήγει: «Καθώς το κοινοβούλιο της Μακεδονίας ξεκινά τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να αδράξουν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα λαμπρότερο μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Με κοινή τους δήλωση η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, επιμένουν στη γραμμή του έμμεσου εκβιασμού προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Χαιρετίζουν την «ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία», όπου «η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που άσκησαν το δικαίωμα ψήφου είπαν "ναι" στη συμφωνία των Πρεσπών», προσθέτοντας με νόημα: «Το κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προβεί στις επόμενες ενέργειες για την εφαρμογή της συμφωνίας αναφορικά με το όνομα, αποφασίζοντας σχετικά με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για αποφασιστικό βήμα της χώρας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εναπόκειται πλέον σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων τους, υπεράνω των πολιτικών - κομματικών κατευθύνσεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει πλήρως και να συνοδεύει τη χώρα, τα θεσμικά της όργανα και όλους τους πολίτες της».

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε: «Χαίρομαι που η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έκαναν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα. Θέλουν η χώρα τους να συνεχίσει το δρόμο της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ Μακεδόνων και Ελλήνων, η οποία διαρκεί 27 χρόνια. Είναι καλό ότι η συμφωνία, μετά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, θα εξεταστεί τώρα στο μακεδονικό κοινοβούλιο. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της ιστορικής συμφωνίας και να εφαρμόσουν τη συμφωνία...».

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, που κάλεσε «την πολιτική ελίτ» στα Σκόπια να δείξει «ωριμότητα», με το επιχείρημα ότι «η φωνή των ψηφοφόρων δεν θα πρέπει να αγνοηθεί».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Μόσχα, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» στα Σκόπια, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα τηρηθούν «όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες της έννομης τάξης και των νόμων».

Να σημειωθεί πάντως πως μερίδα του ξένου Τύπου, όπως οι «Τάιμς» του Λονδίνου, σημειώνει: «Κρίνοντας από τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κερδίσει στα σημεία. Η πολιτική επιστρέφει στα Βαλκάνια». Και εκτιμά ότι η Ρωσία έχει επιτύχει «ατέρμονες καθυστερήσεις και αβεβαιότητα, που καθιστούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ ένα μακρινό όνειρο».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε ετοιμότητα ο σερβικός στρατός μετά από το περιστατικό στη λίμνη Γκαζίβοντε

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέα επιδείνωση στις σχέσεις Πρίστινας - Βελιγραδίου προκαλεί η επιλογή των δυνάμεων «ασφαλείας» του προτεκτοράτου που έχουν στήσει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο να καταλάβουν το πρωί του Σαββάτου τον σημαντικό υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής Ενέργειας και όλες τις τεχνικές εγκαταστάσεις στη λίμνη Γκαζίβοντε που είναι στη δικαιοδοσία των Σερβικών Δήμων. Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό από τρία τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που έστειλαν οι δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR, δίχως αργότερα να γίνει γνωστή κάποια αντίδραση, όπως τον «Πόντιο Πιλάτο» έκανε και η ΕΕ, που διά της εκπροσώπου της συνέστησε «αυτοσυγκράτηση». Αργότερα έγινε γνωστό πως επισκέφτηκε την περιοχή ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, πρώην διοικητής των Αλβανόφωνων αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, και ώρες μετά τις έντονες σερβικές αντιδράσεις οι Κοσσοβάροι κομάντος αποχώρησαν.

Η εξέλιξη έθεσε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τον σερβικό στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Ο Μάρκο Τζούριτς, επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο (που τυπικά ακόμα είναι επαρχία της Σερβίας), προειδοποίησε ότι θα παρθούν «όλα τα μέτρα» για να προστατευτεί ο σερβικός πληθυσμός. Το σοβαρό περιστατικό στην Γκαζίβοντε συνέβη σε μια περίοδο που έχουν «παγώσει» τα παζάρια της σερβικής κυβέρνησης με αυτή του ευρωατλαντικού προτεκτοράτου και ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει τα σχέδια και για αλλαγές συνόρων, με διακηρυγμένη την κατάργηση των συνόρων Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου από το επόμενο έτος.

Πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι με την κατάληψη των εγκαταστάσεων στη λίμνη επιχειρήθηκε «να εκβιάσουν απάντηση της Σερβίας, την οποία στη συνέχεια μαζί με ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας θα χρησιμοποιούσαν για να δαιμονοποιήσουν τη χώρα μας». Οι εξελίξεις θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο Βούτσιτς με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, θα ζητήσει τη στήριξη της Ρωσίας για την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου σε όλα τα διεθνή φόρα. Οι εξελίξεις στην περιοχή θα τεθούν επίσης και στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχει ο Βούτσιτς τις επόμενες βδομάδες στο Βελιγράδι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σημειωτέον, από χτες ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι ρωσο-σερβικές αεροπορικές ασκήσεις «Bars 2018» με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών τύπου «MiG-29» και ελικοπτέρων τύπου «Mi-8», στον εναέριο χώρο της Σερβίας. Η συνεκπαίδευση των πιλότων των δύο χωρών αφορά σε χτύπημα στόχων στον αέρα και στο έδαφος κι επίσης επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι δύο λαοί να σφυρηλατήσουν τον κοινό τους αγώνα ενάντια σε εθνικισμό, ιμπεριαλισμό, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ:

«Η μικρή συμμετοχή του λαού της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα ήταν το βασικό στοιχείο της χτεσινής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι από τη γειτονική χώρα παρέλασαν πλήθος παραγόντων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ προκειμένου να πιέσουν για να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ένταξης στους παραπάνω ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, η μικρή συμμετοχή σ' ένα δημοψήφισμα που είχε ως ερώτημα "Ναι ή Οχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία" φανερώνει ότι ένα μέρος του λαού της ΠΓΔΜ στέκεται αρνητικά ή τουλάχιστον με επιφύλαξη στον εκβιασμό ότι είναι μονόδρομος η ένταξη σ' αυτές τις - εχθρικές για τους λαούς - συμμαχίες.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκφράζει πάνω απ' όλα τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη, καθώς επίσης και την παρέμβαση εθνικιστικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εκτεθειμένη, γιατί πρωτοστάτησε - ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ - στον εκβιασμό για να γίνει αποδεκτή μια επικίνδυνη συμφωνία. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η απάντηση στον εθνικισμό δεν είναι ο κοσμοπολιτισμός, που εκπορεύεται από τους σχεδιασμούς για διεύρυνση ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Η τυχοδιωκτική στάση του Ζάεφ, που - ούτε λίγο ούτε πολύ - δήλωσε ότι θα αγνοήσει τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, αναδεικνύει ποια είναι η αστική δημοκρατία. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί εκ των υστέρων το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος το οποίο δεν είναι αρεστό στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σ' αυτό το ζήτημα ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσφέρει αρκετή τεχνογνωσία στον κ. Ζάεφ.

Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι πιέσεις για να γίνει αποδεκτή από τους δύο λαούς η συμφωνία των Πρεσπών και για να προχωρήσει η "ευρωατλαντική ολοκλήρωση" στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα συνεχιστούν και θα οξυνθούν οι ανταγωνισμοί των ισχυρών, που μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή σε πυριτιδαποθήκη.

Το ΚΚΕ καλεί τόσο τον ελληνικό λαό όσο και το λαό της ΠΓΔΜ να σφυρηλατήσουν τον κοινό τους αγώνα, με αλληλεγγύη και πραγματικό διεθνισμό, ενάντια στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Στη βάση αυτή μπορεί να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, με απάλειψη όλων των αλυτρωτισμών και με μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ