Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε ετοιμότητα ο σερβικός στρατός μετά από το περιστατικό στη λίμνη Γκαζίβοντε

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέα επιδείνωση στις σχέσεις Πρίστινας - Βελιγραδίου προκαλεί η επιλογή των δυνάμεων «ασφαλείας» του προτεκτοράτου που έχουν στήσει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο να καταλάβουν το πρωί του Σαββάτου τον σημαντικό υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής Ενέργειας και όλες τις τεχνικές εγκαταστάσεις στη λίμνη Γκαζίβοντε που είναι στη δικαιοδοσία των Σερβικών Δήμων. Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό από τρία τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που έστειλαν οι δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR, δίχως αργότερα να γίνει γνωστή κάποια αντίδραση, όπως τον «Πόντιο Πιλάτο» έκανε και η ΕΕ, που διά της εκπροσώπου της συνέστησε «αυτοσυγκράτηση». Αργότερα έγινε γνωστό πως επισκέφτηκε την περιοχή ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, πρώην διοικητής των Αλβανόφωνων αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, και ώρες μετά τις έντονες σερβικές αντιδράσεις οι Κοσσοβάροι κομάντος αποχώρησαν.

Η εξέλιξη έθεσε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τον σερβικό στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Ο Μάρκο Τζούριτς, επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο (που τυπικά ακόμα είναι επαρχία της Σερβίας), προειδοποίησε ότι θα παρθούν «όλα τα μέτρα» για να προστατευτεί ο σερβικός πληθυσμός. Το σοβαρό περιστατικό στην Γκαζίβοντε συνέβη σε μια περίοδο που έχουν «παγώσει» τα παζάρια της σερβικής κυβέρνησης με αυτή του ευρωατλαντικού προτεκτοράτου και ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει τα σχέδια και για αλλαγές συνόρων, με διακηρυγμένη την κατάργηση των συνόρων Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου από το επόμενο έτος.

Πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι με την κατάληψη των εγκαταστάσεων στη λίμνη επιχειρήθηκε «να εκβιάσουν απάντηση της Σερβίας, την οποία στη συνέχεια μαζί με ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας θα χρησιμοποιούσαν για να δαιμονοποιήσουν τη χώρα μας». Οι εξελίξεις θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο Βούτσιτς με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, θα ζητήσει τη στήριξη της Ρωσίας για την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου σε όλα τα διεθνή φόρα. Οι εξελίξεις στην περιοχή θα τεθούν επίσης και στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχει ο Βούτσιτς τις επόμενες βδομάδες στο Βελιγράδι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σημειωτέον, από χτες ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι ρωσο-σερβικές αεροπορικές ασκήσεις «Bars 2018» με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών τύπου «MiG-29» και ελικοπτέρων τύπου «Mi-8», στον εναέριο χώρο της Σερβίας. Η συνεκπαίδευση των πιλότων των δύο χωρών αφορά σε χτύπημα στόχων στον αέρα και στο έδαφος κι επίσης επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ