ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σχήματα «διευθετήσεων» και συνεκμετάλλευσης στο τραπέζι

Eurokinissi

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Κασουλίδης. Στη συνάντησή του με τον ομόλογό του Ν. Δένδια, χτες το πρωί στο ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο μπήκαν Κυπριακό, διμερής συνεργασία, σχήματα «περιφερειακής συνεργασίας» όλα αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής, και οι εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο.

Στις κοινές δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε για την «αμέριστη στήριξη» της Αθήνας προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στηλίτευσε τη στάση της Τουρκίας ότι «συνεχίζει δυστυχώς τις προκλητικές ενέργειές της, παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενέργειες που, όπως είπε, «συνδυάζονται με έξαρση επιθετικής ρητορικής η οποία στρέφεται και κατά συγκεκριμένων προσώπων, μία ρητορική η οποία θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών». Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά για την «πρόθεσή μας για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια με την Τουρκία, με βασική προϋπόθεση, βέβαια, πάντοτε, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Παράλληλα, επανέλαβε τον κοινό τους, όπως τον χαρακτήρισε, στόχο «να εμπεδώσουμε και, επίσης, να ενισχύσουμε τις τριμερείς και πολυμερείς μας συνεργασίες», αναφέροντας π.χ. Αίγυπτο και Ισραήλ, εστιάζοντας ιδιαίτερα «στη συνεργασία 3+1 μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και ΗΠΑ», την οποία και παρουσίασε ως «ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή δεδομένου ότι συμμετέχουν ως στρατηγικός μας εταίρος οι ΗΠΑ».

Τόνισε δε ότι αυτά τα «πολυμερή σχήματα ξεκίνησαν με την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όμως έχουν εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο δημιουργίας στρατηγικών θεματικών σχέσεων. Καλύπτουν την Ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», σημείωσε, δίνοντας βασικά όλο το μενού του κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κασουλίδης χαρακτήρισε Αθήνα και Λευκωσία «σταθερούς πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου». Επισήμανε ότι με τον Ελληνα ομόλογό του συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και τρόπους ενίσχυσης των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, «δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο σχηματισμό 3+1 που θέλουμε να προχωρήσει και να ευοδωθούν όλες οι προσπάθειες», επισημαίνοντας ότι «οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου διαμορφώνουν δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Τα ίδια ζητήματα συζητήθηκαν και αργότερα στη συνάντηση Κασουλίδη με τον πρωθυπουργό, όπου σύμφωνα με το Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης «διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για την ανάκληση όλων των παράνομων τουρκικών ενεργειών και την ακύρωση της τουρκικής απόπειρας επιβολής νέων τετελεσμένων, πρωτίστως στα Βαρώσια».

Νωρίτερα το πρωί, ο Κύπριος ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε «μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία», στηλίτευσε την «εμμονή της Τουρκίας στις απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών και "ισότιμης κυριαρχίας" αυτών», καθώς και τη «συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στα Βαρώσια, στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων» ο «EastMed»

Στο μεταξύ, πριν επισκεφτεί την Ελλάδα σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ σχετικά με τον «EastMed» μετά και την «απόσυρση» των ΗΠΑ από τη στήριξή του, ο Γ. Κασουλίδης ανέφερε πως «η κατασκευή του αγωγού ήταν στον "αέρα" από την αρχή και πλέον απομένει η επιβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο». Είπε ακόμα ότι ο ίδιος έβλεπε τον «EastMed» «ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων, ειδικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, έκανε παρέμβαση και με γραπτή δήλωση, αναφέροντας ότι «οι κυβερνήσεις των χωρών που εμπλέκονται αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επεξεργαστεί, σε περίπτωση που το έργο θεωρείται ανέφικτο για τους όποιους λόγους, εναλλακτικές λύσεις. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν κατά τον προσφορότερο τρόπο, προς όφελος του καλώς νοουμένου συμφέροντος του λαού της Κύπρου και των φίλων συνεργαζομένων κρατών». Κληθείς δε να σχολιάσει τις δηλώσεις Κασουλίδη είπε: «Δεν νομίζω να είναι αυτό, που εννοούσε ο κ. Κασουλίδης, ούτε και είναι θέμα σχολιασμού των ενδεχόμενα προσωπικών απόψεων που κάποια στιγμή εξέφρασε».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), Φαΐζ Σουτζούογλου, είπε ότι επειδή στην περιφέρεια της Κύπρου και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όλος ο κόσμος και ειδικά οι αναπτυγμένες χώρες έχουν στρέψει τα βλέμματά τους και με τον τρόπο αυτό η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μια περιοχή όπου πραγματοποιούνται σοβαροί πολιτικοί ελιγμοί. Κατέληξε δε πως υπάρχει μόνο μία κατάλληλη διαδρομή στη μεταφορά των υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν από την Ανατολική Μεσόγειο και αυτή είναι η μεταφορά τους στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας.

Τέλος, σχολιάζοντας την αρνητική πλέον στάση των ΗΠΑ για τον συγκεκριμένο αγωγό είπε: «Ο δρόμος της λογικής είναι ένας. Αυτή ήταν μια ανοησία. Ηταν στόχος παράκαμψης της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Με λίγα λόγια έχθρα. Επειδή δεν ήταν ένα σχέδιο που είχε οικονομική βιωσιμότητα, τα μεγάλα κράτη τα οποία είχαν τάση να το στηρίξουν απέσυραν την υποστήριξή τους. Εξάλλου ο "EastMed" ήταν ένα σχέδιο που γεννήθηκε νεκρό, το σχέδιο που γεννήθηκε νεκρό, πέθανε, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για μας».

Την ίδια στιγμή, η «προεδρία» των Κατεχομένων σε νέα της ανακοίνωση επανέρχεται στην πρόταση που είχε καταθέσει από το 2019, ότι «η συνεργασία στους υδρογονάνθρακες είναι στο τραπέζι», πριν διευθετηθεί το Κυπριακό, ενώ επανέλαβε και την πρόταση της Τουρκίας για «μια περιεκτική και χωρίς αποκλεισμούς Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, η ανακοίνωση επαναλαμβάνει πως η «ΤΔΒΚ» συνεχίζει με μεγάλη αποφασιστικότητα την προστασία των «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο» και επισημαίνει ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τουλάχιστον όσα δικαιώματα και η ελληνοκυπριακή στις έρευνες, στην εξόρυξη και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο», παραπέμποντας σε έρευνες που θα συνεχίσει η τουρκική ενεργειακή εταιρεία ΤΡΑΟ, μετά από τη «συμφωνία» που το 2011 υπέγραψαν «ΤΔΒΚ» και Τουρκία για την «οριοθέτηση» μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας και την αδειοδότηση της εταιρείας για έρευνες.

Ολα αυτά ενώ την Κυριακή 23 Γενάρη θα διεξαχθούν οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα Κατεχόμενα. Η τελευταία δημοσκόπηση (Statica) που ανακοινώθηκε έδινε το προβάδισμα (με κατανομή και των αναποφάσιστων που φτάνουν το 11,2%) στο κεντροδεξιό ΚΕΕ, με 35,02%. Ακολουθούν το σοσιαλδημοκρατικό ΡΤΚ με 29,84%, το (φιλελεύθερο) Δημοκρατικό Κόμμα με 10,25%, το (μεταρρυθμιστικό) «Κόμμα του Λαού» με 8,33% κ.τ.λ. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» θα πρέπει να συνεργαστούν 3 ή 4 κόμματα.

Την «κατάλληλη στιγμή» περιμένουν στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, αν και επίσημα ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, απέφυγε να επιβεβαιώσει (αλλά και να διαψεύσει) τις δηλώσεις Ερντογάν περί επίσκεψής του στην Τουρκία, ήδη ισραηλινά ΜΜΕ (όπως το δίκτυο δημόσιας τηλεόρασης ΚΑΝ) μετέδωσαν πως οι προετοιμασίες για επίσκεψη του Χέρτσογκ στην Τουρκία βρίσκονται «σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο» και αναμένεται «η κατάλληλη συγκυρία».

Θυμίζουμε ότι ένα από τα θέματα που ο Ερντογάν τόνισε πως συζητούν εδώ και καιρό οι δύο πλευρές είναι η συνεργασία τους στην Ενέργεια και ειδικά στη μεταφορά αερίου από τη ΝΑ Μεσόγειο προς την Ευρώπη.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιθετικός σχεδιασμός σε βάρος των λαών το πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας

Παρέμβαση στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την «παρουσίαση του προγράμματος δραστηριοτήτων της γαλλικής προεδρίας» έκανε χτες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Το πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας απεργάζεται "στρατηγική πυξίδα", ευρωστρατό και ράλι εξοπλισμών. Με την εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης προωθείται επιθετικός σχεδιασμός, εποφθαλμιώντας γεωστρατηγικής σημασίας περιοχές, στον σφοδρό και επικίνδυνο για τους λαούς ανταγωνισμό της ΕΕ με ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία στον Ινδο-Ειρηνικό, στην Αφρική κ.α. Συνεπώς, κινείται στις γνωστές ράγες της βαρβαρότητας του εκμεταλλευτικού συστήματος και μόνο ως ανέκδοτο ερμηνεύεται η συνθηματολογία της γαλλικής προεδρίας περί "υπεύθυνου καπιταλισμού".

Την ώρα που οι λαοί δεινοπαθούν από την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας σε όλη την ΕΕ, η γαλλική προεδρία εμβαθύνει την εγκληματική στρατηγική των αθωράκιστων και εμπορευματοποιημένων δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Να καθίσει λοιπόν στο σκαμνί ο ένοχος για τη γιγάντωση και μονιμοποίηση της ακρίβειας, που είναι η ευρωενωσιακή "πράσινη" στρατηγική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας. Ο λαός να αντιπαλέψει τους νέους "πράσινους" και ψηφιακούς φόρους, τους ψηφιακούς κανονισμούς στα μέτρα του κεφαλαίου, τη διαιώνιση της τηλεργασίας, που επιβάλλονται για το χρυσοφόρο πάρτι των επιχειρηματικών ομίλων με το Ταμείο Ανάκαμψης, στην κούρσα του ανταγωνισμού τους με τα αμερικανικά και κινεζικά μονοπώλια».

«Πυξίδα» λεηλασίας για τους λαούς και νέων επεμβάσεων

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος δραστηριοτήτων της γαλλικής προεδρίας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Εμ. Μακρόν δεσμεύτηκε απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ για «πράξεις» σε ό,τι αφορά «τον μετασχηματισμό των βιομηχανιών μας, την επένδυση στις τεχνολογίες του μέλλοντος», τις «πράσινες» μπίζνες και τη «δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, που θα επιτρέψει τη δημιουργία Ευρωπαίων πρωταθλητών» και την «εδραίωση μιας Ευρώπης που ξέρει πώς να χρηματοδοτεί τους πρωταθλητές της (...) που γνωρίζει πώς να ρυθμίζει τους ψηφιακούς παίκτες». Δεν έλειψαν και οι αναφορές στην προσπάθεια να δημιουργηθούν μηχανισμοί διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που θα μεγαλώνει μαζί με την προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Μίλησε ακόμα για την «πρόκληση της ασφάλειας» και επικαλούμενος «τη γεωπολιτική αταξία, την απειλή της τρομοκρατίας, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την παράνομη μετανάστευση» υπερασπίστηκε μια Ευρώπη που «πρέπει να εξοπλιστεί» και να ανακτήσει «τον έλεγχο των συνόρων και του χώρου μας». Προανήγγειλε συγκρότηση νέας δύναμης καταστολής στα σύνορα, μιλώντας για «προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη διακυβερνητικής δύναμης ταχείας επέμβασης».

Υπερασπίστηκε ακόμα την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, λέγοντας πως «όσον αφορά την άμυνα δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην αντίδραση σε διεθνείς κρίσεις. Χρειαζόμαστε μια δύναμη πρόβλεψης που να οργανώνει την ασφάλεια του περιβάλλοντός μας (...) Θα πρέπει να σημειώσουμε αρκετές σημαντικές προόδους με την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας που δρομολογήθηκε υπό τη γερμανική προεδρία, με τον καθορισμό του δικού μας δόγματος ασφάλειας, σε συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ, καθώς και με μια πραγματική στρατηγική όσον αφορά τη βιομηχανία, την άμυνα και την τεχνολογική ανεξαρτησία, χωρίς την οποία αυτή η Ευρώπη της άμυνας δεν έχει νόημα και πραγματικότητα».

Τέλος, υποστήριξε μια «νέα συμμαχία στην αφρικανική ήπειρο», προαναγγέλλοντας σχετική Σύνοδο Κορυφής τον Φλεβάρη, μέσω μιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής Νέας Συμφωνίας με την Αφρική, καθώς επίσης την «επανεξέταση» της σχέσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και διάλογο με τη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ