ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Η ΕΕ στρώνει χαλί στην τουρκική προκλητικότητα

Eurokinissi

Με το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» και πολεμικά πλοία της Τουρκίας να πλέουν για δέκατη συνεχή μέρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η ΕΕ επιβεβαίωσε (και) χτες, σε κορυφαίο μάλιστα επίπεδο, τον ευρωατλαντικό αέρα που πνέει στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης, με κατεύθυνση τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και συνολικά των λαών της περιοχής.

Χαρακτηριστικά είναι όσα προέκυψαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε σε τηλεδιάσκεψη, εκδίδοντας κατόπιν Συμπεράσματα που αφορούν κατά βάση στη Λευκορωσία και στις εκεί κυρώσεις που ετοιμάζεται να επιβάλει η ιμπεριαλιστική ένωση με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ σελ. 17), αλλά και στο Μάλι της Αφρικής, ενώ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφιερώνονται όλες κι όλες δύο παράγραφοι στις οποίες αναφέρεται πως «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις με την Τουρκία τέθηκαν από ορισμένα κράτη - μέλη. Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τις αυξανόμενες εντάσεις και υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να αποκλιμακωθούν», κατά το γνωστό ευχολόγιο.

Ενώ κλοτσώντας το «τενεκεδάκι» παρακάτω, προσθέτουν πως «εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο και ανατρέξαμε και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε σε αυτά τα θέματα κατά τη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο (σ.σ. στην ειδική Σύνοδο Κορυφής για την Ανατ. Μεσόγειο, στις 24 - 25/9). Ολες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι», καταλήγουν, χωρίς να περνά απαρατήρητο ότι ούτε καν αναφέρουν τον όρο «κυρώσεις» εναντίον της Αγκυρας, την οποία άλλωστε όλο αυτό το διάστημα χαρακτηρίζουν «στρατηγικό εταίρο», καλώντας σε εντατικοποίηση του περιλάλητου «ευρω-τουρκικού διαλόγου», που θα πιάνει όλα τα ζητήματα, από το Μεταναστευτικό έως τις μπίζνες, βάζοντας ολοφάνερα και τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού.

Σε ό,τι αφορά τις «επιλογές», ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 27 και 28 Αυγούστου, στο Βερολίνο, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υποτίθεται θα «συζητήσουν» για τον κατάλογο πιθανών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο χρεώθηκε ήδη από τις 13 Ιούλη να παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής μόνο Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταθέσει τέτοιες προτάσεις. Αλλωστε, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδης, μιλώντας χτες στον τ/σ «Open» είπε ότι «η ΕΕ δεν είναι μια κοινωνία αγγέλων. Στις όποιες αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, το κάθε κράτος - μέλος θα λάβει υπόψη τα δικά του συμφέροντα»...

«Παραπονούμενοι»...

Χαρακτηριστικές είναι και οι τοποθετήσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στην τηλεδιάσκεψη, που σταθερά «ξεπλένουν» τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στα σχέδια των οποίων είναι βουτηγμένες μέχρι το λαιμό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, αλλά κατά τ' άλλα χτες εμφανίζονταν «παραπονούμενοι».

Συγκεκριμένα, όπως διαχέεται από το Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συμφώνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, πως η ΕΕ δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία και πως «η προσέγγιση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία», κάνοντας βέβαια «γαργάρα» ότι και στις δύο περιπτώσεις τη στάση της ΕΕ καθορίζουν τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής ένωσης, όπως και το γεγονός ότι η κυβέρνηση στήριξε την απαράδεκτη εμπλοκή της ΕΕ στα εσωτερικά της Λευκορωσίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, στη συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε, η οποία βέβαια με όσα φέρεται να προβλέπει ανοίγει παραπέρα το δρόμο στις επικίνδυνες «διευθετήσεις» ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτήν τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Παρουσίασε δε στους Ευρωπαίους ομολόγους του «τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX», με την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ φρεγατών των δύο χωρών, «αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης», όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

...και πρόθυμοι για «διάλογο»

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία». «Οχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, στην ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε, την ώρα που διατηρείται πάντα ένα σενάριο περί συναντήσεων ακόμα και μέσα στην επόμενη βδομάδα, με τελικό στόχο διευθέτηση και συνεκμετάλλευση.

Αλλωστε, υπέρ της «αποκλιμάκωσης» και του τέτοιου διαλόγου τάχθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνησή της «τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων», δίνοντας και τη βάση του εν λόγω «διαλόγου», όπου ως «διαφιλονικούμενα ζητήματα» εξισώνονται τα απαράγραπτα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε μήνυμα ότι ο διάλογος αυτός «πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει», παραπέμποντας ουσιαστικά σε επανάληψη των διερευνητικών.

Εξάλλου, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για το τι μεθοδεύουν, είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτέμβρη για την Ανατολική Μεσόγειο «θα ασχοληθούμε σε βάθος με τη σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές»...

Στο μεταξύ, η τουρκική προκλητικότητα, ενθαρρυμένη από τη στάση ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, εκδηλωνόταν και στον αέρα, όπου τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα προχώρησαν χτες σε 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

«Να ξεκινήσουμε να συζητάμε»

Μιλώντας χτες το βράδυ στο CNN, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Απηύθυνε, άλλωστε, πρόσκληση στην Αγκυρα να σταματήσει τις «μονομερείς» ενέργειες και προκλήσεις και «να ξεκινήσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και αν δεν μπορούμε να βρούμε λύση να πάμε τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο».

Εστειλε, άλλωστε, και μήνυμα ότι η συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο - την οποία, θυμίζουμε, χαιρέτισε η Τουρκία, ότι δικαιώνει τις θέσεις της για τη λεγόμενη επήρεια των νησιών - μπορεί να αποτελέσει «πρότυπο και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία είναι «απομονωμένη» και ότι ΕΕ και ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις κινήσεις της και πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της αποτελεί «θέμα» για την ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει τις προκλήσεις με το «χάιδεμα» ΗΠΑ - ΕΕ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική κυβέρνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προβάλλει και εκκλήσεις για διάλογο, έχοντας φυσικά τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη βιομηχανική ζώνη της Αγκυρας, είπε:

«Ο αγώνας που δίνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, δεν είναι μόνο αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων, αλλά αγώνας για το μέλλον της. Οσο δίνουμε σημαντικούς αγώνες για να προστατέψουμε την πατρίδα μας, είναι το ίδιο σημαντικό να αμυνθούμε και να προστατέψουμε τη Γαλάζια Πατρίδα. Οπως πριν από 100 χρόνια σκίσαμε και πετάξαμε τη Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών που προσπαθούν να μας επιβάλουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό». Κάλεσε δε «το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να εξηγήσει στο λαό πώς χάσαμε από το χέρι μας τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση για να πετάξει κάποιος μια πέτρα».

«Καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να στερήσει τη χώρα μας από πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή», συνέχισε. Ακόμη ισχυρίστηκε πως «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά» και ανέφερε ότι «από τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου».

Ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε μια «έκπληξη» που ελπίζει πως θα μπορέσει να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή, η οποία «θα ανοίξει μια νέα εποχή για όλο το τουρκικό έθνος». Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», η Τουρκία ενδέχεται να έχει βρει υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανόν φυσικό αέριο. Το μέγεθος και το βάθος της ανακάλυψης και αν θα είναι εφικτό να εξορυχθεί το κοίτασμα, παραμένουν ασαφή, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, με τις γνωστές ανέξοδες προτροπές το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, με αφορμή τη νέα τουρκική NAVTEX από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτέμβρη στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Οπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εμπλοκή της Ελλάδας στα γρανάζια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού οδηγεί στην όξυνση των προβλημάτων

Σε σχόλιό του για την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ επαναλήφθηκαν τα γνωστά παρηγορητικά λόγια της υποκριτικής "αλληλεγγύης" και των κάλπικων "ανησυχιών", που επιβεβαιώνουν ότι η στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία καθορίζεται από τα μεγάλα μεταξύ τους συμφέροντα, που υποθάλπουν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για τη Λευκορωσία στηρίζει την απαράδεκτη επέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας αυτής, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στα γρανάζια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού κατά άλλων κρατών και λαών θα οδηγεί στην όξυνση των προβλημάτων και σε αδιέξοδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Παραίτηση Διακόπουλου

Την παραίτησή του από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού ανακοίνωσε χτες βράδυ ο Αλ. Διακόπουλος. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του, προχτές, ότι το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» όντως κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με διαφορετικούς ισχυρισμούς άλλων στελεχών της κυβέρνησης. Λόγω της δυσαρέσκειας του Μαξίμου, προσπάθησε αργότερα προχτές να ανασκευάσει, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία πάντως. Σε κάθε περίπτωση, χτες βράδυ, με δήλωσή του μίλησε για «σύγχυση» που προκάλεσε με τις τοποθετήσεις του και «πρόβλημα» που δημιούργησε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, γι' αυτό και υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία έσπευσε να κάνει δεκτή ο Κυρ. Μητσοτάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ