Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει τις προκλήσεις με το «χάιδεμα» ΗΠΑ - ΕΕ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική κυβέρνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προβάλλει και εκκλήσεις για διάλογο, έχοντας φυσικά τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη βιομηχανική ζώνη της Αγκυρας, είπε:

«Ο αγώνας που δίνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, δεν είναι μόνο αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων, αλλά αγώνας για το μέλλον της. Οσο δίνουμε σημαντικούς αγώνες για να προστατέψουμε την πατρίδα μας, είναι το ίδιο σημαντικό να αμυνθούμε και να προστατέψουμε τη Γαλάζια Πατρίδα. Οπως πριν από 100 χρόνια σκίσαμε και πετάξαμε τη Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών που προσπαθούν να μας επιβάλουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό». Κάλεσε δε «το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να εξηγήσει στο λαό πώς χάσαμε από το χέρι μας τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση για να πετάξει κάποιος μια πέτρα».

«Καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να στερήσει τη χώρα μας από πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή», συνέχισε. Ακόμη ισχυρίστηκε πως «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά» και ανέφερε ότι «από τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου».

Ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε μια «έκπληξη» που ελπίζει πως θα μπορέσει να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή, η οποία «θα ανοίξει μια νέα εποχή για όλο το τουρκικό έθνος». Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», η Τουρκία ενδέχεται να έχει βρει υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανόν φυσικό αέριο. Το μέγεθος και το βάθος της ανακάλυψης και αν θα είναι εφικτό να εξορυχθεί το κοίτασμα, παραμένουν ασαφή, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, με τις γνωστές ανέξοδες προτροπές το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, με αφορμή τη νέα τουρκική NAVTEX από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτέμβρη στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Οπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναφέρει την πρόταση για σύνοδο με στόχο τους όρους της μοιρασιάς (2020-11-11 00:00:00.0)
Προχωρούν οι αντιλαϊκοί συμβιβασμοί με μοχλό το Κυπριακό (2019-09-04 00:00:00.0)
Παζάρι (2018-04-03 00:00:00.0)
Επικίνδυνη εξέλιξη η αναβάθμιση των τουρκικών αμφισβητήσεων (2018-02-17 00:00:00.0)
Κυπριακό... μέσω Συρίας και τούμπαλιν! (2016-12-14 00:00:00.0)
Φουντώνει η κόντρα σε προσκήνιο και παρασκήνιο (2013-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ