Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
Μετέφεραν στην Αττική τον μοριακό αναλυτή για τα τεστ κορονοϊού!

Απίθανες «καραμπόλες» με κρίσιμο εξοπλισμό για την ανίχνευση κρουσμάτων με ευθύνη της κυβέρνησης. Τηλεφωνική παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στον υπουργό Υγείας

Την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας αναδεικνύει και η περίπτωση με τη μετακίνηση μοριακών αναλυτών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με αφορμή τις καταγγελίες για το Νοσοκομείου Σύρου.

Τι ακριβώς συνέβη; Στο πλαίσιο σχεδιασμού της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας το Νοσοκομείο Σύρου να επεξεργάζεται τα δείγματα των τεστ για κορονοϊό, που έρχονται από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, στις 3 Αυγούστου το νοσοκομείο εφοδιάστηκε και άρχισε να λειτουργεί μοριακό αναλυτή, με δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7 ώρες. Υστερα από λίγο, όμως, η 2η ΥΠΕ εκτίμησε ότι τα δείγματα που φθάνουν στο νοσοκομείο είναι λίγα (235 σε 16 μέρες). Αποφασίστηκε λοιπόν να μεταφερθεί ο αναλυτής στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και στο Νοσοκομείο Σύρου να μεταφερθεί άλλος αναλυτής μικρότερης δυναμικότητας (4 δειγμάτων ανά 50 λεπτά) από το Νοσοκομείο Ρόδου!

Οι συνεχείς μετακινήσεις και αλλαγές αναλυτών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δείχνουν όχι μόνο την προχειρότητα του σχεδιασμού αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό, σε μια συγκυρία κατά την οποία απαιτούνται εκτεταμένοι έλεγχοι. Το ίδιο δείχνει και η δικαιολογία πως τα λίγα δείγματα οφείλονται στην έλλειψη συχνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σύρου με κάποια από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η υγεία κατοίκων και επισκεπτών εξαρτάται από τις «ορέξεις» και τα κέρδη των εφοπλιστών, με βάση τα οποία διαμορφώνουν τα δρομολόγια των πλοίων τους.

Από την άλλη, το στοιχείο των 235 δειγμάτων σε 16 μέρες σε έναν τουριστικό προορισμό όπως η Σύρος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη ότι τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο. Ομως, αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει είναι μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.) και επομένως θα ήταν πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των δειγμάτων.

Τα παραπάνω αν μη τι άλλο αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που με μπαλώματα και σχεδιασμούς στο γόνατο προσπαθεί να κουκουλώσει τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, σε βάρος της υγείας του λαού.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στον υπουργό Υγείας

Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε χτες ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στον υπουργό Υγείας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία μεταφέρεται από το Νοσοκομείο Σύρου το μηχάνημα του μοριακού αναλυτή για εξέταση Covid-19, που άρχισε να λειτουργεί μόλις πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να εγκατασταθεί σε νοσοκομείο της Αττικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι αν υλοποιηθεί αυτή η ενέργεια, ακόμα κι αν τον αντικαταστήσουν με άλλο μηχάνημα πολύ μικρότερων δυνατοτήτων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου χρειάζεται να ενισχυθούν και το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα μέτρα πρόληψης, ώστε να προστατευτούν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - επισιτισμό και οι επισκέπτες των νησιών.

Σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Αττικής, η θέση του ΚΚΕ είναι αυτές να καλυφθούν με την αγορά νέου εξοπλισμού, καθώς και με την επίταξη μοριακών αναλυτών από ιδιωτικά νοσοκομεία.

Αποδυναμώνεται το νοσοκομείο

Η Κομματική Οργάνωση Σύρου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η απόφαση αυτή αποδυναμώνει το μοναδικό νοσοκομείο των Κυκλάδων, στερώντας τη δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ σε μεγάλη κλίμακα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Σύρου αλλά και των υπόλοιπων νησιών.

Λειτουργώντας αποσπασματικά και χωρίς κανένα σχεδιασμό αφήνει τα νησιά σε δεύτερη μοίρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η ΚΟ Σύρου καλεί τους εργαζόμενους, τους νησιώτες και τους τοπικούς φορείς να αντιδράσουν στη μετακίνηση του αναλυτή, να μη δεχτούν την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που σχεδιάζει η κυβέρνηση, να διεκδικήσουν μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ