Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα εστία κορονοϊού και σε δεύτερο γηροκομείο, με 22 κρούσματα

Προστίθενται στα 40 που επιβεβαιώθηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έξω από το γηροκομείο όπου εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

MotionTeam

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έξω από το γηροκομείο όπου εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα
Στη Θεσσαλονίκη, ειδικά τις τελευταίες 20 μέρες, ξεγυμνώνεται η εγκληματική πολιτική που βάζει στο ζύγι κόστους - οφέλους τη ζωή του λαού μας και επιβεβαιώνεται ότι είναι βαθιά ανθυγιεινή. Χτες, λοιπόν, ανακοινώθηκε νέα εστία κορονοϊού, σε γηροκομείο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 22 θετικά κρούσματα στο ίδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως. Πρόκειται για 15 ηλικιωμένους, που μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου (12), Ιπποκράτειο (2) και Παπανικολάου (1), και 7 εργαζόμενους, που τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στην «Εστία Παπαγεωργίου» φιλοξενούνται συνολικά 45 ηλικιωμένοι και απασχολούνται περίπου 25 εργαζόμενοι. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μίλκας, τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου μία ηλικιωμένη τρόφιμος του ιδρύματος παρουσίασε πυρετό, κλήθηκε ο ΕΟΔΥ και υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ όλοι οι τρόφιμοι και το προσωπικό του ιδρύματος. Τα αποτελέσματα βγήκαν την Τρίτη και ακολούθησε νέος μοριακός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ στους υπόλοιπους τρόφιμους και ασθενείς. Γίνονται απολυμάνσεις, ενώ το προσωπικό που βγήκε αρνητικό και θα συνεχίσει να εργάζεται, προσωρινά θα διαμένει στον ξενώνα του ιδρύματος.

Η μέση ηλικία των τροφίμων είναι τα 80 έτη, στην πλειοψηφία τους έχουν υποκείμενα νοσήματα και ορισμένοι και κινητικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιδρύματος, το επισκεπτήριο στο γηροκομείο είχε απαγορευτεί από το Μάρτη, προκειμένου να αποφευχθούν η μετάδοση του ιού και η έκθεση των ηλικιωμένων σε κίνδυνο. Επιπλέον, ανέφερε ότι ακολουθούνται τα σχετικά πρωτόκολλα και το προσωπικό το οποίο επέστρεφε από άδεια υποβαλλόταν στον προβλεπόμενο έλεγχο.

Τέλος, δεν επιβεβαίωσε πληροφορία που ήθελε το πρώτο κρούσμα να σχετίζεται με τρόφιμο και στη συνέχεια ο ιός να μεταδόθηκε από συγγενείς σε εξωτερικό γιατρό.

Εξόφθαλμη η ανεπάρκεια των μέτρων

Η νέα εστία εμφανίστηκε λίγες μέρες μετά τα περίπου 40 θετικά κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, που μετρά ήδη 6 νεκρούς, τα 10 θετικά κρούσματα σε υγειονομικούς του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, τα 14 σε υγειονομικούς του ΑΧΕΠΑ, τα περίπου 20 σε εργαζόμενους στην Α' ΔΟΥ, που τέθηκε άρον άρον σε επαναλειτουργία, και τα 8 κρούσματα σε αστυνομικούς.

Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες αποκαλύπτονται η αποσπασματικότητα και η ανεπάρκεια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον περιορισμό της διασποράς. Αυτό επιβεβαιώνει και η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που αποκαλύπτει την εικονική πραγματικότητα της δήθεν «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση, θέτοντας μια σειρά ερωτήματα:

«Από ποιους νοσηλευτές καλύπτονται οι θέσεις αυτών που αποσύρονται λόγω καραντίνας; Επαρκεί το υπάρχον προσωπικό; Σε δύο μήνες λήγουν συμβάσεις επικουρικού και συμβασιούχων. Αλήθεια, πώς θα καλυφθούν αυτές οι θέσεις; Οι εκπαιδευόμενοι νοσηλευτές που θα έρθουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες; Μήπως το υπάρχον προσωπικό θα επιβαρυνθεί και με την εκπαίδευσή τους;

Δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη, για το προσωπικό που βρίσκεται θετικό στον ιό και δεν χρήζει νοσηλείας αλλά αδυνατεί να απομονωθεί κατ' οίκον, να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί σε κατάλληλο χώρο;

Η διασπορά του ιού μεταξύ του προσωπικού επιτρέπει το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ να εφημερεύει αλλά και να δέχεται φοιτητές;

Τηρείται ο προβλεπόμενος χρόνος μετά τη λήψη του τεστ και την επαναφορά των αδειούχων στην εργασία τους; Μήπως επιστρέφουν πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ