ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σχέση που αντέχει στις προκλήσεις» με οδηγό τον «Στρατηγικό Μηχανισμό»

«Ανεκτίμητος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» και «εταίρος - κλειδί» στην περιοχή, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Πρόεδρο

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Πρόεδρο
«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στην Αγκυρα μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο επαφών που ξεκίνησε στην Τουρκία.

Στο φόντο και της μεγάλης καταστροφής που βιώνει ο τουρκικός λαός μετά τους σεισμούς της 6ης Φλεβάρη, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να στηρίξει την Αγκυρα «για όσο χρειαστεί», ενώ επισκέφτηκε και την αμερικανική βάση Ιντσιρλίκ (που διατηρεί κομβικό ρόλο σε μια σειρά επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ), από όπου συντονίζεται η «αμερικανική αρωγή» προς σεισμόπληκτες περιοχές.

Σημειωτέον, με αφορμή την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για τις διμερείς σχέσεις, μιλώντας για «μια περήφανη ιστορία συνεργασίας σε καιρούς κρίσης και πάνω σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας». Μεταξύ άλλων εστιάζει στον «Στρατηγικό Μηχανισμό» που οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει, με μια υπενθύμιση ότι μόλις στα μέσα Γενάρη οι δύο ΥΠΕΞ είχαν τον τέταρτο κατά σειρά γύρο συνομιλιών, με «έναν αναλυτικό διάλογο σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας, που έδωσε έμφαση στη σημασία της εταιρικής μας σχέσης ως εταίρων στο ΝΑΤΟ», επιβεβαιώνοντας τη «μακρόχρονη δέσμευσή τους στη συλλογική άμυνα ως Συμμάχων».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην «Περιφερειακή Συνεργασία για την Ασφάλεια» ως κεφάλαιο διμερούς συνεργασίας, όπου και εκεί η Τουρκία χαρακτηρίζεται «σημαντικός εταίρος για την ασφάλεια των ΗΠΑ» και «ανεκτίμητος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», που - όπως τονίζεται, κατόπιν ανάλυσης της γεωστρατηγικής σημασίας της θέσης όπου βρίσκεται η χώρα - «συμβάλλει στη διεθνή ασφάλεια» και αποτελεί «εταίρο - κλειδί στη γύρω περιοχή». Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι οι δύο χώρες «συνεργάζονται στενά για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκουν ειρήνη στα Βαλκάνια και στον Νότιο Καύκασο».

Καθόλου τυχαία δεν είναι και τα θέματα στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για την αξία της διμερούς συνεργασίας, όπως η Ουκρανία (για της οποίας «τη διαρκή και καθαρή στήριξη της Τουρκίας» η Ουάσιγκτον εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση), αλλά και «ο στενός συντονισμός και η συνεργασία στις προσπάθειες για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της», πεδία δηλαδή στα οποία φουντώνουν ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Την ίδια στιγμή, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές που παραμένουν σε μια σειρά πεδίων και τα παζάρια που συνεχίζονται.

Ετσι, ο Μπλίνκεν είπε ότι δεν μπορεί να δώσει «επίσημο χρονοδιάγραμμα» όσον αφορά τον «εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων» που έχει ζητήσει η Τουρκία, αλλά ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της Συμμαχίας» του ΝΑΤΟ. Για τη δε διεύρυνση του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι Σουηδία και Φινλανδία έχουν λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» και πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατόν».

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «θα ήταν άδικο να αναχθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε προϋπόθεση για τα F-16», επιμένοντας ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει τα χέρια δεμένα»...

Σημειωτέον, στο θέμα αναφέρθηκε με νέες της δηλώσεις και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, που είπε πως «το μήνυμά μας είναι ότι θέλουμε να ενταχθούμε και προτιμούμε αυτό να γίνει από κοινού με τη Σουηδία», περιγράφοντας μάλιστα την ένταξη στη λυκοσυμμαχία ως ...«πράξη ειρήνης για μας»...

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση (κεκλεισμένων των θυρών) και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε για τη διμερή συνεργασία σε Αμυνα, Ενέργεια κ.λπ.


Βούλιαξε ο τόπος από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ

Αγωνιστική «υποδοχή» στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» από την ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Στη Σούδα και συγκεκριμένα στην προβλήτα Κ-14 της αμερικανικής βάσης στο Μαράθι έχει δέσει από την Παρασκευή το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Μεταφέρει πλήρωμα 1.800 ανθρώπων και 20 αεροσκάφη «Rafale». Η πυρηνοκίνητη ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνει στη Σούδα έως αύριο, Τετάρτη.

Η γαλλική ναυαρχίδα θα συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Neptune Strike» που διεξάγεται ανοιχτά της Κρήτης από 20 έως 28 Φλεβάρη. Θα μετάσχουν επίσης το τεράστιο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» (ναυλοχούσε πριν στο Φάληρο), όπως και τα μικρότερης δυναμικότητας αεροπλανοφόρα Ισπανίας και Ιταλίας, μαζί με τις μονάδες συνοδείας τους, συν τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια συγκέντρωση πυρός τρομακτικής ισχύος. Ενδειξη και αυτό ότι η περιοχή βράζει από τους κλιμακούμενους ανταγωνισμούς αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Αλλωστε, πέραν του γαλλικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, στον Πειραιά έδεσε μια από τις πανίσχυρες μονάδες συνοδείας του, η φρεγάτα «Forbin», πλοίο εξειδικευμένο στην αντιαεροπορική προστασία αεροπλανοφόρων ή άλλων σκαφών στρατηγικής σημασίας, ενώ γαλλικό πολεμικό πλοίο έδεσε τις προηγούμενες μέρες και στο Ηράκλειο. Τέλος, στη Σούδα έδεσαν και τα πλοία υποστήριξης του US Navy, «USNS ARCTIC» και «CHOCTAW COUNTY».

Αγωνιστική «υποδοχή» ετοίμασε στα πλοία του θανάτου η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, που με κινητοποίησή της στο κέντρο της πόλης την περασμένη Παρασκευή απαίτησε «να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας», «καμία εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ». Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής αγοράς, όπου μέλη της ΚΝΕ με πικέτες σχημάτισαν την φράση «NΑΤΟ killers go home», υπό τις επευφημίες περαστικών. Ακολούθησε δυναμική πορεία στην παλιά πόλη, ενημερώνοντας τον χανιώτικο λαό για τους κινδύνους από τη μετατροπή της Σούδας και ολόκληρης της Κρήτης σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και μαγνήτη αντιποίνων.

Και στη Σαουδική Αραβία

Στο μεταξύ, η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια απλώνεται πλέον ως τον Περσικό Κόλπο και ακόμα παραπέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έστειλε 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο υποστήριξης, να συμμετάσχουν στη στρατιωτική άσκηση «Spears of Victory 23» που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της αεροπορικής βάσης King Abdulaziz στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, από τις 30 Γενάρη έως τις 17 Φλεβάρη.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης μαχητικά αεροσκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, όπως και το Πακιστάν, ενώ σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ στη διάρκειά της εκτελέστηκαν μια σειρά από σύνθετα επιχειρησιακά αεροπορικά σενάρια, όπως αμυντικές και επιθετικές αεροπορικές επιχειρήσεις, εναέρια μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών κ.λπ.

Θυμίζουμε πως από πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση έχει υπογράψει άλλη μια κατάπτυστη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και με τους Σαουδάραβες.

Εξάλλου, στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο αρχηγός του ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμ. Μπουρολιάς, συζητώντας «θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών», όσο και «θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία της ελληνικής Πυροβολαρχίας Patriot» που έχει μετασταθμεύσει στη Σαουδική Αραβία, με το προσωπικό της οποίας συναντήθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ