ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ψάχνονται» γιατί δεν πείθουν, με ποιον θα πείσουν και ποιους να πείσουν...

Προβληματίζονται στη ΝΔ για το πώς θα αποδείξουν εκ νέου στο κεφάλαιο ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμφέροντά του, στοιχίζοντας ταυτόχρονα ευρύτερες λαϊκές μάζες πίσω από αυτά

Eurokinissi

Προβληματίζονται στη ΝΔ για το πώς θα αποδείξουν εκ νέου στο κεφάλαιο ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμφέροντά του, στοιχίζοντας ταυτόχρονα ευρύτερες λαϊκές μάζες πίσω από αυτά
«Ψάχνονται» ακόμα στη ΝΔ, ποιοι θα κατέβουν υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, ποιος θα στηρίξει ποιον κ.ο.κ. Η σοβαρότερη συζήτηση, βέβαια, στο εσωτερικό της παράταξης αφορά στο γιατί δεν «πείθουν» το εγχώριο κεφάλαιο ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμφέροντά του, αφορά στην αγωνία τους για το πώς θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, ικανός να ενσωματώνει ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εναλλαγή κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση, έτσι ώστε να μην ακολουθήσουν την πορεία απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, προσήλθαν χτες στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ για να παραλάβουν αντίγραφο του καταλόγου των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και του τελευταίου Εθνικού Συνεδρίου, καθώς κάθε υποψήφιος πρέπει να προσκομίσει, για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του, υπογραφές στήριξης από 50 μέλη της Επιτροπής ή από το 1/10 των μελών του προηγούμενου Συνεδρίου (είχε 4.450 μέλη). Η πλευρά Μητσοτάκη διαμηνύει ότι έχει ήδη τις υπογραφές και ότι μία εξ αυτών θα είναι και αυτή του πατέρα του, Κων. Μητσοτάκη, επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

Για να παραλάβουν τους προαναφερόμενους καταλόγους προσήλθαν και συνεργάτες των Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη. Αμφότεροι δεν έχουν οριστικοποιήσει την υποψηφιότητά τους, ο δε Α. Γεωργιάδης διαχέει ότι θα κάνει πίσω αν «κατέβει» ο Μ. Βορίδης.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, παρότι δέχεται πιέσεις να θέσει υποψηφιότητα, προσώρας συνεχίζει να αρνείται. Πολλά θα κριθούν στο αναμενόμενο ραντεβού του με τον Κ. Καραμανλή. Σημειωτέον, στήριξη στον Ευ. Μεϊμαράκη προσφέρει κατά τα φαινόμενα και η Ντόρα Μπακογιάννη, διαφωνώντας με την κίνηση του αδελφού της να διεκδικήσει την προεδρία. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1: «Είναι κοινό μυστικό πως δεν βλέπουμε την πολιτική από το ίδιο πολιτικό πρίσμα. Νομίζω ότι έχει μια άλλη αντίληψη για το πώς βλέπει την ΝΔ, από αυτήν που έχω εγώ».

Αναμένονται, εξάλλου, και οι κινήσεις στελεχών της νεότερης γενιάς, όπως του Απ. Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, που τον περίμεναν χτες να έρθει στην Αθήνα.

«Κλειστό κόμμα μηχανισμών και συστημάτων»

Πέρα από τα πρόσωπα, βέβαια, αυτό που τους «καίει» στο εσωτερικό της ΝΔ είναι γιατί χάνουν τις εκλογές, μένοντας μάλιστα καθηλωμένοι σε χαμηλά ποσοστά για ένα αστικό «κόμμα εξουσίας». Προβληματίζονται για το πώς μπορούν να αποδείξουν εκ νέου τη χρησιμότητά τους στο κεφάλαιο, ως το κόμμα που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους στόχους του, στοιχίζοντας ταυτόχρονα ευρύτερες μάζες πίσω από αυτούς τους στόχους και παρά τα αντιλαϊκά μέτρα που αυτοί απαιτούν.

Σε αυτή τη βάση, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε χτες στον ΑΝΤ1: «Δεν κάνουμε ποτέ ειλικρινή αυτοκριτική, τι πήγε στραβά στη ΝΔ; Γιατί έχουμε μια φθορά σταδιακή από το 2009 την οποία δεν έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε; Γιατί δεν μας ακούν οι νέοι; Γιατί έχουμε πάρει διαζύγιο από πολλά παραγωγικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας; Γιατί η ΝΔ έχει καταντήσει - και λυπάμαι που το λέω - ένα κλειστό κόμμα μηχανισμών και συστημάτων».

Η ίδια αγωνία δείχνει να διακατέχει τον φερόμενο ως δελφίνο Ν. Δένδια, που έγραψε στο διαδίκτυο: «Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε, με τη στάση μας, το κύρος και την απήχηση της ΝΔ στην κοινωνία». Πρόσθεσε ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

«Νέος δικομματισμός» προσαρμοσμένος στις σύγχρονες αξιώσεις του κεφαλαίου

Αντίστοιχα, σε δημόσια παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος εκτιμά ότι στη διαδικασία εκλογής προέδρου υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος να καταλήξουμε στον παραδοσιακό ανταγωνισμό προσωπικοτήτων χωρίς να απαντήσουμε ζητήματα στρατηγικής σημασίας. Ποιοι ακριβώς είμαστε, πού βρισκόμαστε, πού θέλουμε να πάμε και πώς θα το επιδιώξουμε».

Κάνοντας μιαν εκτίμηση για τις εκλογές γράφει: «Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου να μοιάζει με επανάληψη των εκλογών του Ιανουαρίου, όμως τα ίδια περίπου ποσοστά καταγράφονται σε εντελώς διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο. Ο θριαμβευτής των εκλογών ΣΥΡΙΖΑ εξουδετέρωσε την αριστερή του πτέρυγα εκπαραθυρώνοντάς την, εγκατέλειψε πανηγυρικά το αντιμνημόνιο, έβαλε τέλος στην παροχολογία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και θέλει τώρα να συνεργαστεί με την Ευρωζώνη αντί να επιχειρήσει τη διάλυσή της καταστρέφοντας την Ελλάδα. Η ποιοτική διαφορά είναι τεράστια και επιταχύνει τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική Αριστερά στην κεντροαριστερά.

Εντελώς διαφορετική είναι και η ΝΔ, η οποία εγκατέλειψε σκληρές πολιτικές θέσεις - για παράδειγμα τη θεωρία των δύο άκρων - υπέρ μιας υπεύθυνης εθνικής και ευρωπαϊκής στάσης και ενός εντυπωσιακού πολιτικού ανοίγματος προς όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας (...) Μέσα σε διάστημα μηνών, αναδείχθηκε ένας νέος δικομματισμός, ο οποίος κινείται λόγω των συνθηκών σε μνημονιακό πλαίσιο και τάσσεται χωρίς σοβαρές επιφυλάξεις υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι «για να επιστρέψει στην εξουσία η ΝΔ πρέπει να ενισχύσει τα ποσοστά της με βάση τους κανόνες του νέου δικομματισμού (...) Η καραμανλική και η μητσοτακική παράδοση της εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κινηθεί με άνεση στο χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου για να φθείρει σιγά - σιγά τον ΣΥΡΙΖΑ και να του αφαιρέσει ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων».

Προειδοποιεί ότι «τα κόμματα της "περιφέρειας", στα οποία μπορεί να απευθυνθεί η ΝΔ για να ανεβάσει το ποσοστό της προς το 35%, απλούστατα δεν έχουν αρκετούς ψηφοφόρους για να της λύσουν το πρόβλημα εξουσίας. Αλλωστε, για να διεκδικήσει ψηφοφόρους από την άκρα Δεξιά και τη χαοτική λαϊκίστικη δεξιά του Καμμένου και του Λεβέντη θα υποχρεωθεί σε τέτοιες υπερβολές και αθλιότητες που θα της στερήσουν ψηφοφόρους στον κρίσιμο χώρο του κέντρου».

Επιμένει, έτσι, ότι «η μάχη για τη νέα ηγεσία και τη μελλοντική πορεία της ΝΔ θα πρέπει να δοθεί στο χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου».


«Συμπάθειες» και «αντιπάθειες»...

Η όλη ιστορία με την αποπομπή του Δ. Καμμένου από τη θέση του υφυπουργού για τις εξόφθαλμα αντιδραστικές απόψεις του που ήρθαν στην επιφάνεια, εκτός από το να υπηρετήσει μια προσπάθεια να «ξεπλυθεί» ο συνολικός αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβέρνησης που συγκροτήθηκε με σκοπό να υλοποιήσει το μνημόνιο, πρόσθεσε μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες «πινελιές» στις αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας για τη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τα κόμματα που τη συναποτελούν. Αντιδράσεις και αντιθέσεις, αν μη τι άλλο, χαρακτηριστικές για τους εντεινόμενους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς εντός και εκτός Ευρωζώνης...

Ετσι, μετά τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ο οποίος την επομένη των εκλογών της Κυριακής εξέφραζε την «απορία» του γιατί ο Αλ. Τσίπρας επιμένει, όπως είπε, να συνεργάζεται με ένα ακροδεξιό κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ, προχτές, σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος υποδέχτηκε με σχεδόν πανηγυρικό ύφος την απομάκρυνση του Δ. Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα, λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. «Ντροπιαστική αρχή», ήταν ο χαρακτηριστικός σχολιασμός της «Die Welt», η οποία είχε εκτενή αναφορά στο θέμα, με τίτλο «Από την πρώτη ημέρα ο Τσίπρας χάνει ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου». Μάλιστα, η ίδια εφημερίδα επεσήμανε με δηκτικό ύφος ότι ακόμη τέσσερις πολιτικοί των ΑΝΕΛ εξακολουθούν να συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο...

Τη... δυσφορία της γερμανικής πλευράς για τη συνεργασία του Αλ. Τσίπρα με τους ΑΝΕΛ, δε φαίνεται ωστόσο να τη συμμερίζονται όλοι οι «εταίροι», αφού αστικά επιτελεία σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ, φαίνεται... να τη βρίσκουν του γούστου τους! Ετσι, για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν, η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Le Soir» χαρακτήριζε την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή ως ένα «ανέλπιστο δώρο για τον Αλέξη Τσίπρα», αφού, όπως επεσήμανε, του δίνουν την ευκαιρία να συνεχίσει το έργο του ακριβώς από εκεί που το άφησε στις 20 Αυγούστου, έχοντας μάλιστα απαλλαγεί από την «αριστερή συνιστώσα», η οποία τον έφερνε σε δύσκολη θέση. Η εφημερίδα δεν παραλείπει, μάλιστα, να επισημάνει ότι το κόμμα του Π. Καμμένου, αν και εθνικιστικό - δεξιό, υπήρξε «ένας πιστός και πειθαρχημένος κυβερνητικός εταίρος»...

Ακόμα πιο... χαρούμενος εμφανίστηκε ευθύς εξαρχής ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Πιρς, ο οποίος - με μια ασυνήθιστη ενέργεια για διπλωμάτη - έσπευσε ήδη από το βράδυ των εκλογών, να αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» φωτογραφία από τις αγκαλιές του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου, συνοδεύοντάς την με το μήνυμα: «Συγχαρητήρια στους νικητές. Πολύ σκληρή δουλειά μπροστά τους»... «ορκίζοντας» δηλαδή τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πριν καλά - καλά συμφωνηθεί!

Και εντός συνόρων, άλλωστε, οι εγχώριοι βιομήχανοι με το προχτεσινό εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, μετά τα συγχαρητήριά τους προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις προσαρμογές που έκαναν στη δομή των υπουργείων, έδωσαν τις δικές τους «οδηγίες» για το πώς θα πρέπει να συγκροτούνται οι αστικές κυβερνήσεις, τόσο σήμερα, όσο και μακροπρόθεσμα: «Η χώρα», λένε, «θα πρέπει να μάθει να πορεύεται με κυβερνήσεις συνασπισμού κομμάτων,που είναι απότοκο του κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος (...)Μακροπρόθεσμα, η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος θα ενισχύεται με τη διαμόρφωση ισχυρότερων κυβερνητικών κομμάτων,ικανών να συνεργαστούν με άλλα ομοειδή κόμματα που είναι προσανατολισμένα πολιτικά προς την Ευρώπη και οικονομικά προς τις αγορές».

Ετσι είναι, κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο και κάθε τμήμα του κεφαλαίου έχει και τις «προτιμήσεις» του... Μη μας πουλάνε όμως και φούμαρα περί «λαϊκής εντολής» ή περί «αξιοπρέπειας και αγώνα κόντρα στους "έξω" που μας πολεμάνε»!


Φ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ