ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Μέτρησε» ρευστό, έργα και δράσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο

Τα σχέδια του κεφαλαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός ακόμα «αναπτυξιακού» συνεδρίου

MotionTeam

Τα σχέδια του κεφαλαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός ακόμα «αναπτυξιακού» συνεδρίου
Με την ευχή το επίπεδο συνεννόησης που καταγράφτηκε στα περιφερειακά «αναπτυξιακά» συνέδρια, να εκφραστεί και στο Κοινοβούλιο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, επιβεβαιώνοντας ότι η συναίνεση στην αντιλαϊκή στρατηγική είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή της, ξεκίνησε την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας χτες ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθούν οι παραπέρα πρωτοβουλίες στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Βασικοί του άξονες: Η ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης» με την πλήρη υλοποίηση των δεκάδων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων και οι διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους.

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι η στρατηγική του κεφαλαίου, που υπηρετεί, σημαίνει βάθεμα και μονιμοποίηση της φτώχειας, αλλά και προσπάθεια για την ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων, παρουσίασε τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας ως πυλώνα της «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», που, όπως είπε, είναι «βασικό μας εργαλείο για την επόμενη μέρα», μαζί με τη «δημοσιονομική και τη μακροοικονομική σταθερότητα» και την «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Προβάλλοντας στο κεφάλαιο την κυβέρνησή του ως την ικανότερη να διαχειριστεί την επόμενη μέρα και στο λαό την ψευδαίσθηση ενός «υγιούς καπιταλισμού» και μιας «δίκαιης ανάπτυξης», δήλωσε αποφασισμένος να ξεμπερδέψει με «παθογένειες και στρεβλώσεις» για τις οποίες κατηγόρησε «το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στη χρεοκοπία».

Ειδικότερα για την Κεντρική Μακεδονία, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την επιδίωξη του κεφαλαίου «να γίνει η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (...) κεντρική πύλη της Βαλκανικής περιφέρειας». Στην κατεύθυνση αυτή υπερασπίστηκε και την επίλυση του Σκοπιανού, υποσχόμενος οφέλη «οικονομικά, αναπτυξιακά, συγκοινωνιακά, ενεργειακά, τουριστικά, πολιτιστικά».

Σε αυτούς τους στόχους και «προτεραιότητες» της αστικής τάξης ενέταξε και τις εξαγγελίες για τις υποδομές όπως την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης, την επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο, τα νέα σιδηροδρομικά και οδικά έργα, όπως τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, «καθώς θα καταστήσει πλήρως ηλεκτροκινούμενο τον άξονα από τον Πειραιά έως τα σύνορα με τη FYROM και από εκεί έως την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη», ενώ σημείωσε ότι στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Στρυμώνας - Προμαχώνας, έως το 2022 θα δημιουργηθεί ο δεύτερος κάθετος σιδηροδρομικός άξονας προς Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Δήλωσε ακόμα ότι έως το τέλος Απρίλη ολοκληρώνεται η δουλειά της Task Force Ελλάδας - Βουλγαρίας για τη συγκρότηση διακρατικής εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς - Βάρνα - Ρούσε, που αποτελεί την πρώτη φάση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Κατά τ' άλλα, «μέτρησε» ρευστό στους επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής από πάσης φύσεως προγράμματα και αναπτυξιακά ταμεία και αράδιασε δεσμεύσεις για νέα έργα υποδομής που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Μεταξύ αυτών, 598 εκατομμύρια ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, κάμποσα εκατομμύρια για τον δευτερογενή τομέα, όπου επιπλέον απ' το Ταμείο Υποδομών θα χρηματοδοτηθούν «κρίσιμα έργα υποδομών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο περιβάλλον και στη χρηματοδότηση των βιομηχανικών πάρκων», για τον τουρισμό κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαφήμισε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η κυβέρνηση θέτει στη διάθεση της Τοπικής Διοίκησης για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας», ενώ παρουσίασε ως «εξαιρετικά ενθαρρυντικό» τον «βαθμό συνέργειας των επιχειρήσεων με τους φορείς έρευνας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα» στην Περιφέρεια, την ακόμα στενότερη σύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας με τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο μεταξύ, χτες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο «συζήτησε για την πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία στη Βάρνα και τον συντονισμό Ελλάδας και Βουλγαρίας κατά την περίοδο της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Αξιοποιείται ως μοχλός διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος - διαδικασία που αφορά έτσι κι αλλιώς τη «θωράκιση» του αστικού κράτους για την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται μπροστά - για να επιταχύνει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα επιβεβαίωσαν και οι χτεσινές δηλώσεις στελεχών της, με επίκεντρο την πρόταση της Φώφης Γεννηματά και την απάντηση που της έδωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε πως «η πρόταση της κυρίας Γεννηματά, αν και καθυστερημένη, είναι απολύτως καλοδεχούμενη και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι καλοδεχούμενη, θα συζητηθεί και μεταξύ τους εφόσον το επιλέξουν, αλλά και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως πρέπει να εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εξηγώντας ότι «δεν είναι αυτή τη στιγμή η κατάλληλη συγκυρία, έχοντας μπροστά μας την 4η αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις για το μεταμνημονιακό καθεστώς». Τόνισε ότι «ωστόσο μέχρι τότε, μας δίνεται μια πολύ καλή δυνατότητα να προχωρήσουμε τη συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις», συμπληρώνοντας ότι πάντως «δεν μιλάμε για μια τεχνοκρατική θεώρηση, για μια πολιτικά ουδέτερη πρόταση».

Ανοιχτός σε συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης. Μιλώντας στο «Ραδιόφωνο 24/7» υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συζητά με όμορους πολιτικά χώρους, αναζητώντας προϋποθέσεις για «μόνιμες συνεργασίες, χωρίς σκοπιμότητες», αλλά χαρακτήρισε «βαρίδια του παρελθόντος» τους Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο, που αντιτίθενται στην κίνηση της Φ. Γεννηματά να απευθύνει την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την επιστολή της Φώφης Γεννηματά στα κόμματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τη χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, ενώ ερωτηθείς για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δήλωσε ότι «ολοκληρώνεται με την προκήρυξη των εκλογών».

Αξιώσεις του ΣΕΒ για τη θαλάσσια χωροταξία

Τη θεσμοθέτηση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που θα «ευνοεί τις επενδύσεις» και θα «εγγυάται ασφάλεια δικαίου» στους επενδυτές αξιώνει ο ΣΕΒ, δίνοντας χτες στη δημοσιότητα μελέτη που εμπεριέχει τις θέσεις του Συνδέσμου για το ζήτημα, ενώ επίκειται το αμέσως επόμενο διάστημα να παρουσιαστεί και το αντίστοιχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη θαλάσσια χωροταξία.

Στη μελέτη του ΣΕΒ επισημαίνεται αρχικά ότι στην παράκτια ζώνη της χώρας συγκεντρώνονται σχεδόν το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, το 90% του τουρισμού και της αναψυχής, το 35% της αγροτικής γης, καθώς και ένα σημαντικό τμήμα των βασικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, ηλεκτρικό δίκτυο, τηλεπικοινωνίες). Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι βασικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιες μεταφορές, αλιεία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υποθαλάσσια ενεργειακά δίκτυα, υδατοκαλλιέργειες, βιοτεχνολογία, τουριστικές, ναυπηγικές και εξορυκτικές δραστηριότητες, «αναζητούν ένα σταθερό και λειτουργικό πλαίσιο θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού για να αναπτυχθούν και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας».

Σημειώνει ως πιο «πρόσφορη» λύση για τις ανάγκες του κεφαλαίου τη θεσμοθέτηση ενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη θαλάσσια δραστηριότητα, έναντι πολλών περιφερειακών σχεδίων που προκρίνει η κυβέρνηση, καθώς αυτή η επιλογή, όπως λέει, «εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και μπορεί να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική, εκπέμποντας το σωστό μήνυμα στους επενδυτές». Σημαντικό στοιχείο θεωρεί ακόμη ότι η «σύγχρονη» θαλάσσια χωροταξία παρέχει τη δυνατότητα επάλληλης χωροθέτησης σε χρήσεις διαφορετικού χαρακτήρα, επιτρέποντας έτσι «την αξιοποίηση της ίδιας θαλάσσιας περιοχής για την ανάπτυξη περισσότερων της μίας χρήσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κεντρικός άξονας των προτάσεων του ΣΕΒ αποτελεί ο πρόσφατος νόμος 4447/2016 για το «Χωρικό Σχεδιασμό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους βιομήχανους να καλούν σε άμεση εκκίνηση του σχεδιασμού για τη χωροταξία σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προβλέψεις, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί ο θαλάσσιος χώρος» στον Εθνικό Χωρικό Σχεδιασμό. Τέλος, κατά τον ΣΕΒ, ένας ορθός Θαλάσσιος Χωρικός Σχεδιασμός απαιτεί «ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη «οι εξελίξεις και οι αντίστοιχοι σχεδιασμοί των γειτονικών χωρών».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Καλά κρατεί η άσφαιρη αντιπαράθεση

Το γνωστό σκηνικό αντιπαράθεσης για τη διαπλοκή στο χώρο της Υγείας αναζωπύρωσαν χτες κυβέρνηση, ΝΔ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας το διάστημα 1997 - 2014.

Χτες, κατέθεσε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, ο οποίος ανασκεύασε τα όσα είχε καταγγείλει στην προηγούμενη συνεδρίαση περί «μαύρης τρύπας» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα διπλομέτρησης και ότι το τελικό ποσό του ελλείμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι 140 εκατ., με τους βουλευτές της ΝΔ να κάνουν λόγο για «αλχημείες» κ.ο.κ.

Ο καβγάς συνεχίστηκε με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία καταλόγισε στον αναπληρωτή υπουργό ότι άργησε 3 χρόνια να πάρει τους ισολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον δεύτερο να απαντάει ότι οι ερωτήσεις είναι γελοίες κ.λπ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής ζητά την παραπομπή του Π. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και πάει λέγοντας.

Τα εργασιακά δικαιώματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και ο τρόπος λειτουργίας του ήρθαν στη συζήτηση όταν ήρθε η σειρά του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη να ρωτήσει. Ο Γ. Λαμπρούλης όσον αφορά τις «μαύρες τρύπες», που φαίνεται να προέρχονται κυρίως από δάνεια που πήρε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανέφερε ότι αυτό μπορεί να εξακριβωθεί αν η Επιτροπή ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες.

Οσον αφορά τα ελλείμματα, αλλά και τις λεγόμενες παράτυπες προσλήψεις, που είναι και τα θέματα της εξέτασης, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε το Κέντρο ως ΝΠΙΔ, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για την κατάληξη που θα έχει όταν στη μέση μπαίνουν οι επιχειρηματίες και το κέρδος.

Ανάμεσα στα άλλα σημείωσε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις και ως μηχανισμός για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων αφού λειτουργούσε και λειτουργεί με ελαστικές μορφές εργασίας, κυλιόμενα προγράμματα κ.λπ., ενώ ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης. Ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι σύντομα με νομοσχέδιο «θα αλλάξει όνομα το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα γίνει μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης με άλλο οργανισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ