ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό σε πλαίσιο ΝΑΤΟ

Στο Λονδίνο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για επαφές στον απόηχο του Brexit, και ενόψει της κλιμάκωσης του παζαριού σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Βρετανό ομόλογό του, Dominic Raab, και με την υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Wendy Morton.

Αν και κοινές δηλώσεις δεν έγιναν επισήμως λόγω των μέτρων για την πανδημία, σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεων υποστήριξε πως το κύριο θέμα των επαφών του ήταν «η δημιουργία ενός πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην μετά-Brexit εποχή». Εβαλε δε ως στόχο «να δημιουργήσουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Παραπέρα, συνεχίζοντας να καλλιεργεί, εκ μέρους της κυβέρνησης, αυταπάτες για τις θέσεις «συμμάχων» και «εταίρων», επέμεινε ότι και οι δύο χώρες ασκούν εξωτερική πολιτική «με βάση το Διεθνές Δίκαιο» και τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε, όπως είπε, τους συνομιλητές του «για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του, στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου καθώς επίσης και της UNCLOS (η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας)», συμπλήρωσε, αναγνωρίζοντας σε άλλο ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο ρόλο και λόγο στην υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αλλωστε, «λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις» στην Κύπρο, συζήτησαν και το Κυπριακό, «αλλά και την άτυπη προσεχή συνάντηση που, όπως φαίνεται, θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα», όπως είπε ο Ν. Δένδιας, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Σημειωτέον, αμέσως μετά τις συναντήσεις του στο Λονδίνο, ο Ν. Δένδιας τηλεφώνησε στον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, με τον οποίο, επισήμως, συζήτησε «τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Θυμίζουμε πως, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, το προσεχές διάστημα στην Κύπρο θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός προς «συντονισμό» των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου.

Στο μεταξύ, τα «θέματα που αφορούν τα Βαλκάνια, τη διεύρυνση της ΕΕ, τα θέματα της μετανάστευσης και τα θέματα της σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας» απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, και τη χτεσινή συνάντηση στην Αθήνα, του αναπ. υπουργού Εξωτερικών, Μιλ. Βαρβιτσιώτη, με τον Juan Gonzalez-Barba Pera, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, της Ισπανίας - άλλη μια ισχυρή χώρα της ΕΕ που διατηρεί συμφέροντα στην Τουρκία.

Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Ενόψει της άτυπης 5μερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που ετοιμάζει ο ΟΗΕ, ο Τσαβούσογλου ολοκλήρωσε χτες διήμερες επαφές στα Κατεχόμενα. Σε συνάντησή του με τον «ΥΠΕΞ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και 52 χρόνια στην Κύπρο «έχουν κορεσθεί» και πως «δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν ακολουθεί όπως εμείς, μια στάση αρχών και ειλικρίνειας. Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε για μια ομοσπονδία. Πρέπει σε μια άτυπη συνάντηση να δούμε πρώτα τι θα διαπραγματευτούμε. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Σίγουρα έχουμε ερωτήσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πόσο ειλικρινής είναι και η απέναντι πλευρά. Ετσι θα δούμε εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις σε αυτήν την συνάντηση». Ο δε Ερτουγρούλογλου είπε ότι στη συνάντηση οι δύο πλευρές θα προσέλθουν ως «δύο έθνη, δύο κυρίαρχα κράτη». Δεν θα συζητηθούν λεπτομέρειες και τα γνωστά κεφάλαια, ούτε και το θέμα των εγγυήσεων, αλλά «θα πάμε με καλή πρόθεση και εάν υπάρχει η ίδια θέληση από την άλλη πλευρά, τότε θα ξανασυναντηθούμε».

Νωρίτερα, μιλώντας σε συνάντηση αντιπροσωπειών του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις ευρύτερες φιλοδοξίες της τουρκικής πλουτοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία ανέλαβε στρατιωτική δράση στη Λιβύη για «να τους φέρουμε όλους πάλι πίσω στο τραπέζι» και συνέχισε: «Στην ανατολική Μεσόγειο είπαμε "δίκαιος διαμοιρασμός" και πάντα λέγαμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. ψευδοκράτος). Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Αλλά είπαν "όχι" στη δημιουργία ξεχωριστής διοίκησης (...) Και τι κάναμε εμείς τότε; Πήγαμε στο "πεδίο" και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία και τώρα είπαμε ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτό σε όλους, αν έχετε αυτοπεποίθηση, ελάτε και καθίστε γύρω του, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε τα πάντα...», ανέφερε ο Τσαβούσογλου. Ακόμα μίλησε πάλι για τα «θετικά μηνύματα» που εξέπεμψε η Σύνοδος της ΕΕ τον Δεκέμβρη και κατέληξε ότι «τώρα εμείς απαντήσαμε και θα ανταποδώσουμε και θα εργαστούμε επί μεθόδων για ειρηνικές λύσεις...».

Ανταλλαγή απόψεων για τη «σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ»

Στο μεταξύ, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε χτες πως «η Τουρκία είναι και θα παραμείνει ένας σημαντικός ΝΑΤΟικός εταίρος», υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον Τούρκο ομόλογό της, Χουλούσι Ακάρ, που βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα για μια διμερή ανταλλαγή απόψεων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως την «αμυντική συνεργασία», τις «πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και «διάφορα διεθνή ζητήματα». Η Καρενμπάουερ επέλεξε να τονίσει ότι η Τουρκία πάντα συνεισέφερε σοβαρά στην ασφάλεια της Ευρώπης και ότι «κι οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον από τη διατήρηση της σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ». Είπε ότι στη συνομιλία «έθιξε τα δύσκολα θέματα» και χαιρέτισε την επανάληψη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, αναφέροντας ότι «αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι η επανάληψη του διαλόγου. Μια νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο πρέπει να αποφευχθεί». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «όλα τα μέρη θα επωφεληθούν της ευκαιρίας να διεξαγάγουν έναν διάλογο» και υπενθύμισε ότι «η Γερμανία διαδραματίζει εδώ έναν ρόλο μεσολαβητή», αναφέροντας μάλιστα ότι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της από Ελλάδα και Κύπρο. Από τη μεριά του, ο Ακάρ - που έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές - μίλησε για «ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Σημειωτέον ότι πριν μεταβεί στο Βερολίνο και μιλώντας σε σύσκεψη με Τούρκους στρατιωτικούς ανώτατους αξιωματούχους, επανέλαβε αναφορικά με τις επαφές Ελλάδας - Τουρκίας ότι «εμείς θέλουμε τα προβλήματα να επιλυθούν με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω διαλόγου και σχέσεων καλής γειτονίας και όλοι να ζουν με ασφάλεια». Αναφέρθηκε ακόμα μια φορά στα «δικαιώματα και τα συμφέροντα των αδελφών μας τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο και στην Κύπρο» που «συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε και να παρακολουθούμε με την ίδια σοβαρότητα και ειλικρίνεια, με την ίδια προσοχή και ευαισθησία όπως πάντα».


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Γραμμένο από το χέρι των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Στο φόντο των σφοδρών και επικίνδυνων για τους λαούς ανταγωνισμών, τη Δευτέρα επικυρώθηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με την κοινή ψήφο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που προβλέπει την επικύρωση από την Ελλάδα 4 οικονομικών συμφωνιών για την προστασία των επενδύσεων της ΕΕ και των χωρών - μελών της με τις χώρες Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Γκάνα και τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ. Η τελευταία είναι η Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής, που περιλαμβάνει της χώρες Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Σουαζιλάνδη.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ανέδειξε ότι πρόκειται για συμφωνίες ληστρικές σε βάρος των λαών των κρατών αυτών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και των αστικών τάξεων της ΕΕ, ενώ το δικό της μερίδιο από αυτά προσδοκά και η ελληνική αστική τάξη.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις συμφωνίες με τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η επιλογή αυτή «πέρα από οικονομική σημασία που έχει για την ΕΕ και τους μονοπωλιακούς ομίλους, αποκτά και ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού στην Ασία, και ειδικά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, και την προσπάθεια της ΕΕ να μη μείνει πίσω στην κούρσα των ανταγωνισμών στην περιοχή. Φανερώνει επίσης τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, η οποία αντιμετωπίζεται από την ΕΕ ως εταίρος και ως αντίπαλος ταυτόχρονα», προκαλώντας αντιδράσεις από τις ΗΠΑ αλλά και από μονοπώλια της ΕΕ που ανταγωνίζονται τα κινεζικά.

Συνεχίζοντας ο Χρ. Κατσώτης επεσήμανε ότι η συμφωνία με τη Σιγκαπούρη (που είναι και ο μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ, καθώς πάνω από 10 χιλιάδες επιχειρήσεις της ΕΕ είναι εγκατεστημένες στη χώρα αυτή, χρησιμοποιώντας την ως κόμβο για ολόκληρο τον Ειρηνικό) εκτός των άλλων θα είναι η δεύτερη, μετά την συμφωνία ΕΕ - Καναδά, που περιλαμβάνει το σύστημα επενδυτικών δικαστηρίων για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών. Τη διαιτησία αναλαμβάνουν μεγάλοι δικηγορικοί όμιλοι, ενώ αφορά «τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αποζημιώσεις από τα κράτη, γιατί με την πολιτική τους και τη νομοθεσία τους εμπόδισαν επενδύσεις και τα αναμενόμενα κέρδη των ομίλων σε κάποιο κλάδο»!

«Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο δηλαδή διαμορφώνει ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει εγγυημένα κέρδη, είτε απευθείας από τις επενδύσεις του είτε μέσω αποζημιώσεων από τα κράτη», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει οδηγό για τις συμφωνίες της ΕΕ με τα άλλα κράτη του ASEAN.

Εξίσου σημαντική για τους ευρωενωσιακούς ομίλους, πρόσθεσε, είναι η συμφωνία με το Βιετνάμ. Αναφορικά με τη συμφωνία αυτή «να συνυπολογιστεί και η πολιτική της ΕΕ για κατηγορίες περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που χρησιμοποιείται ως οικονομικό εργαλείο πιέσεων και παρεμβάσεων στο εσωτερικό της συγκεκριμένης χώρας».

Ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Λιούτας υποστήριξε ότι με τις συμφωνίες «δίνεται ώθηση για έναν ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, με μεγάλη ωφέλεια επιπλέον και για την Ελλάδα». Αντίστοιχα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αθανασίου εξέφρασε αμφιβολίες αν οι συμφωνίες «περιλαμβάνουν όλες τις πτυχές της νέας προσέγγισης της ΕΕ στην προστασία των επενδύσεων και τους μηχανισμούς επιβολής της», από τη στιγμή που στη συμφωνία με το Βιετνάμ προβλέπονται εξαιρέσεις που αφορούν πιο ευνοϊκή μεταχείριση για τους εγχώριους ομίλους σε κάποιους τομείς. Επιφυλάχθηκαν Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ