Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Γραμμένο από το χέρι των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Στο φόντο των σφοδρών και επικίνδυνων για τους λαούς ανταγωνισμών, τη Δευτέρα επικυρώθηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με την κοινή ψήφο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που προβλέπει την επικύρωση από την Ελλάδα 4 οικονομικών συμφωνιών για την προστασία των επενδύσεων της ΕΕ και των χωρών - μελών της με τις χώρες Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Γκάνα και τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ. Η τελευταία είναι η Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής, που περιλαμβάνει της χώρες Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Σουαζιλάνδη.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ανέδειξε ότι πρόκειται για συμφωνίες ληστρικές σε βάρος των λαών των κρατών αυτών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και των αστικών τάξεων της ΕΕ, ενώ το δικό της μερίδιο από αυτά προσδοκά και η ελληνική αστική τάξη.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις συμφωνίες με τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η επιλογή αυτή «πέρα από οικονομική σημασία που έχει για την ΕΕ και τους μονοπωλιακούς ομίλους, αποκτά και ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού στην Ασία, και ειδικά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, και την προσπάθεια της ΕΕ να μη μείνει πίσω στην κούρσα των ανταγωνισμών στην περιοχή. Φανερώνει επίσης τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, η οποία αντιμετωπίζεται από την ΕΕ ως εταίρος και ως αντίπαλος ταυτόχρονα», προκαλώντας αντιδράσεις από τις ΗΠΑ αλλά και από μονοπώλια της ΕΕ που ανταγωνίζονται τα κινεζικά.

Συνεχίζοντας ο Χρ. Κατσώτης επεσήμανε ότι η συμφωνία με τη Σιγκαπούρη (που είναι και ο μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ, καθώς πάνω από 10 χιλιάδες επιχειρήσεις της ΕΕ είναι εγκατεστημένες στη χώρα αυτή, χρησιμοποιώντας την ως κόμβο για ολόκληρο τον Ειρηνικό) εκτός των άλλων θα είναι η δεύτερη, μετά την συμφωνία ΕΕ - Καναδά, που περιλαμβάνει το σύστημα επενδυτικών δικαστηρίων για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών. Τη διαιτησία αναλαμβάνουν μεγάλοι δικηγορικοί όμιλοι, ενώ αφορά «τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αποζημιώσεις από τα κράτη, γιατί με την πολιτική τους και τη νομοθεσία τους εμπόδισαν επενδύσεις και τα αναμενόμενα κέρδη των ομίλων σε κάποιο κλάδο»!

«Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο δηλαδή διαμορφώνει ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει εγγυημένα κέρδη, είτε απευθείας από τις επενδύσεις του είτε μέσω αποζημιώσεων από τα κράτη», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει οδηγό για τις συμφωνίες της ΕΕ με τα άλλα κράτη του ASEAN.

Εξίσου σημαντική για τους ευρωενωσιακούς ομίλους, πρόσθεσε, είναι η συμφωνία με το Βιετνάμ. Αναφορικά με τη συμφωνία αυτή «να συνυπολογιστεί και η πολιτική της ΕΕ για κατηγορίες περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που χρησιμοποιείται ως οικονομικό εργαλείο πιέσεων και παρεμβάσεων στο εσωτερικό της συγκεκριμένης χώρας».

Ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Λιούτας υποστήριξε ότι με τις συμφωνίες «δίνεται ώθηση για έναν ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, με μεγάλη ωφέλεια επιπλέον και για την Ελλάδα». Αντίστοιχα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αθανασίου εξέφρασε αμφιβολίες αν οι συμφωνίες «περιλαμβάνουν όλες τις πτυχές της νέας προσέγγισης της ΕΕ στην προστασία των επενδύσεων και τους μηχανισμούς επιβολής της», από τη στιγμή που στη συμφωνία με το Βιετνάμ προβλέπονται εξαιρέσεις που αφορούν πιο ευνοϊκή μεταχείριση για τους εγχώριους ομίλους σε κάποιους τομείς. Επιφυλάχθηκαν Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ