Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Πακέτα στήριξης στην εργοδοσία, τα βάρη στον λαό

Με τη δεύτερη δόση ύψους 728 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν χτες οι προβλεπόμενες εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία φορτώνονται στο κρατικό χρέος και διοχετεύονται στη συνέχεια σε παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, όπως για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από μισθολογικά κονδύλια, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά. με το ταυτόχρονο άπλωμα της «ευέλικτης» εργασίας.

Το συνολικό πρόγραμμα SURE διαμορφώνεται σε 100 δισ. ευρώ, ενώ τα κεφάλαια αυτά αντλούνται μέσω των διεθνών χρηματαγορών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διοχετεύονται σε κράτη - μέλη με σχετικά χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, που δείχνουν ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο μηχανισμό χρηματοδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάθεση πρόσθετων - αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο - πόρων από το Πρόγραμμα SURE». Οπως είπε, τα ποσά αυτά «περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου και για τις άλλες παρεμβάσεις, με έμφαση στο ζήτημα των πλειστηριασμών και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Μεταξύ αυτών, κυριαρχεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του «επενδυτή», στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, με φόντο τα διαχειριστικά ζόρια που εντοπίζονται στο ζήτημα της προσέλκυσης ιδιώτη επενδυτή, προωθείται ίδρυση κρατικού φορέα, στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες με επόμενο βήμα την ιδιωτικοποίηση του φορέα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ουσιαστικά θέτει ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας τη συγκρότηση κακής τράπεζας (bad bank), προκειμένου να στηριχτεί η προσπάθεια μείωσης «κόκκινων» δανείων. Σε άρθρο γνώμης στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Στοιχεία από διάφορα κράτη - μέλη της Ζώνης του ευρώ με υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) υποδηλώνουν ότι μια παρατεταμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ σε συνδυασμό με καθυστερήσεις στην υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, π.χ. στον τομέα του πλαισίου αφερεγγυότητας και του Πτωχευτικού Δικαίου, θα μειώσει τα ποσοστά ανάκτησης των ΜΕΔ και τελικά θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των συναφών δανειοληπτών, ιδίως στην περίπτωση των επιχειρήσεων».

Οπως ο ίδιος επισημαίνει «με τη λήξη των μέτρων αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων και τη σταδιακή άρση των δημόσιων προγραμμάτων στήριξης στη φάση της ανάκαμψης μετά την πανδημία, είναι πιθανόν να προκύψει ένας σημαντικός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων», ενώ «η επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται αναπόφευκτη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Νέα Αριστερά» κάνουν πλάτες στη ΝΔ και τα «κοράκια»... (2023-12-09 00:00:00.0)
Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της 9ης «αξιολόγησης» (2021-01-23 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των διεργασιών τα «κόκκινα» δάνεια (2021-01-13 00:00:00.0)
Δρομολογεί «κακές τράπεζες» με μπαράζ πλειστηριασμών (2020-12-17 00:00:00.0)
«Ενιαία στρατηγική» με μαζικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά (2020-01-17 00:00:00.0)
«Τρέχουν» την ολοκλήρωση του σχεδίου διευθέτησης (2014-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ